fbpx

Hit med din minus-liste og nap så lige dagens bedste grin

Jeg slæbte hundredvis af emballager med mig i tirsdags, da jeg skulle møde you-know-who Beautybanden. For jeg er glad for INCI-lister (= indholdsoversigter). Er vild med at pingponge med juryens kemiker-(cand.brom)-ekspert Anne-Dorte – og selvfølgelig de andre. Det er nemlig tit forskellige ting, vi enten elsker eller går op i at undgå i produkterne. Jeg har det eksempelvis svært med mineralske olier og silikoner (i ansigtet i hver fald), hudlægen har det problematisk med parfume osv. osv. Nåmen det jeg egentlig ville sige, var et hurra for Lotte B, som i går, før alle andre stod op, sendte mig 24timer-artiklen om såkaldt ’hormonkemi’. Jeg er vild med vagthunde. Både dem der hedder Lotte til fornavn og dem med græsrodsnavne. For vi SKAL være på mærkerne. Både når det gælder mad, kosmetik, tøj eller den byggegrund, du overvejer at købe und so weiter.

Men. Der er to ting, der trætter mig g.r.æ.n.s.e.l.ø.s.t. Og det er, når ordet KEMI får lov at virke som skræmme-overskrift. Hvornår forstår folk, at kemi ikke partout er noget farligt. For alt er kemi. Vand er kemi for hulan. Den anden ting er parabenerne. Hvis du vil vide mere om dem, så kig her eller læs Børsen-ordene fra dengang jeg talte med Rigshospitalets over-hormon-ekspert.

Til fredagsartiklen i Børsen i morgen har jeg i øvrigt spurgt nogle mænd, om de ved, hvad parabener er. Sådan her lød svarene: ”Aner det ikke. Ved bare, det er noget, der skal undgås”. Jeg tror, skræmmekampagner får mange til at sige uha uden at vide hvorfor. Og dagens bedste grin (i hvert fald i min stol) får du serveret med et klik her.

Er der stoffer, du bevidst enten VIL have i din hudpleje eller det modsatte?

NB: Hvis du vil have noget, der er alt andet end blidt, så kig på tabletten i dag.

07/03/2012
Lidt om kødpølse plus 4 andre lige-til-at-hapse makeup-tips
08/03/2012
VIND!

Kommentarer

 • Bodil

  Undgår alkohol og parafume samt vælger dagcreme,fundation, pudder mv. med spf.

  11/03/2012
 • Vil bare sige, at ligesom at alt er kemi, så er alt også naturligt… på en måde. Alt kommer jo fra naturen, og os der forarbejder tingene kommer også fra naturen. Så det kan godt undre mig, hvordan og hvorfor vi er blevet udstyret med evnen til at lave ting, der er “syntetiske” og “unaturlige”…

  Kh Rikke

  09/03/2012
 • Jeg går efter de aktive ingredienser og høj kvalitet. Jeg er slet ikke bange for parabener. Parabener er de ældste og bedst kendte konserveringsmidler – så hellere det end så meget andet:-)

  09/03/2012
 • Tak for jeres gode ord!

  @Lotte B – det er en kæmpeudfordring at vi på kosmetik/hudpleje ikke har et dansk mærke som Ø-mærket for økologisk mad. De mange certificeringer fra udlandet er jo virksomheder og altså en ‘business’ – og ja, uigennemskueligt. Visse mærker fravælger helt certificeringerne med begrundelse i at standarderne ikke er høje nok.
  @Marianne G – hahahha – jamen det ER for sjov.

  Stor hilsen Anette

  09/03/2012
 • Ditte H.

  Mineralske olier og for meget/stærk parfume, det undgår jeg. Parabener gør mig ikke såå meget – og så helt snobbet agtigt så elsker jeg, når emballagen på mine cremer er pæne …. ??

  Ha’ en dejlig weekend!

  09/03/2012
 • nej altså, ved sørme ikke om den der rokoko post er en joke :-)) det håber jeg, for han er da helt fra snøvsen (tænker faktisk også på om det støver når han prutter, men alt den tørre mad han indtager)
  men altså så vil jeg helst undgå cremer med alkohol til mit ansigt- har prøvet det- ikke rart.

  08/03/2012
 • Vagthund…grrrr…vuf!

