Opløftet eller tynget?

Sig mig har du selv klippet dit hår her omme? For det er helt skævt…”. Ikke den smarteste indgangsreplik fra en ny frisør, hvis du spørger mig. Han var ellers virkelig sød og klippede fantastisk, men øv for en unødvendig kommentar – i hvert fald over for mig, som straks bliver Anette 2. klasse (der dengang havde svært ved at holde saksen fra venindernes hår og måske derfor er lidt tyndhudet, når det gælder klip-selv).

Anyway, så skal det handle om silikone. Ikke den til større bryster, men den der ofte findes i hår- og hudplejeprodukter. Godt eller skidt? Igen et holdningsspørgsmål. Silikone oprinder fra sand og har en imponerende kosmetisk virkning, når det gælder om at få glansfuld, blødt hår og flot finish på huden. Der er studier, der kalder silikoner uproblematiske. Som eksemplerne her. Og så er der folk som Avedas grundlægger, Horst Rechtelbacher, der fnyser, så jorden ryster, når talen falder på silikoner.

SNUP TIPPET: For mig svarer silikone til fredagsslik. Jeg er vild med at bruge produkter med silikone lejlighedsvis (og især hvis jeg skal ud) – som eksempelvis Moroccanoil eller forskellige primere. To favoritter helt uden er Santes hårbalsam (fugtmætter så det ses plus gør børstens arbejde let) og Philip Martin’s Purifying Shampoo (har en så-er-det-en-ny-dag-vanvittig-skøn duft af pebermynte, eucalyptus og rosmarin) – og så én med: Avedas nye, varmebeskyttende Style-Prep, som kommer til august, men er ventetiden værd. For sikke et volumenboost til fint hår (som mit).

NB: I et interview i efteråret sagde Horst Rechelbacher sådan her til mig: ”Uanset HVOR blød din hud bliver, eller hvor silkeagtigt dit hår føles, så er silikoner farlige. De hober sig op i håret og kan give dig udslet på huden, og derudover kan de ikke nedbrydes. Jo, de kan blive det sand, de oprindeligt var, men en blanding af silikoner og mineralske olier, altså petrokemi, er unedbrydelig. Folk vil sige, at der er fine og mindre fine silikoner, men nix: silikone er silikone og vil eksempelvis aldrig kunne spises.”

21/06/2012
Vil du betale prisen?
24/06/2012
Hvis nu nogen kom forbi med en flybillet

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  Kære Anja,

  Hvis der er en frisør du har tillid til, så synes jeg du skal få en til at se på din hovedbund. Samtidig kan du bede lægen om en henvisning til hudlægen – og på den måde dobbelttjekke. Håber du finder en løsning. Lad mig gerne høre fra dig. Stor hilsen Anette

  26/06/2012
 • Det er noget der kommer og går desværre..jeg kan skifte shampoo/balsam og så går det væk – kun for at komme tilbage 14 dage – 3 uger senere. Jeg er ikke typen der overvasker. 2 gange om ugen. Og ellers skyller jeg kun med vand.

  26/06/2012
 • Tak for tip!

  25/06/2012
 • Ditte H.

  Godmorgen Anette, tak for svar 🙂 Jeg har sådan en grum fornemmelse af, at der er SLS i i hvert fald Sebastian, men lige nu er jeg for doven til at lette rumpen og gå ud på badeværelset og tjekke det …. 😉

  Tak fordi du tager dig tid til at svare – og ha’ en rigtig dejlig mandag!

  25/06/2012
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære Ditte,

  Der er forskellige sulfater. Den mest hudirriterende hedder SLS, og du kan se mere om den her:

  http://www.cosmeticscop.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/1396/sodium-lauryl-sulfate.aspx

  Udfordringen er jo imidlertid, at vi gerne vil være rene, men samtidig ikke tørre ud (her kommer min sang om pH-værdi igen ind).

  Stor hilsen Anette

  24/06/2012
 • Ditte H.

  Jeg kan se, at mange af jer sværger til bl.a. Kevin Murphy, og jeg bruger også KM – skiftevis KM og Sebastian, men hvordan er det liiige med det der sulfat?? Det er vist heller ikke så godt, vel? Eller hyr? Men jeg troede jo, jeg slap for det der sulfat, som jeg meeener er noget skidt, når jeg købte de dyre produkter, men der er faktisk sulfat i både Sebastians og i KMs produkter ….
  Hvad siger du, Anette – er det skidt eller ok det der sulfat?

  23/06/2012
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle,

  Mange tak for jeres ord – og jeg beklager, at i går kun levnede tid til sporadiske svar. Her kommer de sidste:

  @ Charlotte K – takket været dig fik jeg ændret teksten lidt, for nej – silikone er selvfølgelig ikke indlysende for alle.

  @ Anette J – du har helt ret…og silikonen gemmer sig jo under mange navne, men ender som regel på noget med ‘cone’. Kevin Murphy og John Masters er også blandt mine favoritter.

  @ Anja – har du bemærket, hvornår du begyndte at få de små sår? Ændrede du hårpleje-vaner på et tidspunkt?

  @Maj-Britt og Rie – håber mit svar fra i går rækker.

