fbpx

Er du ikke lidt sart?

fragile4

Se det mener en hel del af os, at vi er. Sarte. I huden. Og sikkert med al mulig god grund. Alligevel blev jeg noget klogere, da jeg dykkede ned i det med hud og kort lunte. For går der mest bare Matador-Maude i den, som en sociolog mener? Hvis du tænker, at sådan en jo ikke har en hudklog eksamen, så har du ret. Alligevel får hun opbakning – se mere med et klik her, hvis du har tid og lyst.   

SNUP TIPPET: Hvis du er sart i betrækket – enten med hud der er lysfølsom, tørketør eller bare lettere irritabel…altså blusser op eller spætter til med røde pletter, så er eksperternes anbefaling klar: hold dig til få produkter og så få ingredienser så muligt.  Bl.a. er zink kendt som lindrende, ligesom lakridsrod og havre også kan kaste smørbar ro af sig.

NB: Håber du vil bære over med, at jeg er lidt langsommere på bloggen i dag og i morgen…

24/06/2011
Jeg fik en mail fra en Beautyspacer. Sådan en rigtig hurra-mail…
29/06/2011
Vil du i TV-køkkenet med Kenneth og få øjenmakeuppen på plads? Husk advarslen…

Kommentarer

 • Jeg elsker lakrids. Især the og is med lakrids – gad vide om min hud/krop/mine smagsløg prøv at fortælle mig, at lakrids er godt for mig i den alder jeg har nu…

  Tak for endnu en god artikel.
  kh. Laura

  28/06/2011
 • Louise O

  Hej Anette, i forlængelse af al den snak om naturlighed, har jeg lige et spørgsmål, som du måske kan hygge dig med i sommerferien 🙂

  Ind i mellem hører man om forskellige former for ansigtsgymnastik, som (mirakuløst) kan fjerne alt lige fra rynker til overtræk på kontoen.

  I teorien lyder det også logisk, ansigtet består jo af muskler, som vel kan trænes op til at fylde mere, og dermed formindske rynker.

  På den anden side står andre “eksperter” (som sælger cremer eller kirurgi), som argumenterer for at det sandsynligvis ikke gavner, og i værste fald kan gøre rynkerne tydeligere.

  Hvad mener du om den sag? Jeg tænker, at du sikkert har en holdning, med alle de hudkloge mennesker, du snakker med 🙂

  28/06/2011
 • Annette

  Jeg tænker altid over hvad jeg byder min sarte hud, og undgår altid parfume. For tiden er Dermalogica sagen 🙂

  28/06/2011
 • Lovis

  Jeg bruger Clinique – meget kan man sige om dem, men parfume bruger de ikke. Og så,jeg tjekker altid, hvad der er i et produkt, før jeg køber det.

  28/06/2011
 • @Lovis – uha. Hvad bruger du så nu? Er du blevet en haj til at scanne ingrediensoversigter eller hvordan sikrer du, at det ikke sker igen?
  @Susanne – hos hudlægen kan du få en super effektiv gel til under SPF50 – findes endda i to styrker.
  kh Anette

  28/06/2011
 • Lene

  Man bliver jo i hvert fald rødspættet når man er rasende…. Er det den samme kategori???

  27/06/2011
 • Pia

  mon en gang havregrød smørt ud over femøren ville gøre godt så?

  27/06/2011
 • Lovis

  Det er bla. rose, der åbenbart bruges i rigtig meget og vist heller ikke altid ses som parfume? Det er f.eks. i Garniers serie til sart hud – jeg brød simpelthen ud i røde skjoler, der hvor jeg smurte det på. Det så helt vildt ud.

  27/06/2011
 • susanne

  man synes jo at sart er man når man er meget ung – 50 år er jeg nu med meget sart hud, grundet rosasia …
  som er en tilstand i huden som er betændelses aktig – kan ikke gå ud uden faktor 50
  så Ja man kan været sart hele livet

  27/06/2011
 • @Anette R – tak fordi du deler. Jeg var på en optagelse for nylig, hvor en model (24 år) også led af børneeksem. Hun havde præcis samme oplevelse som dig med de pressede situationer.
  @Gitte K – godt med betonhud (smiler). Men nej, nej, nej…dit spisebord ville jo netop skinne velholdt og mæt.
  @Charlotte K – hahaha…ja, jeg arbejder langsomt ( og ikke kun i varmen). Er i skønne Paris.
  @Lovis – ved du, at det decideret er parfumestoffer, du ikke kan tåle?
  @Dorthe – man kan jo ellers ha’ lyst en gang imellem.
  @Frederikke – Aloe Vera ER et kinderæg. Du har ret mht. zink – men der er og der er endnu flere nuancer, som jeg lige vil vende tilbage til.
  @Louise – ja, så kan man få en med dit blog-efternavn til at holde vejret, hva’? Lakridsekstrakt er en yndet hudplejeingrediens, som har en beroligende effekt på rødme og irritation. Bl.a. dermalogica er storforbrugere af den gode lakrids.
  kh Anette

  27/06/2011
 • Anette Ravnested

  I mit voksenliv er mit indre barn blusset op igen – nemlig med min børneeksem.

