fbpx

Er du bange for æteriske olier?

olie-copy2

 Jeg løb engang så stærkt gennem København, at jeg glemte at trække en nederdel (min) ned. Bagtil. Fordi jeg havde travlere end travlt. Men så landede jeg på briksen hos hende, du ser på billedet. Glemt blev det blottede bagparti, for i halvanden time blev jeg ansigtsmasseret og så duftpåvirket, at jeg hjemme i virkeligheden bare kan lukke øjnene, gribe om olieflasken jeg fik med og igen lande i den vatverden, som bare er ahhhhh og nul jag. Duftdesigner og aromaterapeut Julia Kim eeeeelsker naturens æteriske olier og bruger dem i stor stil, fordi hun mener, de kan kaste skønhed, velvære, energi og afslapning af sig. Blandt andet. Jeg spurgte hende, hvad hun mener om kritikken af æteriske olier. Svaret kommer her:

WHAT IT IS: Æterisk olie er udvundet fra naturens planter og betyder flygtig. De må ikke anvendes direkte på huden men skal blandes med bæreolier som eksempelvis jojoba- eller abrikoskerneolie.

COME ON, tænk selv. Vi kommer aldrig uden om æteriske olier, medmindre vi stopper med at omgås naturen og andre mennesker. Duftforskrækkelse er for mig det samme som livsforskrækkelse og duft-fornuft er lig livsfornuft. Og nej, der skal ikke proppes duft i hvad som helst bare for duftens skyld alene eller for at manipulere med folks bevidsthed. Men fordi nogle myndigheder og organisationer fokuserer på konsekvensen af overdreven brug af æteriske olier, så betyder det ikke, at alle generelt  skal blive forskrækkede.

ALLERGI. Jo, æteriske olier kan være allergifremkaldende – især i høje doser. Men jeg har haft utallige parfumeallergikere hos mig, som ikke har haft problemer, når jeg laver personligt duftdesign (til krops/ansigts-olier) til dem. Der er dog æteriske olier, du skal gå uden om, hvis du lider af kontaktallergi. Men jeg synes, der er tendens til dufthysteri i den danske befolkning, hvilket nok er en forståelig reaktion på den uhæmmede brug af parfumestoffer i alt fra bind, toiletpapir og emballage til tøj.

SLANGEN I PARADIS. Jeg kunne godt tænke mig mere styring og oplysning omkring brugen af æteriske olier. For det er ikke legetøj, men noget der jo også bruges i naturmedicin og som selvfølgelig ikke skal overdrives. Der findes helt klart produktmærker og spasteder, der gør brug af æteriske olier uden at kende konsekvensen, og selvfølgelig skal producenter og marketingfolk tage ansvar for anvendelsen af de æteriske olier.

Beautyspace takker Julia Kim, og giver dig et par hudlægeord med på vejen (både fra Århus og Miami) om æteriske olier:

Janne Touborg: Æteriske olier er ikke noget støre problem end andre hudplejemidler bortset fra, at de subkulturer der især promoverer dem, fortsat lever i et vrangbillede af en verden der forsøger at bilde sig selv og andre ind, at naturlige produkter er mindre allergifrem-kaldende end syntetiske, hvilket er direkte forkert.

Leslie Baumann: Jeg er stor fan af æteriske olier. Du skal kun undgå dem, hvis du ved, du er allergisk. Vær dog varsom med bergamotolie, som kan medføre solfølsomhed. 

Har du erfaring med æteriske olier?

25/11/2010
Læbe-snask
28/11/2010
Medina/Madonna, Ole/Oela, Marie/Maria, potato/potato

Kommentarer

 • Tina Ramussen, jeg give dig ret – man bør henvende sig til veluddannet folk når man søger vejledning. Problemet er bare, at der stadig er mange kosmetologe/sælgere/undervisere, der fejl informere – bl.a. omkring hvilke hvilke æteriske olier man kan bruge som gravid, til børn mv. hvis deres produkter er baseret på aromaterapi – fordi de skal sælge, eller fordi de ikke ved bedre.

  Heldigvis findes der også mange kompetente og veluddannede kosmetologer og fagfolk.

  Jeg siger “som udgangspunkt”:-)En kosmetolog, der har haft mig under lup, kan få lov til at rådgive mig omkring min hud – og det skal være en super dygtig og helst meget erfaren en af slagsen. Jeg har heldigvis mødt sådanne en, nemlig Helle Torup, som jeg lytter til m. stor tillid og glæde, og der er helt sikker flere derude:-)

  01/12/2010
 • Kære Anette og alle I andre,

  Allerførst vil jeg gerne takke dig – Anette – for at bringe et relevant og godt blogindlæg.

