Gå ikke i seng med silikone

Under sidste uges foredrag kom spørgsmålet om silikone. Godt eller skidt? Helt kort, så er dimithicone (silikone) den anden mest brugte hudplejeingrediens. I verden. Stoffet giver sjældent allergi, stammer fra sand og fik sit gennembrud i 1950’erne som en hudbarrierebeskyttende ingrediens. Silikone kan give en blød fornemmelse, er mere eller mindre uundværlig i makeup (især primers), findes ofte i solcreme (som dermed bliver lettere at fordele), i oliefri produkter og i en masse hårprodukter. Silikone er altså ikke en dårlig ingrediens, men bare en nem løsning, hvis du spørger mig. Af og til bliver den dog brugt grumt. Som eksempelvis når Morrocanoil markedsfører sig som arganoile frem for at sige ’tre x forskellige silikonestoffer tilsat argan’, som det fremgår af ingredienslisten:

Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Cyclomethicone, Butylphenyl Methyl Propional, Argania Spinoza Kernel Oil (Argan Oil), Linum Usitatissimum (Linseed ) Extract, Parfum (Fragrance), D&C Yellow-11, D&C Red-17, Benzyl Benzoate, Alpha-Isomethyl Ionone

I presse- og salgsmateriale bliver silikone aldrig (aldrig!) fremhævet. Det er en ingrediens, ingen taler om. I stedet bliver der talt om de gode olier, syrer eller hudvenlige vitaminer. Jeg synes, du skal være opmærksom på fire ting, når det gælder silikone:

  • Nogle af landets mest hårkloge fravælger silikone i kampen for mere hår på hovedet.
  • For meget silikone giver fornemmelsen af skøjtebane i ansigtet
  • Hudlæge Leslie Baumann fastslår, at det er en dårlig idé at sove i selskab med silikone, fordi stoffet kan holde på snavs, hudfedt og sved, så porerne tilstoppes. Derfor er gode rensevaner vigtige, når det gælder silikone. Med andre ord: Den skal af igen.
  • Jeg føler mig snydt-agtig, når et produkt indeholder vand, petrolatum (mineralsk olie) og silikone som de største og bærende ingredienser. Gi’ os noget, huden kan bruge.

SNUP TIPPET: Jeg havde Kiehl’s natmaske med i Go’ Morgen, fordi den indeholder nogle af de gode plantebaserede fedtstoffer, huden genkender fra sig selv. Samtidig står der med sort på den hvide krukke, at indholdet er silikonefrit. For sent tjekkede jeg ingredienslisten, som viste sig at indeholde dimithicone. Det svarer til, at du køber en sukkerfri cola med sukker. Kiehl’s er på sagen for i den amerikanske version af produktet, står dimithicone ikke listet. Fortsættelse følger.

NB: Du kan stadig vinde HER. Konkurrencen løber til i morgen.

@beautyspace på INSTAGRAM

27/01/2015
Fede TV-løsninger
29/01/2015
Springer du over?

Kommentarer

  • Maria S

    Hej Anette

    Tak for svar. Jeg kan se, at jeg nok allerede er på rette spor.
    Lige pt. prøver jeg EGF-serum, men er lidt i tvivl om hvornår jeg skal bruge den. Jeg har læst mig til at det er bedst at bruge om natten. Om natten har jeg jo receptgelen, og jeg ved ikke om jeg vil kunne bruge det sammen med? Ville jeg kunne bruge EGF (eller en anden serum) ovenpå tror du? Og ville EGF ikke have samme effekt hvis jeg bruger det om dagen under min dagcreme?

    Har prøvet at tage skintypesolutions-testen, men det er meget lang tid siden. Må vist prøve den igen! 🙂

    Kh Maria

    04/02/2015
  • @ Katrine Madsen, de er trukket på beautyspace.dk/tablet ;o)

    @ Pia R – Det er et fint opslagsværk

    @ Nanna – Der er nu fine ingredienser i den du har fundet også i helsebutikken. Sagen er at I begge de cremer du nævner er at det A-vitamin esters (retinylpalmitat) er er i. Det er den mildeste form for A-vit, der findes (og samtidig en god beskyttende antioxidant). Samtidig er det svært med A-vit, fordi det er umuligt at afkode på en ingrediensoversigt, HVOR god producenten er til at håndtere det skrøbelige vitamin. Derfor handler det om at holde sig til de A-vit producenter, der er eksperter i at blande og håndtere det følsomme vitamin, som hurtigt nedbrydes og dermed kan være ineffektivt. Stor hilsen Anette