  Jeg tror på at psyken spiller den allerstørste rolle. Set i bakspejlet og set i nuet har og er det nemlig værst i psykisk pressede situationer.

  Ifølge en øjenlæge trives børneeksemen ekstra godt i armhulerne fordi der er god fugt. Fx fik jeg lige pludselig meget kløe ved øjnene i mit voksenliv på grund af tunge øjenlåg. Da de blev fjernet forsvandt min eksem og kløen ved øjnene igen.

  Så for meget naturlig fugt kan altså heller ikke være for godt. Ihvertfald ikke i mit tilfælde.

  At pleje og passe på vores krop er en livsopgave vi har fået – det kan bare altid være svært at finde tiden til det i hverdagen.

  Knus og tak for en god artikel.

  27/06/2011
 • Min hud er ikke sart og har aldrig været det.
  Hvis mit spisebord havde fået påsmurt alt det creme, rens, skin tonic, make-up plus det løse, som min hud har stået model til i 39 år – plus vejr, vind, sprut, graviditet, stress, sol etc, så var malingen skallet af for længst.
  Så nej, min hud er ikke sart ;-D

  27/06/2011
 • CharlotteK

  Hver gang min mor skal til en stor fest får hun en kæmpebums i ansigtet, den stakkel – og den er sikker hver gang! Så ingen tvivl her….Heldigvis har jeg ikke arvet den tendens!
  Arbejder du bare langsomt i varmen, Anette, eller har du noget spændende for?

  27/06/2011
 • Lovis

  Det er i hvert fald sjovt – eller lidt spøjst – at det er så svært at finde produkter uden parfume – hvis der ellers er så mange mennesker med sart hud. Man skulle jo tro, at der var et marked for det. Jeg har selv sart hud – hele tiden – men når jeg bliver Maude-agtig får jeg bumser i stor stil, så jeg tror helt klart, der er en forbindelse mellem hud og humør.

  27/06/2011
 • Louise T.

  Vi burde vel alle “gå op og lægge os” engang imellem, når det hele bliver for træls?

  Eller skal man kalde det “at søge efter zen” (her kunne man med Held nævne Anna Skyggebjerg, ikke?)

  Men når det er sagt, så kan jeg også mærke på min hud, når nok er nok og jeg trænger til en pause 😉

  27/06/2011
 • Dorthe

  Skøn artikel! Og jeg tror på, at der er noget om det. Personligt har jeg flere gange oplevet, at min hud opfører sig underligt, når jeg fx er stresset pga. eksamen eller projektskrivning.. Så lidt sart er jeg vel, selvom jeg ikke “går op og lægger mig” ligesom Maude.. 🙂

  27/06/2011
 • Frederikke

  Det er da åbenlyst for enhver, at ens psyke, krop og generelle velbefindende hænger nøje sammen. Faktisk mener nogle også, at kropsbygning har indflydelse på vores sindelag. :o)Til de interesserede kan jeg kun anbefale at læse lidt om ayurvedaens inddeling i Kapha, Pittha og Vata.

  Nu nævner du zink som beroligende middel. Det er vigtigt at oplyse, at netop zink er forbudt at anvende i solprodukter, da det er fototoxisk – dvs danner giftstoffer ved bestråling med UV. Ikke så heldigt :o(

  Jeg kan til de sarte medsøstre og deres unger varmt anbefale Avivir Aloe Vera produkter. Aloe reparere huden, køler og virker anti-inflammatorisk. Hurra – og har en glimrende antiælde virkning. DET ER DA ET KINDERÆG

  27/06/2011
 • God artikel – tak for at du lige gør den tilgængelig med et klik!

  27/06/2011
 • Kan jeg få den med lakrids en gang til? Hvad er det lige det kan for huden?

  27/06/2011
 • @Joan – mig bekendt findes den sammenhæng heldigvis ikke.
  @Birgitte – huden er som et af de største organer påvirket bestemt påvirket af psyken. Men sociologens pointe er, at vi gerne VIL føle os sarte. Hudlægerne ser nemlig ikke flere tilfælde af sensitiv hud.
  kh Anette

  27/06/2011
 • Joan

  Hvis det med lunten er rigtig burde jeg have meget mere sart hud…:O)

  26/06/2011
 • Birgitte

  Ih det lyder spændende. Tænk om der er forbindelse mellem det psykiske og ens hud.

  26/06/2011