Svar fra den negle-kloge

MetteFotos

Dagens gæst er dygtige Mette Steenberg fra Beautypower. Hun er mere end almindelig klog på negle (rejser verden rundt og underviser i sunde fingerspidser), og derudover er hun kvinden bag det populære online site beautypower.dk. Her kommer jeres spørgsmål til Mette – og hendes svar:

Hvorfor kan negle vokse i “bølger” (på tværs) nogle gange? 

Hvis neglen vokser i bølger på tværs af neglen, er det typisk fordi, der er sket/sker en eller anden form for traume på Matrix (neglemoderen). I negleverdenen kalder vi det for Habit Tics (dårlige vaner på jysk). Oftest ses disse traumer på tommeltotten, og sker fordi personen bevidst eller ubevidst piller i neglebåndet eller blot gnider sin pegefinger henover tommeltot neglen. Det pres der hele tiden ligges på Matrix gør, at den stresses, og det vil vise sig i neglen på denne måde. Det er kroppens smarte måde at fortælle os, at noget er galt. 

Hvorfor bliver der riller (på langs) nogle gange? 

Riller på langs af neglene er hormonelt betinget og tiltager jo ældre, vi bliver. Neglen vokser langsommere med alderen, men mængden af keratinceller forbliver den samme, og det gør, at rillerne vil synes større. Samtidig vil man også opleve, at neglene ofte bliver stærkere. Netop fordi de gror langsommere vil keratinceller hobe sig op i lag, og derved gøre neglen tykkere. Når det så er sagt, vil der altid være nogen, som er født med disse riller eller får dem i en tidlig alder, fordi det måske ligger til familien. Kig blot på dine egne negle og sammenlign med din mors eller fars – ofte vil de være ens eller have samme form.  

Gode tips til at holde dem sunde og stærke?

Vores naturnegl består af keratinceller, ligesom vores hår, blot en anden type celle, og så snart neglepladen forlader neglesengen, får den ikke længere ilt og næring, og bliver blot til mange måneders tørre keratinceller – nøjagtig som spidserne af ens hår. Så hvis vi ikke tilfører fugt udefra, bliver neglene tørre, porøse og kan skille i lagene eller knække i siderne. Sammenlign det med en gren, som let knækker, hvis den er tør, hvorimod en fugtig forårsgren er ikke til at vride fra hinanden. Det samme sker med neglen, hvis ikke den holdes fugtmæt med negleolie, som vil ligge sig i de små kanaler, der er mellem keratincellerne, og på den måde gøre neglen mere smidig og modstandsdygtig overfor stød og slag.

En god negleolie bør indeholde Jojoba olie, som minder om vores egen huds naturlige olie og er så tilpas lille i molekylestrukturen, at den kan trække andre ingredienser med ned i neglen. Andre gode bud er mandelolie, e-vitamin og riskerneolie – men altså sammen med jojobaolie.

1000 tak til Mette – se, jeg sagde jo, at hun var klog.

FOTO: New York Fashion Week

13 comments on “Svar fra den negle-kloge
 1. Tak for godt indlæg, og fantastisk blog.
  Jeg er lidt udfordret på negle. Bruger CND negleolie og elsker den, men alligevel er mine negle ret tørre og skrøbelige. Jeg vil gerne bruge Negellak næsten hele tiden, men så går det galt, de deler sig og flækker. Og på trods af flittig brug af handsker sker det samme, hvis der er lidt ekstra madlavning / rengøring/havearbejde. Jeg har også haft rigtig gode resultater med CND rescue 4 ugers kur, men problemet vender ret hurtigt tilbage. Bruger jeg det forkert???? Jeg er 54 år og har generelt tør hud. Vh iben

 2. Min du kan nå at svare mig Mette?
  Jeg er desværre ivrig negle-piller og har derfor ingen neglebånd.
  Hvis jeg stopper pilleriet er der så mulighed for at jeg får nyt neglebånd eller er det skadet for altid.
  Jeg har ikke pillet de sidste par uger, men der er ikke rigtigt kommet nyt, kun noget tørt hud.
  Kh Marianne

 3. @Kirsten V – Alt fugt gør jo underværker, men mandelolie alene vil ikke trænge ned i neglen. Olien skal indeholde jojoba olie som f.eks CND Solar Oil.
  Det kan lyde som om du har fået et neglepladeløft – har du haft negle på? Svamp i fingerneglene ses sjældent og kan og skal behandles medicinsk. Så mistænker du, at der er svamp må du en tur forbi lægen og blive podet. Hvis det er et neglepladeløft er det tid, der skal til – og neglen skal holdes HELT kort.

