Pludselig tror man, at man har tør hud

Jeg er sikker på, du i den her tid kender det med at vågne stramhudet om morgenen eller blive det i løbet af dagen. På en måde du ikke er vant til. Det er der flere forklaringer på, faktisk hele otte, som alle har det tilfælles, at de er påvirkelige af dig.

Vil du have bare ét råd, så gå med nummer otte.

 • For rense-ivrig/skær ned til det halve: På niveau med tandbørstning tror mange, at ansigtet er noget, der skal renses to gange om dagen. Det er de færreste, der tåler så meget rengøring. Prøv i stedet bare at rense med et produkt om aftenen og så bruge en svamp eller vaskeklud om morgenen.
 • For varmt vand/brug lunkent: Rigtigt gættet, varmt vand virker udtørrende. Også selvom det er umanerligt dejligt at lade sig gennembruse. Det hjælper lige nu at tænke på energikrisen. Det gør godt på flere fronter at skrue ned.
 • Du glemmer at eksfoliere/start med vaskekluden. Det kan lyde skørt, men det er bl.a. hudlæge Zein Obagis hovedargument, som du måske husker fra Beautyspace-interviewet sidste år: ”Jo ringere vi med alderen bliver til at afstøde døde hudceller, jo mere samler de sig på huden og gør den støvet og glansløs. Forestil dig, at du oven på sådan et lag kommer creme, creme og mere creme på. Dag ud og dag ind. Til sidst dræber du hudens måde at fungere på, fordi den er begravet under cremelag efter cremelag,” konstaterer han. Det er nemt at starte i det små, bare nænsomt med en vaskeklud, men vær konsekvent.
 • Du overeksfolierer/find balancen. Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at eksfoliering også handler om balance. I princippet kan man jo overgøre alt, hvad der virker. Hvis din hud bliver irriteret, rødmer og ja … tør – også selvom der ikke er minusgrader, så hold igen med både mekanisk og syret peeling. Tænk altid giv og tag på yin-yang-måden.
 • Du bruger kun fugtbindende ingredienser/brug både fugt og fedt. Det er kun i meget fugtigt klima, at det fungerer med fugt alene. Hudlæge Leslie Baumann forklarer det sådan her: ”Når du opholder dig et sted, hvor luftfugtigheden er høj, så vil fugttiltrækkende (og bindende) indhold som hyaluronsyre, glycerin, sodium PCA tiltrække fugt fra luften og bidrage til at holde huden fugtmæt. Lidt omvendt er det i et tørt klima, hvor fugtbindende indhold kan hive fugt op længere nede fra huden og op til overfladen, hvor det typiske vil fordampe. Derfor skal du sikre dig en bodyguard – altså slutte af med noget der forsegler fugten.” Alternativt læs her, hvordan Paula Begoun forklarer det så fint.
 • Du bruger kun olie/supplér med en undertrøje af fugt. Hvis du bare kommer olie direkte på huden, så kan huden ende endnu mere tør, for ja, olie forsegler fugt, men leverer den ikke. Så hvis der ikke ER noget fugt at holde på, gør den ingen gavn. Det er er et kæmpeproblem, at der findes olier, som kalder sig serum men uden at indeholde den mindste dråbe af fugtmættende ingredienser.
 • Rækkefølgen driller/det vandede skal på først, så det federe. Måske husker du Vivi, der til Go’ Morgen Danmark byttede om på rækkefølgen.
 • Radiatortør hud/skru op for fedtet og ned for varmen. Når det er koldt, så hjælper det omgående at skrue op for fedtstofferne i din hudpleje og ned for den kunstige opvarmning indendørs.

RENT PRAKTISK: Du kan sagtens bruge den samme rutine hele året, bare tilsæt en anelse ekstra fedtstof, når det er vinter. Selv afslutter jeg – med en ret almindelig blandingshud (tørre kinder og lidt mere fedtet T-zone) min rutine med en forseglende oliedråbe på især kinderne.

FIK DU DE 5 SENESTE HUD-FIF? Ellers er de samlet her.

