Insider-tricket til forstørrede porer

Ovenpå en lang sensommer kan forstørrede porer være skyld i, at man føler sig decideret gråhudet og støvsuget for glød. Noget, der både er hudlægefif og letkøbte råd for.

Hvis du enten har forvildet dig til at se en, der står med ansigtet helt oppe i dørspionen eller du har prøvet at nærme dig et af de forstørrelsesspejle, mange hotelbadeværelser har, så ved du, at især ansigtshud til tider kan se nærmet hullet ud. Og dermed kan man sige hej til det fænomen, der hedder forstørrede porer – noget, man førhen troede kunne fikses med hudsprit aka datidens skintonic. Det var en gængs, dog fejlslagen opfattelse, at både sprit og iskoldt vand kunne påvirke den åbne- og lukkemekanisme, man troede, porerne var udstyret med.

I dag er vi klogere på de porer, der lever i ubemærkethed, lige indtil de ikke længere gør og man langsomt men sikkert ser for eksempel sin makeup forsvinde ned i hullerne. Og det er ikke, fordi det hudmæssigt hverken gør ondt eller er sundhedsskadeligt, men det kan ved gud være kosmetisk generende, fordi der er tale om deciderede lyseslukkere. På tværs af køn stjæler forstørrede porer nemlig glans og glød fra ansigtshuden ved at forhindre den i at reflektere lys. En forhindring, der gør, at man ser mindre frisk ud i huden.

Her får du nogle af hudlæge Flemming Andersens ord fra Børsen Weekend:

”Man kan altid starte med at overveje andre forældre,” griner han. Muligvis for indledningsvis at minde om, at man nu engang har de porer, man genetisk er udstyret med. ”Derudover vil jeg anbefale i minimum to måneder at bruge et mildt eksfolierende produkt – for eksempel salicylsyre – sammen med A-vitamin. For udover at frigøre poren for døde hudceller baner syren vej for det A-vitamin, som gør poretegningen strammere, fordi huden bliver mere kollagentæt.”

Han anbefaler samtidig at rense huden mildt og undgå for fedtede plejeprodukter – også i makeuppen, inden en eventuel mere radikal slutspurt:

”Her vil jeg typisk anbefale det vi kalder en fraxel fraktioneret behandling, som er en lasermetode, hvor et mønster af laserstråler varmer huden op og laver mikroskopiske kanaler. Det gælder om at skabe kontrollerede mini-skader i huden for at få den til at sætte gang i den  reparationsmekanisme, der stimulerer dannelsen af ny kollagen og elastin og på den måde føre til porereduktion.”

LÆS HELE ARTIKLENborsen.dk, hvor du ved at logge ind (det vil sige give avisen din email-adresse) har adgang til et antal gratis artikler om måneden.

GAVE, DER GAVNER PORERNE: Woods Copenhagen forærer en af mine yndlingsbehandlinger af en glødgivende (og pore-proptrækkende) salicylsyre & kulmaske væk som 300 kroners gave-ved-køb i dag. Det er den her maske, du får med koden GRATISMASKE. Husk, at masken, du modtager i gave, skal lægges i varekurven sammen de andre ting, du investerer i. To ting fra Woods, der har fast plads på mit badeværelse er Pore Minimizer Serum og Niacinamide Lifting Mist (begrundelserne ligger på beautyspace.dk).

TIL BUMSERNE, DU IKKE KAN NÅ: Igen hedder den veldokumenterede hjælp  salicylsyre – her i en kropsspray tilsat rødmemindskende argan, som jeg har klikket hjem hos dermalogica.dk til 235 kr. Den er et stjerne-eksempel på, hvordan funktion, ingredienser og tilgængelighed går op i en højere enhed. Det kommer vi til at se mere af.

Varedeklaration: Dermalogica-sprayen har jeg købt på dermalogica.dk. Ansigtsmasken har jeg fået via woodscopenhagen.com sammen med et Woods køb.

@beautyspace på Instagram

FOTO JENS PETER ENGEDAL

03/10/2023
Bedste håndcreme? Her er, hvad du med fordel kan gå efter
Og hvorfor mit seneste crush er fra Ole Henriksen
08/10/2023
Hold mund og giv håret en ansigtsbehandling
Plaster ovenpå oktobers Beautyspace-boks

Kommentarer

 • Lykke

  Erfaring fra en 37-årig, med dårlige “poregener” og akneramt fra 7 års alderen til nu fortsat🙄.
  Mine pore er nærmest som kraterer! Mikroneedling er ikke meget effektivt, men giver en kortsigtet minimal effekt, der skal vedligeholdes. Det samme gør sig gældende for forskellige peelingbehandlinger. Co2 frax laser a 3 gange hjælper og er resultatet værd, selvom det er mange penge. Hvis man har et bedre udgangspunkt end jeg, så er skinpenbehandling evt nok til et flot resultat. Derudover virker radiofrekvens mikroneedling lovende (fx morpheus 8).
  Elsker dermalogicas salicylsyre produkter! Men for flere år siden købte jeg altid en billig Salicylsyre Spray fra Matas Striberne, den var fantastisk og i 150 Ml!. Jeg brugte den altid til min, også, akneramte ryg. Den var fra Matas Men serien og solgte ikke så godt, så den blev taget ud af produktion😭

  06/10/2023
 • Lis T

  Det virker ikke med koden til Woods. Man får kun 10% på det hele. Forsøgte også i går uden held.

  06/10/2023
 • Anette

  Jeg har døjet med talg-filamenter i en rum nu. Og det er SÅ irriterende!
  Men her er syrer faktisk noget af det mest effektive synes jeg. Er især glad for Some By Mi’s kropsgel med hovedingrediensen centella asiatica, der både køler og trækker porer sammen og giver ny glød. Den kommer med alle 3 slags syrer (AHA, BHA og PHA) og har også med niacinamid på listen, men ikke hverken parfume eller klamme silikoner – Yay! Har købt den hos Dermaspace.

  Og 200 ml rækker i pænt langt tid skulle jeg hilse og sige. Allerede efter en uge kan det ses på huden. Jeg bruger den under dagcreme som en serum-ish.

  06/10/2023
 • Lise

  Ja- når man læser om fx n’ages tilbud for at tage et eksempel
  Så er der mange muligheder når man vil reducere sine porer, bedre generel hudtilstand, ( fc når man er 50 år) , stimulere kollagendannelse med varig effekt -fraregnet tiden der går

  -så kan du mon hjælpe med at skalere effekt 1-10, hvor skal man starte, kan man kombinere det med videre- afsættet er naturligvis dine anvisninger følges 🙂

  Microneedling er knap så dyrt som fraxel laser fx

  06/10/2023
 • Lise

  Men hvor ligger microneedling, co2 laser med videre på formindsket pore- effekt listen? ( og resten af ansigtet profitere med) ? 🙂

  06/10/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.