  @ Louise – jep! De skal nemlig ‘løfte’ og ikke punke…Man kan jo vel sige, at sand også er naturligt, når det gælder silikonedebatten.

  @Charlotte – Baby Foot fungerer fordi der nogle er de absolut bedste fugtmættere i (stearinsyre, palmeolie, sheasmør). Men jeg er også begejstret for to andre ting til fødderne: Balsan (se mere på balsan.dk) og Matas hælkur.

  Stor hilsen Anette

  23/06/2012
 • Charlotte

  …og nu til noget helt andet…:-) Kender du Babyfoot og fungerer det?

  23/06/2012
 • Louise

  Indrømmet! Jeg klipper mit eget pandehår, men det jeg ikke kan se vil jeg helst ikke røre ved. Og nej, ens frisør og alle de andre der gør noget godt for os skal udelukkende pampe os med selvtillid – og lækkert hår 😉

  Mht silikone: fri os fra det kunstige når vi kan få noget naturligt der er ligeså godt…!

  22/06/2012
 • Kære Thea,

  Der er skam også masser af arganolie i. Bare ikke arganolie alene. Du har ret i at parfume kan være lidt af en joker, fordi man ikke ved, hvilke parfumestoffer, der er tale om. Men omvendt kender vi jo heller ikke Coca Colas opskrift.

  Stor hilsen Anette

  22/06/2012
 • Thea

  Disclaimer: i det følgende skærer jeg alle frisører over én kam, hvilket selvfølgelig ikke er fair.

  Synes ofte det er tydeligt, at frisører ikke bliver uddannet i ingredienser.
  Det virker som om de råt sluger den information de får fra sælgerne. Fx fik jeg at vide at nej der er ikke silikone i, det er arganolie der er i… Ja ja ja ja, gu er der ej…

  Købte den og ja den er lækker. Men parfume i, så udslæt på halsen hvor håret rammer, så den blev hurtigt givet videre…

  22/06/2012
 • Jeg bruger jo den der Uniq One spray næsten hver dag, for ellers er mit hår totalt umedgørligt. Men der er jo vidst også silicone i.. ville helst være fri, men det er det eneste der gør mit hår pænt.

  Jeg har en lille bøn til dig, Anette. Jeg har fået små sår i hovedbunden og mit hår er ret umedgørligt. Kan du anbefale en god serie?

  22/06/2012
 • Kære alle,

  Jeg vender lige tilbage men må sige, at Moroccanoil IKKE er dårlig (hey, den vandt 2 priser til Danish Beauty Award 2012). Der er intet som Moroccanoil, der kan få mit hår til at flagre fyldigt og lækkert (og føles kraftigere). Men jo, der ER silikone i. Og som skrevet i teksten, så kan du være mere el. mindre tilhænger…men man er kun blevet snydt, hvis sælgeren har claimet at det var REN olie.

  Stor hilsen Anette

  22/06/2012
 • Rie

  Altså nu føler jeg mig snydt! Alle har nu snakket om Moroccan olie og jeg har så købt den til 300 kr! Og så er den er dårligt for håret! ØV

  22/06/2012
 • Anette J

  Har længe brugt serum til håret med silikonen – det har været svært at finde noget andet godt til tørre spidser. Men har netop “opdaget” Kevin Murphy og John Masters sager til håret. Fx balsamen fra John Masters giver det blødeste hår.

  22/06/2012
 • Maj-Britt

  Aj så blev jeg snydt igen… Fik af min frisør at vide der IKKE er silikone i Moroccan Oil! Hmm men er det mon også i Kevin Murphy’s Young again treatment oil? Den er mindst lige så god og dufter blidere;-). Vokset op med Aveda og drømte engang om et besøg på “Farmen”, besøgte i 1996 2 af deres sublime spa’s i NY og Toronto, havde dog kun råd til at få hhv. fine bryn og negle;-).

  22/06/2012
 • CharlotteK

  Hm, det er lidt sort snak for mig – troede silikone havde noget med kunstige bryster at gøre…. Men det kan så åbenbart andre ting også? Tjaa, jeg er vel lidt romersk-katolsk på den – og det er jeg, fordi jeg ikke aner en dyt om det:-)

  22/06/2012
 • Kære Susan,

  Ja og du må jo vel siges at være en insider-kending eller hvad det nu hedder.

  Mange hilsner Anette

  22/06/2012
 • susan

  Giver dig helt og aldeles ret i Sante’s balsam, de er super af økobalsam at være!

  22/06/2012
 • Kære LisaLise – super spændende. Glæder mig til at høre meget mere om det – hold mig endelig orienteret.

  Og til alle jer, der interesserer jer for ypperlig natur-beauty, så tjek Lises site ud. Der er SÅ meget viden at hente.

  Stor hilsen Anette

  22/06/2012
 • Der findes en plantebaseret ingrediens som bliver solgt som ‘vegetabilsk’ silicone og påstås at kunne det samme som silikone. Ikke engang Horst Rechelbacher ville fnyse af den! Jeg er igang med at arbejde med den og finde ud af hvad den kan. Der kommer noget om det på min blog på et tidspunkt i fremtiden. 🙂

  22/06/2012