Er naturen virkelig så slem?

Jeg er på vej til et marjet spændende arrangement, som du skal høre mere om i morgen. I dag skal det handle om æteriske olier, som ofte får allergi-kritik. Jeg lader en duftterapeut og flittig bruger komme til orde: Julia Kim, en af vor tids smukke skønhedshekse. 

Hvordan bruger du æteriske olier?

Jeg bruger dem duftpsykologisk til at balancere sindet hos mine klienter. Til skønhedspleje bruger jeg dem både personligt og professionelt i krops- og ansigtsolier. Ofte blander jeg deres psykologiske effekt. Endelig bruger jeg æteriske olier som stemningsdufte i aromalamper, og vasker også gulve (og uld) efter humør med dem. 

Hvad tænker du, når de får hård medfart og kritik?

At det er en skam, at der er så stor uvidenhed om de fantastiske egenskaber, de har – både fysisk og psykisk. Men også forståeligt at nogen bliver bange for allergi, fordi  mange producenter overdosserer parfume (i alt fra rengøring til hudpleje). Men jeg kalder også duftforskrækkelse for livsforskrækkelse – for alt her på jorden lugter af noget. Jeg vil opfordre alle til sund duftfornuft.

Hvordan kan vi bruge æteriske olier i forbindelse med hudpleje?

Brug nogle få dråber i en god vegetabilsk olie (eks. mandel) som lækker smidiggørende kropsolie, eller en parfrumefri creme. 5-10 dråber til 50 ml. i en basisolie til kroppen. Lavendel og sandeltræ er beroligende. Rosmarin stimulerende. Citron, grape eller mynte og enebær virker rensende. 

Jeg har set på Facebook, at du er særlig glad for Purely Professional – hvorfor?

Jeg elsker gode parfumefri produkter, som indeholder sunde naturlige enkle ingredienser. Jeg har brug for duftpause i mine hudplejeprodukter! Kig i øvrigt på deres ingrediensliste – dejlig enkel. Det giver mig indre hudro.

Hvad burde alle vide om æteriske olier?

Aldrig brug dem direkte på huden. Brug ALDRIG produkter med citrusolier (især bergamot) i solen, huden risikere at blive skjoldet og forbrændt. Ægte æteriske olier er naturens intelligens – med helbredende kræfter utrolig balancerende på hud og humør…når de bruges med viden og omtanke.

VIND her hvis du ikke allerede er med.

01/05/2013
Beauty-festen over dem alle
03/05/2013
Ole, Ole, Ole…

Kommentarer

 • Henrik boysen

  Hej igen paula begoun ejer beautypedia.com/ hvor man kan Finde anmeldelser af over 40000 tusinde produkter ud fra publiceret forskning. Mærker som, La mer, Clinique, og Ole Henriksen er blevet anmeldt hér. Produkterne bliver anmeldt på baggrund af publiceret forskning. Der er masser af steder på siden hvor hun refarere til de studier hun læser.

  Her er en video hvor du kan få en ide om hvordan hun anmelder http://www.youtube.com/watch?v=Vtk6BoOtNaY

  Hun ejer også
  http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/ – Kæmpe database over gode og dårlige ingredienser som man tit ser i hudplejeprodukter. Tjek om dine produkter indeholde flere dårlige end gode ingredienser. Listen er lavet ud fra publiceret forskning. Ha hen god dag

  PS jeg er ikke bange for duft, min holdning er bare at alt der kommer i et hudpleje produkt, især til ansigtet bør være ingredienser der gavner min hud, baseret på publiceret forskning. Og du har ret, bare fordi nået i produktet dufter godt behøves det jo ikke at være skidt. Cacao smør og vanilje dufter jo dejligt og har også gode ting at tilbyde huden. Jeg elsker også æteriske olier, bruger dem tit som duft på mit badeværelse.

  03/05/2013
 • Helle Bay Eriksen

  Nej, jeg tror ikke, at naturen er slem. Tværtimod. Dejligt med et indlæg, der kan gøre billedet på æteriske olier lidt mere nuanceret! Tak! 😀

  03/05/2013
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle jeres kommentarer og 1000 tak for dit engagement og fyldestgørende svar Julia K.

  God weekend.

  Mange hilsner Anette

  03/05/2013
 • Jeg skal altså i gang med det der mandelolie – nu har jeg hørt så meget godt om det.
  Hvad er forresten din holdning Anette, til det med plastik-stykker i beauty-produkter? Har set listen fra Holland i dag og er virkelig forbavset over, hvor mange der var noget i!

