Alder har aldrig været nogens hudtype

Alder har aldrig været nogens hudtype. Ligesom hudplejeingredienser ikke kan lure ens alder af. At afgørende indhold virker på både en 18- og en 65-årig, er solfaktor det mest indlysende bevis på. Har du fedtet hud og er midt i fyrrene, kan du have mere til fælles med en 16-årig end en jævnaldrende. Så er der selvfølgelig noget, vi rager til os på grund af slid og tid. Typisk pigmentpletter, livets folder og rødme. Kæbelinjen får også pludselig nye planer (men her hjælper smørbart indhold ikke).

Så først og fremmest gælder det om at vælge hudplejeindhold efter behov. 1) Er man til den lyse eller den mørke side? Førstnævnte kræver mere beskyttelse. 2) Er man til den tørre eller den fedtede side – i forhold til at skulle vælge mellem fede og mindre fede konsistenser.

Første step i Hudplejepyramiden® giver bedst mening at kaste sig over i dagtimerne (fugtmætning og SPF), hvor det var behandlingshylden – altså step to – vi i går havde fat i. Den der oplagt om natten. Ikke fordi tingene ikke virker om dagen, men fordi der bliver pladsmangel.

Bemærkelsesværdigt er det, at en lille håndfuld multitaskende ingredienser er veldokumenterede i forhold til at gøre en positiv forskel for de typiske udfordringer, en voksen hud kan have (rødme, pigmentplager, rynker, forstørrede porer) – og samtidig de udfordringer en oprørsk teenagerhud kan have.

I går havde jeg Beautyspace-læser Marianne med på skærmen, og det var en kæmpe fornøjelse. Du kan se hele indslaget på TV2Play, men her er de tre indholdsfavoritter, hun delte sin erfaring omkring – det er vel at mærke indhold, du kan få i flere varianter og prisklasser og fra forskellige mærker:

SALICYLSYRE: Det lyder aldrig rart med syre, men salicylsyre er anti-inflammatorisk, stammer fra pilebark og er som fedtopløselig god til at rense en pore. Fjerner også sløve overfladeceller, så der er banet vej for mere glød.

Mariannes erfaring: ”Jeg er begejstret. Min hud bliver mere ensartet og syren virker godt i kombination med A-vitamin, som jeg også bruger. Min søn kan holde udbrud nede. Min datter derimod oplever, at det er for krads en behandling. Hun bliver irriteret i huden. ”

Min kommentar: Det her er ingredienser, hvor det er vigtigt at gå langsomt frem. At Mariannes datter oplever det pågældende produkt for kraftig kan skyldes, at der også er glykolsyre i (altså en såkaldt AHA-syre). Paulas Choice BHA2% og Dermalogicas Age Clear Bright serum er mulige alternativer uden.

A-VITAMIN: Et balancerende velopdragelsesvitamin med et alenlangt CV. Visse typer kan irritere huden, så gå generelt langsomt frem som nybegynder. Som voksen er det især den kollagen-boostende effekt, man har glæde af – altså det at kunne holde huden fyldig og frisk, fordi den underliggende “springmadras” er sund.

Mariannes erfaring: ”Jeg har brugt A-vitamin længe – og min datter, som har haft pillekrævende akne (nu helbredt), kan holde huden i kontrol takket være vitaminet. Bruger hun ikke A-vitamincreme så blusser huden op, hvor aknen sad, når hun er udenfor, især i blæst.

NIACINAMID: Det kække ord for B3 vitamin, men vigtigt at kunne, så man kan genkende det på en indholdsoversigt. Og der er god grund til at lade sig rive med her, for niacinamid kan flere ting: Udover at være en beskyttende antioxidant (og dermed værn mod pigmentpletter), så er det en beroligende ingrediens, der samtidig har en normaliserende virkning på forstørrede porer … ansporer dem til at finde tilbage til udgangspunktet.

Mariannes erfaring: “Jeg har brugt niacianmid i 100 år, og bruger ingrediensen om dagen i mit serum. Det er især ved mine næsefløje, at jeg undgår tilstopninger. Mine teenagere bruger det ikke, for der er også grænser for, hvor meget jeg kan få dem til at bruge.”

Min kommentar: Helt enig i sidste kommentar. Huden klarer jo overvejende og i udgangspunktet sig selv og skal ikke overpåvirkes. Men hjælpes ved udfordringer og mistrivsel. Har du akne eller andre hudsygdomme, så kræver det læge.

