Om kollagen-tilskud virker?

Hvorfor er vi så interesserede i kollagentilskud? Det er vi, fordi vi er interesserede i kollagen. Også selvom det ikke er noget, vi går og komplimenterer hos hinanden. Som du stensikkert ved, så er kollagen den byggesten, der sammen med elastin og hyaluronsyre udgør den springmadrasagtige suppedas, som under hudoverfladen sørger for, at vi ser friske og fyldige ud i huden.

I går havde jeg allieret mig med hudlæge Johan Milling, som holder til på Østerbro. Jeg spurgte ham bl.a. hvorfor vi mister kollagen. Og hold engang på hat og briller, for det er der mange årsager til. Lige fra UV-bestråling til rygning, for meget sukker, overgangsalder og stress.

Så what to do? ”Beskyt dig mod solen, lad være mere at ryge, prioritér A- og C-vitamin i din hudpleje og vil du endnu mere i den tunge ende, så vil både laser og professionelle peelinger bidrage til at øge kollagenniveauet,” siger Milling.

Derudover handlede indslaget i går om kollagentilskud, hvor jeg havde et par eksempler med, udvalgt efter nogle kriterier, som vi vender tilbage til.

Man ak. Først og fremmest er det en skam, at meget kollagentilskud bliver oversolgt og overanprist som et mirakelpulver, for det er det selvfølgelig ikke. Hav dine kritiske antenner ude, når du køber ind.

Når det er sagt, så kan vi ikke se bort fra det her videnskabelige metastudie, som blev publiceret sidste år. Konklusionen er, at der alt andet lige er en dokumenteret virkning (noget der ikke ændrer på, at vi har med et område at gøre, hvor endnu mere dokumentation er ønskværdig). Der er al mulig grund til at mane til ro, men også til at komme med et fif:

 • Kollagen – via kost (som jo er det fornuftigste) eller tilskud – kommer ikke med en seddel i panden om at suse direkte ud i kinderne, hvor vi måske gerne vil have effekten. Men du kan optimere chancerne for at effekten når ud i huden ved at sikre, at så mange af de rigtige byggematerialer er tilstedet på byggepladsen på samme tid. Udover kollagen er det i særdeleshed C-vitamin – og mægtig gerne sammen med hyaluronsyre.
 • Jamen kan jeg ikke bare spise en bøf? tænker du måske. Jo … og så alligevel. Fremfor bare at få protein via kosten, så vil kollagenrig kost (som grisetæer, fiskeskind, simresupper, sylte, osv.) give os de for kollagen så specifikke byggesten, især aminosyrerne prolin, glycin og hydroxyprolin. Bogen Collagen kan varmt anbefales, hvis du vil have opskrifter eller bare ønsker at blive klogere.
 • Meget tyder på, at mængden er afgørende – nemlig at vi får mellem 5 og 10 gr. dagligt, og det er alt andet lige lettere at måle via tilskud, end hvis du vil have effekten via kost. Men jo også dyrere.

GIVER DET MENING AT HOLDE PAUSE? Hvis du har fået det at vide, så vil jeg gerne se den videnskabelig dokumentation for den påstand. Jeg vil samtidig sige, at der er en bemærkelsesværdig mekanisme, som muligvis (muligvis!) kan understøtte det. Den vender vi også tilbage til.

HVAD JEG GØR?  Udover at indtage 5-10 g. tilskud, så spiser jeg samtidigt al det fiskeskind, jeg kan komme i nærheden af, hvilket desværre ikke er en daglig ting. De kollagentilskud, jeg har vekslet mellem det seneste år, er fra henholdsvis Nutrinic, New Nordic og Amazing Space.

FÅ LIVE HUDLÆGE JOHAN MILLINGS FIF VEDR. KOLLAGEN. Hvordan vi opgraderer og beskytter den. Det sker på Instagram under @beautyspace.