  Debatten om æteriske olier vil ingen ende tage, da der er mange modsatrettede) holdninger til brugen af disse. Jeg er enig i – som flere af jer nævner – at der ikke altid gives en korrekt eller fyldestgørende vejledning i brugen af æteriske olier, hvilket kan være med til vildlede forbrugerne.

  Hos Dermalogica og Jane Iredale anerkender vi brugen af æteriske olier i hudpleje- og makeupprodukter. Flere af vores produkter indeholder æteriske olier, og i disse olier findes der sporelementer. Det er disse sporelementer, der er listet op som duftstoffer på produkternes ingredienslister.

  I dag er de fleste forbrugere godt klar over, hvilke duftstoffer, de ikke kan tåle. Hvis en forbruger er i tvivl om, hvorvidt de kan tåle et givent produkt/duftstof, vil vores forhandlere altid teste det produkt/duftstof, der måtte være tvivl om.

  Vi er derfor forundrede over, at Julia Kim skriver, at hun ALDRIG vil stole på rådgivning fra en sælger fra et hudplejefirma – for hvem skal så rådgive? Det kan godt være, at en sælger som udgangspunkt gerne vil sælge, men de fleste sælgere med respekt for sig selv vil da aldrig sælge noget, som kan skade kunden. Selvom man er sælger, kan man jo også godt være en seriøs behandler eller kosmetolog.

  Hvis du vil gardere dig mod dårlig rådgivning, bør du som forbruger gå efter hudpleje- og makeupmærker, der prioriterer efteruddannelse af sælgere, kosmetologer osv. – så er du sikker på at blive vejledt og ikke vildledt.

  Mange hilsner
  Tina Rasmussen
  PR-Chef
  Dermalogica og Jane Iredale

  01/12/2010
 • Er simpelthen SÅ glad for dette indlæg. Jeg elsker at bruge mandelolie som alternativ til serum, og har tidligere brugt det blandet med en æterisk olie, fordi duften er ren terapi. Men jeg endte med ikke at købe en ny æterisk olie sidst jeg var forbi helsen, fordi der er advarsler på alle flasker. Men nu er jeg mere rolig, og der kommer nok en rosenolie med fra Helsekosten næste gang 🙂

  30/11/2010
 • Ja ja ja – og endnu mere JA til æteriske olier. For selv om jeg næsten aldrig kan klare rose og ofte har det anstrengt med lavendel, så eeeeelsker jeg æteriske olier. Da jeg boede i Berlin, lå der sådan en helsebutik om hjørnet, og de havde sådan en æterisk olie-karrusel, og den kunne jeg ikke gå forbi uden at stikke næsen i et par af de små flasker og købte ofte en af dem til min duftlampe. Har efterhånden fundet ud af at bergamotte, patchouli og citron hører til mine favoritter, men the search continues…

  29/11/2010
 • ….ENDNU ET LANGT INDLÆG FRA MIG:-)
  Katja, jeg skal ikke begive mig ud i diskussionen her, omkring hvorvidt videnskaben altid berettiger til om noget virker eller ej – eller hvorvidt over 4000 år gamle traditioner i anvendelsen af naturens planter til helende formål kunne være en form for dokumentation….

  Men Du tager virkelig fejl, når du tror og påstår at æteriske olier KUN er velduftende parfume. Det er helt forståeligt, at du (som mange andre) tror at det kun er velduft/parfume det handler om når vi taler æteriske olier – sådanne blev de bl.a. også brugt i antikken (og i dag – om end de fleste parfumeproducenter vælger syntetiske kopier, fordi ægte æteriske olier er for dyre).

  Det er bare én af måderne at anvende æteriske olier på (ud over bade, kompresser, inhalation, påsmøring mm.)
  Æteriske olier skal stå som ”parfume” i inci/ingrediens listen. Man kan genkende om man har m. ægte æteriske olier at gøre, hvis der står det latinske plantenavn (eks. Rosmarin/Rosemarinus officinalis) – ellers er det ofte syntetisk – eller duftende kemiske stoffer om du vil. Så er det blot duft for velduftens(?) skyld, og ikke aktive plantestoffer, der i Rosmarinens tilfælde bl.a. er ret stimulerende på kredsløb, fordøjelse muskler og hud.