  Enig i SPF, og for så vidt muligt også “rene mærker” med økologi og uden parfume. Parabener er jeg lidt mere large overfor (eftersom en del frugt og grønt kommer med parabener i sig fra naturens hånd).
  Der – hvor jeg virkelig savner råd (Anette!!!) – er omkring de her øko-mærker. Der er jo ikke noget fælles EU-mærke eller noget. Og svanemærker og astma-allergi er jo kun DK. Så er der EcoCert. Så er der…Men det er jo op til hvert land at bestemme hvad de synes er øko…og det svinger (er mit indtryk!). Lidt en jungle…

  08/03/2012
 • Wow – kære alle – det er altså sindssyg spændende læsning for mig at studere jeres plus- og minuslister. Tak, tak, tak. Stor hilsen Anette

  08/03/2012
 • Jeg undgår mineralske olier, for mange parfumestoffer og til sidst kommer parabener. Vil hellere have parabener, end de 2 andre ting 🙂

  08/03/2012
 • JK

  Jeg må indrømme, at jeg tænker lige så meget på om produktet er testet på dyr, som jeg tænker over indholdsstofferne.
  Det er selvfølgelig en personlig prioritering, men det er lige så vigtigt for mig :o)

  08/03/2012
 • Åh ja, går mest udenom parabener (med mindre det er et produkt, jeg VIL bruge, så lader jeg være at læse ingr.listen, *host host*).
  Så prioriterer jeg solfaktor (fordi du hele tiden siger det) og selvom jeg er betænkelig ved det, elsker jeg også, hvis produktet dufter af luksus. Altså indeholder parfume. (Engang var jeg ellers sådan en rigtig økomoster, og se mig nu…)

  08/03/2012
 • Maria S

  Jeg går efter solfaktor og svanemærket. Men svanen er mest til det, der skal skylles af igen.
  Go’ torsdag aften, derude 🙂

  08/03/2012
 • Nipuni Julie

  Jeg er stor fan af olier til hele kroppen! Her kan nævnes et par favoritter:
  – Moroccan (Hårolie)
  – Osmo, Berber Oil (Hårolie)
  – Rudolph Care, Facial Oil
  – Rudolph Care, Body Oil
  – CND (Negle olie)
  – Coconut oil ved massage i Thailand, hvor jeg bor for tiden.

  Skræmmekampagner er der mange af og i starten blev jeg også SKRÆMT (ja det virkede altså). Men men men jeg er snart blevet imun overfor det og er altså ikke så skeptisk mere. Selvfølgelig prøver jeg at bruge så få ‘skadelige stoffer’ som muligt, men jeg er altså ikke fanatisk på nogen måde.

  08/03/2012
 • Godt ord igen Anette!
  Jeg VIL have dagcreme med SPF i, men ellers er jeg ikke så krævende. Bortset fra at mine produkter selvfølgelig skal virke 🙂

  08/03/2012
 • Anette J

  Creme med æteriske olier går jeg altid udenom, hvis det er til ansigtet.
  Og så bodyshampoo af enhver slags – for mig er det egentligt et overflødigt produkt. Min hud bliver bare tør af det.

  08/03/2012
 • Jeg går så vidt muligt uden om parfume – både kemisk og naturlig! Synes de øko-mærker, som brander sig på at være ihh og åhh så sunde, men som alligevel indeholder naturlig parfume, er dobbeltmoralske (naturlig parfume kan jo også være allergifremkaldende). Derfor er jeg ikke den store øko-fan. Mht. parfume er jeg ikke fanatisk – jeg kan godt bruge produkter med parfume i, men de skal helst være langt nede på listen.
  Har læst mange steder, at man bør undgå mineralske olier, fordi de virker tilstoppende. Men har ikke rigtig styr på, hvad mineralske olier egentlig er? Og hvordan kan man se på indholdslisten, at et produkt indeholder mineralske olier? Hvad er alternativet til mineralske olier egentlig?

  08/03/2012
 • Kira B.

  Altså helst parafume fri og olie fri, er meget i tvivl om alt det der… syntes det er lidt af jungle…måske fordi jeg glemmer det hurtigt igen, i hvertfald er det væk når jeg står nede i forretningen og køber produkter (og så siger alle ekspedienter – ej det er helt fint til din hud), (stoler ikke på dem over en dørtærskel)! Måske en lille top 10 over ting man bør undgå?

  08/03/2012
 • @Karoline – åh, det ved jeg ikke. Der er et kontakt-felt derinde, hvor du kan tage fat i Anne-Dorte eller PRD. Håber det er OK. Mange hilsner Anette

  08/03/2012
 • Hahaha – jeg ELSKER heltnormalt.dk!

  Ps. Har fået lov at teste BB Creme fra Garnier – og indtil videre er jeg sådan ok glad! Det er godt nok også kun første dage, men jeg ved ikke om jeg er helt WUHU som alle andre… Den får lige et par dage!

  08/03/2012
 • Hvad er prisen egentlig på billetten, Annette ?