    01/02/2015
  • @ Maria S – Silikone skader ikke. Pointen er, at hvis det ikke bliver vasket af om aftenen kan det risikere at holde sved, skidt og solbeskyttelsesfiltre i overfladen, og dét er så en situation, der kan virke tilstoppende. Hold dig til lægens anbefaling om natten og sørg for om at dagen at alliere dig med et let og effektivt fugtserum (fx. Nilens Jords serum), der igen toppes med en ansigtscreme, huden har det godt med. Efter behov kan du sagtens supplere cremen med en god oliedråbe eller to dagligt. Fx. argan eller hybenkerneolie. Stor hilsen Anette (nb. tag også lige hudtypetesten med anbefalinger på skintypesolutions.com) Stor hilsen Anette

    01/02/2015
  • Anette Kristine Poulsen

    Så er der svar fra Kiehl’s. Der er desværre tale om en mærkningsfejl i forhold til, at der står, at indholdet er silikonefrit. Der er silikone i produktet. Jeg er stadig meget glad for masken, men bruger den i dagtimerne nu ;o) Stor hilsen Anette

    31/01/2015
  • Rikke E..

    tak for endnu et oplysende, opklarende og optrevlende indlæg

    Kh Rikke

    30/01/2015
  • MetteGuldberg

    Mange tak for svar Anette. Det var super. Desværre kan jeg jo så konstatere, at min nyindkøbte pore-minimizer formentlig vil gøre problemet med tilstoppede porer værre. Men jeg blev klogere og det er rart!
    God weekend!

    30/01/2015
  • @ Mette – som regel er silikone de stoffer, der ender på ‘cone’, men også Cyclopentasiloxane er et silikonestof, du kan læse lidt om her:

    https://www.truthinaging.com/ingredients/cyclopentasiloxane

    Stor hilsen Anette

    30/01/2015
  • MetteGuldberg

    Kære Anette

    Jeg er fuldt forstående for, at du ikke har ressourcer til at tjekke alle mulige ingredienslister for os hungrende fans:-) men kan du anvise et sted hvor man kan finde betegnelserne for fx silikone. Jeg bruger pt en pore-reducerende creme fra Bioderma, bla om natten. Og så bliver jeg lidt bekymret for om den indeholder silikone fordi jeg jo netop døjer med tilstoppede porer. Men når jeg kigger på listen kan jeg ikke se “silikone” nogen steder fordi det jo hedder alt muligt andet. Hvordan finder jo ud af, hvilke navne man kan finde på at gemme silikone bag?

    Nu har jeg lige sat det ind her – ikke fordi du skal gennemgå det, men bare for at vise, at jeg er lidt forvirret:-)

    Aqua, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Dipropylene Glycol, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Glycerin, Butylene Glycol, Fomes Officinalis, Extract, Sodium Polyacrylate, Salicylic Acid, Dodecyl Gallate, Ginkgo Biloba Leaf Extract, Mannitol, Xylitol, Rhamnose, Fructooligosaccharides, Laminaria Ochroleuca Extract, Silica, Trideceth-6, C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone Crosspolymer, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Paraffinum Liquidum, Pentylene Glycol, 1,2-Hexandiol, PEG/PPG-18/18 Dimethicone, Caprylyl Glycol, Propylene Glycol, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Disodium EDTA, Parfum

    30/01/2015
  • Mette Møller

    Jeg har brugt Superbooster 3 i mange år efterhånden, og selvom jeg normalt ikke vil betegne min hud som tør, så oplever jeg netop, at huden om morgenen mangler fedt/fugt efter brug af Boosteren. Samtidig gør den en masse godt for min hud, da jeg har haft akne i 25 år(!), og denne creme er den eneste af den skov af produkter, jeg har brugt gennem årene, som har haft reel og synlig effekt.
    Så, jeg holder mig til Boosteren og supplerer en eller to dage om ugen med Beauti Pacifics Xtra et-eller-andet creme (husker her på sengekanten ikke hvad den hedder men den er beregnet til meget tør hud), som jeg bruger som en natcreme istedet for Boosteren.
    Der virker for mig.

