Om mørke rande kan være aldersbestemt?

Man kan sige meget om mørke rande, men aldersbestemte er de ikke.

De kan være genetiske, livsstilsbetingede i forhold til især for meget sol og for lidt søvn. Og tænker du jajaja mht. søvn, så er forklaringen enkel: Mangel på søvn øger kroppens niveau af stresshormonet kortisol, som får blodkarrene til at svulme en anelse, men nok til at tydeliggøre en misfarvning endnu mere. Har du derudover døjet med ekstrem tør hud som barn, måske ligefrem astma eksem, så er der øget sandsynlighed for at rage øget pigmentkoks til sig netop omkring øjnene.

Man kan spørge sig selv, hvorfor de rande overhovedet er et problem. Mange svarer her, at de føler, de ser mere trætte ud. Og det kan der være noget om. Sagen er nemlig, at huden under normale omstændigheder reflekterer lys på samme som et nypudset spejl. Det gør den livagtig at se på. Og det sker ikke på samme måde i området med de mørke rande. Heldigvis har man jo også resten af ansigtet at lyse op med.

Skal man vælge en kortfattet, effektiv og samtidig snusfornuftig hudplejecocktail, så vil det være dobbeltbeskyttelse i dagtimerne (et serum med antioxidanter efterfulgt af SPF) og A-vitamin til natten. To andre ingredienser er også oplagte: Nemlig lysnende, glødgivende og antioxidantbeskyttende C-vitamin. Udfordringen er bare, at alle ikke tåler C-vitamin omkring øjnene. Se eksempelvis min kommentar her i forbindelse med Årets Serum 2020. Der er også peelende frugtsyrer, men de kan være tricky og tippe begge veje (det kan A-vitamin også, hvis du går for hårdt til værks).

DE SIDSTE TO LØSNINGER kræver mere overvejelse og lidt mere research, også i forhold til at finde den rette behandler:

 • Fillers

Læs med her og få hudlæge Janne Touborgs ord.

 • IPL

IPL er et blitzlampe system, der minder om laseragtigt skyts, men føles som elastikker, der rammer huden og tvinger den til at forny sig. På den måde bliver hudkvaliteten omkring øjnene mere kollagen-stærk og dermed knap så genskinnelig.

Ifølge dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissau er det vigtigt med en såkaldt kort lyspulslængde-indstilling, som trænger ned i dermis (underhuden) og giver en kontrolleret inflammation. Huden tror, den er under angreb og kaster sig fluks ud i at producere mere kollagen. Samtidig opløses det pigment, der kan have klattet sig sammen i det halvmåneagtige område under øjet. Sådan en behandling varer 30 minutter og koster ca. 2500 kr.

Husk, at der altid er en risiko. Så gør forarbejdet, vær kritisk og opmærksom. Og overvej, om ikke hudplejeprodukter rækker.

SÅ HVAD MED DÆKKENDE MAKEUP: De to case-personer fra Go’ Morgen Danmark har hver fået to concealere til test. Så snart de har afprøvet dem, kommer der en vurdering.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/04/2021
Kontant vildledning på DR
Advarsel: Når public service er ikke for børn
08/04/2021
Slemt klogere på strøm efter test
Hvad der skete med mit ansigt

Kommentarer

 • Izabella

  Jeg har lige 2 spørgsmål uden for emnet:

  1) Hvad er forskellen på REN – Radiance Glow Daily Vitamin C Gel Cream 50 ml og Ole Henriksen Truth C-Rush Brightening Gel Créme 50 ml? Jeg har prøvet cremen fra Ole Henriksen og så ingen forskel i min hud.

  2) Hvor i inci listen ser du vitamin E i Pestle and Morter hyalyronsyren? Jeg har slået alle ingredienserne op på Paulas side og kan ikke finde det…

  26/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Izabella, i forhold til dit første spørgsmål, så sidder jeg ikke med INCI-listen på Ole Henriksens produkt. Hvis du Googler begge INCI-lister, kan du lave din sammenligning. I forhold til dit spm. nr. 2, så indeholder aloe E-vit:

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

   27/04/2021
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Monica, jeg er også glad for Pico. Du ser alle detaljer om Ansigtscremen (inkl. styrke osv.) her:

  https://beautyspace.dk/a-vitamin-derfor/

  @ Pernille S, big smile. Der er fin beskrivelse inde på deres eget site, dog er det ikke bevist det med at kunne mindske synet af mørke rande. Men der er tale om en virkelig god antioxidant.

  @ Stine, jeg laver en SPF guide snartest, men vil gerne have dig til skrive til mig på open-mind@mail.dk, hvor du sender foto af dig selv. For kunne du tænke dig at være CASE-person?

  @ Anne, så skal du have fat i bogen Seriøst Bedre Hud (er også på biblioteket), hvor der er peeling bud. I forhold til fugtmasker, så virker de fleste fugtmættende cremer (uden SPF) også som en god maske. Bare i et tykkere lag.

  KH Anette

  13/04/2021
 • Tanya

  Dem under øjnene regner man med holder længere, op til to år. For mig er det altså endnu længere hvilket på den ene side kan ses som en god forretning, på den anden side noget bekymrende…
  Ja, det er filleren der ligger der og er synlig (ikke meget, andre ville næppe opdage det. Men jeg tænker: hvad hvis man havde fået lavet noget større?!)

