Noget med en one night tan og Facebook, der fryser

Danmark er stadig et af de mest storforbrugende Facebooklande. Hvor ikke dét største. Æder vi sitet råt og lader det opsluge os med evige update-spekulationer, eller er det reel berigelse, opdatering og underholdning? Jeg har for nylige set et par hardcore Facebookere slå op med sitet. For så at vende tilbage ret hurtigt.

Fremtidsforskerne er ikke i tvivl. Her får du dommen fra Firstmooves Kirsten Poulsen, og nej, vi er ikke i familie:

 • Firstmooverne har for længst trukket sig og optræder nu som strudse, der gemmer sig med få venner.
 • Eksponering er ikke tillokkende, og socialisering gennem FB er ikke længere en gængs omgangsform. Kun late-mainstream hænger på endnu (uha, tag den).
 • Det er hverken smart eller tidsfornuftigt konstant at udstille sig selv og opdatere ens gøren og laden.
 • Det er slut med at udgive eget sladremagasin, hvor vi selv optræder som de kendte i en evig popularitetskonkurrence.
 • Profilering, bedømmelse og anerkendelse via likes virker modsat på firstmooverne, som ser en værdi i ikke at blive set. Overhovedet
 • Why? Fordi firstmooverne ser FB som en platform for selveksponering, der er lige så formålsløs som karaoke.
 • Antidokumentation er den nye tilstedeværelse.

Måske er det godt at vide, at blot tre procent af Danmarks befolkning anslås som værende firstmoovers. Men altså. Hvad tænker du om Facebook, og er det et sted, du tanker skønhedsinspiration?

SNUP TIPPET om en lun one night tan: St. Tropez har været ret dygtige til at slå selvbruner-ordet ihjel. Nu kalder de alt for skin finishing. Lige om lidt (det vil sige om et par uger) lander der en opdateret Instant Tan Lotion, som jeg har smugtestet: 24 timers let og naturtro glød, der ikke smitter af på tøj (eller negle!), og som ikke lugter grimt. Smart til alt det uventede, hvis du spørger mig.

29/10/2013
Nødvendig overspringshandling
30/10/2013
Tandlægerne har travlt

Kommentarer

 • @Birgit – det er kloge ord. For mig er det heller ikke helt sort/hvidt (jeg bruger i øvrigt primært FB ligesom dig)

  31/10/2013
 • Heidi

  Hm enig med Birgit. Vi skal bare bruge FB med måde og rense lidt ud i irriterende selvpromoverende venner – ligesom vi burde IRL.
  Tak for skøn skøn blog!

  30/10/2013
 • Pia

  Min yndlingsaversion er de der “del dette billede (f.eks. Et lyserøde hjerte) hvis du også elsker dine børn over alt på jorden”. Jamen hvem fanden gør ikke det???

  30/10/2013
 • Joan

  Når folk siger FB er på vej ud kommer jeg til at tænke på min onkel der i virkelig mange år – og måske stadig kan provokeres til at sige “internettet er bare en døgnflue”!!!!!
  Tror altså FB er kommet for at blive!

  30/10/2013
 • @ Tanya – Det er lige præcis (din) prokrastinering, jeg ikke helt kan vurdere omfanget af, når det gælder mig selv. Førhen lavede vi nok bare noget andet overspring.

  @ Sanne – Og set dét er jeg meget glad for!

  @ Mette D – Kender flere og flere, der kun er på i deres sports- eller hobby-fora.

  @ Sommer – Lige præcis som marketingredskab, synes jeg så, mange fejler og glemmer, at det stadig er de sociale regler, der gælder på FB.

  @ Linda – Doseringsevner er jo altid godt.

  @ Cyndylynn – Ha…og ja, der er ingen, som står og svinger øksen. På samme som ‘product is king’, gælder reglerne om indhold også på FB. I stort som småt. Den uformelle umiddelbarhed er FB også fin til.

  Stor hilsen Anette

  30/10/2013
 • @ C – Karaoke giver i hvert fald masser af mening, når Nicolai Lie Kaas giver den gas i ‘Sover Dolly på ryggen’.

  @ Birgit – Sé det var en fin pointe: Lige nu er det blevet smart at bagtale FB. I think you’re right.