    29/01/2015
  • Vibeke W

    For mit vedkommende føles huden eksfolieret, blød og ser mere ensartet ud om morgenen efter brug af boosteren. Ikke stram eller tør – ihvertfald ikke mere end sædvanligt

    29/01/2015
  • @Pernille Sparsø og Vibeke W – SIKKE en pointe Pernille. Det er netop dét, der sker når noget markedsføres forkert. Hvis man tror, at noget er arganolie og derfor vælger at smøre et tykt lag på til om natten i ansigtet. Nå men i forhold til Booster 3, så har jeg aldrig hørt om at en creme ligefrem kan NEDSÆTTE produktionen af fedt (jeg skal nok spørge dem, hvad de mener). Hvordan huden føles (tør, fedtet, stram osv.) kan selvfølgelig påvirkes af det, der smøres på – ligesom en creme kan gøre huden bedre i stand til at holde på egen fugt. Så spørgsmålet er, hvordan føles jeres hud om morgenene, når I har brugt Booster 3? Stor hilsen Anette

    29/01/2015
  • Vibeke W

    Jeg har præcis samme spørgsmål om BP boosteren som Pernille Sparsø!! Kan simpelthen ikke få det til at give mening så en forklaring vil virkelig være så værdsat 🙂

    29/01/2015
  • Anette Kristine Poulsen

    Lige en update på Kiehl’s, som ER på sagen. New York er i gang med at finde ud af om det er en label-fejl eller en ‘opskrift’-fejltagelse.

    Stor hilsen Anette

    29/01/2015
  • Susan

    Interessant læsning 🙂 Iøvrigt: Argandia laver – udover den uundværlige rene arganolie – også en skøn hårolie som man kan bruge inden føntørring og som ekstra treatment om natten til hår og hovedbund – især supergod hvis man har tør og irriteret hovedbund – her hjælper arganoliens mange egenskaber i kombination med ylang ylang der fremmer en sund hårvækst 🙂 Hårolien er lidt tyndere i konsistens end den rene arganolie. Den er drøj og så koster den kun 199,- for 150ml så den er ikke dyr i brug 🙂

    29/01/2015
  • @ Karen – Mange tak for tilliden. Det er ikke ‘en service’, jeg har kapacitet til normalt. Men hvis du skaffer INCI-listen (indholdsoversigten), så vil jeg gerne gøre en undtagelse.

    Stor hilsen Anette

    29/01/2015
  • Karen

    Hej Anette

    Kunne du ikke lige kigge på denne olie-baserede læbefarve fra YSL: Volupté Tint-in-oil. Det lyder som en god ide med olie til at blødgøre og pleje og lidt farve men er det nu de gode ingredienser de har valgt? Det ville jeg gerne vide inden jeg investerer over 200kr i den.
    Kh Karen

    29/01/2015
  • Helle Andersen

    Hej Anette jeg har været stor fan af morrocanoil og brugt den dagligt, men har da egentligt lyst til at prøve et andet mærke -uden silicone. Er der en anden og bedre hårolie som du kan anbefale? <kh. Helle

    28/01/2015
  • Pernille Sparsø

    Rædsel! Dengang jeg brugte Morronanoil i håret tænkte jeg at det sikkert også var nærende som en maske i løbet af natten. Vågnede op med sviende ildrødt ansigt. Ikke anbefalelsesværdigt;-)
    Jeg har et spørgsmål i forlængelse af Nanas indlæg om om Beauté Pacifique A-vitamin creme. Jeg har den som hedder Super3 Booster. Nu er det jeg kommer i tvivl om den er så smart at bruge her om vinteren, fordi der står på emballagen at den nedsætter hudens produktion af fedt? Fedt og fugt er jo det du anbefaler her om vinteren. Ja måske et dumt spørgsmål, men er det ikke bedre at huden naturligt producerer fedt frem for at skulle tilføre den ad omveje?
    Tak et skønt foredrag i København og dagens gode indlæg på bloggen 🙂

    28/01/2015
  • HeLene

    Man skal også huske at de fleste silikoner ikke er vandløslige, så de skal vaskes ud af håret med et (udtørrende) SLS schampoo, dvs et med sulfater i. Hvis man ikke vil få silikone build up i håret.
    Bruger man silikone fri og sulfat fri produkter til håret behøves ingen dybterens på den måde.
    Silikone er som et plaster, der skjuler problemerne men problemerne er der stadig under.
    I makeup og solpleje har de dog en plads efter min mening, da de skaber en skjold og udjævner huden og holder beskyttelsen på plads. Især i solpleje er de på sin plads syns jeg, omend silikone er fy fy for vandmiljøet også. Der findes et fåtal vandløselige silikoner men så meget kemist er jeg ikke at jeg kan finde ud af hvilke de er. Man kan finde lister på produkter online vhis man googler silicone free products. Men det med kiehls var urovækkende da jeg bruger en del uden silikone fra dem!!!
    Tak for en, igen, meget god artikel!

