Fat det med fugt og fedt

Arj, det er jo ikke så hårdt ment. Men nøj, hvor har jeg fået mange beskeder gennem tiden om at være enten fugttør eller fedttør eller den komplicerede: Fugttør bare i overfladen. Eller hele baduljen på en gang.

Hør her. Det er to sider af samme sag, som vi i går kom ind på, da jeg havde arbejdsmøde med professor og hudlæge Peter Bjerring (i øvrigt på en sag, som jeg tror du vil blive glad for i løbet af 2015). Konklusionen på det med fugt og fedt er:

Vi vil gerne holde på hudens fugt, og det sker bedst ved at pleje hudbarrieren (grydelåget) med gode fedtstoffer, som hindrer for voldsom fordampning. Det er umuligt at tilføre fugt udefra, men du kan få stor glæde af ingredienser, der virker som fugtmagneter. Både hyaluronsyre, urea og glycerin er eminente, når det gælder om at tiltrække og binde fugt i hudoverfladen. Derfor: Hvis du har tør hud, har du har gavn både af fedtstoffer og de hydrofile (glad-for-vand) ingredienser. Har du fedtet hud og er mere eller mindre selvsmørende, så vil du få det amerikanerne kalder plump hud ved at bruge hudpleje med indbyggede fugtmagneter.

End of story.

Hvad jeg gør? Først et fugtserum (godt med hyaluronsyre og glycerin), så nogle isolerende oliedråber (bare på kindende, da jeg har fedtet og dermed selvsmørende T-zone) og  afsluttende dagcreme med SPF.

@beautyspace på INSTAGRAM

05/02/2015
Strygejerns-vitaminet
09/02/2015
Lad os ses

Kommentarer

 • The angry beauty nerd

  Hej Caroline 🙂
  Jeg har selv meget tørre hænder og finder matas solcreme med faktor 30 super som håndcreme.
  Den giver god fugt, korekt UVA/UVB beskyttelse, og så er prisen så, fin at man ikke behøver at spare når man har vasket hænder 🙂

  13/02/2015
 • Caroline Marie

  Kære Anette! Tak for de mange gode råd, som jeg altid glæder mig til at læse på din skønne blog!
  Jeg er helt med på at huden skal fugtes; derfor vil jeg spørge dig, om du kender til en fugtgivende håndcreme med SPF og UDEN alkohol. Jeg er selv er blevet væk i ‘creme-junglen’ 😉

  12/02/2015
 • @HSPB: Værsgo’: https://beautyspace.dk/?p=16882

  @Louise E: Sards abrikoskerneolie.

  KH Anette

  09/02/2015
 • @The Angry Beauty Nerd – Olie sikrer dig jo netop fugt, fordi fedtstoffer hjælper din barriere til at holde på egen fugt (især hvis du vælger ‘natural moistorizing factors’, som er de fedtstoffer, huden genkender fra sig selv). Du kan slet ikke påføre fugt udefra. Kun såkaldt hydrofile ingredienser, som kan binde fugt i overfladen. Jeg giver dig ret i, at olier KAN blive for meget, eksempelvis hvis man i forvejen har en fedtet t-zone.

  @Karoline – Fugtserum først er smarest, for den kan du have gavn af i hele ansigtet, hvor olie måske kun er på kinderne afhængig af hudtype.

  @Cecilia – Jeg ville gå langsomt frem. Prøve et frugtsyreprodukt en til to gange om ugen, fx. Akademiklinikkens Pure Active Serum og så bruge Bioeffects EGF serum de andre aftner – hvis du søger her på bloggen finder du ‘opskriften’. God fornøjelse.

  Stor hilsen Anette

  09/02/2015
 • The angry beauty nerd

  Jeg kan nu godt forstå der er så mange derude som er forivrede. det er nemlig tit at jeg ser firmaer eller sælgere sige at olie giver fugt.

