Få det til at gære – for huds skyld

foodgreen

Min hud er blevet så meget pænere, at det er noget, folk snakker om, sagde Ditte i går

Jeg har en patient med opfarende hud. Vi skal have fat i noget smørbart med mælkesyrebakterier, sagde en hudlæge i forgårs.

Der er intet at være i tvivl om. Det handler om mælkesyrebakterier  i mad og i hudpleje. Hvad angår det sidste, dykkede vi i Børsen (åbenbart) så dybt, at Vitavita i processen spurgte, om jeg var i gang med en kemisk phd. Øhhh nej. Men der er meget røre på området, og vi har kun berørt overfladen. Indtil videre ved vi, at mælkesyrebakterierne i hudpleje kan dulme og konservere. Men bare vent, der vil ske mere, for alle eksperter bruger ordet stærkt lovende.

På madfronten er hende her aktuel med en bog om emnet, og jeg er draget af Ditte, fordi hun aldrig går og fjanter med store ord og højlydte armbevægelser. Hun gør sit job, hun gør det stille, men boy hvor gør hun det godt. I går fik jeg endelig afprøvet teknikken (som jeg ikke tidligere har fattet) med at massere grønsager i en anelse salt, så de bliver selvkonserverende og danner de eftertragtede mælkesyrebakterier. Hvis du har erfaring udi fermentering, så skriv endelig i kommentarfeltet. Jeg vil gerne vide ALT.

noerder2

Det virkelig tankevækkende er hele den underliggende trend, som fermentering understøtter. Nemlig langsommeligheden. Ikke bare som cool faktor, men som sund fornuft. Noget Sine Gerstenberg også berørte i går eftermiddags, hvor L’Oréal var vært ved en dybdegående trend-presentation. Selv er Sine et levende eksempel på en meget aktuel tendens – nemlig, at nørderne får plads. Mad-nørder som Ditte, men også beauty nørderne. Og hvad gælder langsommeligheden, så husker du måske 3M-beauty (massage, manicure og masker), hvor der er spændende nyt på manicurefronten med Essies imponerende farveforståelse, negle-spaprodukter og ikke mindst Londontown, som er på vej.

@beautyspace på INSTAGRAM

12/11/2015
Tips fra Anne P? Ja tak… og lad det gå lidt tjept
13/11/2015
Få 2 gratis gaver med bogen

Kommentarer

 • Birthe Madsen

  Mette C skrev i sit indlæg fra d13/11, at hun gerne ville sende noget ‘ kefirgryn’, det vil jeg rigtig gerne sige ja tak til. Men hvordan får jeg Mette C i tale? Kh Birthe M

  11/12/2015
 • Helene H

  @Nicolai Vi har skiftet mellem NDS Probiotic Classic 9, Duolac Derma og Udo’s choice.

  De to første er pulver, der skal blandes op i vand og drikkes og den sidste er kapsler.

  De er alle probiotika, men med forskellige mælkesyrebakteriestammer.

  Vi startede (tilfældigt) med NSD og der var en kæmpe forskel allerede efter nogle dage.

  19/11/2015
 • Nicolai

  @Helene H: Hvilket mærke af mælkesyrebakterier har du brugt til din datter?

  17/11/2015
 • Lene

  Det giver mening nu… kimchi, som de elsker her i Korea, er da (sammen med de koreanske beauty produkter) skyld i, at koreanske damer bliver skudt til at være 10-20-30 år yngre end fødselsattesten!!!

  16/11/2015
 • Jeg har leget en del med det, især vandkefir, men også fermenterede grøntsager. 🙂 Er du nysgerrig, har jeg skrevet om det på min blog, baermonster.dk

  15/11/2015
 • Spændende! Det vil jeg se nærmere på. Tak 🙂

  15/11/2015
 • Maria

  Kære Anette – nej, har faktisk ikke prøvet ren kokosolie. Kan man godt bruge det til andet end spidserne ? For jeg har især problemer “oven på hovedet” med krus.

  15/11/2015
 • HeLene

  Jeg vil også give en hurtig genvej til mælkesyre bakterier, som jeg brugt i mange år i perioder med brug for ekstra støtte (efter operationer fx), de hedder Bio-Kult og har god dokumentation for at klare sig hele vejen ned i tarmen. Har lige opdaget at man kan købe dem i Danmark, endelig, hos Helsemin, har købt fra England forhen. Har ikke noget med dem at gøre, er kun en glad bruger af produktet =)

  14/11/2015
 • Helene H

  Man kan få mælkesyrer både i pulverform til at røre op i vand eller drysse på maden og i kapsler, man bare sluger. Vi skifter lidt, da mælkesyresammensætningen er forskellig i de forskellige mærker.