    28/01/2015
  • Ha – fedt! Misforstod lige det vigtigste 😀

    28/01/2015
  • nanna

    Hej Anette,

    Jeg ved godt, at det her spørgsmål er ude af kontekst.
    Men nu skriver du så meget godt om A-vitamin som jeg også har prøvet i Beauté Pasific (staves), men jeg faldt over en A-vitamincreme fra helsekosten. Indholdslisten er: Indhold: Vand, tidselolie ØKO, aloe vera juice, glycerin, vegetabilske emulgatorer, mandelolie, granatæbleolie ØKO, A-vitamin (retinylpalmitat), jordnøddeolie, squalane, lanettevoks,
    E-vitamin, natriumbenzoat, rapskimolie ØKO, askorbinsyre, citronsyre, kaliumsorbat.
    INCI: Water, Cathamus Tinctorius Oil, Aloe Barbadensis Gel, Glycerin, Sodium Stearoyl Lactylate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Punica Granatum Oil, Retinyl Palmitate, Arachis Hypogaea Oil, Squalane, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Tocopherol, Sodium Benzoate, Brassica Campestris Oleifera Oil, Ascorbic Acid, Citric Acid, Potassium Sorbate.

    LANG EN! Vil du anbefale den til 79 kr,- eller er den bedre den fra BP til en hel del flere sum penge?
    Stor hilsen og skøn blog,
    Nanna

    28/01/2015
  • Anette Kristine Poulsen

    @Karoline – Jeg har silikone i mine foundations. Det er natpleje, der her er pointen ;o)

    @Thea – Det med at ‘fnuldre’ kan være silikone, men det kan også være produkter, der passer dårligt sammen. Du er nødt til at prøve dig frem.

    @Charlotte K – ;o)

    Stor hilsen Anette

    28/01/2015
  • Pia Randlev Poulsen

    Tænk hvis jeg var sådan én som kunne huske hvad de, for mig noget fremmedeord, betød når jeg læser ingredienslister, men sådan er det desværre ikke. Jeg fundet frem til en god, men tidskrævende hjælper…http://www.astma-allergi.dk/kemilex. Alligevel sidder jeg tilbage med spørgsmål når jeg læser om fx. Lanolin og det står højt på ingredienslisten – godt eller skidt. Kender du til et godt opslagsværk? Eller måske en no-go liste 🙂
    Og JA TAK til at ærlighed 🙂 Var igang med at finde frem til forhandler af Kiehl, men afventer med spænding resultatet af “din undersøgelse” 🙂

    28/01/2015
  • Katrine Madsen

    Hej Anette
    Tak for dine altid gode og konstruktive hudråd:).

    Sagen er den, at jeg dagligt følger din blog, men kan ikke finde ud af hvornår vinderne til Prevage-konkurrencen bliver trukker?

    Mange tak:)

    28/01/2015
  • Karoline Lundberg

    Skulle nok lige have tjekker ingredientslisten inden jeg stak ansigtet i Cliniques Oil-free foundation 🙁
    #følermigsnydt

    Kender du nogen foundations uden??? 🙂

    // k

    28/01/2015
  • Maria S

    Hej Anette

    Nu skriver du, at silikone helst ikke er velkommen i natcremen, og at det oftest findes i oliefrie produkter.
    Min hudlæge har opfordret mig til netop at bruge oliefrie produkter – for mine cremer må endelig ikke tilstoppe min acneramte hud.
    MEN… er der ikke noget med, at ikke alle olier tilstopper – og at nogle gode kan være gode mod acne? I så fald, har du et bud på en creme der kunne gøre det?
    Jeg bruger nemlig en gel fra min hudlæge om natten (acnatac) som gør min hud vældig stram, og jeg mangler derfor en creme til at putte ovenpå. I princippet ville en god serum godt kunne gøre det(fx EGF), men vil gelen fra min hudlæge ikke forhindre serummet i at trænge ned i huden og have en effekt?
    Hvad er din mening om det?

