Husk halsen. Den husker stensikkert dig

”Hvorfor har ingen opfundet en klemme til at sætte i nakken?”

Spørgsmålet lyder hen over et frokostbord og kommer fra min ven og kollega Lise Grosmann. Hun laver ikke sjov, da hun med begge hænder griber om sin halshud og trækker bagud. Nu har Grosmann en i forvejen velholdt hud – også på halsen – men hun har alligevel en pointe. Huden på halsen har nemlig endnu mere brug for kærlig pleje end ansigtet for at bevare sin smidighed og glød. Det er der flere grunde til.

For det første er halshud bagud på point fra start, fordi den ikke har samme fedtindhold som huden i ansigtet. Det betyder, at den er tyndere og dermed ekstra påvirkelig over for især to ting: fugttab og UV-stråler.

Som om det ikke var nok, så stikker halsen – ligesom ansigt og hænder – uden for tøjet og er derfor ekstra udsat for netop UV-stråler.

Og mens de fleste af os nok skal huske at kaste hudkærlig pleje efter ansigtet, så er vi typisk mindre ivrige, når det gælder området syd for hagen. Men som den amerikanske hudlæge dr. Harold Lancer lidt kækt formulerede det under et interview til Børsen:

”God ansigtspleje går fra panden og hele vejen ned til bordkanten.”

Heldigvis er løsningen enkel: Giv halshuden en ekstra omgang fugtserum, overvej også, i relation til ovennævnte og hvis det føles komfortabelt, en lidt federe creme end den, du bruger i ansigtet og få her hudlæge Flemming Andersens korte hvad-virker-liste til halsen:

 • Smør konsekvent og ikke bare lejlighedsvis halshuden med A-vitamin
 • Brug solfaktor dagligt – gælder i øvrigt også på håndryggen
 • Overvej at bruge en dermaroller derhjemme – få professionel vejledning
 • Overvej, hvis du vil endnu mere, den lasermetode der hedder Pico laser

FÅ PROFESSOR & HUDLÆGE PETER BJERRINGS UDVIDEDE JA/NEJ-LISTE til halsen, for hvad med eksempelvis Botox? Den foldes ud i et kapitel i bogen her, som du finder på biblioteket eller billigst på Saxo.

DU HAR MULIGVIS HØRT OM begrebet tech-neck (1), som er det fænomen, hvor selv yngre personer får rynker på halsen, dobbelthager og hængende kæbepartier. Årsagen er blandt andet de utallige gange, hovedet bøjes for at se ned på mobilen. Så kig op og sørg for, at der i din ansigts-natpleje er indhold, der bidrager til kollagenmadrassen. Og hold halsen i evigt ly med solfaktor i dagtimerne.

Kilde: ’Effects of texting on neck muscle activity and neck reflexion in college students’, University of Mississippi. Sally McDonnell, 2018

NB: Jeg er på langfart og blander mig derfor først i kommentarfeltet igen efter 1. september.

@beautyspace på INSTAGRAM

Illutration Charlotte Karor

19/08/2023
Quick fix til øjnene
Min uundværlige Go’ Morgen løsning
25/08/2023
De cremer, makeupartister ikke vil løbe tør for
Få de her-og-nu løsninger, makeupartisterne bruger

Kommentarer

 • Tina
  REPLY

  Hej 🙂
  Kan du give et rigtig godt bud på læbepleje. jeg har sværget til Clarins den blå læbepomade med lidt farve og fugt, men tænker om der er noget med endnu mere fugt ? dit bedste bud på daglig pleje, men også evt. maske eller lign. Mange tak Tina

  17/09/2023
 • Trine
  REPLY

  Anette, har du hørt fra andre om problemer med skruelåget på din creme?
  Jeg har netop taget den ene af de to jeg har købt i brug, og låget passer ligesom ikke ind i “gevindet”, så det kan ikke skrues på🥹
  Er ellers så glad for cremen, så ærger mig over det☺️
  Mvh. Trine

  24/08/2023
  • Pernille
   REPLY

   Jeg havde samme problem med skruelåget på min. Det passede ikke til tuben. Havde heldigvis endnu ikke smidt den forrige tube ud så jeg genbrugte låget, som er lidt anderledes og “højere”.

   24/08/2023
 • Sarah
  REPLY

  Jeg er begyndt at få knopper på lår og overarme, og kan læse mig frem til at det nok er keratosis pilaris. Har du et godt råd til at slippe af med dem eller få dem til at synes mindre? Vi skal snart til bryllup og vil gerne have kjole uden ærmer på men de knopper generer mig så meget.

  23/08/2023
 • Kis
  REPLY

  Hej – Godt skriv om huden på halsen – vi skal helt ned til bordkanten 🙂
  Anbefaling af Derma roller – ikke micro needling vel? – kan du anbefale en?
  Og du har helt ret i din undren over der ikke er flere produkter til hænderne med en god solfaktor. Den omtalte Ducray Melascreen Photo aging Brown spots spf 50 er faktisk den eneste jeg kender.
  Her er stadig sommer – lad os huske at nyde det så længe det varer.
  Bedste hilsner fra Kis

  21/08/2023
 • Charlotte
  REPLY

  @Anette jeg er glad for Ducray Melascreen Photo aging Brown spots spf 50 Kender du den?
  Den holder mine pigmentpletter i skak
  God sommer
  Hilsen Charlotte

  21/08/2023
 • Anette
  REPLY

  Jeg KAN ikke forstå at nogen derude IKKE har kastet sig over at producere en håndcreme med solfaktor, der både har godt med godis i ift plejemidler og samtidig en solid omgang SPF! Det er jo totalt blue ocean, men har producenterne fattet dét endnu?
  Nej! Masser af potentiale, gode cash cows, og langt færre restriktioner end ansigtscreme.
  Jeg har æblet om det her de sidste to år, og som sædvanlig er jeg (for) tidlig på den ift markedstrends i DK, men for helvede det er et uopdaget forretningsområde.

  Jeg tænker at det kommer om et års tid eller sådan noget. Der kan det være 25-øren langt om længe faldet…*tak*

  Håndryggen er endda mindre sart ift ingredienser end ansigtet. Det er sgu da utroligt nogen ikke har grebet dén endnu *facepalm*

  Men ja, så må vi jo bare finde den gode SPF-creme frem til håndryggen. I det mindste er der da gode sager på marker her, som også kan bruges til hænderne.

  21/08/2023
  • Anette
   REPLY

   *ævlet
   *tak
   *markedet

   For syv sytten, autocorrect…

   21/08/2023
   • Birgitte B
    REPLY

    @Anette – Ecooking har en håndcreme med spf 20. Det samme har Neutrogena. Fås begge hos Matas 🙂

    25/08/2023

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.