@beautyspace på INSTAGRAM

24/05/2022
Derfor MÅTTE jeg prøve Tower 28
Melatonin-kommentar & LA takeaway #2
31/05/2022
Hudlægens favorit-SPF mod pigmentpletter
Og en rasende varm læser-anbefaling

Kommentarer

 • Suzanne Knutzon

  Bonebroth
  Havde ikke set at min kommentar var på tråden ! Troede ikke den var kommet med !
  Men her en opskrift ! Men der findes mange andre
  Jeg har købt en slowcocker til 3 liter ca ( har faktisk to, men de kan fås størrer! Nogengange køre begge to
  Kyllingeskrog, vinger og lår ( Jeg samler på lår, og vinger fryseren) de er bedst ! Kyllingfødder er dog allerbedst, men ikke til at opdrive dk.
  Ned med det hele i slowcoocker ! Vand på. Så det dækker ! Vigtigt, nu tilsættes 3 spsk eddike, plus grøntsager
  Koger på højeste blus i to timer od herefter skruer jeg ned på simreblus hvor det står i 24 til 32 timer! Jeg tilsætter salt peber og gurkemeje til sidst
  Når det er færdigt hælder jeg det igennem en si ned i en balje i vasken til afkøl hvor jeg derefter hælder på glas og i køleskab
  Udfordring : økokylling er dyrt, hvis man er flere i familen der drikker det ! Der er til ca 8 dage i sådan potion til en person !
  Eksperter siger det skal være øko kylling, grundet at på ikke øko kyllinger, trænger alt det uhyggelige foder og div ting, de for serveret, ind i knoglerne ! Og det er jo dem vi koger suppen på !
  Og igen ! Økokyllinger er dyre! Og jeg undersøger stadig om det kan gøres billigere, ( kollagen pulver er jo heller ikke økologisk tænker jeg ???? ) for jeg kunne drikker meget mere om dagen ! De anbefaler mindst 2 dl om dagen
  Til slut….. mange synes det lyder besværligt at lave ! Jeg elsker at lave det ! Jeg har en fest når jeg laver det !

  09/07/2022
 • Birgitte Hermann

  Hej Anette, jeg læser ivrigt med her på siden og er fan af ansigtscremen jeg kunne godt ønske mig en et par forslag eller en liste til serums du anbefaler til hhv morgen og aften. Lige nu er jeg på udkig efter en serum til aften brug
  Mvh Birgitte

  03/06/2022
 • Celine

  Er der forskel på om man tager collagen tilskud fra kvæg eller fisk?

  Synes jeg har hørt nogle med at collagen fra fisk skulle blive optaget bedre, men kan bare ikke lide tanken om at det er udvundet fra fisk.

  01/06/2022
 • Anna

  Kan huske du tidligere tog Inedeen og BP, har du skiftet dem ud med kollagenpulver nu, eller hvad er din anbefaling?

  01/06/2022
 • y

  efter mega meget amatør search på imedeen ser det ud til at at den hemmelige ingrediens er hajbrusk. Jeg er faktisk meget sikker på det er hajbrusk. Hajbrusk og skroget fra hajer består blandt andet af sukkermolekyler og det er hemmeligheden til forbedringen på huden især på skinneben og kroppen generelt. Er der nogen der kender et virkelig effektiv produkt til kragetræer ved øjnene?Jeg hader virkelig mine rynker. øv.

  31/05/2022
 • Natascha Philip

  Hej Anette
  Er stor fan af dig, din bog og din creme☺️ Har kastet mig ud i strøm til ansigtet fra Amazing Space og ville høre om du har anbefalinger ift hvilken gel man bruger og tips til brug generelt. Synes man skal bruge overraskende meget, og Amazing Space’s gel gør ikke rigtig noget for min hud, plus den er ret dyr. Efter jeg har brugt den er det svært at påføre creme da det fnulrer. Hvordan gør du?