  03/05/2013
 • Hej Anettes skønne bloglæsere, først og fremmest vil jeg sige tak til Anette, for din utrolig inpsirende alsidige blog. Og dernæst – ikke mindst – tak for at du interesserer dig for at tage temaet omkr. dufte/duftforskrækkelse op i dit engagerede forum.
  Jeg har arbejdet med aromaterapiens æteriske olier siden 1996, og haft fantastiske resultater med mine klienter – især når jeg har arbejdet aromapsykologisk med deres lugtesans, til at skabe indre balance og velbefindende. At jeg tager udgangspunkt i ”hud og humør”, skyldes at jeg er meget sanseligt orienteret, og synes det er fantastisk, at man både kan få godt humør og en velduftende og ikke mindst balanceret hud/krop, ved at få komponeret de rigtige æteriske olier, som jeg betragter som utroligt intelligente duftende budbringere…for det som efter min mening, er det mest interessante ved ægte (= naturlige) æteriske olier, er: at planternes duft er = planternes sjæl.
  At tilføre hudpleje/bade mv. små mængder af disse naturlige sjæledufte er en velsignelse for vores sanser og sjæl. Man har gjort det siden tidernes morgen i de antikke kulture – hvor man brugte naturens plantedufte til at behage guder og gudinder, såvel i templer, som på huden/i håret.

  Alle planter ”drikker/spiser” sollys. Og solen betragtedes som guddommelig i kraft af dens livgivende egenskaber. Ergo tilfører vi lidt ”destilleret guddommelig duftende energi”, når vi bruger disse kostbare dråber (derfor er giver jeg ikke noget for syntetisk dufte – intet guddommeligt ved dem!).
  Jeg ser hvert enkelt menneske som guddommelige væsner – Kroppen er vores tempel:-) og derfor er de naturlige æteriske planteolier, jeg mikser i eksempelvis mine Personlig Duftdesign sessions, en hyldest til det ”guddommelige” eller det ypperste i den enkelte person. I er velkommen til at gå ind på mit website http://www.juliakim.dk hvor jeg både skriver om dufte og gudinder;-)
  OG her er mine svar og kommentarer til jeres super spørgsmål og reflektioner:

  @Sanne, man kan låne bøger om Aromaterapi på biblioteket. De lister jeg har uarbejdet, får man i forbindelse med mine 1:1 eller gruppe aromakurser.
  Et fyldt badekar, afhængig af oliens duftintensitet, synes jeg 10-20 dråber er rigeligt. Husk at blande sæbe, vegetabilsk olie, mælk eller honning i vandet som emulgator, da de æteriske olier ellers flyder ovenpå og kan blive hudirriterende.

  @MetteG, æteriske olier kan i princippet godt tilsættes, men de er svære at få opløst/emuligeret i færdige sæbeprodukter. Mht. lister, se mit svar til Sanne:-)

  @Henrik, spændende med hende Paula Begoun, der lever af at afsløre snyd i hudpleje branchen. Hvor kan man læse om hendes dokumentation og resultater?…. ”duft” er jo et vidt begreb. Der er forskel på om duften kommer fra planteudtræk, æteriske olier, syntetiske parfumestoffer etc. Og æteriske olier er aktive (derfor virker de eksempelvis kredsløbs- eller fordøjelsesstimulerende…) Og de KAN irritere huden. Aktivitet og irritiation, behøver ikke nødvendigvis at være det samme…. OG SLET IKKE ”SKADE”…Lave dosseringer er efter min erfaring altid at foretrække….jeg har også parfumeallergikere, som kommer og får lavet Personlig Duftdesign hos mig – for de fleste elsker naturlige plantedufte, selv om der mange de ikke kan tåle på deres hud…

  @Anne Mette, godt spøgsmål! Man kan blive testet kinesiologisk, om man har allergi i forhold til æteriske olier. Hvis du står med et parfumeret hudplejeprodukt, som du er i tvivl om, kan du smøre lidt på underarmens underside (hvor huden er tyndest) og se om der er nogen reaktion efter 24 timer.
  Min erfaring er at Sydeuropæiske, Amerikanske og Australske producenter propper MEGA meget parfume/duft i deres produkter. Danske produkter er ofte mildere.

  @Susanne, Jeg elsker også olier, BÅDE de vegetabilske og de æteriske olier:-)

  @Rie, Neroli er en utrolig smuk duft. Min favorit, er fra det tyske firma Primavera. Spørg evt. i din lokale helsekostbutik, om de kan skaffe den hjem til dig. Ellers er du velkommen til at skrive til mig på julia@juliakim.dk så kan jeg evt. hjælpe dig. Men vær obs. på at den ægte er dyr!

  @Anette W, Jasmin…I LOOOVE IT”… omend den altid er meget dyr, når den er ægte.

  @Frederikke, hvor er jeg enig – du er sikkert sanseligt levemenneske som jeg selv…og der findes ikke et liv uden duftdimension – så skulle vi stoppe med at trække vejret, og så var vi ikke i live særlig længe;-)

  @Chanie, det er alle skønne vegetabilske olier du nævner:-) Du kan evt. prøve at starte med et par enkelte dråber Neroli og/eller Sandeltræ i 50 ml. Jojobaolie. Disse har jeg gode erfaringer med hvis man er bange for om huden kan tåle dem.