    Kh. Maria

    28/01/2015
  • Ingelise Rasmussen

    Mht. ingredienslister skulle man tro, at producenterne trykker dem med så små bogstaver som muligt, for at vi ikke skal kunne se sammensætningen. Så tak til dig Anette for at hive den store lup frem …

    28/01/2015
  • CharlotteK

    Ih, altså, så føler man sig bare så snydt, når det så viser sig, at det alligevel er i produktet, den ingrediens man prøvede at undgå.

    28/01/2015
  • Thea

    Kære Anette!
    Jeg bliver lidt nysgerrig, for har flere gange, både med ansigts-produkter, men særligt med solcreme, oplevet at jeg nærmest kan gnubbe cremen af bagefter i små pølser. Som om den ikke trækker ind, men bare lægger sig oven på huden som et filter. Er det silikonen eller er der en anden forklaring?
    I øvrigt tak for en masse hjælpsomme indlæg, dét er du altså god til 🙂
    Kh Thea

    28/01/2015
  • @ Mette – Og det er fint at være fan. Jeg tror meget på, at vi vil have hvad der virker. Og sagtens kan leve med, at ALT ikke er mikrobryggerier og biodynamik. Men jeg synes, vi skal kalde tingene det de er, og ikke forsøge at skjule. Og så tror jeg på, at silikone ikke hører til i hovedbunden.

    @ Dorthe – Den hører også til mine favoritter.

    Stor hilsen Anette

    28/01/2015
  • Jeg har i en lang periode været Moroccanoil addict. Den dufter skønt, og virker. Jeg fik dog en ny olie med hjem af min frisør fra en ny linje af Paul Mitchell produkter nemlig Awapuhi. Der er dog også mange af samme ingredienser i, som du lister ovenfor. Hmf. Jeg er dog stadig fan! 🙂

    Vil glæde mig til at se resultatet af Kiehl’s undersøgelsen, da jeg har været lidt on/off med deres produkter. I will stay tuned!

    28/01/2015
  • Dorthe

    Virkelig spændende læsning – og jeg gik her og troede at Morrocanoli var olie.

    Tilgengæld er jeg blevet vild glad for argan olie.
    Takket være dig Anette, fik jeg øjnene op for Argandia’s Precious Argan Oil, som jeg erhvervede mig i november. Jeg bruger den nærmest til alt – lige fra hårspidserne til fast natcreme, af og til også dagcreme og ellers som bodyoil og til vintertørre hænder. Jeg er kort sagt stor fan af argan olie!

    28/01/2015
  • @ Christina H – TAK for dine ord. Hvis jeg skal i byen kan jeg godt finde på at kramme lidt Morrocanoil i spidserne, for håret tørrer hurtigt og bliver også mere fyldigt. Man skal bare være klar over, hvad det er, der gør det. Og det er silikonen. Ikke arganolien.

    Stor hilsen Anette

    28/01/2015
  • Christina Hansen

    Det at sove uden silikone på huden har været en af hovedreglerne siden din bog kom på gaden. Tak, for det gode råd.

    Og så kan jeg ikke undgå at blive lidt glad, når du ikke er én af dem, der forherliger Morronanoil.
    Min datter og jeg er direkte blevet frarådet at bruge den af vores dygtige frisør, der i øvrigt har haft hår mellem hænderne i 30 år ( og arbejdet i Italien gennem en årrække.)
    Men når et produkt er så hypet, er det svært at få vendt bøtten. ( Så hellere Aveda! 🙂 )
    Endnu et TAK og et stort et af slagsen.

    Og hvad er nu det med Kiehl’s? Godt, du havde luppen fremme og har hanket op i dem. Glæder mig til at høre fortsættelsen.

    Rigtig god onsdag ♥♡♥

    28/01/2015
  • @ Christina Kragh – Den ER lækker og der er rigtig mange fine ting i. Viser det sig, at der ER silikone i, så bliver den bare en maske til dagbrug hos mig.

    @ Birgitte B – Jeg oplever det samme.

    Stor hilsen Anette

    28/01/2015
  • Christina kragh

    Eiee prøvede lige den maske efter jeg så den i go morgen Danmark og syntes lige den var så lækker ….

    28/01/2015
  • Sejt at du lige får Kiehl’s op af stolen 😉 Jeg har oplevet at shampoo uden silikone og for meget sulfat faktisk gør det godt for mit hår 🙂

    28/01/2015

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.