Sæt en stopper for akne #1

acne

Akne er den mest almindelige hudsygdom i hele verden. Ikke bare blandt teenagere. Det er samtidig en hudsygdom, der kan helbredes. Alligevel er frustrationen enorm. Alt for mange får besked på bare at komme til flere professionelle udrensninger. År efter år og uden nævneværdige resultater. Og så er der de unge, hvis forældre slår akne hen som noget, der hører alderen til. Noget, man må leve med.

Men. Akne kan ikke bare tatovere bindevævet i uopretteligt smadder. Akne kan også sætte sig på sjælen. Se filmen her – og jo, det er et grelt eksempel, og jo, der findes langt mildere former for akne. Her er en sammenfattet bid af morens efterfølgende ord til hudlægen:

Vi har fået vores søn tilbage. Din behandling har betydet alt for Christian. Udover et utal af skiftende behandlinger løb vi konstant ind i det med, at akne hører alderen til. At det ville gå over. Men hele december sidste år var han sygemeldt fra gymnasiet, kom ikke med sit franskhold på studietur, murede sig inde på sit værelse i månedsvis, sakkede bagud i skolen og droppede alle sociale arrangementer. Han blev ensom og isoleret, og som forældre stod vi som magtesløse vidner til det ene nederlag efter det andet.

DET ER DERFOR, at jeg er så vanvittig glad for, at professor og hudlæge Christian Grønhøj har bidraget med kapitlet ’Find dig ikke i akne’. For hans ord er vigtige.

PS: Om mad betyder noget i forhold til akne? Ja. Se her.

acne2

02/11/2015
Helle Helles helle
04/11/2015
Kald ham bare Mads

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Marie – Det gør mig SÅ ondt at høre. Og der er heldigvis en løsning. Læs akne-kapitlet i min bog (skrevet af professor og hudlæge Christian Grønhøj) og skriv til dig igen, når du har læst. Du skal ikke døje med den hud, du der beskriver. Fortæl mig også hvor i landet, du bor? Stor hilsen Anette

  23/11/2015
 • Marie

  Hej Anette. Jeg ved, at dette er et gammelt indlæg, men fik lyst til at skrive her. Jeg kæmper selv med akne. Jeg har siden teenage-årene prøvet alt. I en del år på p-piller blev det holdt nogenlunde i skak, men det har aldrig været helt væk. Efter jeg stoppede med at amme min søn for halvandet år siden, er det værre end nogensinde. Jeg er 31 år og det hæmmer mig utrolig meget stadigvæk. Jeg er jo voksen, og andre ting er med årene kommet til at fylde mere (heldigvis), men min håbløse hud og ar heraf påvirker mig stadig. Jeg fik bivirkninger af tetracyklin i sin tid, og de fleste produkter har fuldstændig udtørret min hud – inklusive Danish Skincare – så jeg døjer med hud, der er så tør, at den nærmest falder af om aftenen. Jeg spiser meget varieret, masser sund fedt, mange grøntsager og drikker vand. Drikker ikke kaffe og kun sjældent alkohol. Jeg har ikke PCO, det er jeg tjekket for plus diverse andre ting. Jeg er virkelig villig til at prøve, hvad end du vil kunne anbefale mig. I første omgang får jeg fat i din bog – og undskyld det blev langt…

  22/11/2015
 • Nora H

  Anette – Jeg var i hvert fald nr 72 da jeg reservede den, men det var kort tid efter den kom på biblioteket, var inde og tjekke i dag og er nu nr 48, men jeg blev lidt nysgerrig på hvor lang ventelisten mon var, så reservede lige din bog igen fra min kærestes profil og op kommer en lille boks med information “du står i kø som nr 94”. Sikke en venteliste du har skabt på Københavns bibliotek!

  12/11/2015
 • Louise

  Hej Anette!

  Jeg er 23 år gammel og først nu er min gud blevet nogenlunde pæn over en længere periode – for mig hjælper det meget at være obs med at skifte sengetøj (særligt hovedpudebetræk) ofte..
  Hvor går grænsen mellem bumser og så ‘ægte’ acne?

