Mørke rande er ikke kommet for at blive

Lyt til artiklen her:

De fleste har prøvet at føle sig generet af mørke rande under øjnene. De fleste har muligvis også erfaret, det ikke er noget, man i et snuptag lige kan smøre sig fra. Hudplejeprodukter, der adresserer skyggerne under øjnene, kan have det med at gøre størst indtryk på pengepungen og frustrationsniveauet.

Så stop op, før du køber ind. Det er nemlig afgørende at have styr på årsagen, før du kaster dig over behandling.

Fakta først: Vi har at gøre med et område, hvor huden er op til fem gange tyndere end i resten af ansigtet. Hvor den, altså huden, ligger helt klos op ad de blodkar, vi til tider kan se.

Den nemme: Tjek om de mørke rande skyldes, at huden er ekstra-ekstra tynd. Det finder du ud af ved forsigtigt at strække huden lidt mellem to fingre. Forsvinder det mørke, har du sandsynligvis din årsag, og løsningen er:

 • Fugtmætning (på måden, så du mener det) døgnet rundt. Al hudforbedring sker kun på et fugtmættet grundlag.
 • Brug C- og A-vitamin for mere kollagen. C-vitamin i dagtimerne, A-vitamin og/eller peptider om aftenen.
 • Evig og ufravigelig UV-beskyttelse. Du kan overveje at være lige så standhaftig som kosmetolog Stella Nisreen, der beordrer konsekvent ly bag solbriller, så snart man er udendørs, vinter som sommer.

Den umulige: Årsagen til mørke rande kan også ligge hos dine forældre, altså genetik. Og så er det ærligt talt mest af alt godt at have en virkelig god concealer ved hånden.

Den mere arbejdskrævende: De mørke skygger kan være pigmentforårsaget. Hvis du som barn har været udfordret af tør hud, måske ligefrem eksem, så vil du med stor sandsynlighed have mere pigmentkoks netop omkring øjnene som voksen. Eller hvis du har solforskyldte pigmentpletter under øjnene og giver dem endnu mere sol, ja, så bliver de mørke rande fremkaldt og bøjet i neon. Pigmentplettet hud under øjnene kræver i begge tilfælde:

 • Igen 24-7 fugtmætning og så en beskyttelse, der under solfaktor om dagen kræver niacinamid, altså B3-vitamin. Niacinamid er en formidabel antioxidant på flere fronter, men har især bevist sit værd som et hårdtarbejdende værn mod pigmentpletter.
 • Nænsom peeling, fx en PHA syre (som er den milde kusine til AHA), efterfulgt af A-vitamin om aftenen. Gå langsomt frem med peeling, for du vil ikke irritere huden. Også med A-vitamin, hvis du ikke har opbygget tolerance.

Og der er vel at mærke ingen af ovennævnte ingredienser, som jeg ville overveje at købe i små 15-størrelser. Det er området omkring øjnene for vigtigt til.

Den kedelige kombi: Alt fra for saltholdig mad til for lidt søvn, for mange drinks og cigaretter vil sætte sig netop omkring øjnene først, fordi huden er tynd og letpåvirkelig. Og inden du for eksempel tænker gab til den med tilstrækkelig søvn, er forklaringen logisk: Mangel på søvn øger kroppens niveau af stresshormonet kortisol, som får blodkarrene til at svulme en anelse op – og gør dem mere synlige.

Og endelig den helt korte minusliste: Lad være med at få fillers under øjnene. Det er ganske enkelt for risikabelt – jeg ved, der er hudlæger, som er stoppet med overhovedet at tilbyde det. Hudlæge Christina Haak (der også lever af at give folk fillers) siger sådan her: ”Fillers netop i det område risikerer at migrere og give udposninger og blå misfarvning, den såkaldt Tyndall effekt.” Og så vil man så ærligt talt ikke hellere have mørke rande, der kan fikses med lidt makeup?

APROPROS SØVN. Der er to små ting, som påvirker min søvn positivt, og det er Dermalogicas lavendelforede sovebriller og Karmamejus Calm Balm på pulspunkterne. Vil du have mere viden om huden omkring øjnene …alt fra produktbud til løsningen for hævelser (poser) og trættørre rynker, så finder du det heri.

@beautyspace på INSTAGRAM

19/01/2024
Optisk øjenløft plus et plaster
Plaster ovenpå udsolgt boks og et tip, der muligvis snød plastikkirurgen   
24/01/2024
Hudpsyke – jeg har brug for din hjælp
Når psyken gør ondt i huden

Kommentarer

 • Trine

  Hej Anette
  Tak for, som altid, brugbare råd, anbefalinger og brugbare informationer🤗

  Må jeg stille et spørgsmål lidt udenfor emnet om sorte rande under øjnenene?🙏

  Jeg er blevet nysgerrig og har fået lyst til at prøve Bioeffect EGF serum🤩
  Pt. bruger jeg din A vitamin om natten, fugtserum og dagcreme om dagen.
  Hvornår vil du anbefale at jeg påsmører EGF?
  Som jeg kan læse mig frem til skal man passe på med den i kombination med andet “fedtstof”🤔
  Kan du hjælpe mig?
  På forhånd tak🙏
  Kh. Trine

  25/01/2024
 • Ann

  Hej Anette
  Kan du sige noget om hvor mørktonede brilleglas skal være for at have en virkning? Er vi helt ovre i kulsorte divasolbriller?
  Vh
  Ann

  23/01/2024
 • Anette

  Tranexamsyre !