  MEN KATJA, ER DU STADIG I TVIVL….
  … så prøv at tage et fodbad – bare 10-15 minutter – m. 10 dråber Rosmarin (HVILKET JEG EGENTLIG VIL FRARÅDE – DA JEG KENDER EFFEKTEN, NÅR DET OPTAGES I KROPPEN!).
  ……(FRARÅDES OGSÅ, HVIS DU ER GRAVID (GRUNDET ROSMARINENS MUSKELSTIMULERENDE EFFEKT – LIVMODEREN ER JO EN MUSKEL!)….ELLER HVIS DU HAR FORHØJET BLODTRYK – DA DET ER VIDENSKABELIGT BEVIST AT BL.A. ROSMARIN STIMULERER BLODTRYKKET – HVORFOR DET ANBEFALES V. FOR LAVT OG STÆRKT FRARÅDES VED FOR HØJT BLODTRYK! FRARÅDET OGSÅ V. EPILEPSI OG SENSITIV HUD.)

  Efter ovennævnte fodbad vil du ALDRIG mere være i tvivl om at ægte æteriske handler om mere end velduft (og den psykologiske effekt, som i sig selv er fantastisk). Man bliver nærmest ”over-speedet” fordi du optager de aktive plantemolekyler gennem fødderne, hvorfra det går i blodbanen…. Grunden til at der er så mange kontraindikationer, er netop at vi har med meget aktive virksomme plantestoffer at gøre!

  DE ÆTERISKE OLIER ER I SIG SELV IKKE PROBLEMET, hvis man omgår dem m. respekt og sund fornuft – det er den dårlige/mangelfulde rådgivning der er omkring dem.
  Og jeg ville personligt ALDRIG som udgangspunkt stole på rådgivning fra en SÆLGER fra hudplejefirma, når det gælder hvad min hud har godt af! De fleste skal jo primært(desværre) sælge.

  JEG TROR PÅ SUND FORNUFT – OG MIN LUGTESANS 😉

  28/11/2010
 • Jeg er ikke fan af æteriske olier generelt. Men det er svært at sige noget generelt, fordi der er så stor forskel på dem.

  Det jeg synes er det problematiske er, at dels bliver de solgt som at de har diverse positive effekter på huden. Det er det i stort set alle oliernes tilfælde ikke muligt at bevise videnskabeligt. Derudover er det det yderst problematiske i den fejlagtige rådgivning, som jeg har set flere steder, nemlig at parfumeallergikere får at vide, at de sagtens kan tåle æteriske olier. Med store reaktioner til følge: http://www.pudderdaaserne.dk/2010/10/27/vejledning-eller-vildledning/

  Så hvis de æteriske olier bliver brugt og solgt som det de er, nemlig velduftende parfume, og ikke som olier med særligt helbredende effekt på huden, så er jeg all for it. Men når man begynder at påstå at de kan nogle særlige ting (udover den psykologiske effekt som duften har) så står jeg af. For det er der i langt de fleste tilfælde ikke videnskabelig dokumentation for.

  28/11/2010
 • Kamilla

  Uha lange kommentarer i dag – har ikke nået at læse dem endnu, men vil bare sige at jeg elsker aromaterapi!

  26/11/2010
 • Hvor er jeg glad for at der i tidligere kommentarer kun er brugt navnet ÆTERISKE olier, istedet for ofte (mis)brugt ord som ESSENTIEL olie. Der er nemlig forskel!
  På engelsk hedder æteriske olier “essential oils” og bliver ofte oversat til essentielle olier. Den kliniske betegnelse på dansk “essentielle olier” betyder nemlig syntetiske-æteriske olier (men ikke på engelsk som dækker over både de ægte og uægte)
  😀 Daniela

  26/11/2010
 • @SusanJeg er enig med Susan og hysteriet omkring de æteriske olier – og også om hendes holdning til de hormonskadelige stoffer. Samt at ALT kan give allergi – og at det kan undgås, De hormonforstyrrende stoffer ved ikke rigtig, hvordan vi helt skal undgå vel?
  Jeg synes, at Astma og Allergiforeningen har været meget dygtige til at få deres budskab om farlig allergi frem. Derimod kniber det med Forbrugerstyrelsens Forbyd hormonkemi.
  Mon det skyldes, at den ene – Astma og Allergiforeningen er en kommerciel forening, der lever af, at deres budskab bliver set og, at Forbrugerstyrelsen er offentlig?????????????