  @ Anette S – Kan godt følge, at inspirationen er der i form af links og artikel-tipperi – den kan af og til være lidt spredt. Omvendt har Linkedin aldrig talt til mig.

  @ Sus – Haha, ja måske.

  @ Astrid – Jeg har aldrig rigtig gået tilbage for at se hos mig selv…men det vil nok ikke være lige kønt. Men umuligt at slette går jeg ud fra.

  Stor hilsen Anette

  30/10/2013
 • Cindylynn

  facebook er ikke noget i sig selv – det er et medie til kommunikation, det afgørende er indholdet i den kommunikation og den vælger vi selv.

  Det står enhver frit for at lade være med at være overfladisk eller promovere sig selv

  Facebook fungerer godt til nogen former for vidensdeling

  30/10/2013
 • Linda

  Måske man lige skulle påpege at FB slet ikke eksisterede i forrige århundrede, og at tendenser kommer og går er jo kun heldigt, hvis man fx tænker tilbage på 80’erne. Men hold kæft, hvor var det en fed, sorgløs tid 🙂
  Alt med måde..

  30/10/2013
 • Sommer

  Fik først nødtvunget, og uønsket, en profil for et par år siden, da en klub jeg blev medlem af kun kommunikerede via FB.
  Ingen genkendelige fotos, ikke mange oplysninger om mig, og et profilnavn der er svært at gennemskue.

  5 mdr. senere lå jeg syg i flere uger, og faldt i gryden med at hænge der flere timer dagligt.
  Det stoppede FLUKS jeg blev rask.

  En bekendt, som er grafiker, redigerer simpelthen sin FB-side, som var det et magasin hun var ansat på.

  Jeg NÆGTER at skulle være på FB for at følge med i nogens liv, og afskyr af hele mit hjerte, de grupperinger som KUN kommunikerer via dette AL privatlivsstøvsugende-for-at-sælge-til-andre-medie. (Jo, jeg har arbejdet i IT-verdenen, og vidste det fra starten – har tålt mange kommentarer om min ‘paranoia’ i den retning.)

  Som viralt marketingsredskab er det genialt/gratis.

  Det er fint til at lede efter folk man havde glemt hvorfor man ikke ser mere…

  30/10/2013
 • Mette D

  Fantastisk :-). Jeg har for meget længe side været på FB, men lukkede hurtigt ned, da det slet ik var mig. I rigtig lang tid har jeg mødt undren når jeg siger jeg ik er på. Men har rent fagligt og ift yngstes fodboldhold haft nogle problemer m ik at kunne følge med, da det var i det forum der blev kommunikeret.

  30/10/2013
 • Jeg er på fjæsen, men jeg orker det ikke. Jeg vil gerne mødes med mine venner i virkeligheden, og jeg opdaterer aldrig og kunne ikke være mere ligeglad med “jeg har lige løbet 10 km” eller “jeg har lige bagt en kage”. Spild af tid. Jeg orker heller ikke både at skulle følge med på FB OG på en anden hjemmeside/blog – et sted må være nok. Jeg har travlt og prøver virkelig på at være selektiv med hvor jeg bruger tiden. Og det gør jeg jo så bl.a. ALTID på din blog, du skønne. 🙂

  30/10/2013
 • Tanya

  Enig med Birgit, den sort-hvide tilgang er nok det der for mig er mest last century. FB er et formidabelt redskab til at socialisere bedre med folk – i virkeligheden. Jeg har en hukommelse som en si, og så er det altså rigtig godt med en nylig opdatering på om folk har været på ferie, fået nyt job, en hundehvalp etc. etc., for så kan man jo spørge hyggeligt ind til det næste gang man ses. Og så er det glimrende til prokrastinering (et ord jeg først lærte på FB – som bare betyder at overspringshandle) 🙂

  30/10/2013
 • Astrid

  Da facebook kom frem var jeg helt hug på det, jeg skrev dagligt flere statusopdateringer om, hvad jeg så i TV, hvor meget jeg glædet mig til at se min kæreste, hvor vild den her video var osv. Osv. Det var direkte klamt, at jeg kunne se, at jeg for fem år siden brugte facebook som en dagbog. Endnu mere klamt at mine dagbogsnotater i form af statusser blev liket.
  Nu bruger jeg kun facebook som en chatteside, hvor jeg kan få kontakt med vennerne. Jeg slår en enkelt gang statusser op, som forleden i den flotte “orkan” (der bare ikke kan kaldes en orkan, da jeg tænker på filmen Twister eller andre naturkatastrofefilm, før det kaldes orkan). Facebook er et selviscenesættende site med alt for mange 13-16 årige, der hver dag ligger vulgære billeder op, og prøver så vidt muligt at fremstå som voksne. Puhaaaa!

