Silikone – good or bad?

Der er silikone i masser af skønhedsprodukter. Både til hår og hud. Silikone giver ikke allergi, lægger sig ovenpå huden og er endda barrierebeskyttende, vil nogen sige. Fakta er, at de får din creme eller primer til at sprede sig jævnt og let, og dét er guld værd især i solcremer, som ikke må efterlade ‘huller’. De gør også hår glansfuldt. Men. For sådant et er der. Blandt andet spyr Horst Rechelbacher (ham der skabte Aveda) ild, når han hører ordet silikone, og se her hvad den internationale hårguru, Cim Mahony, siger:

Silikone er et quick fix, der svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen. Ved konstant brug bliver hår tørt og ødelagt. Den bedste erstatning er sunde plejerutiner og en god oliebalance i kroppen, og så er  det hovedbundens naturlige olier, der giver den bedste glans. Sørg for at få dem redt godt ud i håret.

Selvom jeg godt kan se plus-punkterne og har haft næsen nede i de få studier, der findes på området, så svarer silikone for mig til fredagsslik. En overfladefornøjelse, der ikke forbedrer kvaliteten eller funktionen af din hud. Jo, du får en silkeglat fornemmelse, som vi alle kan have brug for i Askepotsituationer. Der er ikke noget giftigt i silikone, og du løber ingen risiko. Men generelt tiltaler det mig at søge de fugt- eller fedtstoffer, der er naturlige for huden…og dét er silikone ikke. Silikone er noget, jeg har mellem fliserne på badeværelset, så vandet ikke løber ned i køkkenet.

Jeg er dog ikke mere frelst, end at når en creme indeholder noget virkelig virksomt, jeg gerne vil have huden i, så lever jeg med silikonen. Lejlighedsvis. Eksempler er alt fra  Beauté Pacifiques A-vitamincremer, som er i verdensklasse til ditto B3-vitamincremerne fra Olay. Men der er ingen tvivl om, at flere producenter vil erstatte Dimethicone, som er den mest benyttede silikonepolymer.

Derfor: Hold øje med endelsen ’cone’ i ingrediensoversigten, hvis du vil styre udenom, og vær opmærksom på at produkter med silikone ikke kan økocertificeres og sjældent miljømærkes (kun 1 ud af 1000 Svanemærkede produkter indeholder silikone).   

SNUP TIPPET:  Mht. øverst oppe har jeg i øjeblikket et lavpraktisk wash-and-go trip, hvor jeg ikke kan slippe Less is More’s (silikonefri) Mallowsmooth Shampoo og Protein Spray. Shampooen, der indeholder aloe, hypenfrø- og kokosolie og er fin, men det er proteinsprayen, der virkelig giver mig frisørhårfølelsen. Jeg vasker håret, tørrer det med håndklæde, pifter leave-in proteinsprayen i (den er min frisure-foundation), sætter varmt blæs på og slutter af med et par oliedråber i spidserne. 

26/09/2012
Et sidste skud London
28/09/2012
Mere fredagsslik

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  Kære Rie,

  Ja, som i mad, motion og alt andet. I know.

  Mange hilsner Anette

  28/09/2012
 • Rie

  Det er godt nok svært at finde ud af, hvad der er godt og hvad der er skidt.

  28/09/2012
 • @ Helle – du har ret, der ser ikke ud til at være det i Booster 3. Jeg har spurgt producenten, hvorfor der er i andre af deres produkter. Afventer svar, som jeg nok skal lægge på bloggen.

  @ Tina – det giver mening! Klik på linket og du kommer ind til produkterne.

  @ Birgitte B – og hvis du og din hud er glad, så er det det vigtigste.

  @ Louise T – læg mærke til, hvad Lise skriver: ‘en hudfremmed ingrediens med fantastiske egenskaber’ og hold dig til, at det er FABELAGTIGT, at du har fundet produkter, der virker. Silikone er et holdningsspørgsmål – håber du også vil se, hvad jeg har skrevet i en af mine kommentarer.

  Stor hilsen Anette

  28/09/2012
 • Louise T.

  Jeg er faktisk overrasket (og vist egentlig også lidt skuffet) over at selv Dermalogica har silikone (dimethicone) i deres Barrier repair, at Biosilk Treatment til håret har og ikke mindst at min nye yndlingscreme Vichy Idealia har.

  Jeg kan jo mærke, at produkterne virker – og når også Murad putter Dimenthicone i f.eks. deres Soothing Serum, så er det jo bare ekstra svært at vælge fra – jeg mener, når du jeg kan læse efter, at det er i mange af de produkter jeg faktisk (og endelig) har succes med!