  @Dorte D, dine gulve vil elske dig! Og ja olierne burde kunne købes i de fleste helsekostbutikker.

  @Anette J, hvis ikke du er gravid, kan fodbad med 1-3 dråber Lavendel, Mynte eller prøv den forfriskende eksotiske duft af Citrongræs være helt vidunderlig. Se mit råd til at emulgere olierne i mit svar til Sanne nederst:-)

  03/05/2013
 • Anette J

  Jeg kan godt lide at pleje mine fødder med olie – jeg bruger for det meste bare mandelolie. Har du et forslag til hvilken æterisk olie, der vil være god at tilsætte?

  02/05/2013
 • Dorte Daugaard

  Det er så spændende og inspirerende, når der er nogen, der er kloge på noget!
  Jeg tror, jeg skal finde nogle olier og i gang med gulvvasken.
  Det er da bare sådan nogen, man kan købe i helseforretninger, ik?

  Glæder mig til at høre mere om spændende arrangement!

  02/05/2013
 • Skøn blog! Det kunne være jeg snart skulle prøve med disse olier, har holdt mig til de gængse som avocado, kokos, mandel, argan, jojoba osv. Måske det ville være godt med lidt duft i sådan et miks 🙂

  Kig evt. forbi min blog, hvor jeg bl.a. skriver om og anmelder hårpleje 🙂

  http://www.chanie-beline.blogspot.com

  02/05/2013
 • frederikke

  Skønt med fornuft og hjerne:-) Elsker simpelthen dufte.Kan slet ikke forestille mig et liv uden denne dimension.
  Og tak for sidst! Super aften og skønt at mødes irl.

  02/05/2013
 • Anette W

  Jeg kan blive helt salig af velduft. F eks jasmin gør mig ør af fryd

  02/05/2013
 • Rie

  Jeg elsker duften Neroli som skulle findes som olie men jeg kan ikke finde den. Kender I den?

  02/05/2013
 • susanne

  Jeg elsker bare olier .. bare kom an – glæder mig så meget til at hører om dit arrangement imorgen

  02/05/2013
 • Anne Mette K

  Jeg er af dem, der er lidt ‘bange’, fordi jeg flere gange har oplevet at reagere voldsomt på hvad jeg prøvet, pånær ren mandelolie. Men! Det skal retfærdigvis siges at det ligger et par år tilbage, hvor min oplevelse var at æteriske olier typisk var defineret som en samlet gruppe i ingredienslisten. Jeg forsøgte engang at få oplyst præcis indhold på et af produkterne (derma eco), men det ønskede de ikke at oplyse. Nu har jeg dog kastet mig ud i at købe et Pukka ‘prøvesæt’, så jeg vil jo gerne, men…
  Jeg har spurgt Anette, nu spørger jeg dig Julia, kender du en måde at teste hvilke æteriske olier man ikke tåler. Udover at prøve dem fra a-z….

  02/05/2013
 • Henrik boysen

  Paula Begoun der lever af at afsløre snyd og vildledning i hudpleje brancen ud fra publiceret forskning. Hun mener at forskning har vist at duft i hudpleje irritere huden. Også selv om du ikke kan se det, sker der stadig skade under huden.

  Skaderne kan være colageen nedbrydelse, celle skader, celle drab, fremprovokering af bumser, skader som gør at huden heler langsommere.

  Extra info: Æteriske olier har antiinflammatoriske egenskaber. Men det har mange andre ingredienser så som Grøn te, og aloe vera også. Bare uden de negative følger.

  02/05/2013
 • MetteG.

  Jeg køber så vidt muligt uparfumerede badeprodukter (shampoo og bodyshampoo)da jeg har ind imellem har lidt problemer med parfume men kan godt lide lejlighedsvist at få lidt duft.

  Jeg har prøvet et produkt med uparfumeret vaskeolie hvor man så kunne tilsætte grapeduft. Jeg ved dog ikke om der er tale om en æterisk olie.
  Og nu til spørgsmålet:Kan man købe en god æterisk olie og tilsætte alm. bodyshampoo/sæbe og bruge i badet? Ellers hvordan vil olien virke/blande sig med en bodyshampoo under bruseren?
  Og lige som Sanne vil det være fedt med en liste over den terapeutiske virkning af de forskellige dufte:-)

  02/05/2013
 • Som med så meget andet handler det vel også her om sund fornuft. Jeg kunne godt tænk mig at Julia lavede en liste over hvad hver duft kan sådan terapeutisk set, for så kan jeg opbygge mig et lille bibliotek over hvad jeg har brug til forskellige situationer. Og et spørgsmål til – hvor mange dråber skal der i et fyldt badekar? Tak for super indlæg. 🙂

  02/05/2013