  29/05/2022
 • Anna

  Jeg er glad for Natur Drogeriets Collagen-Boost med hydrolyseret kollagen, hyaluronsyre, c-vitamin, kisel og en skøn hindbærsmag – det bedste jeg har prøvet. Jeg troede at det væsentlige for optageligheden var at det er hydrolyseret kollagen (med lav molekylestørrelse), men blev lidt nedslået efter at Lene citerede kloge Nicklas Brendborg for at sige at kollagentilskud sådan set er spild af penge.

  29/05/2022
 • amaja

  jeg er begyndt at tage collagen og jeg kan mærke det virker i mine kinder men smagen er føj for pokker og meget svær at opløse så når den er brugt vil jeg prøve andre mærker

  28/05/2022
  • Anne Skauenborg

   @amaja, jeg er som du startet op på kollagentilskud, og er virkelig sensitiv i fht. den bismag mange af pulverne har. Jeg har prøvet i hvert fald 6 forskellige pulvere som andre har klassificeret som smagsneutrale. Jeg er endt på Oslo Skinlab, da det er den eneste af de afprøvede, jeg kan drikke i rent vand. New Nordic kan jeg drikke i saft og juice uden problemer, men ikke i kaffe og vand.Pøj pøj med jagten på den neutrale smag 🙂

   30/05/2022
 • Birthe

  Jeg synes jeg husker at du tidligere har anbefalet La Forte fra BP? Er de stadig værd at spise, eller bør man skifte? Bedste hilsner Birthe

  28/05/2022
 • Anna Charlotte Møsting Krag

  Kære Anette
  Et interessant emne. Som jeg har forstået det, så findes der to typer kollagen, et som “går i huden”, altså optages der og det andet, som optages i knogler, busk og sener. Er jeg helt gal på den?
  Jeg har lidt af PTSD i nogle år, og pludselig kunne det virkelig ses i mit ansigt, navnlig 11-tallet mellem brynene, men også en grå, trist hudtone, grove porer på næsen, lukkede komedonudbrud på hage og mellem bryn, mørke rander i øjenkrogen (noget jeg aldrig før har døjet med) og udbrud af pigmentering, selvom jeg ikke har solbadet i tre år. Så deprimerende!
  Så for to måneder siden begyndte jeg på kollagentilskud og har langsomt øget indtaget, så jeg nu er oppe på ca. 60 gr fordelt på to gange dagligt, hvoraf de 25 gr er “hud-kollagenet” plus dagligt indtag af en multi-vitaminpille, omega 3,6,9, 500 mg c-vitamin, ekstra biotin, zink, magnesium og en varieret kost.
  Sammen med dit gode fif om Karmameju’s barrierebeskyttende Hero pH Solution 02 (tak for det!:-)), deres konjaksvamp, niacimidserum og c-vitaminserum to x dagligt, A-vitamincremen om natten, er det blevet lidt bedre…I know, tålmodighed! Men det var først, da jeg i en anden forbindelse læste op på ukogt honnings gode helbredsegenskaber, at jeg tilfældigt faldt over Iunik’s (K-beauty) Propolis Vitamin Synergi Serum, at min hud er som transformeret henover de sidste 10 dage! Sidstnævnte kan virkelig anbefales og til en god pris for 50 ml.
  Når det så er sagt/skrevet, så vil jeg som biolog (mit område har intet med menneskekroppens kemiske processer at gøre) tilslutte mig sygeplejerske Lenes bidrag, om at kroppen udskiller alt overflødigt!
  Så er der to slags kollagen – et til hud og et til knogler etc?
  Er 60 gr. dagligt indtag + kosten for meget kollagen?
  Og vandrer et stof som kollagen bare gennem systemet uden noget optag?
  God weekend
  /Anna

  28/05/2022
 • Sander

  Kære Anette
  Tak for den spændende læsning. Det er virkelig et emne hvor jeg bliver forvirret.
  Efter at have fulgt dig siden 2018 og læst at du skiftede mellem imedeen og BP la forte så begyndte jeg sidste år med at tage BP la forte. Ved ikke om jeg oplever den store effekt.

