Hydro-hvaffor-nogen-soler og kloge koner

fresh

Lise er creme-kok og ingrediensnørd og taler danglish som Ole H. Hun har tit fascineret mig med sin viden – også når det gælder hydrosoler, som vi godt kan skrive os bag de sommervarme (eller våde) ører. Hun siger: “Ready? Hydrosol er blandt de mest fugtmættende ingredienser ever. Husk på at olie ikke er fugtgivende i sig selv – dens funktion er at holde vandet i huden. Bruger du power-water som hydrosol, giver du huden everything good and more. Og kombinerer du det med en rigtig god olie bliver effekten forstærket”.

Jamen hvad er hydrosoler? Det er det plante-spildevand – eller power-vand som ekspert-Lise kalder det, der er tilbage efter fremstilling af æteriske olier.    

Hvad siger hudlægerne? Jeg har spurgt et par stykker, som forklarer, at der ikke er grund til at blive nervøs i betrækket, når det gælder noget, der har med æteriske olier at gøre med mindre du ved, at du er allergisk. Konkret siger hudlæge Leslie Baumann: “Modsat mange skintonics stripper ‘facial waters’  ikke huden for fedt. I stedet fanger de vandet på huden, og giver den et reservoir at hente fugt fra, hvis du sprayer sekundet før brug af ansigtscreme eller olie”.  

SNUP TIPPET: Jeg er vild med både Lises hydrosoler og SkynIcelands Arctic Face Mist. I sidste uge har jeg piftet morgen og aften med Lises mist efterfulgt af Jurliques Balancing Oil – og du vil få lyst til at ae min kind, hvis du sad lige her. Tror jeg.

VIND: Du kan stadig nå at vinde både her og der.   

24/07/2011
Og så er der dem, der skal til USA og fylde depoterne op…
26/07/2011
En middelmådig reklame og nogle vilde vindere

Kommentarer

 • @Frederikke – Ih hvor dejligt med spørgsmål! Menneskets hud er næsten vandtæt pga at det indeholder keratin (samme stof som hår og negle). Hydrosol’er går gennem hudens barriere med samme ‘besvær’ som vand (vi er ikke helt vandtætte, men næsten). Men, de aktive ingredienser i hydrosolerne består af molekuler der har meget mindre størrelse end vandets, og går faktisk nemt igennem huden, så man får altså lidt ‘power’ fra planten på den måde.
  Man kan også sagtens bruge hydrosol ovenpå make-up. Det er faktisk også rigitg godt til at ‘sætte’ make-up. 🙂

  27/07/2011
 • Frederikke

  Wow, sådan nogle hydrosoler lyder superfine. Hvordan transporteres vandet ind gennem huden barriere? Og hvordan tager celler imod det?

  Jeg tror da nok, at jeg er nogenlunde vandtæt pga. min huds produktion af talg. Kun håndflader og fødder rummer ikke talgkirtler mig bekendt. Kunne godt tænke mig at prøve det. Har facemist i skabet, men føler lidt at det er noget rod at spraye ovenpå makeuppen i løbet af dagen. :o)

  26/07/2011
 • @Anette – man bukker og takker for de flotte flotte ord!! (Jeg rødmer altså ligefrem!)

  @Rikke – Ja, man kan erstatte ALT vand i en creme med hydrosol. Det giver den meget mere guf til huden. Go for it!

  @ Lotte B – Man kan sagtens (og meget gerne) tag en hydrosol med i løbet af dagen. Det fungerer som en 100% flydende lotion idet det tilføjer huden fugt-med-næring. Man bruger det som ‘et frisk pust’ i hverdagen, på ferie, på en lang flytur – hvorsomhelst. Er du nysgerrig for at prøve så har jeg en giveaway på nogle små-størrelser af rosenhydrosol på min blog i denne uge. Man skal bare lægge et kommentar – og alle er på ferie i øjeblikket.. win win! 🙂

  25/07/2011
 • Interessant. Og spørg nu…er det så meningen at man skal tage den med og spraye iløbet af dagen?
  Fik engang sådan en spray fra Avene (tror jeg…noget i den retning), som var noget vand-noget og den skulle med iløbet af dagen.
  Tror ikke helt at jeg har fanget det dér vand-spray-iløbet-af-dagen koncept. Enlighten me, pls.

  Ae, ae…

  25/07/2011
 • Dejligt at læse Lises om kloge ord på dansk. Gad vidst, om man kan bytte alt vandet i en creme ud med hydrosol? Det må jeg lige spørge Lise om, eller måske læser hun med her…

  Kh Rikke

  25/07/2011
 • Anette J

  @ Anja. Jeg har også prøvet rosenvand fra Urtegaarden, men den er med alkohol. Den fra Pukka skulle være uden alkohol og derfor mildere, og sådan føles det også. Og så dufter den mere intenst.

  25/07/2011
 • Anette Kristine Poulsen

  @Anja – nej det er bestemt ikke et dårligt ord. Jeg bliver bare nogle gange mæt af al den skøn-maling af ord, der er i skønhedsuniverset, og så er det, hvad der sker. Men det ER en form for ‘rest’ vand, dog mættet af gode sager. Kildevandsspray er absolut fine – og det er især dem fra Vichy og La Roche-Posay som hudlæge Leslie Baumann fremhæver. Forklaringen med at de danner et reservoir er meget rammende. Kh Anette

  25/07/2011
 • Interessant artikel, Anette! Nu skriver du jo at hydrosoler er “plantespildevand”… så tænkte jeg jo med det samme om der er nogle dårlige ting i?

  Kan man ikke også bare bruge en kildevandsspray i stedet for – eller er det ikke det samme?

  Spændende at læse i kommentarerne om Pukka rosenvand..har selv overvejet at købe den..men hvad er forskellen på den og så den billige rosenvand fra Matas?

  25/07/2011
 • Anette Kristine Poulsen

  @Nanna – olie ER skam det bedste. Jeg vil sige det lidt omvendt i forhold til hvad Lise gør – altså at hydrosolen forstærker oliens effekt.
  @Anette J – Pukkas ansigtsvand holder hele vejen. Mig bekendt har de dog ikke noget med hydrosoler at gøre.
  @Dorthe – Herligt med både Hr. Henriksen og hjemme-kompres-spa.
  kh Anette

  25/07/2011
 • Dorthe

  Lækkert med et nyt og spændende produkt – det vil jeg notere mig.
  Er selv glad for æteriske olier, som Ole H.’s produkter fx også indeholder. Jeg laver selv et varmt kompres med eucalyptus-olie et par gange om ugen – lækkert. Men det her nye må jeg da vist prøve..

  25/07/2011
 • Anette J

  Bruger rosenvand fra Pukka som ansigtsvand. Den findes på sprayflaske og dufter dejligt mildt. Den beroliger huden og hjælper, hvis jeg er lidt stram i betrækket.
  Jeg er ikke helt klar over, om den er familie med hydrosoler, men den er go’ at have på hylden.

  25/07/2011
 • Ret interessant… Troede jo olie var det bedste af det bedste!

  Endnu et spændende produkt på listen 🙂

  25/07/2011