  Kh Louise

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  Maria H – 1000 tak. Jeg bruger forskelligt, fx. VitaZing toppet med en anelse mineralpudder (bare lige en dut på kinderne) fra bare minerals el. Tromborg. Nogle dage bruger jeg Lauders Re-Nutriv foundation, som er så fin.

  Stor hilsen Anette

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Else – Hvis du har spørgsmål, så skriv bare dit fornavn i kommentarfeltet. Så…kom endelige igen.

  Stor hilsen Anette

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Nora H – Uha, nummer 72…hvornår får du den så? Er du sikker på, at det er Smoothing Skin Care Treatment fra Danish Skincare, du ikke tåler? Min helt unge teenager datter bruger det og der er ikke kradse ting i (salicylsyre i den koncentration er fin). Din rækkefølge lyder fin – bare undgå at smøre områder (med bumser) med mere fedt, kun fugt. Læs akne-kapitlet i bogen og overvej evt. en konsultation på minhudlaege.dk

  Stor hilsen Anette

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Anja – hahahaha…nej, jeg elsker bare synet af dem.

  @ Pernille S – 1000 tak.

  Stor hilsen Anette

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @susb – Hvad med i første omgang at prøve minhudlaege.dk ? Det lyder ikke godt med ar.

  @birgitte L – Åh, det glæder mig.

  Stor hilsen Anette

  05/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle – jeg mangler at svare på nogle kommentarer. Det gør jeg torsdag morgen, så hæng på. Tak.

  Stor hilsen Anette

  04/11/2015
 • susb

  Tusind for svar.
  til en knap 14. årig teenager hud.
  Hun bruger Dansh skincare serien og vaskeklud 🙂 – og har efter at have læst din bog også fokus på hvad hun spiser samt tilskud af fiskeolie, advocado m.m.
  Det er ikke forbi det er meget betændt og slemt som i den film i linket – men hun danner desværre slemme ar. Og hun har læst afsnittet med akne – så nu begynder hun at snakke om hudlæge 🙂

  04/11/2015
 • @susb – Åh, det glæder mig helt ned i hjerterødderne. Fortæl mig først, hvad hudlægen skal bruges til?

  Stor hilsen Anette

  04/11/2015
 • susb

  Vigtig indlæg – både min datter og jeg har læst din skønne bog…og så ville jeg lige høre om du har en anbefaling til en hudlæge i københavnsområdet 🙂

  04/11/2015
 • birgitte linstow

  Virkelig inspirerende læsning, for hvor tit har vi ikke alle hørt om folk der døjer med acne. Alle tilfælde BØR og SKAL tages seriøst. Jeg bringer straks dit budskab videre til dem jeg kender, der døjer med acne. Tak 🙂

  04/11/2015
 • Pernille Sparsø

  Du har en kæmpe mission her Anette! Bevægende læsning.

  03/11/2015
 • Anja

  Er det sorte vatpinde og i så fald, er de anderledes end almindelige? 😀

  03/11/2015
 • Nora H

  Hej Anette

  Nu du selv begyndte at snakke om acne, og man er nummer 72 i bibliotekskøen til din nye bog, så ville jeg spørge kort her.
  Jeg har efter jeg er begyndt at bruge Phformulas expo cleanser og en MIA børste sluppet af med de fleste bumser, men jeg har stadig konstant 2-4 store meget tydelige bumser på hagen eller rundt om munden. Jeg har prøvet Danish skin cares smooth skin treatment, men den er alt for hård ved min hud. Har du nogen erfaringer med Mario Badescu Anti-Acne Serum?
  Jeg bruger en vaskeklud og vand om morgenen, derefter rønsbøl skin tonic, Nilens jord serum, Nilens jord olie på kinderne her i kulden, matas natur dagcreme med faktor. Om aftenen renser jeg med exfo cleanser og MIA og så det samme som morgen minus dagcreme.

  Undskyld det blev en lidt lang besked. 🙂
  Tak for en masse god hudvejledning
  Nora

  03/11/2015
 • nanna f.

  Selv tak, jeg synes bare opslaget rammer lige på kornet. For det er så vildt at tænke på, hvor meget hud kan gøre. At folk isolerer sig, ikke tager til arrangementer eller går i skole. Så er det ligesom gået lidt for vidt.

