Har dem med fedtet hud et aldersforspring?

Det er de færreste, der hudmæssigt er 100 procent til den fedtede side. Mange er en blanding, ligesom det også kan ændre sig. Men hvad der i virkeligheden er op og ned på sætningen om, at de fedtede er de hudmæssigt heldigste (på den lange bane), får du her to hudlægers svar på:

Professor og hudlæge Peter Bjerring:

“Fedtet hud ser yngre ud end tør hud, fordi den biologisk set faktisk holder sig yngre længere. Det er værd at vide, at hudaldring og kronologisk alder jo ikke altid følges ad. Hos de heldige personer, hvor huden ældes langsommere, forbliver den fedtet længere – og hos dem, hvor huden ældes hurtigt, ses ældningen ofte som tør (og rynket) hud.”

Hudlæge Johan Milling Holk Poulsen:

“For dem, der døjer med fedtet hud og måske endda akne, er der muligvis noget trøst at hente også for enden af vejen. Det viser sig nemlig, at dem med fedtet hud er udstyret med længere telomerer (altså den DNA-streng, som sidder på hver ende af et kromosom). Jeg sammenligner dem med et klippekort, for hver gang en celle deles, og det gør den jo mange gange, så ryger der et stykke af vores telomerer. Jeg har for eksempel en patient – lad os kalde hende Berit – som er 80 år og stadig periodevis har en smule fedtet hud og lidt forstørrede porer, men ganske, ganske få mimiske rynker. Hun har en meget fin hud – endda til trods for, at den er meget lys og derfor ekstra følsom overfor lysudløste skader.”

AKNE & RUTINEN, DER DÆMPER UDBRUD

Akne er en hudsygdom, og det betyder, at du skal have fat i en hudlæge. Heldigvis er det en lidelse, der kan helbredes inden for overskuelig tid, som er tre til seks måneder. Lyt ikke til folk, der siger, at det nok går over af sig selv. At ligne et månelandskab i ansigtet er en psykisk belastning her og nu for de fleste.

Vend også det helt døve øre til, hvis nogen omtaler akne som uren hud. Det kan både producenter og selv apoteket finde på. Akne har selvfølgelig intet at gøre med at være uren. Men det er præcis den analogi, der har sat en lavine af rensefeber i gang. For det er den instinktive modreaktion på at være ”uren” i huden. Som om det ikke er nok at døje med udbrud i større eller mindre grad.

Hvis der enten er tale om få udbrud, eller du skal bruge ventetiden til hudlægen bedst muligt, så kommer de fleste langt med en rutine, der ser sådan her ud:

 • Fjern fede, olieholdige produkter fra din hylde.
 • Rens forsigtigt morgen og aften med et mildt renseprodukt.
 • Vælg et fugtmættende serum med rødmedæmpende niacinamid.
 • Afslut med en oliefri dagcreme – evt. med indhold af zink, der er antiinflammatorisk og antimikrobiel.
 • Om aftenen kan du vælge en toner eller et serum med enten azelainsyre eller salicylsyre under et A-vitaminprodukt.

HUDLÆGE-AFSTEMT GUIDE-RUTINE for teenagere: Til den over-opmærksomme, den ligeglade og den seriøst akne-ramte. Få guiden her.

@beautyspace på INSTAGRAM

21/10/2023
Hvilken fiskeolie er bedst?
Regel nummer 1 med omega-3
27/10/2023
Olie er som blokpolitik. Vær midtersøgende
Brug olie rigtigt

Kommentarer

 • Frederikke

  Hej Anette, jeg er 25 år og har altid haft tendens til fedtet T-zone, hvilket jeg de seneste par år har fået fin styr på. Lige indtil jeg i september flyttede til Madrid, og min hud fedter nu som jeg var 17 år igen. Jeg er dødtræt af, at ligne en, der er dyppet i migræne. Har du nogen forslag til ændringer i min rutine?

  Morgen: The Ordinarys Niacinamid 10% + CeraVe dagcreme normal-tør hud
  Aften: Azelainsyre (recept) + CeraVe BHA/AHA serum + CeraVe dagcreme normal-tør hud.

  Bruger en dagcreme til normal-tør hud da jeg tidligere har oplevet flager på næsen eller i panden og dertil synes jeg at underfugtet hud trigger min rosacea. Tænker at tilføje A-vitamin til rutinen, men har ikke tidligere haft stor success med det.

  13/11/2023
  • Frederikke

   Margarine* og ikke migræne, det gik vidst lidt hurtigt. Renser i øvrigt 2 gange om dagen med Bioderma sensibio micellar water

   13/11/2023
 • Claus Mølholm Hansen

  Havde jeg bare haft al den viden, da jeg som teenager lignede en peperoni pizza i ansigtet! Så havde jeg behandlet min teenaghud anderledes og måske trøstet mig ved, at min hud ville ældes langsomt. Heldigvis kan jeg med glæde bekræfte, hvad Peter Bjerring siger. Jeg har som 50+ stadig meget få rynker og en spændstig hud, på trods af mange solariebesøg og solbadning i teenageårene, da jeg følte det virkede mod acne! Men Anettes A-vitamin Ansigtscremen, gode sera, SPF og IPL kan jo rette lidt op det og også gøre noget godt for kollagenproduktionen.

  25/10/2023
  • Rikke

   Har IPL gjort underværker for din hud,syns’ du?

   25/10/2023
 • Mette

  Jeg vil også gerne høre eksempel på dagcreme med zink🙏

  25/10/2023
 • Tina

  Jeg har fedet hud! Og har lært at være glad for den 😀 For nøj jeg har været træt af det i mange år. !

  Jeg har ikke en eneste permanent rynke
  (Uden snyd)
  Er 40 år og tror på det skylde mine fede hud😎

  Får lidt udbrud his og her og det er som amen i kirken at hvis jeg ikke renser min hud også om morgenen får jeg flere..

  Har prøvet det med den berømte fugtige klud 😌
  Men det dur ikke for mig ..

  Go dag ☔️ Tina

  25/10/2023
 • Fie

  Hej Anette,

  Ref Peter Bjerring kan du så nævne eksempler på det fugtmættende serum og en oliefri dagcreme?

  25/10/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.