fbpx

Der er forskel på sjusser

marilyn2

Der er dem, der kan se det smukke i alkohol, og derfor har set frem til dagens ord. Som hende her. Jamen, er alkohol vitterlig så slem for huden, spurgte jeg derfor hudlæge dr. Orentreich. Han lagde fluks sit ellers så glatte ansigt i alvorsfolder. For nej, alkohol er ikke det bedste, begyndte han og forsatte med et nåårrhh, du mener ikke sjus-alkohol? Præcis. Jeg mente putte-på-huden-alkohol. Og så skal jeg ellers love for, at der blev noget at tale om – eksperterne er nemlig uenige om alkohol. Jeg håber, du har tid til at nyde deres promille-domme sammen med en kop kaffe:

Kemiker Anne-Dorte Mathiesen

Alkohol i en ingrediensoversigt er ethanol, som hurtigt fordamper på huden. Stoffet bruges til at opløse og transportere andre ingredienser til hudens overflade. Ethanol kan virke forfriskende, astringerende og hindre bakterier og skimmel i at slå sig ned – og tilmed gøre konserveringsmidler overflødige. Ethanol kan muligvis udtørre huden, afhængig af koncentrationen, men oftest tilføres der samtidigt andre ingredienser med produktet. Fedtalkoholer (cetyl, stearyl, cetearyl) kan have andre og mere blødgørende egenskaber. Når der tales om naturlige alkoholer, så mener nogle, at det er, når ethanolen er opstået ved gæring af (økologisk) sukker – og ikke er syntetisk fremstillet, men det gør efter min mening ingen forskel i det færdige produkt.

Hudlæge Christian Grønhøj, Århus

Alkohol affedter huden, og som hudlæger stifter vi bekendtskab med problemet blandt sygehusenes personale, hvor man de senere år myndigt har indført brug af håndsprit som obligatorisk rutine. Alkohol reducerer smittespredning, men har påført personalet en overhyppighed af hudproblemer, fordi håndspritten beskadiger fedtbarrieren.

Hudlæge dr. David Orentreich, NYC

Alkohol er ikke bare alkohol. Der er forskellige typer, og de hudvenlige af slagsen er perfekte som transportmiddel til at få de aktive ingredienser frem, der skal gøre arbejdet på huden – som eksempelvis den naturligt eksfolierende salicylsyre fra pilebark.  Alkohol fordamper hurtigt og bør ikke maskeres af parfume. Ekstrem tør hud skal dog undgå alkohol. 

Jeg ved, at nogle af jer har stærke meninger om alkohol. Luft dem endelig, så vi får flere nuancer på banen. Hvad er din erfaring?  

NB1: Jeg er ekstra glad i dag, fordi Danmarks über-blogger – ms. Julia Lahme – har smækket beautyspace på bloggen. En anledning der fik sat skub i lidt oprydning. 

NB2: De heldige Dr. Hauschka-vindere er: Jette Poulsen, Lotte Bastholm, Fossdal og Onkel Anne. Hvis I sender Jeres adresser til open-mind@mail.dk, vil I modtage de gode sager med posten.  

22/10/2010
Beauty trends? Who cares…
26/10/2010
Hepper du på rødt?

Kommentarer

 • TAK for alle Jeres engagerede kommentarer og erfaringer. Jeg vil aldrig gøre mig til overdommer i forhold til personlige erfaringer, dog vil jeg gerne slå fast, at alkohol ikke bare er alkohol. Før den når det sprittede (udtørrende)stadie er alkohol et genialt transportmiddel til at få hudgavnlige stoffer frem. Genial fordi den forsvinder lynhurtigt fra huden igen…ex. kommer salicylsyre ‘bedst frem’ med hjælp fra alkohol. Derfor: i min verden er det ikke alkoholen i sig selv, der er genistegen. Det er hvad, den ka’ ha’ med sig i baggagen. Se Danielas kommentar igen.
  @Rikke – om vodka som tinktur er ideel tør jeg simpelthen ikke svare på.
  Kh Anette

  27/10/2010
 • @Lene: jeg kiggede efter i min mail (for jeg er selv ved at løbe tør for Soappopular) og jeg kan se at jeg har købt det CEHtech i København. Jeg har en mail som du kan give videre til børnehaven: martin@cehtech.dk
  – hvis der sidder andre læsere derude, så hop med. Alkohol er ikke til børnehænder!!