  Jeg kan intet finde om det derinde 🙁

  08/03/2012
 • CharlotteK

  Jeg må indrømme, at jeg ikke kigger på ingredienslisten, undtagen når det er til mine børn. De får økologisk og svanemærket og hvad der ellers er af den slags produkter. Til mig selv kigger jeg mest på om der er spf (i dagcremen) og om det er anti-age… Jeg bliver selvfølgelig utryg ved alle de skrækmeldinger der er omkring parabener og hvad de ellers hedder de forskellige indholdsstoffer, men jeg synes at som almindelig forbruger er det en absolut jungle at finde rundt i, hvad der er godt og skidt….

  08/03/2012
 • susan

  Ak og ve, ja, Rokokoposten har fat i en rigtig god sag, nemlig den almene presses håndtering af oplysningerne! “Pas på du ikke passer alt for meget på” er en sang af Hr.Skæg, den behandler også denne form for bekymrings-problematik med et stort glimt i øjet 🙂 “Luften vi ånder er desværre – fyldt med CO2 og atmosfære – Ting man ikke ser – så det bedste er – at holde på sit vejr!” 😉 Der er et stort behov for at tage de kritiske briller på når man ser overskrifterne! Undgår også selv mineralolier til hudplejen, men selv dét har sin berettigelse i nogle produkter, fx visse salver. Eftersom jeg ikke har nogen problemer med parfume, nyder jeg da en skøn duft! I fulde drag endda! Parabener undgår jeg også helst. Alt med måde, og hvis man har et kendt allergisk problem mht parfume, kan man undgå de stoffer som ikke tåles.

  08/03/2012
 • Karina

  Hvor jeg nyder at læse dine blogindlæg 😉
  Her er mineralske olier i hudpleje også “no-go”.

  08/03/2012
 • Frederikke

  Hahaha, den er god den om vand. Jeg vælger altid parabenfrie produkter, men er ikke så vanskelig mht duft. Jeg er dog rigtigt træt af, at det ikke fremgår af emballagen om produktet er comedogent. Som følge af brug af netop comedogene produkter (ja jeg anende det jo i sagens natur ikke, da jeg ikke kender ALLE ingredienser) ja så er jeg (tak for tippet Annette) dykket ned i A-vitamincremernes saliggørenheder. Så minus til den slags.. Jeg elsker, at mine cremer, olier og lotions har en smule duft til sanserne.

  08/03/2012
 • Laura R

  jeg går meget gerne udenom parfume, parabener og farvestoffer.
  i øjeblikket er jeg på jagt efter en SU-venlig badeolie, som ikke indeholder disse ting – det har vist sig at være svære end forventet.

  08/03/2012
 • Hehe. Rokokoposten Kommer med den fede indgangsvinkel til alverdens ting:-)

  08/03/2012
 • Der er ikke særlige ting jeg holder mig fra, netop fordi jeg ikke er kemiker og er stået lidt af det ræs. Selvom man holder sig fra en ingrediens, kan de jo ofte skifte navn, og så tror man måske det ikke er i til trods for det er i, bare med andet navn..

  08/03/2012
 • Louise F

  Nul parfume og underlige parabener her. Jeg har bestemte mærker jeg altid går efter. Økologisk er lidt lala synes jeg. For bare fordi det er økologisk kan det jo godt være hamrende usundt, som fx Urtekrams nye Nordisk Birk serie hvor jeg stolt kom hjem med håndsæben som skulle give ‘superfugt’. Fugten kom ikke men udslæt hos mand og barn kom til gengæld i fuldt flor, så øko er ingen garanti

  08/03/2012
 • Yes! Tak Anette! Lad os dog for Hx/#&€ kom af med den hysteri om KEMI!!

  08/03/2012
 • Joan

  Køber altid øko-ting. Så ved man at nogen har overvejet noget!

  08/03/2012
 • Lene

  Jeg er sådan en der aldrig har sat mig ind i hvad de forskellige underlige navne egentlig betyder. Jeg bliver bare bange når der pludselig står overskrifter med at hormoner i vores mad og hudpleje betyder at børn går tidligere i pubertenen. Og bliver så HELT forvirret når nogle andre som skulle være lige så kloge siger at det er der slet ikke noget om! Så står jeg tilbage og tænker okay – så vil jeg i hvert fald bare bruge produkter som FØLES gode og dufter godt eller af ingenting!

  08/03/2012
 • Super godt blogindlæg-Jeg ‘forsager’ Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben, og netop silikone og parfume.

  08/03/2012
 • Pernille Larsen

  Jeg har det også meget svært med mineralske olier i ansigtet, især efter at jeg har hørt, at de kan virke tilstoppende. Tendens til uren hud + tilstoppede porer = not so good!

  08/03/2012
 • Jeg vil allerhelst af alt have høj faktor i. Og ellers bare god kvalitet.

  08/03/2012
 • Jeg kigger mest efter, om jeg kan få et parfumefrit alternativt, men jeg går ikke så meget op i alt det med farlige stoffer og økologi når det kommer til mine beauty-produkter.

  08/03/2012