Vi får for lidt

For det kan ses, når vi er for fedtede med mængden af solcreme. Her kommer de fem fæle sol-sandheder fra Go’ Morgen Danmark. Til gengæld kan de gøre dig pænere i huden fra i dag af:

Sandhed 1: Brug nok. Den halve nødvendige mængde giver ikke en halvt så god beskyttelse, men daler helt til kvadratroden, hvor eksempelvis SPF16 bliver til SPF 4.

Sandhed 2: SPF er SPF – uanset hvor den optræder. En dagcreme med SPF er derfor ikke mindre rigtig end en decideret solcreme. Livrem og seler holder i øvrigt her, hvor flere og flere makeupprodukter indeholder beskyttelse. Et godt eksempel er Neovitas behagelige letvægtsfoundation med SPF25.

Sandhed 3: Selv de bedste solcremer kan ikke hamle op med at få timers sollys, som kan aktivere gamle pigmentpletter. Pigmentkoks vil altid ligge latent under huden. Derfor: elsk skyggen, de bredskyggede hatte, de store solbriller og antioxidanterne (spis dem, drik dem og smør dig i dem. For som cellebeskyttere trækker de i den anden retning).

Sandhed 4: Solcremer kan være irriterende – især hvis de kommer for tæt på øjnene. Det har noget med filtersammensætning og individuel tolerance at gøre.

Sandhed 5: Der findes ingen fælles formel for den bedste solcreme, da vi går op i vidt forskellige ting: a) for nogle skal det være let, usynligt og uden fedteri, for andre er mærkningsordningerne vigtige eller parfumehensynet eller beskyttelsen mod de lange UVA-stråler.

SNUP TIPPET: Det gør altid lidt ondt, når jeg ser folk bruge betydelige summer på hudforbedrende cremer og behandlinger i løbet af året for så at smide det hele ud med badevandet om sommeren. Så for at tale om noget andet, er der masser af hudpleje på højkant fra i morgen, fredag – du får direkte besked ved at være tilmeldt Beautyspace her eller her. Og hey, så er det jo værd at varme sig ved den store 70’er-bølge, hvor alle de smækre sololier passer perfekt ind:

Hvad er din største udfordring i solen?

28/05/2014
Du kommer ikke uden om den
30/05/2014
Vind hele YSL-serien

Kommentarer

  • Anette Kristine Poulsen

    @Hannah R – Du har helt ret: sukker er skidt, fiskeolie godt. Jeg har skrevet en bog, hvor begge dele fylder en del. Du kan købe den her:
    https://beautyspace.dk/?page_id=12576 eller låne den på biblioteket

    @ Vinni – Håber du så blogindlægget i går, hvor dine spørgsmål er taget op.

    @ Rikke B og Pernille S – Herligt (!) til jer begge.

    @ Mads J og Lene – Se lige engang. Man får jo nye solvenner på kryds og tværs herinde på bloggen.

    @ Gabs – Jeg har ikke se tung dokumentation på, at rulleriet skulle kunne forbedre strækmærker.

    @ Marie R – Det er ALDRIG for sent. Og tak for dine ord.

    @ Sonja – 1000 tak.

    @ Lene – Mht. Clarins selvbruneren, vil du så ikke ringe på 44999099 (Det er E. Sæther, der har Clarins distributionen. Spørg evt. efter Henriette Bonnin).

    Stor hilsen Anette

    @

    03/06/2014
  • lene

    Uvedkommende måske, men selvbruneren i dråbeform fra Clarins, når kommer det at være tilgængelig igen?
    Den er sindsyg svær at jagte ned.
    Skal man hamstre hvis man finder den eller hvad?

    02/06/2014
  • lene

    @Mads J
    Tak for dine forklaringer, det giver mening og jeg sætter pris på at få det forklaret, mange tak!

    jeg bruger faktisk alle de spray jeg nævnte, nivea, ambre solarie som har faktor 30 og så Vichy der har faktor 50 som spray til at friske op med når jeg er ude.

    Nivea er bedst til benen, giver lidt fugt, er kølende og benene bliver fugtet smukke uden at klistre, og de andre har jeg over det hele og også på børn som top op efter grundig insmørelse af LRP før vi går ud.

    Det er lidt af en jungle, når både faktor og konsistens og UVA skal være det rette for ens behov!!!