  Har lige tjekket op på indhold af BP la forte og det er jo ikke collagen men shark cartilage extract 174mg.
  Der er også c vitamin tilstede men ikke hyaluronsyre.

  Nu skriver du mere om collagen pulver. Er BP La forte overhalet af collagenpulver?

  28/05/2022
 • Anne L

  Kære Anette. Findes der kollagentilskud i tablet/ kapselform? Eller er der mon grund til at de (kun/primært) fåes i pulverform?
  Jeg har det stramt med pulverne pga af smag og “tekstur”.

  Mange hilsner Anne

  28/05/2022
 • Pernille S

  Efter at have prøvet forskellige kollagen pulvere, er min absolutte favorit New Nordic. Kommer den i yougurt hver morgen, og smager ikke af fisk. Til spørgsmål om det virker når det er bearbejdet i mavesækken, kan jeg for eget vedkommende klart sige JA!

  28/05/2022
 • Lotte Munk

  Hej Anette
  Har du hørt om lysterapi maske og pen fra Lantz, samt deres produkter?
  Er det noget værd?

  Wee.lantzcph.com

  God dag:0)

  28/05/2022
 • Luise Hansen

  Har hørt nogle snakke om “flydende” kollagen. Er det en forskel ift breve man selv blander eller ?
  God wekeend 🙂

  28/05/2022
  • Majbritt

   Jeg har lige læst på indholdsfortegnelsen i et brev flydende og sammenlignet pulver i samme mærke – ser ud til at mængden af kollagen etc er noget mindre end din dosis i pulverform…

   28/05/2022
 • Helle Nielsen

  Hej Inge
  Jeg køber det fra myprotein og min mand drikker det i juice uden problemer og han hader fisk;)

  28/05/2022
 • Ea

  Hej Anette,
  Jeg tager collagentilskud morgen og aften – den ene gang Puori, den anden New Nordic. Er det dumt med 2 forsk., tror du? 🙂 Min idé med det er at få fra forsk. kilder. Og hvad tænker du om Puoris collagen? 🙂
  Kh. fra Ea

  28/05/2022
  • Janne

   Overvejer peeling, eller laser men syntes det hele ser voldsomt ud. Hvordan finder vi frem til de gode/dem kan vi stole på behandler?
   Ved godt meget stadig kan gå galt, det er bare en jungle at finde rundt i.

   28/05/2022
 • Inge

  Hvorfor skal det smage at fiskefoder? Sætter en stopper på min indtagelse af kollagen pulvere hver gang jeg forsøger…

  28/05/2022
 • Lene Svane Bødtger

  Hej, super emne. Et jeg ofte vender med veninder.
  Er som sygeplejerske opdraget i det videnskabelige i at kroppen udskiller alt overflødigt – at alm varieret dansk mad netop sørger for det vi har brug for af vitaminer/mineraler mv. Derfor ingen kosttilskud her. MEN, gr videnskaben bag Imedeen har de dog fundet vej til mit skab. Hørte dog så for nylig Nicklas Brendborgs foredrag. Til spsm om netop kollagentilskud svarede han, at det nedbrydes i mavesækken før det når videre – men hvis man gerne ville bruge en masse penge på det, var det jo op til en selv. Sagt med et smil på læben. Det jo også det jeg netop har lært som sygeplejerske. Så spsm er – hvad med optaget? Pulvere er jo slet ikke “pakket ind” – det aktive stof suser lige ned i mavesækkens enzymsuppe. Er der nyt herom? Hvordan sikrer man optimalt optag – og her tænker jeg inden det evt skulle kunne ramme kinderne, der smøres med C-vit. og hyaloronsyre. Netop dette er uhyre interessant synes jeg. Tak for at tage emnet op. Dbh Lene

  27/05/2022
 • Christina kragh

  Ok spørgsmål 1 : hvad er en professionel peeling ? Er det feks. Fire on ice fra is clinical? Eller er det skappere.
  Spørgsmål 2 : den fra amazing space smager den af noget ? Og drikker du den så bare i vand