  28/09/2012
 • Jeg holder ikke øje med ingredienserne, så muligvis har jeg smurt mig med silikone… Nå jo, har jo Olay creme og så marocco-olien til håret…

  28/09/2012
 • Tina Irene Povlsen

  Der er meget visualitet på silikonen her 🙂 – På nogle områder har den jo sine gigantiske fordele, og stort set ingen bivirkninger, mens den på andre har unikke egenskaber, men desværre også uheldige påvirkninger. Anvendelsesområder er fysiske rammer og mennesket. Som anvendelse på det levende, kan jeg også godt se bort fra det frelste, når det virksomme er i fokus. Less is more lyder som en must have. Hvor fås denne ???

  28/09/2012
 • Helle

  Kan godt lide betegnelsen “fredagsslik”, som gør hele silikonedebatten lidt mere pædagogisk. 🙂 Jeg sidder lige og kigger på min Super 3 booster fra Beauté Pacifique (med A-vitamin) og jeg kan ikke de at der står noget om hverken Dimethicone eller bare -cone i ingredienslisten…

  28/09/2012
 • Kære alle,

  Silikone er en vanskelig fætter, og der er meget politik i det. Jeg kender umådelig dygtige cremekokke, som tager silikonen ud, fordi de ikke orker ‘kampen’ med at forklare, at de faktisk finder ingrediensen udmærket. Det er et område uden det man kalder ‘nagelfast’ dokummentation hverken på plus- eller minussiden, og det betyder at ALLE kan have en mening om silikone. Så det ER langt hen af vejen et spørgsmål om holdning. Din holdning. Tror DU, det er godt eller mindre godt. Når det er sagt, er der også forskel på silikoner. Eksempelvis er der problematiske af slagsen som her: http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-info/stofgrupper/silikonestoffer, men Dimethicone (som oftest bruges i hudpleje og kosmetik) er en såkaldt lige-kædet og altså fredelig silikone, der kan nedbrydes.

  Og så lige et par konkrete svar:

  @ Charlotte K – det kan der sagtens være.
  @ Fit, Healthy and Happy – jeg får mange emails fra folk, der har haft akneproblemer pga silikone i deres hårprodukter (eller de oplever at hudtilstanden er lettet efter de sagde farvel til silikone).
  @ Heidi – du vil ELSKE dem.
  @ Lise – SIKKE en formulering ‘hudfremmed, men med fantastiske egenskaber’ – må jeg låne den? Det er jo SPOT ON.
  @ Ann-Marie – ja, men den fredelige af slagsen. Og netop Olay er EMINENT, når det gælder alt det B3 kan gøre for huden.
  @ Marie – Pyha. Godt.
  @ Con9 – Det er præcis den slags sammenligninger, der liiige kræver at vi selv må tage stilling.

  Stor hilsen
  Anette

  28/09/2012
 • Sætningen “silikone er noget, jeg har mellem fliserne på badeværelset…” siger jo egentlig det hele? Jeg er selv vild med at bruge silikone, men netop i hus-øjemed, for det er jo genialt til alverdens ting i “håndværker-regi”. Da jeg stod i lære som bygningsmaler, brugte vi det endda til at lime lapper på arbejdsbukserne; det var jo nemmere og hurtigere end at sy dem fast, og tro det eller ej – skidtet kunne sagtens holde til mange kogevaske. Dét siger også lidt om, hvad silikone er for en fætter! Må indrømme, at jeg ikke før har været særlig obs på det i mine plejeprodukter, men det vil jeg være fra nu af! 😉

  28/09/2012
 • Marie Rasmussen

  Really nice to know! Jeg står netop overfor indkøb af ny shampoo og den nye viden skal da bruges når jeg shopper! Btw. BLOGLOVIN er med mig igen … nice 🙂

  27/09/2012
 • Ann-Marie

  Har hørt fra min frisør, at silikone i håret, også kan være den største årsag til bumser, så det kan da ikke være godt at smøre i ansigtet. er det silicone i alle Olay prudukter??
  Tak for alle dine gode råd :O)

  27/09/2012
 • Lise Grosmann

  Fantastisk fin håndtering af en hudfremmed ingrediens, som (desværre)har så mange skønne talenter. Jeg er helt enig med dig hele vejen igennem….også denne gang!

  27/09/2012
 • Heidi Ringbæk

  De produkter til håret ser da så lækre ud, de må da prøves. Ligner lige noget mit hår vil elske – fugt.

  27/09/2012
 • Det vil jeg helt sikkert lige have i baghovedet næste gang jeg skal købe plejeprodukter 🙂 Jeg vidste slet ikke, at silikone kan være så skidt for håret…

  27/09/2012
 • CharlotteK

  Efterhånden begynder jeg at få en ide om, hvad silikone også kan være (udover fyld til bryster)…. Er der silikone i voks til håret f.eks.? – er på job, så jeg kan ikke lige gå på badeværelset og se ingredienslisten…

  27/09/2012