 4. Jeg har brugt negle-olie hver dag siden dette indlæg kom op-yay-det gør underværker!
  Mange tak!

 5. Jeg overvejer at duppe Tea Tree oil blandet med sweet almond oil ca 1 til 10 eller…? På 2 fingre der desværre har mistet neglebånd helt og delvist og muligvis fået lidt svamp og infektion. Har du et bedre råd ?
  Min ene negl er ihvertfald blevet hvid ned langs siden og sluppet huden.
  Jeg har også hørt at coconut oil kunne være en mulighed.
  På forhånd mange tak.

 6. 1000 tak for hurtigt svar! Dejligt, at “vores” Anette har fundet frem til så fin en ferie-blog-bestyrerelse! Jeg ER faktisk den heldige ejer af en Vinylyx topcoat. Det skal da prøves af. Og nej, mine naturnegle gulnes ikke. Er begyndt, at bruge lakfjerner MED acetone igen… Da jeg har været glad for glitterlakker. Mine negle belastes meget via mit job, der involverer hyppig håndvask og håndsprit. Må huske den negleolie noget oftere!

 7. @Helene – tak, det ER spændende, og en god afveksling af stillesiddende arbejde med webshoppen :)

  @Nina Hucl – i de fleste tilfælde vil rillerne forsvinde, når “pilleriet” forsvinder. Jeg vil forslå dig at have negleolie eller neglebåndscreme lige ved hånden, der hvor du ved du måske kommer til at pille f.eks på sofabordet. Det kan være ret meditativt at massere creme ind i neglebåndene i stedet for pille.

  @Salli – det er faktisk ganske ok at bruge f.eks ren acetone til at fjerne neglelak, da aftagningen skal ske hurtigt og effektivt bla. for ikke at misfarve neglene, så længe man følger op med fugt i form af en negleolie for så bringes neglens fugt/vand balance i orden igen. Regelmæssig brug af negleolie vil gøre en stor forskel for dig. Min personlige favorit er CND Solar Oil.

  @Sanna – det gør jeg i hvert fald. Du har ret, det er træls (på godt jysk). Nu ved jeg jo ikke, hvilke produkter du har bruger, men en lak som Vinylux ved jeg ikke bliver gul. Du kunne måske overveje at investere i top coaten som du kan bruge sammen med dine andre lakke. Det er ikke dine naturnegle der bliver gule vel? Hvis det er tilfældet skal du have gang i en base coat OG måske kigge på din lakfjerner om den er effektiv nok. Acetonefri lakfjerner anbefaler jeg ikke.

  Det er så hyggeligt at få lov at “lege” med her på bloggen mens Anette hygger sig med “bjørnene”

 8. Åh, Mette, mon du læser med her? Jeg tænker, om du har en løsning på, når klar eller lys neglelak gulner, efter blot et par timer under den danske sommersol? Det er virkeligt uklædeligt! God sommer

 9. Jeg skal da vidst hjem og han neglene i olie…
  Efter et sammenstød med et barsk neglelak fjerner er de blevet knas tørre og flækker i lag :(

 10. Virkelig nyttigt indlæg – jeg lider nemlig meget af negle, der “bølger” på tværs, og apoteket nægter, at det er neglesvamp. Men ja, jeg har meget tørre neglebånd, især på tommelfingeren, så jeg piller nok for meget i dem. Det vil jeg nu forsøge at lade være med – men er det en permanent skade på matrix, jeg har forvoldt, eller kan jeg håbe på bedring, hvis jeg virkelig tager mig sammen og holder neglene væk fra neglebåndene?

 11. Se det var smart, nu fik jeg lært et par ting jeg slet ikke viste. Skønt indlæg og det må være et dejligt, spændende job!

Comments are closed.