  14/11/2015
 • Jeg har prøvet, at fermentere lemonade på valle fra drænet yoghurt naturel. Det er nemt og velsmagende for begyndere. Og tager kun et par døgn, men bliver bedre af yderligere 2 på køl.
  http://www.opskriftsamleren.dk/opskriftsamleren/1017/perlende-lemonade-med-maelkesyrebakterier

  Surdej har jeg bagt med i mange år og der er flere opskrifter på opskriftsamleren.dk

  13/11/2015
 • Øhhh, her lige noget jeg må have cachet op på kan jeg godt se:-) Det er sort snak for mig, men lur mig om ikke jeg forstår det lige om lidt, efter nærlæsning her hos dig, Anette:-)

  13/11/2015
 • @HeLene – 1000 tak fordi du deler. Og ja, jeg koncentrerede mig gevaldigt. Det er desværre en presseting, men håber du vil nyde den her på bloggen så i det mindste. Stor hilsen Anette

  13/11/2015
 • @ Tanya – Åhhh ja, det husker jeg skam.

  @ Mette C – Jeg ELSKER også langsommeligheden og øver mig i den. Jeg skal have prøvet det kefir.

  Stor hilsen Anette

  13/11/2015
 • @ Helene H – Meget interessant. Altså pulveret er noget, hun spiser?

  @ Maria – Har du nogensinde prøve at ‘kramme’ bare en lille smule kokosolie i?

  Stor hilsen Anette

  13/11/2015
 • HeLene

  Jeg spiser gerne surkål, kimchi og surdejs brød. Til det drikkes gerne vandkefir eller kombucha, eller æblemost gæret på kefirkorn (ligner champagne). Lækkert!
  I Finland og også i nord-sverige kan man købe ægte surkål på køl, økologisk naturligvis, i almindelige butikker/supermarkets. Det ville være fedt hvis man kunne få det i Brugsen med. Altså for de dage man ikke klarede at være langsom nok… Men dejligt er det med det gærede og det fuldtender tit et måltid.
  Og skønne billeder, man kan se hvor koncentreret du er. Jeg er sikker på at du masserer grøntsager mindst lige så god som du masserer huden, og vores hjerner når vi læser ‘sådan får du superhud’
  Klippedukken, kan man printe den et sted, eller er det presse materiale? Jeg har en dukke-samler-tegne-nørd-teenager-blivende-illustratør derhjemme som ville elske sådan noget.
  Ditte følger jeg på instagram-kun nice things there, og inspirerende! Rekomenderes om man kan lide skønne og billeder på mad.
  Go weekend!

  13/11/2015
 • Tanya

  Ih, hvor skønt med plads til nørderne! Måske kan skønhedsindustrien bane vejen for at det igen bliver acceptabelt at være virkelig dygtig til sit felt (I husker måske Anders Foghs svadaer mod eksperter i sin tid?)

  13/11/2015
 • Mette Christensen

  Langsommeligheden i fermentering tiltaler mig, så jeg har i øjeblikket gang i min første kimchee. Den har stået 11 dage, og skal stå et par uger mere, inden jeg tager hul på den. Det er M E G E T spændende 🙂 Jeg er også i gang med at brygge vand-kefir i litervis – og den yngler helt vildt. Så hvis nogen vil have en “aflægger”, er jeg leveringsdygtig og sender gerne.

  13/11/2015
 • Maria

  Kære Anette – har du mon et godt råd til mig ang. mit hår. Jeg er stoppet med hårfarvning for et par år siden, og er nu au naturel, tilsat de grå/hvide hår, der er dukket op. Og de lever altså deres eget liv – de kruser og er “mærkelige”. Jeg er ikke en, der styler mit hår. Vasker bare med Urtekrams rose-serie, og er osse holdt op med at føntørre. Hvad kan jeg putte i, der modvirker det der krus ?

  13/11/2015
 • Helene H

  Min datter har atopisk eksem på fødder – tør pergamentagtig hud, der sprækker, så det bløder. Hun kunne ikke gå på bare tæer om sommeren, så gik hendes fødder helt amok. Så begyndte vi på mælkesyrer (i pulverform godt nok) og nu kan vi holde det helt for døren ved at smøre fødderne med fed creme. Jeg har luret på Dittes bog – tror jeg må have fat i den, så vi kan blive endnu bedre til de der mælkesyrebakterier.

  13/11/2015

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.