  27/05/2022
 • Dorte Jensen

  Hej Anette
  Hvad med collagen vild nord med c +
  Er den måske ok
  Vh Dorte

  27/05/2022
 • Henriette

  Kære du hvad tænker du om Vild Nords nye der hedder Care?
  Det virker som om den har rigtig mange gode ingredienser.
  Bliver altså lidt usikker når du bruger noget andet end mig for jeg vil helst bruge det samme som dig haha:)
  Ha en SKØN weekend!
  Kh Henriette

  27/05/2022
  • Birgitte

   Personligt bryder jeg mig ikke, om at de bruger unødvendige farve- og sødestof 😉

   31/05/2022
 • Marianne

  Hej Annette
  Jeg bruger Oslo skin lab og er meget tilfreds med virkningen, jeg havde en stor vandret bekymringsrynke i panden og den er stort set væk. Jeg er 52 år jeg ryger ikke

  27/05/2022
 • Suzanne Knutzon

  Bone broth ! Det virker !!! Jeg har drukket og selv kogt Bone broth kogt på økokylling. ( koger det i 24 -32 timer) I halvandet år har jeg drukket 2 dl hver eneste dag ! Behøver ikke lotion på kroppen ! Den skinner og er fugtig og jeg har glød i ansigtet ! Og mange siger de kan se det på min hud ! Bruger også din skønne a vitamin creme !

  27/05/2022
  • Christina Pedersen

   Spændende !!! Jeg vil også meget gerne have opskrift

   31/05/2022
  • signe

   Hej Suzanne 🙂 Hvordan opbevarer du det og drikker du det “råt”?

   01/06/2022
 • Julia Venus

  Spændende! Jeg har fået mig en stor 8 liters Instant pot…så jeg kan lave min egen bone broth…er gået all in på naturlig kollagen efter at ha læst din bog + bogen af J. W. Langer

  27/05/2022
  • Ditte H

   Jeg tør slet ikke stoppe med atcputte kollagenpulver i min morgenkaffe! Tænk hvis jeg stopper og man pludselig kan se, jeg er 120 år!! … Føler mig i hvert fald nogen gange som en på 120 år, Hahah …

   28/05/2022
 • Britt

  Jeg er helt vildt i tvivl om jeg skal vælge kollagen pulver fra new Nordic , den med hyaluron og c-vitamin eller det fra Oslo skinlab?? New nordics kollagen kommer jo fra fisk, hvor Oslo skinlabs kommer fra kvæg, fordi de siger at menneskers kollagen minder mest om kvægs?? Håber virkelig på et godt råd mange hilsner Britt

  27/05/2022
  • Charlotte

   Det vil jeg også rigtig høre, da den fra New Nordic, som jeg har nu, smager helt forfærdelig på trods af, at der står på pakken, at den er smagsneutral

   28/05/2022
 • Marlene

  Hvordan ser det ud med den afgørende mængde, hvis man tager Smuuk skin YouthOptimizer?
  Selv anbefaler de to tabletter, men er det tilstrækkeligt, hvis det skal gøre en forskel…

  27/05/2022
 • Berit

  Åh jeg elsker at du tager temaet op! Tager også tilskud, men shopper lidt imellem de forskellige produkter. Den markedsføring Oslo skincare bruger, har modsat effekt på mig. Aldrig i livet om jeg vil tegne abonnement på kosttilskud og markedsføringen er for massiv for mig.

  27/05/2022
 • Kristina

  Jeg ville have spurgt om det samme som Marianne… Er imedeen kollagen?

  27/05/2022
 • Marianne

  Hvad skete der lige med Imedeen-pillerne? Er de helt “‘yt” nu? Har spist dem i min. 10 år, så om de virker på mig, er jo ikke rigtig til at vide 🙂 Men studier siger jo, at de har en virkning. Hvad er så forskellen på dem og kollagentilskud? Virker det bedre, eller?

  27/05/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.