VIL DU LÆSE MERE OG DYBERE så kan du få bogen Seriøst bedre hud her (som er fagligt afstemt med hudlæge og professor Christian Grønhøj) eller låne den gratis på biblioteket.

SE LIVE FILMKLIP på Instagram fra i går under @beautyspace

10/09/2021
Sådan undgår du en dårlig behandler
Her er tjeklisten
15/09/2021
VIND Seriøst bedre hår og en tur i forkælelses-stolen
Hovedgevinst er for dig med gråt hår, men der er trøstepræmier

Kommentarer

 • Mette F

  Hej Anette
  Hvad er dit bedste bud på et godt niacinamid produkt?
  Indtil videre har jeg kun prøvet PC 10%.
  Jeg har sart hud med eksem og Rosacea

  15/09/2021
 • Fru Jakobsen

  Jeg har meget tær hud og salicylsyre føles absolut som no go på min hud. Er der andre, der kan genkende, at fedtopløselige ingredienser ikke passer til deres tørre hud?

  15/09/2021
 • Sara

  Hej igen – endnu et spørgesmål
  Hero fra karmameju – hvordan bruges den hvis jeg fx bruger et serum med c vitamin eller aha/bha ?
  For der noget med pH værdi ..?

  15/09/2021
 • Zoe

  Hvis jeg er bleg, ret almindelig men med lidt fedtet T-zone, semitørre og sarte kinder og resten. Jeg døjer også med fyldte porer omkring næse, hage og kinder (hudorme/stoppet porer). Men ville den syre fra la roche være det for mig eller hvordan ville jeg skulle sammensætte tingene i forhold til mit behov. Jeg gør netop ikke super meget med min hud for tiden fordi jeg netop synes sammensætningen af behov gør det uoverskueligt.

  15/09/2021
 • Louise Kristensen

  Hvilken a-vitamin er det du viser? Umiddelbart ligner det noget fra Avene?

  15/09/2021
 • Gitte

  Hej Anette.
  Hvad hedder produktet fra Avene? Synes det er svært at se det korrekte produkt-navn på billedet. Kunne heller ikke se det i tv indslaget
  Mvh. Gitte

  14/09/2021
 • Else+Marie+Lissau

  Alder har aldrig været nogens hudtype Du er bare SÅ god…… ❤️

  14/09/2021
 • Sarah

  Hej Anette,
  Jeg er en kæmpe hud-nørd og gør hvad jeg kan (med produkter) for at holde min hud sund. Under graviditet vil jeg derfor selvfølgelig gerne gøre hvad jeg kan for at bibeholde en sund og flot hud. Jeg har researchet lidt og fundet dit indlæg fra 2020 ang. graviditet og ingredienser. Her nævner du A-vitamin og salicylsyre som man skal være forsigtig med. Er det stadig din holdning? For jeg synes at have læst at din A-vitamin kan bruges som gravid? da pigmentforandringer kan være en djævel under graviditet, vil jeg gerne prøve at mindske,forebygge og undgå dette – må c vitamin bruges som gravid?
  Pft hilsen hud-nørden

  14/09/2021
 • Rebekka

  Hej Anette.
  Hvis man nu bruger jorgobe serummet med niacinamid og gel cremen fra Woods, som er mega fugtgivende- skulle jeg så gå efter en særlig mist? Mangler nemlig, og er i tvivl om det kan svare sig at investere i en lidt dyrere. Evt amly- som føles så luksus!! Morgenrutinen btw 🙂 og har ingen særlige udfordringer (udover lidt irriterende pletter i panden fra tidligere misbrug..)

  14/09/2021
   • Rebekka

    Hmm- jeg kan godt se at det er en anelse uklart. Jeg mangler en mist- men synes egentlig jeg er godt dækket ind ift fugt. Kunne det være en ide at gå efter probiotika eller peptider i en mist?

    15/09/2021
 • Sara

  Hey Anette.
  Jeg undrer mig over hvorfor de fleste “ hudkloge “ anbefaler mindst spf 30 og gerne spf 50 når rigtig mængde spf 15 beskytter op mod 93 procent uv stråler ?
  Er de 5 procent ekstra beskyttelse fra spf 15 til spf 50 virkelig “ det værd “ ?
  Altså engang i mellem kommer jeg i tvivl og tænker på om min spf 15 i virkeligheden er nok.

  14/09/2021
 • Vibeke

  De

  14/09/2021