@beautyspace på INSTAGRAM

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

Illustration Charlotte Karor

03/01/2023
Er du gået glip af de 5 seneste hud-fif?
Plus et tocifret plaster, hvis du enten ikke når bogboksen ... eller mangler noget
08/01/2023
Godt at vide før Botox & fillers
Især mænd skal overraskende nok være ekstra opmærksomme

Kommentarer

 • Maj

  Og pludselig har man bare mega tør hud. Og røde irriterende og kløende plamager.
  – Og man tænker… hvad har jeg spist? Er her alligevel for varmt. Er det fordi jeg har sprunget 2 dages hudpleje rutine over?
  Køber kløestillende creme som virker lidt. Hælder mere olie i dag/natcremen. Intet hjælper.
  Min hud er bare tør med ekstra tør på. Hjææææælp.
  Så slår det mig at jeg har brugt en anden shampoo end den jeg plejer. Dog fra samme mærke. Men volume og ikke plejende. For sidstnævnte var udsolgt. Og jeg sagde pyt. Det gør jeg aldrig mere.
  – For efter en enkelt peeling og stop med brug af “forkert” shampoo er min hud i ansigtet gudskelov tilbage til normalen.

  Så… TØR hud i ansigtet (og også på ryggen) kan altså også skyldes forkert shampoo. Bare til venlig info herfra.

  Solrige tirsdagshilsner
  Maj

  PS! Jeps. Jeg skal ha skrevet til producenten omkring bivirkninger af shampooen.

  10/01/2023
   • Anette

    Jeg kan bekræfte at shampoo og balsam I DEN GRAD kan gøre huden i ansigtet tør også! Og på ryggen selvfølgelig…

    Har man tør hud i ansigtet, skal man kigge efter en shampoo, der ikke er for udtørrende for hårbunden.

    Jeg er rigtig glad for Vølves Kamille-shampoo, og Mellisa’s shampooer, da de er milde og ikke-udtørrende.
    Men alt med SLS i er noget bæ for min hud, både i ansigtet og i hårbunden. Det gælder i øvrigt også alt med parfume osv.

    16/01/2023
 • Anette

  Jeg skrev også det her (eller noget lign) inde på dit fine IG opslag. Jeg har virkelig virkelig bøvlet med sart hud og rødme og perioral dermatitis og eksfoliering etc …

  Idag gik det op for mig, at min dumme hud p.t. måske kan skyldes mængden af niacinamid i mit hudplejesortiment. Mange studier som studerer effekten af niacinamid, bruger koncentrationer på 2-5% for at det er effektivt.

  Men mange producenter tilsætter enten højere mængder (fx 10%) eller man bruger flere produkter, hvor de alle har B3 vitamin i, så den samlede effekt er for høj ift hvad ens hud kan tåle.

  Jeg har haft – tror jeg – problemer med det sidste. Min sarte hud har simpelthen fået niacinamid-kvalme!
  Idag sved min hud helt vildt, selvom jeg kun havde brugt 1 serum med ingrediensen. Og så snart jeg fik renset ansigtet igen og bare nøjedes med en god fugtighedscreme uden irritanter i, gik ubehaget ENDELIG væk.

  Det hjalp også med det samme på min rødme og mine knopper i ansigtet.

  Nu får den lige en god pause fra det hele, og så må jeg sgu lige sortere lidt på min hudplejehylde. Jeg tror jeg er en af dem, som reagerer virkelig meget og virkelig hurtigt på ingrediensen!

  Jeg forstår bare ikke, hvorfor flere hudlæger anbefaler doser på op til 10% for Rosacea-patienter og lign … Det giver i mit hoved INGEN mening whatsoever?

  06/01/2023
   • Anette

    Hej Anette

    Tak for det, det bekræfter ihvertfald det jeg har læst så.

    Jeg har kørt ingen niacinamide i cirka en uges tid nu, og jeg er ret overbevist om, at det ihvertfald hjælper på at min hud kan slappe af. Den er blevet en del pænere.

    Istedet for min normale serum/toner hvor der er niacinamide i, har jeg købt en flaske af Vichys Mineral 89 serum, som har fået virkelig fine anmeldelser, før jeg putter en meget let og ikke-irriterende creme på fra Änglamark med havrekim. Det har ihvertfald helt sikkert hjulpet huden.
    Den er så let at man godt kan have en SPF på nedenunder.

    Jeg leger med ideen om at tilføje zink – enten i et solfilter eller som kosttilskud, da det hjælper med sårheling. Det er svært at finde noget hudpleje med ingrediensen uden der fx er netop niacinamide i, men jeg har vist fundet noget serum fra Q + A, hvor der er noget svampe-hejs i også … Altså når jeg har givet den ro i minimum en måneds tid!

    16/01/2023
 • Ida

  Hej Anette.
  Jeg døjer med uren hud og har i ca. 1,5 månedstid brugt salicylsyre fra Danish Skin Care både morgen og aften. Førhen har jeg kun brugt det om aftenen. Umiddelbart reagerer min hud positivt på det, men jeg er i tvivl om, hvorvidt det er overeksfoliering. Har du et bud på det?
  Hilsen Ida

  06/01/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.