  Nej, det var desværre ikke ham, jeg ville nok ønske jeg havde været i hænderne på ham i stedet for en anden læge 🙂

  03/11/2015
 • Else Kjær Rasmussen

  Hej Anette
  Nå, har lige sendt et spørgsmål til dig et andet sted fra og opdagede så kommentarfeltet her. Jeg ville netop have spurgt, om man offentliggjorde fulde navn og mailadresse – det har jeg så fået svar på. Man behøver jo ikke skilte med sin forfængelighed!!

  Mvh
  Rosinen

  03/11/2015
 • Jeg kan varmt anbefale Christian Grønhøj. Han er rigtig dygtig og god at tale med. Jeg går selv til behandling hos ham for min bindevævsrelaterede hudsygdom.

  03/11/2015
 • Min far har selv lidt af svær akne og har i dag masser af ar i ansigtet. Dengang (han er 64 år) vidste man jo ikke så meget om behandling, men ved han fik stærk receptpligtig creme for at holde det nogenlunde nede. Derfor har min mor altid været meget på stikkerne overfor min bror og jeg, for hun ville ikke have at vi skulle lide på samme måde, hvis vi udviklede akne. Hvad vi så ikke gjorde, vi havde helt almindelig bumset teenage-hud, som klarede op efter nogle år. Jeg fik bla. p-piller som 15-årig, som hjalp meget.
  Kh. Birgitte

  03/11/2015
 • @HeLene – Også stor tak til dig, fordi du deler. Vi må tale mere åbent om akne.

  Stor hilsen Anette

  03/11/2015
 • HeLene

  Ja, tak fordi du tager det her op, også for dem der ikke har (nået) at læse bogen. Det er så vigtigt!!!
  Det gik også alt for lang tid før jeg kom til en god læge og fik behandling. Jeg har også ar som jeg kunne undgået hvis jeg kommet afsted tidligere.
  Og for at ikke tale om alle de produkter og fancy behandlinger jeg købte for en formue for mit studielån, og som slet ikke hjalp…

  03/11/2015
 • maria hjørngaard

  Kære Anette

  Elsker din blog!! Hvilken Foundation og pudder bruger du mon? Du ser altid så lækker ud i huden…:o)

  03/11/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Nanna F – Mine øjne løb også over. Og det var jeg lige ved at skrive i overskriften, men tænkte, at det nok bare var mig. 1000 1000 tak fordi du deler din historie. Det betyder mere, end du aner.

  Var hudlægen i Aarhus Christian Grønhøj?

  Stor hilsen Anette

  03/11/2015
 • nanna f.

  Hvor er det godt, at du skriver det her indlæg Anette. Jeg får faktisk tårer i mine øjne af at læse det. Jeg er ked af det på drengens vegne og mine egne, da jeg i 2.g på gym engang selv fik akne. (Jeg er sikker på jeg fik det pga. jeg var mental og fysisk stresset, i ubalance, og prøvede at leve op til perfektionistiske normer og krav), men det er en anden side af sagen.

  Pointen er den, at jeg aflyste samtaler, kom sommetider ikke i skole, fordi det var så slemt (følte jeg), min læge blev ved med at give mig uduelige cremer og jeg følte virkelig, at han manglede forståelse. Min mor synes selv, at jeg overdrev lidt i starten, men til sidst kunne hun se jeg var dybt ked af det og ikke ville i skole. Så hun ringede til en hudlæge i Randers – fordi det er lettere af få tid der end Århus, tydeligvis – og bestilte en tid til en hudlæge. Da jeg ankom sagde han at jeg skulle have været kommet for længe siden og min læge kunne ikke være det bekendt, jeg brøl sammen af gråd af lettelse og forståelse. Puha, mine tårer stiller, men hvor er det VIGTIGT at det bliver taget seriøst, det betyder mere for os end det ser ud til. Tro på, der er en grund til, at vi ikke vil i skole eller til sociale arrangementer pga. dårligt selvværd pga. hud. Stol på os unge og ældre som rammes, det betyder noget 🙂

  Tak.

  03/11/2015

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.