    02/06/2014
  • Sonja

    Dejligt at følge med på bloggen – du har skøn måde at skrive på – du er klog og præcis – og så med rammende overskrifter. Og ikke mindst overskriften på dette indlæg rammer mig. Det vil jeg virkelig tænke over – altså, at vi er nogle, der får for lidt solcreme på. For min største udfordring med solen er som mange andre, at pigmentpletter titter frem bare ved ganske få min. ii solen – og når det så er trist for huden, så hjælper det jo ikke, at jeg ubevidst får for lidt creme på. Derfor takker derfor for et godt og lærerigt indlæg.

    01/06/2014
  • CharlotteK

    bliver mere og mere glad for min nye sommerhat:-)

    01/06/2014
  • Marie Rasmussen

    Tilgengæld får vi ikke for lidt nyttig beauty info og inspiration. Det kommer i dejlig store mængder hver dag. And I love it 🙂
    2014 er året hvor jeg seriøst har fattet vigtigheden af sol beskyttelse. Det tog knap 40 år at trænge ind ….. Ved ikke om man kan tillade sig at sige bedre sent end aldrig 😉

    01/06/2014
  • Gabs

    Lidt ude af kontekst til dette indlæg, men tænker jeg ville spørge dig alligevel. Vil gerne give dermarollere et forsøg ifht strækmærker, og du har også omtalt dem et par gange. Ved du om denne holder? For et godt tilbud er det jo….. http://dagensbedste.dk/campaigns/single/61957

    01/06/2014
  • Mads J

    @Lene
    Det lyder godt, så tror jeg, at jeg skal prøve en af dem! 🙂

    Mht. de hersens UVA-værdier, så ved jeg det jo reelt heller ikke – netop fordi de fleste firmaer ikke angiver den præcise UVA-beskyttelse (jeg har både forsøgt og opgivet at få dem oplyst hos flere producenter). Men så vidt jeg ved, er man garanteret, at UVA-faktoren er minimum en tredjedel af solcremens angivne SPF, hvis den er mærket med UVA-ringen. Derudover angiver visse producenter UVA-beskyttelsen med betegnelsen ”PA” efterfulgt af et, to eller tre plus’er. Her angiver to plus’er (PA++) at UVA-faktoren er mellem 4 og 8, og tre plus’er (PA+++) angiver, at UVA-faktoren er minimum 8.

    Og det er så disse minimumsgrænser, jeg tillader mig at tage udgangspunkt i, for selvom der måske er en højere UVA-faktor i, så får vi det i givet fald ikke at vide og kan derfor heller ikke regne med mere (tænker jeg). Giver det mening? Men du har helt ret – vi ved det jo ikke. Man må bare håbe, at producenterne med tiden får lyst til at give os lidt mere information! 🙂

    LRP bruger så betegnelsen PPD i stedet for PA og angiver den præcise faktor (fx PPD31 til at beskrive en faktor 31 i UVA-beskyttelse) og derfor synes jeg, at LRP er et godt bud, hvis man gerne vil være sikker på at komme højt op i UVA-faktor. Men det sagt, så er det også min opfattelse, at langt de fleste vil være rigeligt beskyttede, hvis bare man går efter UVA-ringen på sin solbeskyttelse 🙂

    Det skal lige siges, at jeg ikke er ekspert – jeg har bare bøvlet voldsomt med pigmentpletter, så jeg har forsøgt at sætte mig lidt ind i det her forvirrende faktor-univers 🙂

    31/05/2014
  • Pernille Sparsø

    Endelig! Endelig har jeg fundet en ansigts solcreme som ikke får ansigtet til at minde om et kalkmaleri. Vichy spf 50 med farve. Den går nok hen og bliver en favorit her i sommer!

    31/05/2014
  • Rikke Bisgård Sørensen

    Der bliver fluks taget en test!!! Jeg har haft held med nogle andre mærker, men det kunne være rart at kunne skifte lidt mere 🙂

    31/05/2014
  • lene

    @Mads J
    jeg har prøvet ambre solarie sprayen du linker til og synes den er god, især at tage med og bedre på med. Den er uden alkhol og derfor lidt mælkeagtig men helt tynd og tørrer hurtigt.
    Nivea har en lignende med alkohol i istedet og den er mere kølende og umiddelbart usynlig på huden.
    Begge er gode og har UVA beskyttelse, det er lidt efter hvad man er efter og hvis ens hud klarer alkohol eller ej 🙂

    Og så vil jeg spørge, hvordan kan du vide at Kiehls har mindere UVA end den fra La Roche Posay. Hvordan får man de PPD værdier at vide, når det kun er LRP der angiver dem åbent?
    Jeg tænker for eksempel på solcremerne fra Ambre Solarie som jo også bruger Mexoryl filtrene, måske er det lige så gode som LRP.

