Derfor vælger jeg petrolatum fra

For mig svarer mineralske olier – bedre kendt som vaseline, petrokemisk olie og paraffin – til at springe over, hvor gærdet er lavest (og billigst). For producenterne. Førhen blev paraffinolie brugt til at få ting hurtigt ud i den anden ende, hvis du forstår. I dag er de i så strid modvind, at ikke bare økologerne siger nix og verboten. Miljøhensynet får også de helt store til at tage stilling. Som eksempelvis LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton koncernen (dem med Dior, Ole Henriksen, Guerlain, Benefit osv.), der nu vælger anderledes. Argumenterne er utallige – lige fra den amerikanske hudlæge Leslie Baumann der peger på safflor-olie (tidselolie) som erstatning, eller manden bag Beauté Pacifique, der bare kalder petrolatum for håbløst gammeldags. I denne her finder du mere om mineralske olier i kapitlet ’Ingredienser på godt og ondt’.    

Jeg er vild med Lisas tilgang her – hun har i øvrigt ladet 30 vaseline-glade personer teste et planteprodukt (med bl.a. abrikoskerneolie og sød mandelolie) til læberne. Resultatet ser du her. I øvrigt er hendes blog et besøg værd, hvis du selv vil eksperimentere med ingredienser.

SNUP IKKE MYTERNE: Der vil være dem, der kalder mineralske olier for giftige, og det er de ikke. Det er fysisk umuligt for dem at entrere vores celler, og derfor vil de aldrig have en biologisk virkning på huden, forklarer professor i dermatologi, Jørgen Serup, som sammenligner effekten med indpakningspapir. Der er også dem, der siger, at 60 pct. af hvad du smører på huden optages…det er også vrøvl. Nogle stoffer optages tæt på 100 procent, andre slet ikke – mineralske olier hører til de sidste.

Vælger du dem fra og hvis ja, hvorfor?

@Beautyspace på INSTAGRAM // VIND skønhedslækkerier og vær opdateret ved at følge bloggen (og dine andre favoritblogs) her.

04/04/2013
Derfor fik Salli nye stænger
06/04/2013
Jamen, føler du dig ikke ensom?

Kommentarer

  • Anette Kristine Poulsen

    @ Diane – lyder som et godt alternativ. Stor hilsen Anette

    11/04/2013
  • Diane Nielsen

    Godt at høre at det ikke er giftigt. Så langt så godt. Jeg brugte ren paraffinolie som massageolie i nogle år fordi den var lugtfri. Men så hørte jeg om sesamoliens fortræffelige egenskaber og netop at olien suges ind i kroppen og gør gavn iflg. ayurvedisk medicin. Nu bruger jeg mandel- og sesamolie til massage.

    09/04/2013
  • Henrik boysen

    Der er intet i vejen for at bruge produkter med vaseline, og da slet ikke hvis de er blandet med ingredienser som.

    Antiinflammatoriske ingredienser Kan eksempelvis være Aloe vera, Kakaosmør eller kamille.

    Antioxidanter kan eksempelvis være. Grøn te, olivenolie, vitamin E eller C.

    Celle reparerende ingredienser (skin-identical ingredients) Kan eksempelvis være Glycerin Ceramide 1,2,3,4,5,6 eller Cholesterol.

    Celle kommunikeerne ingredienser. Kan eksempelvis være A vitamin, B3 vitamin eller peptides.

    Vaseline, alene kan godt blive lidt kedeligt for huden, men blandet sammen med de førnævnte ingredienser kan den have rigtig gode egenskaber på tør hud.
    Som eksempel kan jeg nævne

    Decubal Intensive cream 70 % fedt, som indeholder mineral olie men også rigtig mange Celle reparerende ingredienser.

    Decubal lip balm. ( er en næsten tro kopi af Eight Hour Cream bare meget bedre )

    A derma exomega cream. Kan personlig ikke selv tåle den, da den er alt for fed. Men det gør jo ikke ingredienslisten dårlig.

    Ps jeg rigtig glad for at du skriver at vaseline ikke er farligt, for det er det bestemt ikke.

    Jeg siger ikke at vaseline er det eneste bud hvis man har tør hud. Jeg mener bare der er andre ingredienser, som havde mere brug for dårlig omtale, end en ufarlig ingrediens, som faktisk kan hjælpe folk med tør hud.