  @Kim Herudover er det helt rigtigt, hvad Kim siger – hver ting til sin tid

  @ Lovis: Test cremer etc. I din albuebøjning – der er huden tyd og reagerer hurtigt (hvis den gør), og det er sjovere at blive rød og hævet der end i ansigtet 
  PS Jeg ELSKER æteriske olier

  26/11/2010
 • Tinna

  Elsker skønne olier …og dejlige dufte, meget spændende læsning med super gode informationer og fif, tak 😉

  26/11/2010
 • Ps. Susan, jeg elsker din måde at beskrive din nydelse ved naturens blomstrende dufte fra lavendelblomsterne, appelsintræets smukke blomster og duften af roser….det er jo det det handler om…..duft livet 🙂

  26/11/2010
 • Ja jeg ved at der spekuleres meget inden for dufte i marketing bl.a. biler, som du skriver Susan (det er ikke ment som en kritik af dig:).
  Jeg må som aroamterapeut og duftdesigner indrømme jeg ABSOLUT ikke er tilhænger af Duftmarketing, som den har tendens til at udvikle sig til nu: SPRØJT DIT BRAND/DIN BUTIK/DIT PRODUKT M. XXX DUFTE, SÅ DU FÅR KUNDERNE TIL AT BLIVE LÆNGERE OG KØBE MERE!
  Du milde…..eller retter du gale…..Hvad sker der?!!!
  At anvende dufte som manipulativ forførelse af kunder (også kaldet mennesker), for at øge ens egocentrede forretnings bundlinje, er noget af det værste man kan byde sine medmennesker, når det kommer til anvendelse af dufte!! Netop fordi dufte påvirker vores hjerne og underbevidsthed….

  Til forskel, synes jeg det er skønt, når man anvender det til at skabe mere sundhed og velvære (som når Rikke støvsuger;-) eller jeg vasker op eller behandler:-). Eller når det anvendes m. omtanke i skønhedsplejende produkter, events og i aromalamper i hjemmet.
  Den´efter min mening grådige og uetiske opfordring til “bare pøs løs m. dufte/parfumestoffer, så vi får flere penge i kassen” er dårlig stil og dårlig karma – og vil desværre nok resultere i at folk forbinder dufte med noget negativt (forførelse mod ens vilje – nogle steder også kaldet overgreb/voldtægt) – og hvilken skam (på alle planer!) ville det ikke være. At folk føler det som et sanse-overgreb? – hvilket er en stigende tendens efter min mening.

  Jeg synes det er et interessant tema du har taget op Anette – for det skaber forhåbenlig både debat og opmærksomhed omkring noget der i bedste udgave er en guddommelig naturgiven gave fra naturen – som jeg nødig ser misbrugt manipulativt for at fremme kortsigtet økonomisk gevinst.
  For som Helle skriver: hvad ville verden være uden æteriske olier? Ret grå og trist tror jeg…..

  26/11/2010
 • Lovis

  Ja, jeg ved ikke, om ordet er “bange”, men jeg er forsigtig ift. æteriske olier, for jeg er en af dem, der reagerer ret voldsomt ved kontakt med nogle af dem. Når man først har prøvet at blive ildrød og brandvarm i ansigtet én gang, så er man forsigtig med at prøve noget nyt.

  26/11/2010
 • Hvad ville verden være uden æteriske olier? Der er ingen grund til andet end at nyde dem, med mindre man har en kendt (kontakt)allergi. Det dér, som dele af den etablerede kosmetikbranche prøver at udbrede, at “æteriske olier er allergi-problematiske” kan vist kort skæres ned til den gamle tese om, at “angreb er det bedste forsvar”. De æteriske olier har været med os fra tidernes morgen, og jeg hører til dem, der tror på vores forfædres visdom. Man vidste meget mere, dengang man ikke vidste så meget… 😉

  26/11/2010
 • Susan

  Jeg ELSKER æteriske olier og den påvirkning de kan give! Elsker at dufte til blomster, eller lige at røre ved en lavendelblomst, så duften spreder sig som forstøvet i luften! Jeg har et appelsintræ der lige nu står med hundredevis af blomster i fuldt flor og fylder hele huset med den mest pragtfulde duft som jeg nyder i fulde drag! Og det første jeg gør (som så mange andre) når jeg får en buket blomster, roser eller hvad det er, er at stikke snuden helt ned i den! Eller hvad med duften af gran, appelsiner eller nelliker her op til jul? Duftene er en del af vores natur, vores liv, en verden uden dufte og lugte ville da være fattig! Vi kan jo med vores lugtesans fx også kende forskel på om en ting er god nok eller fordærvet.