  30/10/2013
 • Sus

  Er vild med fb- som faktisk kan bruges på mange måder fx til spændende debatter! Og det behøver ikke kun være overfladisk…..det handler måske også lidt om hvilke venner man har !

  30/10/2013
 • Anette Scharling

  Jeg er ret så enig med Birgit, face kan jo bruges til mange andre ting end at eksponere sig selv “all the time”. Jeg har også nogle facevenner som lægger artikler ud indenfor det emne jeg har med at gøre, og jeg er med i nogle grupper som ligeledes holder mig opdateret, bare mere uformelt end linkedin 🙂

  30/10/2013
 • Birgit

  Facebook…. Jeg tænker, at det lige nu er rigtig smart at tale grimt om Facebook.

  Jeg opdaterer ikke ret tit, men bruger fx FB til at ønske folk tillykke på fødselsdagen. Især folk, som ikke er så tætte på mig, at jeg ville ringe eller sende et kort. Jeg synes selv at det er hyggeligt at få de mange lykønskninger på min fødselsdag.

  Jeg er endvidere flyttet og har skiftet job nogle gange. Der er Facebook god til at jeg stadig har lidt kontakt med tidligere arbejdskolleger, naboer, bekendte mv. Den kontakt ville jeg ikke have haft, hvis det ikke var for Facebook.

  Så i stedet for den sort/hvide holdning til Facebook, synes jeg, at jeg får det bedste ud af det: Jeg holder kontakt med folk, der ellers ville være gledet ud af mit liv, og det synes jeg er dejligt.

  Facebook kan ikke, og skal ikke, erstatte nærvær og tilstedeværelse. Men kan jo godt supplere det, ikke?

  30/10/2013
 • C

  Dejligt at se, at jeg ikke er den eneste, som aldrig har kunnet se formålet med Fjæsen. Synes nærmest, at karaoke giver mere mening, og det siger jo ikke så lidt! 😉

  30/10/2013
 • @ Frederikke – Dét er da ord, som er til at forstå. Jeg må vist hellere komme på banen med min FB-mening. Om lidt.

  @ Maria Lisette – Ikke sjovt jo sådan at være mainstream…

  @ Charlotte – Dét er jeg slet ikke i tvivl om!

  @ Anneline – Ja, det er en nærværspunktering, som jeg selv kan falde i.

  Stor hilsen Anette

  30/10/2013
 • Frederikke

  Hurra, omsider! Jeg droppede det kvalmende ligegyldige medie for snart 5 år siden. Var så tilbage og se efter, om jeg tog fejl for ca 2½ år siden og valgte lynhurtigt at lukke ned – for stedse. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor latterligt overfladisk jeg finder folks opdateringer og likes. Selv min teenie gider det ikke mere, hvilket siger lidt om, at det er so last century 😉 Jeg foretrækker at afkode minne venner irl og ikke via selvpromoverende (ofte pyntede) updates på et socialt site, der ikke byder på meget andet end veritabel tidsspilde og selvoptagethed. Get a real life instead.

  30/10/2013
 • Elsker FB… Må leve mit late-mainstream liv med glæde….
  Kys 🙂

  30/10/2013
 • Charlotte

  Betyder det så, at vi der aldrig har været helt med på FB egentlig er first-first-movers?

  30/10/2013
 • Jeg synes egentlig, at det er rart, at FB-tendensen er ved at vende. Det er tankevækkende, at når man er til koncert/i teatret/ude med veninderne, så har mange mere travlt med at uploade billede og opdatere,hvor de er end rent faktisk at være til stede. Hurra for mere virkeligt nærvær :o)

  30/10/2013

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.