    M.V.H. http://theangrybeautynerd.bloggersdelight.dk/

    08/04/2013
  • Tina Irene Povlsen

    Min viden om mineralske olier er udvidet ekstremt via beautyspace – Tusind Tak – Jeg var en af testerne for Lisa – Super lækker læbebalm – Jeg er færdig med pentrolatum…

    08/04/2013
  • OK, tænkte nok at det var gammeldags, men det er jeg jo også. 😉

    08/04/2013
  • @ Anja – det lyder fornuftigt…og nej, der er ingen grund til at være bange for vaseline.
    @ Kira – der er ingen tvivl om, at de bliver mere og mere udfaset.
    @ Birgitte B – Olay undgår bevidst mineralske olier i hudpleje til ansigtet, fordi de ikke ønsker at udfordre risikoen for en tilstoppende effekt.
    @ Jane – hvis du sender mig de første 3-4 ingredienser på oversigten, så skal jeg pege ud for dig. Jeg elsker dog EH til små rifter og sår.
    @ Katrine – prøv Weledas All Weather og se, hvad du synes (jeg vil meget gerne høre fra dig i forhold til en evt. sammenligning).
    @ Tanya – Ikke et behageligt billede. Enig.
    @ Sanne – det kan jeg nu afvise at de er. Det er en sejlivet myte.
    @ Julia K – tak for alt, hvad du deler. Er selv stor PP-fan. Og vi to kommer tilbage mht. de æteriske olier i en blogpost.
    @ Anne-Mette K – ja tak (smiler) til det sidste. Der ER flere, som ikke tåler lanolin, men det er noget, man personligt må finde ud af. Jeg ved desværre ikke om der er nogen sammenhæng mellem pollenallergi/æteriske olier/og om man kan blive testet for præcist det.
    @ Rie – jeg er sikker på, at du klarer dig ;o)
    @ Maria S – Dét gør den nemlig…for det hænger lidt anderledes når det gælder kroppen. Især fødderne har godt af en paraffin-soak.
    @ Beate – du har ret…vi må vælge vores kampe. Og 1000 tak fordi du deler din erfaring.
    @ Louise E – Ling har jo et enormt sortiment, hvis du kontakter dem på dolvagroup.dk, så er jeg sikker på at de kan sende dig brochurer og anden info.
    @ Baysen – jeg husker, at du tidligere har skrevet mht. uren hud. Hvad fungerer bedst for dig i ansigtet pt.?

    Stor hilsen Anette

    06/04/2013
  • Jeg undgår mineralske olier i ansigtet, fordi det virker tilstoppende. Jeg bryder mig ikke om den der hindefølelse, det giver. Til gengæld har jeg svært ved at undvære dem helt, når det kommer til læbeplejen, så jeg forsøger at veksle imellem produkter med og uden mineralske olier. På den måde håber jeg at kunne vende mig fra at bruge dem med tiden.

    05/04/2013
  • Louise Eriksen

    Jeg bruger også A dermas exomega balm på min eksem hud og også på mit barn som også døjer med børneeksem. Men vil gerne have et andet alternativ især til mit sarte ansigt, men har desværre ikke fundet det endnu. Ved du om Lings meget omtalte produkter kan bruges på meget sart hud i ansigtet?

    05/04/2013
  • Maria S

    Jeg hører vist til det fåtal herinde, der vælger det til – i hvert fald nogle gange.
    For eksempel indeholder Adermas Exomega petrolatum, og det er en creme, jeg ikke vil undvære. Den fungerer perfekt på mine træls-tørre ben, så den bliver ikke udskiftet 🙂
    God weekend.

    05/04/2013
  • Rie

    Det værste jeg har i tasken er Lip Conditioner fra Blistex men den holder mine læber bløde og de får kulør (kan ikke finde ud af at brugelæbestift).

    Men ellers bruger jeg olie i litervis som Natural Face Oil fra Body Nordik eller Argar olie.

    05/04/2013
  • Beate

    Jeg undgår alle mineralske olier i mine hårprodukter, men ellers må jeg sige, at jeg kun har virkelig god erfaring med dem i hudplejeprodukter og makeup. Og jeg HAR virkelig prøvet mange produkter uden, men min hud elsker altså bare petrolatum. Jeg brugte i en periode en læbebalsam fra Suki uden mineralske olier, og mine læber blev nærmest forhornede. Hver nat bruger jeg ren kakaosmør på læberne og et tykt lag Rosebud ovenpå. Mine læber har aldrig været så fine før. Mht. miljøet kan man jo ikke tage hensyn til alt, så jeg vælger at benytte mig af petrolatum og fravælger andre dårlige stoffer i stedet for, fordi det virker mest for mig. Vi er jo ikke ens, og derfor virker de fleste ting forskelligt for os.

    05/04/2013
  • Anne Mette K

    Ved at vælge så kedelig som at bruge minirisk, så har jeg valgt fra. Så vidt jeg kan gennemskue indhold i hvert fald. Håber jeg.
    Noget helt, undskyld fordi jeg blander andet ind her, men jeg kan se at Lisa skriver at Lanolin ikke er så ‘slem’ som sit rygte – er du enig der? For jeg jo godt se at det bruges rigtigt meget, jeg er bare en af dem, der har fået at vide at jeg skal styre udenom. Kan man blive testet for det og hvilke æteriske olier man tåler, som f.eks ved pollenallergi? Eller skulle jeg bare se at få fingrene i din bog 😉

    05/04/2013
  • Julia Kim

    Ps. Med mine omtrent 18 års erfaring med aromaterapi og hud, ville jeg ALDRIG anbefale læbebalsam/pomade med citrus (appelsin, citron, grape mm). De er super til opstramning, antiseptiske, astringerende mm. hvis du har fedtet hud bumser o.lign, men ikke til sart øjen/læbeorodukter!