  Det her stuff VIRKER faktisk på mørke tørander. I saw it meself and all that jazz.

  Jeg oplevede en lysning efter 4-6 ugers daglig brug af Mary & May’s øjencreme med ingrediensen, og så kan jeg se på det store indiske net, at mange andre også har fået øjnene op for det… So to speak. Blandt andet Paulas Choice.

  Den ville jeg umiddelbart gå med. Problemet er at begge produkter indeholder også silikone, som vil kunne tilstoppet de fine porer under øjnene og lave små talgknopper. Hvis man er sart med den slags, skal man huske noget med syrer (som du skriver – fx PHA) … Og så lidt kollagen.

  Tranexamsyre er god til os, der har en hud, som svier hvis man bruger alt for potent A-vitamin 😉

  23/01/2024
  • Anette

   Jeg tror til gengæld jeg skal overveje at bruge et par dråber lavendelolie på puden før jeg skal sove. Det står nemlig lidt sløjt til med søvnen i øjeblikket…

   23/01/2024
 • Sabrina

  Jeg er virkelig også interesseret i gode forslag til cremer med c+vitamin.
  A-vitamin har jeg styr på. Ansigtscremen, selvfølgelig?

  23/01/2024
 • Chris

  Du nævner niacinamid til under øjnene – må Pudderdåsernes 10% niacinamid bruges under øjnene? (Jeg synes den kan virke lidt “skrap”). Jeg er i øvrigt mere eller mindre sluppet af med et helt livs småuren hud efter jeg er begyndt at købe nogle af Beauty Space boksene samt dine anbefalinger fra dine nyhedsbreve (tror det er salicyl syre skintonic og niacinamid 10% der har gjort den største forskel). Så TAK for det! 🙂 (havde jeg bare haft den viden samt de produkter for mange år siden – jeg er fra Clearasil generationen)

  23/01/2024
  • Anette

   Niacinamide på 10% under øjnene lyder MEGET skrapt. Ofte er en koncentration på cirka 2-5% nok. Det er også den mængde de fleste studier har eksperimenteret med for at opnå resultater.

   Jeg brugte en body lotion med 10% niacinamid, og ligepludselig blev min hud på benene bare VIRKELIG sur på mig, og begyndte at svi. Irks! Så… Jeg ville personligt nok lige gå udenom 10% under øjnene ihvertfald.

   23/01/2024
 • Anja Svendsen

  Vil bare slå et slag for at huske smørelsen på den del af næsen, som er direkte op ad de mørke rande/øjenkrogen. Det område kan også være ret mørkt/blåtonet – har i hvert fald hjulpet meget på indtrykket af mørke rande hos mig, da jeg bevidst begyndte st smøre det lille ekstra stykke.

  23/01/2024
 • Lotte

  Om makeup til de sorte rander. Jeg er 61 år, og tæller 19 stk concealere i min “duer-ikke-skuffe”.
  “Duer-skuffen” består af: et underlag af Weleda Skin Food. Dernæst Mac Prep+Prime Highlighter i Bright Forecast. Så kommer Dior Forever Skin Correct ovenpå. Sidstnævnte i en farver, der ikke er for lys.

  23/01/2024
 • Pia Lundorf

  Hej Anette.

  Jeg har mere lidt fine rynker end mørke rande. Jeg bruger C vitamin om dagen og A vitamin (ansigtscremen) om natten. Calm Balm skal prøves.
  Jeg synes jeg har svært ved at finde en solfaktor, som er god på alle tænkelige måder. Hvad bruger du selv? Kan du anbefale nogle?
  Mvh
  Pia

  23/01/2024
  • Anette

   Hej Pia

   Jeg kan personligt anbefale dem fra Purito. Den med havre (Oat-in something ) + Daily soft touch, har jeg gode erfaringer med. De indeholder ikke parfume og silikone.

   Korres’ har nogle lækre med yoghurt også, som er rimelig tynde og uden silikone heller.

   23/01/2024
 • Anne

  Er de billige solbriller fra fx Normal og Tiger ligeså gode til af beskytte øjnene mod solens stråler, som mere dyre solbriller?

  23/01/2024
 • Lene

  Calm Balm er den bedste 😊
  Den ligger på mit natbord og bruges til alt muligt fra tørre pletter, læber, fødder og hænder og så dufter den dejligt beroligende.

  23/01/2024

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.