    Hvordan får man de UVA værdier at vide?

    PÅ forhand tak!

    31/05/2014
  • Vinni

    Hej Anette.
    Der er noget du lige må hjælpe mig med at klarlægge:)
    1. Er det nok at bruge en BB/foundation/pudder med spf i? Jeg forstår ikke hvordan det kan beskytte nok eftersom man jo ikke bruger lige så meget som man burde hvis det var almindelig solcreme?
    2. Hvad gør jeg ila dagen hvis jeg skal have frisket spf’en op UDEN på makeuppen? Jeg læste man kunne bruge en pudder med spf men, igen, er det virkelig nok?

    På forhånd tak.
    Mvh Vinni.

    30/05/2014
  • Hannah R. Jørgensen

    Hej Anette,

    Jeg mener ikke selv at have fundet et klart svar på dette spørgsmål – måske du kan hjælpe? 🙂 Du har tidligere nævnt fiskeolie på din blog, så du må have lidt fokus på, hvad der er godt at indtage for ens hud?

    Jeg har hørt flere steder, at sukker er en rigtig dårlig ting for huden, og at man derfor så vidt muligt bør undgå det. Men hvad med f.eks. Stevia? Er den helt “problemfri”? Eller bare en smule bedre?

    30/05/2014
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Katrine Reher – Du skal naturligvis søge ekstra skygge, men jeg tror faktisk, du vil føle dig godt tilpas med La Roche-Posays kølende gel med SPF30.

    @ Gabs – Vichy gør det rigtig godt mht. sol. Bl.a. fordi de også giver så mange valgmuligheder (bl.a. både med og uden parfume).

    @ Lise-P – Skønhedskloge ord.

    @ Sanne – Skyggefræser, ha. Godt!Selv den bedste solcreme vil få latent pigmentkoks frem igen, hvis man opholder sig i sollys.

    @ Inge – Prøv at pifte med fugtspray inden du smører olien på. Jeg synes, det gør en stor forskel.

    @ Rikke B – Jeg går primært efter bestemte ingredienser (hvis du ser mit indlæg fra i forgårs). Har du nogensinde taget testen på skintypesolutions.com ?

    @ Anette W – Ja, det er med at passe på de gode resultater.

    @ Anne – Du har en supergod pointe i det med tomater. Faktisk bliver beskyttelsen endnu bedre, når de er let opvarmede (og vi taler indenbords pleje).

    @ Helle A – Tak fordi du deler din erfaring. Du vil blive glad for at bruge et fugtserum under din solcreme, tror jeg.

    @ Googleren – De ER også rigtig gode.

    @ Christina – TAK fordi du rykker i mig ;o)

    @ Ditte H – ;o)

    @ Marie L – Murads oliefri solbeskyttelse fungerer rigtig fint.

    @ Birgitte B – Lov mig at du prøver Rudolph Cares sololie. Den er virkelig fin til kroppen.

    @ Mads J – 1000 tak for dine gode indspark.

    @ Pernille S – Tak fordi du læser med!

    @ Hannah – Det vil jeg selvfølgelig.

    Stor hilsen Anette

    30/05/2014
  • Anette Kristine Poulsen

    1000 tak for alle kommentarer og undskyld den lidt sene svartid pt. Men jeg lover til gengæld, at der KOMMER svar…

    Stor hilsen Anette

    30/05/2014
  • Årh, elsker virkelig din blog Anette, super gode tips!
    -Det ville betyde utrolig meget hvis du ville tage et kig forbi min beauty blog – hvis du har lyst!

    30/05/2014
  • Pernille Sparsø

    Tusind tak for alle dine skønne og velmenende OG kloge indspark Anette. Dejlig weekend til dig 🙂

    30/05/2014
  • Mads J

    Det er så godt, at vi får sat fokus på det her med solbeskyttelse! Tak, Anette! 🙂 <3

    @Marie L – Anette har for nyligt anbefalet Kiehl's Activated Sun Protector SPF50 (den er virkelig let i konsistensen) og ligeledes har hun anbefalet Oil-Free Sunscreen Broad Spectrum PA+++ SPF 30 fra Murad.
    Derudover kan jeg selv anbefale Anthelios SPF50+ Dry Touch Gel-Cream fra La Roche Posay (den er matterende og minder om Kiehl's-cremen i konsistensen, men har bare højere beskyttelse mod UVA (PPD31), hvis du går op i den slags) 🙂