    Hvem har lyst til at skrælle en eks. appelsin/citron m. fingrene og så smøre saften fra skallen på læberne? Bare fordi man synes noget dufter godt er det ikke nødvendigvis godt for huden. Og SLET ikke de sarte læber…

    05/04/2013
  • Julia Kim

    Det er derfor jeg elsker din blog Anette. Fordi du er (kritisk) produktoplysende! OG generøst linker til andre inspirende bloggere og sites.

    Jeg går også uden om Petrolatum!
    Jeg havde store udfordringer med at undgå Petrolatum da jeg var indehaver og producent af den aromaterapeutiske Hairspa serie, ZenzTherapy. For jeg ønskede at skabe en hårvoks uden Petrolatum, men vores biokemikere kunne ikke “knække koden” til at undgå at voksen bare blev en hård stenklump.
    Jeg havde mange mail korrespondencer med Miljøkontrollen og alle mulig andre miljø/hudeksperter inkl. sygeplejesker der sagde at de var uforstående for min skepsis (at det er affaldsstof fra mineralolieproduktion).
    Jeg syntes og synes det var herre klamt at putte på huden og i håret! Eksperter fra Gentofte hospital sagde at Petrolatum jo var det mest uskadelige og uden bivirkninger på deres patienter m div. hudlidelser. At de varmt kunne anbefale det i hudpleje – for de havde gode erfaringer med det.

    Jeg er lykkelig for at jeg ikke er (idealistisk) skønhedsplejeproucent længere. Jeg har simpelt ikke psyke til alle de kompromiser man ofte skal indgå. Derfor er jeg taknemmelig for at der heldigvis er andre idealistiske reelle producenter som Purely Professional, der er kommet på markedet!

    Jeg har naturligvis ikke brugt Eight Hour Creme i mange år, men havde svært ved at finde en god erstatning.
    Det bedste min hud og læber ved er ren økologisk Sheasmør. Og også Repair Creme fra Purely Proffessional.

    Endnu en tak fordi du gør opmærksom på ting, hvor andre bare springer over hvor gærdet er lavest OG billigst.
    Kh. Julia

    05/04/2013
  • Jeg vælger fra, især på læberne, da jeg for mange år siden fik at vide at de var “vanedannende”, forstået på den måde at de faktisk ødelagde huden på læberne, så man var tvunget til at blive ved med at bruge læbepomade. Jeg er nu alligevel læbepomadoman, så … 😉
    Rigtig go’ weekend, smukke. 🙂

    05/04/2013
  • Tanya

    Jeg er glad for at du har tilføjet overbegrebet ‘mineralske olier’ til mit ordforråd, for jeg var kun opmærksom på at vaseline var en skidt ting. Det vil sige, det havde jeg egentlig aldrig fået at vide som sådan, men jeg så engang en udsendelse der handlede om olieraffinering hvoraf det fremgik at vaseline er et af flere biprodukter, lige omkring asfalt (det lyder sygt og måske passer det ikke, men jeg blev afskrækket og har ikke været 8 hour cream-fan siden…)

    05/04/2013
  • Jeg bruger vaseline på min søns tørre kinder når der er godt gang i frosten, som en barriere, ikke som behandling. Så når han har fået fugtet huden og skal ud og lege, i skole, eller hvor turen går hen, så får han et ganske tyndt lag på, fordi jeg bilder mig ind at det kan være med til at skåne hans hud en smule – men måske tager jeg fejl?

    05/04/2013
  • Har lige kigget på min Eight Hour Cream og der står ikke om der er petrolatum i ???

    05/04/2013
  • Jeg tror det her er gået helt hen over mit hoved 😉 Jeg ved vist ikke nok om de der mineralske olier. Må i gang med at studere ingredienslisterne på mine produkter.
    PS. Har lige købt den nye (i DK) Olay creme og serum i et og glæder mig til at prøve den…

    05/04/2013
  • Kira Bjørnestad

    Jeg var lykkeligt uvidende om mineralske olier, indtil jeg konverterede til beautyspace – hvor jeg lærte hvorfor, hvordan og hvorledes. Har det ikke i mit hjem, dog er det ikke et bevidst valg, men nok mere resultatet af at jeg har efterabeet tendenserne på beautyspace, når jeg skulle have nogle nye produkte!

    God weekend

    05/04/2013
  • Som oftest vælger jeg smørelse til læberne uden petrolatum. Men jeg er ikke bange for det. Jeg synes f.eks. Ikke at vaseline gør noget godt for mine læber. Der findes så mange gode læbebalsammer derude uden petrolatum. Bruger i øjeblikket en fra Jason med bivoks og pebermynte.

    05/04/2013

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.