  Dufte en del af kosmetikbranchen, både som parfumer men også i cremerne. For Weledas vedkommende er de også en del af tanken bag produkterne, at lavendel virker afslappende, at roser virker beroligende og harmoniserende, citrus opfriskende, morgenfrue varmende osv. Også Dr.Hauschka bruger de æteriske olier som en aktiv ingrediens og ikke “bare” som parfume. Men det ER da et plus når det også er en dejlig oplevelse at bruge en creme der dufter skønt.

  Det har efter min mening nået hysteriske højder at kalde produkter der indeholder æteriske olier for ”sundhedsskadelige” som vi ser det for øjeblikket. For mig at se er det ”sundhedsskadeligt” hvis vi er ude i fx noget hormonforstyrrende. De 26 duftstoffer skal deklareres af hensyn til de der ER allergikere, fordi man ved at de 26 er de største ”syndere” hvis man kan bruge det udtryk, og du har dermed som duftstofallergiker mulighed for at undgå dem. På samme måde som man ikke pr. definition bliver glutenallergiker af at spise brød, eller nøddeallergiker af at spise nødder. Men potentielt kan man blive allergisk overfor hvad som helst. I bla. Tyskland skelner man mellem de naturlige æteriske olier og de syntetisk fremstillede duftstoffer, når det handler om fremkaldelse af duftstofallergi. Det gør man udfra det faktum at de naturlige olier er sammensat af måske flere tusinde komponenter mens de syntetiske sammensættes af nogle få komponenter. Men ER du først blevet allergiker er det fuldstændigt ligegyldigt hvilken oprindelse det har, så vil der komme en reaktion uanset.

  Om vi vil det eller ej, så påvirkes hjernen af dufte! Og det er så også det der er årsagen til at duftstoffer i høj grad benyttes til produkter, som Julia er inde på bla. bind og tøj, men også fx biler! Rent faktisk er en del af de uddannede parfumeurer ansat i mange andre industrier, en ny bil skal dufte på en bestemt måde, eller et rengøringsmiddel skal dufte sådan og sådan. Det er overalt.

  Vi er derfor i berøring med mange forskellige stoffer hver eneste dag, også en stor del som man ikke kender langtidseffekten af. De æteriske olier har man brugt både aktivt i tusinder af år. Selv Tutankamon havde Lotusblomst parfume med i sit sarkofag (ca. 1323 f. kr. altså snart 3500 år siden). Men det er i vores nutid et stigende problem med allergier, men for mig at se er det andre steder vi skal starte med at finde årsagen end de almindeligt kendte, naturlige æteriske olier.

  26/11/2010
 • Jeg er ikke specielt bange for æteriske olier.

  Jeg holder meget af at bruge dem i cremer og salver.

  Jeg smider også altid en lille lap papir med 4-5 dråber i støvsugeren, inden jeg tager turen rundt i huset. Så dufter det herligt mens, jeg støvsuger.

  Jeg kan også anbefale at smide lidt æteriske olier i shampooen, hvis man som jeg bruger den kedelige duftfri “Luksus Shampoo” fra Matas.

  Kh Rikke

  26/11/2010
 • PS. HUSK alle citrus olier (bl.a begamot (især!), citron, grape, appelsin, mandarin), bør undgås i hudplejeprodukter i forbindelse med ophold i solen i mindst 12 timer (og helst 24). Man kan få forbrændinger og grimme skjolder:-(

  26/11/2010
 • Ja, Jeg elsker æteriske olier, men når det er sagt, tager jeg mig altså også “duftfrie” dag. Med det mener jeg, hår- og hudprodukter uden æteriske olier.
  OG OG OG, aldrig øjenmake-up fjerner der indeholder æteriske olier!!! De har intet at gøre dér!!!

  Og lige en kommentar til dét m. allergi: man kan ikke altid vide hvilke aromaterapi produkter man kan ikke tåle – det er individuelt. Det er ofte den høje dossering (= stærke duft) der er problemet. Hvis man er usikker på en creme, anbefaler jeg at man lige tester produktet på undersiden af underarmen og ser om man reagere inden for 24 timer. Og ellers god fornøjelse og NYD livet med masser af kærlighed, smukke farver, skøn musik og naturens magiske dufte 😉

  26/11/2010