Sandheden om selvbruner og pigmentpletter

26803585_10156055365574321_1130375400_n26755198_10156055366589321_1100100570_n26793508_10156055366359321_222031640_n

Jeg føler mig stadig flyvende ovenpå selskabet i aftes af 120 kvinder i Herning til en omgang Superhud. I pausen var der en, som spurgte, om jeg godt vidste, at selvbruner er skurken i forhold til pigmentpletter.

Den lader vi lige stå et sekund.

For jeg kom sådan til at grine. Indvendigt altså. Og bestemt ikke af hende, der stillede spørgsmålet, men fordi jeg var på job med en fotograf i sidste uge, hvor der i opgaven indgik en selvbruner.

“Bruger din kone ikke sådan en”?, spurgte jeg.

NEJ, råbte han. ”Det kunne hun da aldrig finde på”, lød det på en måde, som om jeg havde foreslået noget helt forrykt.

Nogen får en følelse af panik alene af ordet selvbruner, og det er synd. For det første fordi det er et godt alternativ og supplement til UV-stråler. For det andet fordi vi for længst er ovre tiden med orange fartstriber og dårlig lugt.

Og nej – også i en slags versaler – lyder det fra professor og hudlæge Peter Bjerring. ”Selvfølgelig kan et selvbrunerprodukt ikke påvirke pigmentering i huden. Som i overhovedet ikke. Farven (fra produktet), som dannes i det allerøverste hornlag, forsvinder igen efter nogle dage og har intet med pigmentering at gøre”, lyder det.

Grunden til misforståelsen er sandsynligvis, at de pigmentpletter man allerede har, kosmetisk vil syne mørkere – men altså ganske midlertidigt – af en selvbruner.

SNUP TIPPET: København, Aarhus, Aalborg, Randers, Herning, Horsens….jeg laver en samlet oversigt med datoer for forårets åbne foredrag. Hvis nogen skulle have tid og lyst.

@beautyspace på INSTAGRAM

21 comments on “Sandheden om selvbruner og pigmentpletter
 1. Igen TAK for alle ord – lige lidt konkrete svar:

  @ NJ – Prøv at tag fat i biblioteket. Måske kan de arrangere?

  @ Trine Petersen – Haha, jeg kommer skam, hvis der bliver ringet. Prøv evt. med dit lokale bibliotek.

  @ Mathilde – hold generelt pause med syrer og med A-vit.

  @ Marie Rasmussen – den er på vej.

  @ Sanne – Jeg er ret begejstret for James Read og for Tan Luxe. Tror også, at du vil være det. OG jo også Clarins’ selvbrunerdråber.

  @ Ninna Sølling – Den er på vej.

  @ L.N. – Det er en af de få ting, jeg ikke har en holdning til. Eller erfaring i. Fordi jeg synes, det er så nemt med en skraber. Men måske burde jeg gå ind i det…vil overveje det.

  Stor hilsen Anette

 2. 1000 tak alle gode ord og indspark. Jeg er tilbage med svar på bloggen tirsdag morgen, d. 16. januar, inden kl. 9.00

  KH Anette

 3. Off-topic:
  Jeg overvejer kraftigt Beurer Salon Pro hårfjerner – IPL10000+ til permanent hårfjerning til hjemmebrug. Er IPL noget du kan anbefale (eller evt det modsatte) til hårfjerning? Tænker bare at du måske har fået en viden fra hudlægerne om do’s and don’t… Har læst du anbefaler det til pegmentpletter, men hvorledes til permanent hårfjerning. Er lidt nervøs for om jeg kunne komme til at gøre mere skade end gavn. Der er tale om hårfjerning både i ansigtet og på kroppen.

 4. SUPERSPA TAN-IN-A-CAN synes jeg er super god, da jeg ellers ligner en som har fået en gang hvid lud-behandling Køber den i “original”, som ikke bruner så meget af gangen, og sprayen er super nem at fordele med!!

 5. Må vi så be´om den oversigt!!?
  Der skal nok sættes et kryds i kalenderen :)

 6. Tror jeg må prøve selvbrunerdråber fra Rudolph, Vita Liberata eller Clarins næste gang… Vil gerne have et produkt jeg kan bruge til både ansigt og krop :)
  Jeg købte i foråret selvbruner moussen fra Masha Wang, men det fungerer bare ikke for mig.. Laver striber og skjolder, selvom jeg virkelig gør mig umage! 😛

 7. Jeg er stadig glad for dråberne fra Clarins, som du en gang sendte os alle på jagt efter (når de kom var de udsolgt overalt, og jeg husker cykelturen efter dem og glæden når de *finally* var mine og hvor gode de er) LOL!
  Reeds selv tan spray mist er også god efter jeg så videon om hvordan man applicere den 😉

 8. Må indrømme jeg elsker selvbruner. Ikke sådan så folk spørger om jeg har været på ferie, men føler mig bare selv bedre tilpas med ikke at være helt ligbleg. Ingen kan se det udover mig, men jeg er glad for det. :)

 9. Jeg bruger altid og kun selvbruner. Bruger helst ikke rigtig sol. Men jeg smører det i ansigtet og tager derefter en vatpind med lidt makeupfjerner på og renser mine pletter, netop så de ikke ser mørke ud. Det fungerer ret godt. Faktisk skal jeg snart ud og købe ny ansigtsselvbruner – kan du anbefale en lækker en?

  Rigtig go’ weekend, smukke. :)

 10. Er det mig der er total gak gak… Jeg kan ikke finde den samlet oversigt … What to do ? Det ville jo være skrækkeligt hvis jeg missede noget ♡

 11. Hvis man nu har tendens til pigmentpletter og skal sydpå til den rigtige sol, skal man så (udover skygge/solfaktor osv) holde pause med:
  – A-vitamin creme (1% fra Paulas Choice)
  – B3 serum
  – C vitamin serum
  – Salicylsyre
  Og hvis ja, er det så en måneds tid inden ferien, eller hvad vil du anbefale?
  På forhånd tak!

 12. HVAD MED FYYYYN????? ✌️
  Du glemte da helt, at nævne lille hyggelige Fyn!!!
  -vi har også brug for dig!!!

  Rigtig dejlig weekend
  //Trine

 13. Jeg bruger Vita Liberatas gradual selvbruner på mine arme. Det dækker mine HVIDE pigmentpletter.

 14. Jeg er helt pjattet med Vita Liberatas Bronzer i løs pudderform med selvbruner. Den kan bruges hele året, den er jeg så glad for. Den giver ikke så meget Donald Trump looket. God weekend :-)

 15. Jeg bruger selvbruner mist hver morgen, og er så glad for den glød den giver. Håber vi ses i København. Holder øje med datoerne. God weekend.

 16. Jeg kan nu også godt lide at bruge selvbruner en gang i mellem :) især st. Tropes eller st. Moriz synes jeg er rigtig gode (og giver dig ikke orange striber, hehe)

Comments are closed.