  27/10/2010
 • Lene

  @Lotte B:Tusind tak for dit svar – jeg vil straks give info videre til børnehaven!

  26/10/2010
 • Alkohol er noget fanden har skabt hvis du spørger mig. Med mindre det er i et glas rødvin eller en mojito, så er det en anden historie. Det udtørrer huden og har ingen dokumenteret positiv effekt på huden whatsoever. Alkohol transporterer så vidt jeg ved ikke noget nogen steder hen. Det får et produkt til at tørre hurtigere ind på huden og udtørrer også huden.

  Men altså rødvin er en anden historie, jeg foretrækker det dog indvortes og ikke udvortes.

  26/10/2010
 • Haha, jamen, jeg mente sjus-alkohol 😉

  26/10/2010
 • @Lene: jeg havde samme “problem” sidste vinter da der var svineinfluenza over det hele, og jeg var ikke vild med tanken om at bruge sprit med alkohol i og derefter røre ved min søns bløde hud. Så jeg fandt en desinfektion uden alkohol, som er en slags håndskum istedet for det gennemsigtede gel. Det hedder Soappopular og importøren hedder Soappopular Denmark, Kbh K (- det er det eneste, som står på den lille 100ml bøtte som jeg har i pusletasken).
  Men det virker supert og ligeså godt som det med alkohol fra Matas, Neutral, etc.
  Håber at du kan bruge det til vuggestuen…

  26/10/2010
 • Hej Anette,
  Tak for et dejligt indblik i dit private liv. Sikke en dejlig sofa, man kan flyde i 🙂

  26/10/2010
 • Mie

  Åhh, det har jeg aldrig rigtig tænkt på det med alkohol. Jeg synes, vel egentlig bedst om det i den “rene” form, som eksempelvis en enkel lille mohito………
  Nu vi er inde på “drikkerriet”. Du anbefaler at nyde dagens indlæg med en kop kaffe, hvad siger hudeksperterne egentlig til det? SKÅL over there

  26/10/2010
 • AJ

  @ Birgitte. Jeg har også samme erfaring med Clinique’s tre trins program – jeg fik ekstrem tørre kinder af det. Det førte mig til en længerevarende affære med Ole Henriksens produkter, som gjorde mine kinder bløde igen:)

  25/10/2010
 • Lene

  Sidder da lige og bliver helt nervøs over at min søns børnehave overvejder at indføre sprit til hænderne for at nedbringe forkølelse. Men ved vi egentlig om det har en negativ effekt på lang sigt på deres sundhed??? Er der nogle af jer der har en mening om det?

  25/10/2010
 • Kamilla

  Tillykke til vinderne!

  Jeg er slet ikke opmærksom på alkohol i produkter! Hvis det virker er det fint for mig!

  25/10/2010
 • Jeg brugte i adskillige år Cliniques tre-trins program med den meget alkoholiske skin tonic. Men stoppede med edt, da jeg opdagede, at den også kunne bruges som neglelaksfjerner…
  Min hud er alt alt for sart til at tage alkohol i ansigtet. Nu går jeg meget blidere til værks.

  25/10/2010
 • Ih…hvor fedt, så lige at mit navn var udtrukket. Jeg vil straks sende min adresse til dig.

  25/10/2010
 • Åhh…Anette. Min første tanke var faktisk “don’t mention the war”…(lille suk).
  Jeg undgår alkohol i hudprodukter. Af en simpel årsag: der står altid “alcohol” på ingrediensoversigten, så det er umuligt at vide hvad de har puttet i (Hej – Estee Lauder, hvis I læser med…come on, pls!!), Jeg kan godt huske min gymnasie kemi, og fx cetyl alkohol kan udvindes fra kokosolie – som jo så er godt da det er med til at mætte. Omvendt er fx ethyl alkohol no go, da det udtørre (- og så vidt jeg husker bla sådan noget alkohol bliver brugt i hospitalssprit…Grønhøj må gerne modsige mig).
  Men – EOD – der står jo aaaldrig hvad for noget alkohol der er i. Så better safe than sorry.
  Så egentlig slutter jeg med at tænke “fedt emne at tage op, Anette”. Det er jo lige præcis sådan noget vi vil læse (- jah…”vi”…).