    @Katrine Reher – Jeg faldt forleden over denne "Dry Mist" solspray i Matas. Den er dog til kroppen, ved ikke om det er relevant for dig? Det skal også siges, at jeg ikke selv har prøvet den, men jeg tror, den er værd at tjekke ud! 🙂 http://www.matas.dk/ambre-solaire-dry-mist-spf30-200-ml
    (Ps. den fås vistnok også i SPF10 og 20). Og desuden tror jeg også, at du kan få gavn af de tre cremer, jeg har nævn ovenfor! Jeg sveder nemlig også nemt, men med lette og olie-fri konsistenser bliver det minimeret 🙂

    Håber I alle får en god og sikker sommer i solen! 🙂

    30/05/2014
  • Jeg er med på den med at smøre rigeligt på. Men indrømmer også at det nogle gange glipper.
    Jeg er dog ret olieglad så skal helt klart prøve sol olie 🙂

    30/05/2014
  • Marie L.

    Min største udfordring er helt klart ansigtet, hvor jeg fedter og det gør meget creme desværre også. Min løsning har hidtil været Cliniques Superdefence, men efter at de har lavet den om, er den desværre blevet en anelse mere fedtet … Øv .. Så hvis du har tips til en oliefri ansigtscreme m faktor, lytter jeg opmærksomt! Evt. en der kan komme oven på en let, let, let dagcreme.

    30/05/2014
  • Ditte H.

    Kære, kære über fantastiske Anette. Du er satme en STJERNE!!!!! Har godt set dit indlæg med din creme-hylde, men jeg har bare så pisse travlt lige for tiden, og dit indlæg kræver ro, fordybelse og nærlæsning! Jeg må studere billede mm i weekenden!
    Jeg glæder mig sindssygt meget til at læse og suge til mig!! …….. Anette, my beauty goddest!!!
    Ha’ en fantastisk fredag i dette dejlige vejr – men når man er en goddest, så kan man vel selv bestemme vejret, lidt 😉

    30/05/2014
  • christina

    Haløj ♥ mangler svar på tablet version om hvad der magler 😉 og har lagt et spørgsmål under olie på tablet også fynske kram ♥

    29/05/2014
  • Googleren

    Hej Katrine
    Jeg har det også altid meget varmt og sveder (pga hormonsygdom). Jeg ELSKER Tromborgs solcremer. Jeg tror at jeg har prøvet næsten alle solcremer på markedet også dem som alle siger ikke fedter. Men for mig er Tromborgs de eneste jeg kan holde ud. De føles som mælkehvidt vand.

    29/05/2014
  • Helle Andersen

    Da jeg var helt ung solbadede jeg selvfølgelig uden solbeskyttelse, den slags var der ingen der tænkte på dengang. Men solarie har jeg aldrig været misbruger af og jeg har også altid foretrukket at opholde mig i skyggen eller under parasollen, alligevel har især min pande de sidste nok 5 år, været fuldstændig dækket af pigmentpletter. Og selv om jeg altid er gået rimeligt meget op i pleje af min hud, troede jeg faktisk at der slet ikke var noget at gøre ved det. Men så fik jeg din bog i fødselsdagsgave, og hurra for det. Siden har jeg brugt Super 3 booster til natten og La Roche-Posay Anthelios Xl 50+ hver eneste dag. Og nu begynder det at kunne ses, lige som en tåge der letter forsvinder pletterne lige så stille. Og så har jeg faktisk også investeret i en stråhat til havearbejde, for jeg elsker at være ude i denne tid, vil bare så gerne have min fine lyse hud igen. Men faktisk vil jeg gerne spørge dig Anette om når jeg bruger solcremen om dagen, så bør bruge en eller anden serum under eller om huden får pleje nok uden?

    29/05/2014
  • Anne

    Hej Katrine.

    Det lyder meget som jeg har haft det flere somre. Ved ikke om jeg er ved at komme overgangpalderen :-/.

    Jane Iredale har en solbeskyttelse i pudderform. Powder Me SPF 30 UVA/UVB. Ved ikke om der er flere toner. Min hedder “Tanned” den Bruger jeg i ansigtet over creme med spf eller pt. Tromborg sPf 30. Som jeg godt kan tale i ansigtet. Den er ikke fedtet. På kroppen har jeg som regel tøj på.

    Jeg kan kun have meget lø stvævet og løstsiddende (!) ren bomuld, hør eller linnen.