  12/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tanya, tak for din respons tilbage Tanya, og ja … enig.

   13/04/2021
 • Viola

  Jeg har været utrolig ked af mine render under øjnene siden jeg var teenager og sidste efterår, i en alder af 30, tog jeg beslutningen om at få filler. Jeg er ellers imod den slags og foretrækker bestemt den mere holistiske tilgang og hudpleje. Men det var simpelthen den bedste beslutning nogensinde og jeg har været så glad for det. Selv de nætter hvor jeg nu ikke har sovet nok, hvilket er sjældent da jeg prioriterer 8-9 timers søvn hver nat, men selv med søvnunderskud ser jeg nu ikke nær så træt ud som før.

  08/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Viola, jeg er SÅ glad fordi du deler den her erfaring. Og jeg kender jo dine holdninger (lidt), fordi du så længe har været en del af Beautyspaceflokken herinde. Hvor længe holder en behandling for dig?

   13/04/2021
   • Viola

    Ja, du kender mine holdninger forholdsvis godt. Jeg går enormt meget op i sund kost og alternative behandlinger for krop og sjæl, yoga, meditation mm. Når det kommer til hudpleje har jeg dog aldrig været forskrækket for kemikalier og foretrækker evidensbaserede ingredienser som du har lært mig

    Jeg fik fillers omkring den 10. september og kiggede mig grundigt i spejlet i går, de holder stadig godt og jeg er tilfreds. Det er første gang jeg har fået fillers. 7 måneder indtil videre.

    14/04/2021
    • Anette Kristine Poulsen

     @ Viola, igen tak. Det er herligt at få din gode erfaring herinde. Hvor fik du lavet din behandling, hvis jeg må spørge?

     14/04/2021
 • Anne

  Hej Anette
  Jeg kunne godt bruge et råd om den perfekte fugtmaske efter Peeling maske. Fugtmasken skal være uden silikone. Og nu hvor vi er i gang, kan du måske også komme med dit bud på den bedste Peeling maske:-).
  Tak for alle dine gode råd – du er så cool.
  Hilsner Anne

  08/04/2021
 • Stine

  Kære Anette. Et spørgsmål som godt nok ikke har noget med mørke rande at gøre. Jeg bøvler med at finde den rette spf creme pt og tænker du måske kan hjælpe. Jeg har en hud med stor tendens til urenheder og rod i pigmenterne. Har dyrket alt for meget sol som helt ung og har sommer-fregner, så jeg får nu en lidt grumset brun hud om sommeren. Så jeg leder både efter en creme med høj spf, men som min hud ikke slår ud af.. Lige pt er der rimelig meget ro på den, når jeg bruger din A-vitamin creme om natten og en creme med niacinamid fra Nøie om dagen. Min erfaring med min hud er, at jo flere ting jeg putter på, jo mere slår den ud. Læste forleden du skrev at jo højere spf jo mindre plads til alt det andet gode i en creme. Men jeg tænker jeg er nødt til at vælge en høj faktor? Omkring de 40? Og har du noget råd ift hvilke ingredienser jeg skal gå efter, så min hud ikke slår ud? Evt hvilket mærke? Mange hilsner fra Stine 🙂

  08/04/2021
 • Pernille S

  Gad godt at have hørt hvad du havde at sige om The Ordinary Caffeine Solution5%+ EGCG på morgen-tv… Når jeg ind i mellem har fridag om mandagen, så er min mand flink til at råbe: “Skynd dig, Anette er på TV” Det blev så desværre ikke denne mandag 😉
  Fin og informativt skriv om IPL.
  Dejlig dag til dig! Kh Pernille S

  08/04/2021
 • Monica

  “Ansigtscremen”, hvilken styrke er den, i forhold til A-vitamin?
  I forhold til “furer” og dybde under øjnene kan jeg varmt anbefale Piccoway laser

  07/04/2021
 • Tanya

  Tak for tip om IPL, det vidste jeg faktisk ikke man kunne få særligt tilrettet øjenområdet.
  Nu indrømmer jeg noget jeg ellers ikke siger højt: Jeg fik for tre et halvt år siden lagt fillers ind for netop at udjævne den indsunkne del af mit underøje-område. Jeg havde håbet at man kunne løfte det hele, fra indre til ydre, for det er sådan set alt sammen der virker indsunket, og dermed også mørkere. Men det kan man åbenbart ikke, og godt for det, nu hvor jeg har set at det nogle dage er synligt som sådan en lille pølle under huden! På gode dage (de fleste, heldigvis) gør det tricket og får det til at se mere jævnt ud.
  Jeg tror at IPL skal være det næste jeg prøver!

  07/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tanya, 1000 tak fordi du deler din erfaring. Jeg håber, at Beautyspace er et sted, hvor vi kan dele frit, du må ikke føle, at du skal ‘indrømme’ noget. Jeg kan godt forstå, at du forsøgte med fillers. Men jeg skal lige forstå den pølle, du nævner. Er det pga. fillers eller? For fillers forsvinder jo normalt igen efter max. 6 måneder.

   07/04/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.