  …og yes, yes, yes…jeg vandt. Og jeg bliver så glad for at få en mail, som jeg så kan åbne op på min iphone midt på turen med barnevogn. Suveræn barselsunderholdning for en beauty-mom 😉

  25/10/2010
 • Jette Rasmussen

  Super spændende indlæg – jeg er dog mere til alkohol indvendig end udvendig – i begrænsede mængder naturligvis.

  Ps: ærgeligt at man ikke længere hedder Poulsen til efternavn :o).

  25/10/2010
 • Yes, jeg er SÅ enig. Der skal nemlig helst være 3 ingredienser tilstede når det drejer som om at indsluse de aktive virkestoffer ind i huden: Æteriske olier, planteekstrakter og ALKOHOL. Alkohol tilhører nemlig i kemisproget “en OH-gruppe” som binder vand. Dog hvis koncentrationen er for høj, bliver det til en “sprit” og dette er udtørrende. Dog er der mange tonic-mist’er som skal sprayes på huden og disse giver fugt, istedet for den gammeldags type med vat-ud/aftørring (KUN til fedtet t-zone)
  :-Daniela

  25/10/2010
 • Personligt ser jeg ingen grund til at hælde alkohol i ansigtet. Jeg sværger til en god ansigtssæbe ala Clinique. Det er nok for mig.

  Hvad angår hænder er det tilgengæld pest eller kolera. Jeg lider af ekstremt tøre hænder og de har altså heller ikke godt af for megen sæbe. Så med aktuelle baby har jeg valgt at bruge håndsprit i stedet for vask ved de utallige bleskift der er med et spædbarn. Og faktisk har jeg ikke haft problemer denne gang. Med første barn hang huden i laser. Jeg bruger EO Hands Sanitizer Gel, som samtigig plejer med essentielle olier – fantastisk produkt 😉 (men det har selvfølgeligt ikke så meget med fedt på panden at gøre)

  25/10/2010
 • Uf, jeg er slet ikke til alkohol (i hvert fald ikke på huden), det strammer jo. Og river i næsen…
  Og sikke da nogle lækre billeder du og Julia L. har lagt på af hinanden. Skønt at se, at dine tips virker – du er dog en yderst værdig repræsentant for Beauty-stuff!!

  25/10/2010
 • Jeg undgår alkohol. Min hud er meget sart, og der skal derfor ikke så meget til at irritere den. Har prøvet noget med alkohol i for nogle år siden, og det var ikke godt.

  25/10/2010
 • SIKKE et interessant indlæg Anette. 1000 tak for det.
  Min holdning til alkohol. Hellere for meget udenpå end indvendig. 😉

  25/10/2010
 • Jeg har prøvet mange forskellige produkter i min karriere som ung kvinde. Og jeg må indrømme, at jeg fremover vælger at bruge produkter uden alkohol. Jeg synes nemlig min hud bliver mere tør og strammer på en ikke rar måde, når jeg bruger det.
  Men hvem ved om det er fordi jeg bruger den falske vodka;)

  25/10/2010
 • Tak for redegørelsen. Nu føler jeg mig en del klogere på det område, omend jeg er stadig i tvivl om, hvorvidt det er smart, at jeg bruger Vodka til at lave mine urteudtræk (tinkturer til hudplejeprodukter)…

  Kh Rikke

  25/10/2010
 • Jeg elsker bare at vinde!!!!
  Og specielt hos dig Anette er det noget særligt, for dine gevinster… MUMS!

  25/10/2010
 • Charlotte

  Hej Anette,
  Hvad er det så for noget alkohol, man skal bruge til huden? Kan du anbefale noget, så jeg kan komme af med min skinnende pande? For jeg går ikke ud fra, at jeg kan tage af whiskyflasken hjemme i skabet:-)
  KH Charlotte

  25/10/2010