    Har spist en tsk – en spsk tomatpuré om dagen, det er også i Imedeen bla. Det giver også lidt solbeskyttelse OG en god kulør, samme med kogte eller pressede gulerødder pga karotenerne.
    Men helst puré på glas, for ikke at få tungmetaller siger “de kloge/frelste”

    29/05/2014
  • Anette Waaben

    Efter laserbehandling af pigmentpletter i ansigtet sidste sommer er jeg nærmest blevet hysterisk bange for at få sol. Det ville være så ærgerligt at ødelægge det fine resultat. Min dagcreme indeholder faktor 15 men det er slet ikke nok til at beskytte optimalt. før jeg opholder mig i solen.
    Jeg bruger Jan Marini spf 33…den dufter dejligt og fedter ikke.

    29/05/2014
  • Rikke Bisgård Sørensen

    Igen en totalt catchy overskrift 😀

    Nå, men her til morgen lå jeg lige og tænkte over noget: Jeg har i MANGE år brugt produkter primært fra Dr. Baumann og Beau Caire. Jeg har ofte prøvet et nyt produkt, men jeg oplever tit, at jeg føler, at andre cremer/renseprodukter giver min ansigtshud en “fedtet” overflade. Du afprøver jo mange produkter indimellem, men kan din hud godt klare alle de forskellige produkter? Er det overhovedet godt for huden at skifte mærker på den måde? Jeg ville inderligt gerne forsøge mig med mange andre ansigtsprodukter, men tør næsten ikke pga den der vandede følelse 🙁

    Kh Rikke

    Kh Rikke

    29/05/2014
  • Inge

    Er bare ikke gode venner med konceptet solcreme – føler mig på een gang fedtet, klistret og klam lige fra cremen er kommet på til den er forsvundet igen…
    Har dog netop opdaget sololien fra Rudolph og den er hverken klistret eller klam – men en smule fedtet (det må man tage med, når der er tale om en olie). Men men men sololien indeholder kemiske solfiltre og jeg kan ikke lade være med at tænke på de kemiske/fysiske reaktioner, der sker nede i ens hud, når solens fotoner rammer disse filtre…
    Nå, men jeg er under alle omstændigheder også at finde i skyggen under parasollen/træet under siestaen 🙂

    29/05/2014
  • Jeg har soleksem, så jeg er skyggefræser. Min største udfordring er nok de irriterende mørke mærker på kinderne, for selvom jeg giver dem faktor 50, så kommer de hver sommer alligevel. Æv, og så bruger jeg ellers hele vinteren på at blege dem væk igen. Skruen uden ende. Rigtig go’ miniferie til dig. 🙂

    29/05/2014
  • Da jeg var yngre gav jeg den lidt gas i solcentrene – som de fleste andre i øvrigt – men stoppede da jeg ramte starten af 20erne og hvor er jeg glad for det!
    Jeg var dog stadig vild med at ligge og stege i solen, når jeg var sydpå de efterfølgende år, men det sluttede heldigvis også for et apr år siden.
    Nu er det altid faktor 50 i ansigtet og helst inde under parasollen.
    Kroppen er jeg ikke helt så fanatisk med endnu, den “nøjes” med faktor 30, og den får lov til at få lidt mere direkte sol. Måske jeg også stopper med det på et tidspunkt 😉

    29/05/2014
  • Gabs

    Hva med Vichy’s SPF 50 til ansigtet? Dur de?

    29/05/2014
  • Katrine Reher

    Sol – hvor jeg elsker og hader det på een og samme tid.

    Min helt personlige soludfordring er to-delt, men samler sig til et mindre sommer mareridt (jup – first world problems, indeed)

    Den ene halvdel af udfordringen er at jeg fra naturens side er udstyret med den gen-mutation, der skaber fantastisk rødt hår, på den helt naturlige måde. Jeg elsker mit røde hår, men kombineret med blå øjne og det hvideste betræk – ja, så bliver solen en naturlig fjende, og selv kort tids samværd uden behørig beskyttelse resulterer i højrød varme.

    Den anden del af min udfordring er at jeg sveder; som et svin (undskyld derouten fra det feminine sprog). Men altså, jeg sveder, især når min hud bliver “lukket inde” i et lag af spf. Cremen driver af mig, og forsvinder ca. lige så hurtigt som jeg kan få den på.

    Så jeg er blevet inde-menneske med tiden, især om sommeren. Jeg er altid hende, der gemmer mig i skyggen, i lange løse gevanter, med sveden drivende af ansigtet, for jeg tør ikke lade være med at have spf på.
    Hvis nu der er nogen, der har haft samme udfordring, og har knækket koden til hvordan man får spf på, uden at svede det af, så sig til!

    29/05/2014

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.