  Jeg selv har haft ekstrem fugt tør hud. Når den føltes aller mest tør var jeg sindsygt fedtet i ansigt, sjovt nok. Men daglig rens med en almindelig oliven olie, samt tre rene fugtbombe produkter, har reddet min hud ud af 6 års konstant tørke.

  – Paulas choice skin recovery toner, inderholder blandtandet Hyaluronsyre, lectin, B3 vitamin, og forskellige slags plante olier.

  – Sebamed Moisture gel indeholder kun fugt i form af, aloe vera, Hyaluronsyre, glycerin, og b5 vitamin. 50 kr

  – Standart 10% carbamid creme fra netto til en 20 kr. Denne creme er ikke særlig spændende, men den indeholder carbamid og glycerin i høje mængder, fugter perfekt uden at fedte min hud, samt fri for parfume 🙂

  PS. Olie og mig fungere sjovt nok bare ikke sammen, min hud bliver bare fedtet og føles utrolig tør og stram. Hvorfor ved jeg ikke, men det er også lige meget nu hvor alt bare spiller 🙂

  08/02/2015
 • Tak for jeres kommentarer. Jeg vender tilbage asap, men er lige i skrive-eksil et par dage. KH Anette

  07/02/2015
 • Louise Eriksen

  Mange tak. Det var lige et indlæg jeg kunne bruge. Er ikke hoppet på olien endnu, da jeg fedter i midterparti. Men må hellere prøve det på mine kinder. Men bruger Nilens Jord serum. Kan du anbefale en god olie, som også kan bruges til meget sart hud?

  06/02/2015
 • HSBP

  Tak Anette! Har været i tvivl om – serum – olie – dagcreme, om man kan alle ting på én gang og hvis, i hvilken rækkefølge. Det er jo ligetil – TAK for det 🙂
  God weekend.

  06/02/2015
 • Cecilia

  Kære Anette.

  Tusind tak for din store viden, som du generøst deler her på bloggen, og som jeg virkelig bruger! 🙂

  Jeg bruger serum, A-vitamincreme, arganolie, spiser masser af sundt fedt og har også en blød og lækker hud, som ser meget yngre ud, end min alder. Men jeg har længe villet spørge dig, hvis jeg decideret vil reparere huden? – jeg har nogle år tilbage, haft lidt eksem under øjnene, og både eksemen og den smule hormoncreme, jeg desværre valgte at bruge, fordi jeg ikke vidste bedre/jeg var ung og smuk, nu ser ud til at have ødelagt den tynde hud.

  Måske det mest er mig, der kan se det, men det generer mig, de linjer, der er kommet, som følge af det. Og jeg plejer huden, på så mange måder jeg kan, for at kunne give den fugt, og det har også hjulpet. Men jeg har ikke fundet en rigtig god creme endnu, og vil derfor høre dig, om du har et forslag til, hvad jeg i bedste fald, kan gøre? Og så ellers acceptere, hvad der måske ikke kan afhjælpes. 😉

  Med stor hilsen og tak for din blog!
  fra Cecilia

  06/02/2015
 • Karoline Lundberg

  Må man gerne bruge olien først, eller er serum smartest? 🙂

  //K

  06/02/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Sidsel – Nilens Jord fugtserum

  @ Christina – Nemlig!

  @ Birgitte – TAK kære BB.

  Stor hilsen Anette

  06/02/2015
 • Sidsel SA

  Tak for udredningen… Kan du anbefale et produkt med både hyaluronsyre og glycerin i? (eller et par stykker). Tak.

  06/02/2015
 • Christina kragh

  Haha polyester hmm mente ploy vitamin sa’følli

  06/02/2015
 • Christina kragh

  Is clinical hydra cool nogle dage deres polyester vitamin den er go til tør hud så min elskede Ole Henriksen hybenkerne olie og så spf travlt trak

  06/02/2015
 • Ikke nok med at man bliver opdateret på det nyeste, man bliver også klogere af at læse din blog! 🙂 god weekend søde Anette.

  06/02/2015

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.