fbpx

Om mørke rande kan være aldersbestemt?

Man kan sige meget om mørke rande, men aldersbestemte er de ikke.

De kan være genetiske, livsstilsbetingede i forhold til især for meget sol og for lidt søvn. Og tænker du jajaja mht. søvn, så er forklaringen enkel: Mangel på søvn øger kroppens niveau af stresshormonet kortisol, som får blodkarrene til at svulme en anelse, men nok til at tydeliggøre en misfarvning endnu mere. Har du derudover døjet med ekstrem tør hud som barn, måske ligefrem astma eksem, så er der øget sandsynlighed for at rage øget pigmentkoks til sig netop omkring øjnene.

Man kan spørge sig selv, hvorfor de rande overhovedet er et problem. Mange svarer her, at de føler, de ser mere trætte ud. Og det kan der være noget om. Sagen er nemlig, at huden under normale omstændigheder reflekterer lys på samme som et nypudset spejl. Det gør den livagtig at se på. Og det sker ikke på samme måde i området med de mørke rande. Heldigvis har man jo også resten af ansigtet at lyse op med.

Skal man vælge en kortfattet, effektiv og samtidig snusfornuftig hudplejecocktail, så vil det være dobbeltbeskyttelse i dagtimerne (et serum med antioxidanter efterfulgt af SPF) og A-vitamin til natten. To andre ingredienser er også oplagte: Nemlig lysnende, glødgivende og antioxidantbeskyttende C-vitamin. Udfordringen er bare, at alle ikke tåler C-vitamin omkring øjnene. Se eksempelvis min kommentar her i forbindelse med Årets Serum 2020. Der er også peelende frugtsyrer, men de kan være tricky og tippe begge veje (det kan A-vitamin også, hvis du går for hårdt til værks).

DE SIDSTE TO LØSNINGER kræver mere overvejelse og lidt mere research, også i forhold til at finde den rette behandler:

 • Fillers

Læs med her og få hudlæge Janne Touborgs ord.

 • IPL

IPL er et blitzlampe system, der minder om laseragtigt skyts, men føles som elastikker, der rammer huden og tvinger den til at forny sig. På den måde bliver hudkvaliteten omkring øjnene mere kollagen-stærk og dermed knap så genskinnelig.

Ifølge dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissau er det vigtigt med en såkaldt kort lyspulslængde-indstilling, som trænger ned i dermis (underhuden) og giver en kontrolleret inflammation. Huden tror, den er under angreb og kaster sig fluks ud i at producere mere kollagen. Samtidig opløses det pigment, der kan have klattet sig sammen i det halvmåneagtige område under øjet. Sådan en behandling varer 30 minutter og koster ca. 2500 kr.

Husk, at der altid er en risiko. Så gør forarbejdet, vær kritisk og opmærksom. Og overvej, om ikke hudplejeprodukter rækker.

SÅ HVAD MED DÆKKENDE MAKEUP: De to case-personer fra Go’ Morgen Danmark har hver fået to concealere til test. Så snart de har afprøvet dem, kommer der en vurdering.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/04/2021
Kontant vildledning på DR
Advarsel: Når public service er ikke for børn
08/04/2021
Slemt klogere på strøm efter test
Hvad der skete med mit ansigt

Kommentarer

 • Tanya
  REPLY

  Dem under øjnene regner man med holder længere, op til to år. For mig er det altså endnu længere hvilket på den ene side kan ses som en god forretning, på den anden side noget bekymrende…
  Ja, det er filleren der ligger der og er synlig (ikke meget, andre ville næppe opdage det. Men jeg tænker: hvad hvis man havde fået lavet noget større?!)

  12/04/2021
 • Viola
  REPLY

  Jeg har været utrolig ked af mine render under øjnene siden jeg var teenager og sidste efterår, i en alder af 30, tog jeg beslutningen om at få filler. Jeg er ellers imod den slags og foretrækker bestemt den mere holistiske tilgang og hudpleje. Men det var simpelthen den bedste beslutning nogensinde og jeg har været så glad for det. Selv de nætter hvor jeg nu ikke har sovet nok, hvilket er sjældent da jeg prioriterer 8-9 timers søvn hver nat, men selv med søvnunderskud ser jeg nu ikke nær så træt ud som før.

  08/04/2021
 • Anne
  REPLY

  Hej Anette
  Jeg kunne godt bruge et råd om den perfekte fugtmaske efter Peeling maske. Fugtmasken skal være uden silikone. Og nu hvor vi er i gang, kan du måske også komme med dit bud på den bedste Peeling maske:-).
  Tak for alle dine gode råd – du er så cool.
  Hilsner Anne

  08/04/2021
 • Stine
  REPLY

  Kære Anette. Et spørgsmål som godt nok ikke har noget med mørke rande at gøre. Jeg bøvler med at finde den rette spf creme pt og tænker du måske kan hjælpe. Jeg har en hud med stor tendens til urenheder og rod i pigmenterne. Har dyrket alt for meget sol som helt ung og har sommer-fregner, så jeg får nu en lidt grumset brun hud om sommeren. Så jeg leder både efter en creme med høj spf, men som min hud ikke slår ud af.. Lige pt er der rimelig meget ro på den, når jeg bruger din A-vitamin creme om natten og en creme med niacinamid fra Nøie om dagen. Min erfaring med min hud er, at jo flere ting jeg putter på, jo mere slår den ud. Læste forleden du skrev at jo højere spf jo mindre plads til alt det andet gode i en creme. Men jeg tænker jeg er nødt til at vælge en høj faktor? Omkring de 40? Og har du noget råd ift hvilke ingredienser jeg skal gå efter, så min hud ikke slår ud? Evt hvilket mærke? Mange hilsner fra Stine 🙂

  08/04/2021
 • Pernille S
  REPLY

  Gad godt at have hørt hvad du havde at sige om The Ordinary Caffeine Solution5%+ EGCG på morgen-tv… Når jeg ind i mellem har fridag om mandagen, så er min mand flink til at råbe: “Skynd dig, Anette er på TV” Det blev så desværre ikke denne mandag 😉
  Fin og informativt skriv om IPL.
  Dejlig dag til dig! Kh Pernille S

  08/04/2021
 • Monica
  REPLY

  “Ansigtscremen”, hvilken styrke er den, i forhold til A-vitamin?
  I forhold til “furer” og dybde under øjnene kan jeg varmt anbefale Piccoway laser

  07/04/2021
 • Tanya
  REPLY

  Tak for tip om IPL, det vidste jeg faktisk ikke man kunne få særligt tilrettet øjenområdet.
  Nu indrømmer jeg noget jeg ellers ikke siger højt: Jeg fik for tre et halvt år siden lagt fillers ind for netop at udjævne den indsunkne del af mit underøje-område. Jeg havde håbet at man kunne løfte det hele, fra indre til ydre, for det er sådan set alt sammen der virker indsunket, og dermed også mørkere. Men det kan man åbenbart ikke, og godt for det, nu hvor jeg har set at det nogle dage er synligt som sådan en lille pølle under huden! På gode dage (de fleste, heldigvis) gør det tricket og får det til at se mere jævnt ud.
  Jeg tror at IPL skal være det næste jeg prøver!

  07/04/2021

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *