Stop med én ting, hvis din hud er sart eller fugtfattig

Lyt til dagens artikel her

 

Vi taler om rens. Om hvordan det nogensinde blev en sandhed, at vi skulle rense ansigt to gange i døgnet – som om rens skulle følge samme logik som tandbørstning. Der eksisterer mig bekendt ikke et eneste videnskabeligt studie, som dokumenterer det hudforbedrende i netop den praksis. Til gengæld kan de fleste hudlæger nikke genkendende til resultatet af for kradsbørstige renserutiner, fordi mange desperat prøver at transformere såkaldt – og helt tåbeligt benævnt – ’uren hud’ til ren ved, ja … hidsig afrensning.

Hold dig i stedet til at rense dagen af om aftenen med et produkt, der fjerner makeup, støv, overskydende fedtstof og solfaktor. Vælg et renseprodukt (som for eksempel pHformulas E.X.F.O. Cleanse eller Aiia Cleansing Gel), der ikke stripper huden, så den føles stram, men som efterlader den stadig smidig umiddelbart efter brug. Om morgenen fungerer det perfekt med bare en blød og opvredet vaskeklud eller svamp.

Det gælder også dig med fedtet hud. Men hudlæge Johan Milling Holk Poulsen ser netop personer med fedtet hud og akne have trang til at rense mere ihærdigt. Og det ender ofte med en irritation af hele talgkirtelsystemet. Det han kalder en decideret ond cirkel med risiko for fremprovokering af andre hudlidelser som rødmende rosacea og såkaldt perioral dermatitis – begge typiske inflammationssygdomme i ansigtet. I sin klinik anbefaler han dagligt folk at bruge mindre af to specifikke ting: Foundation og renseprodukter. I forhold til eksempelvis akne er det som bekendt umuligt at rense sig ud af udfordringen, men du kan nemt gøre det omvendte: rense dig til flere problemer.

På spørgsmålet om, hvordan vi bedst kommer omkring den daglige vask af ansigtet, lyder hudlægens anbefaling:

”Brug vand, som er lidt varmere end hudtemperaturen. På den måde bliver både SPF, makeup og snavs skånsomt fjernet. Eventuelt sammen med en smule renseprodukt og altid gerne sammen med en blød og opvredet vaskeklud.”

I virkeligheden er huden jo et vildt hus, at bo i. Den er langt mere standhaftig, end de fleste giver den credit for:

 • Immunforsvaret er et fintmasket net af intern kommunikation, som udover at producere forebyggende antimikrobielle peptider, altså bittesmå proteindele, også er i konstant dialog med de immunceller, der holder vagt og har en direkte forbindelse til hovedkontrolcentret, nemlig din tarm.
 • Cellerens sker automatisk, når dit lymfe-flow er fornuftigt. Du kan hjælpe det på vej ved at huske dybe vejrtrækninger, grine på ned-i-maven-måden, bevæge dig og lave let, lymfedrænerende massage i ansigtet.
 • Huden eksfolierer endda sig selv. Men kun til et absolut minimalt husbehov, for den er af natur en doven fætter, som bliver sløvere til eksfolieringsarbejdet med årene. Det betyder mindre glød og mindre friskhed, men er nemt at rette op med brug af en vaskeklud eller svamp.

Selvrensningsprocesserne kender dog hverken til makeup, snavs og solfiltre, så det giver mening, at ansigtsrens er opfundet. Men ikke dobbeltrensning i løbet af et døgn.

Jeg er i øvrigt stoppet med at tælle de mange tilbagemeldinger herinde fra folk, der ved at stoppe med rense både morgen og aften er endt ikke bare mindre irriterede og sarte i huden, men decideret har fået en mere fugtmættet hud retur.

DE TO ANDRE TING, DET ER OPLAGT AT STOPPE MED

 • Skrubbecremer hører til på kroppen og ikke i ansigtet. Vælg i stedet ikke-ridsende enzympeeling og syrer, der kan variere i mildhedsgrad. Og overvej altid hvor meget eksfoliering, der er brug for. Mere er sjældent bedre.
 • Hvis du kommer din hudpleje på lagvis, altså først serum, så creme, så lad det ikke gå for hurtigt. Huden skal nå at absorbere det første lag (men uden at blive tør), inden cremen fordeles. På den måde undgår du, at det begynder at fnulre.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du HER.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du lige nu kan vinde Ansigtscremen X 6 hud-, kost-, og søvnmotiverende bøger.

BEDRE HUD MED ÅRENE LIVE i Herning den 21. september. Din billet får du her.

02/08/2023
VIND Ansigtscremen & kostkloge ord
VIND vores bedste bøger & Ansigtscremen til en værdi af 2000 kr.
07/08/2023
A-vit er vejen ud af mindre sart hud
Eksperternes dom: Din rødme er væk

Kommentarer

 • Sanne

  Rens to gange om dagen, er jeg sikker på er en salgsfidus. Hvis producenterne kunne bilde os alle ind at det var nødvendigt, kunne de jo sælge dobbelt så meget. Lige som at vaske hår hver dag, de har klappet i hænderne hele vejen til banken. Jeg har virkelig tænkt over hvor mange rutiner og produkter, som er affødt af at der skal sælges mere. Og det endte jo med at blive en vane, en norm, indtil vi begyndte at stoppe op og sætte spørgsmålstegn ved det – og det er altid godt, og det er du god til.

  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  16/08/2023
 • Christina kragh

  🌸

  08/08/2023
 • Annette Emerek

  Hej Anette
  Jeg har altid brugt skintonic, efter rens med mild rensemælk fra Matas, hvor jeg vasker efter med vaskeklud.
  Kan se på vatrondellen, som jeg bruger flere gange, at rensemælk og vaskeklud ikke for alt snavs med. Jeg bruger ikke makeup.
  Har du et bud på et mildt parfumeri renseprodukt, uden brug af skintonic.
  VH Annette

  08/08/2023
 • Anette

  tip:
  Hos staybeautiful.dk har de lige nu EXFO Cleanse i flere størrelser – helt op til en halv liter.

  Så det bare lige, hvis nogen er interesserede.

  07/08/2023
 • Pernille

  Jeg har en pæn stak hvide aflange vaskeklude liggende på bordet i badeværelset. Tror de er købt i Ikea for et par kroner stykket. Det føles vildt luksuriøst at skylle en klud op i varmt vand og vaske ansigtet et par gange, inden kluden bruges under armene mv ned ad kroppen. Hver vaskeklud bruges kun een gang og ryger til varm vask sammen med sengetøj osv. Tak for rådet – det er blevet en god vane og huden føles ren bagefter!

  07/08/2023
 • Kristina Jensen

  Hej Anette
  Hva vil du sige til at man bruger Pc Skin Perfecting 2% BHA .. under din A vitamin crem ? Går det ?

  07/08/2023
 • Tina

  Er lige begyndt med din a-creme, suger til mig af din viden. Spændende præmie!

  06/08/2023
 • Marianne

  Ville vildt gerne til arrangement i Herning, men der står det kun er for borgere i Herning kommune?

  06/08/2023
 • Karen

  Renser heller ikke om morgenen men skifter ml biodermas miscellar Water og rensemælk fra Jurlique. Og har i øvrigt lige fået en prøve på en olie rens fra Naughty Alchemist (Calming Cleansing Oil) fra Beauty Avenue. Kan anbefales. Så lækker! Dufter himmelsk og efterlader huden ren men ikke stram som på Clinique 123 måden 😂

  06/08/2023
 • Janne Kastrup

  Jeg undrer mig tit over, at kluden skal være opvredet, for jeg synes den er blødere og rarere mod huden, når den er slaskvåd. Men det sidste fungerer selvfølgelig bedst i badet 😊

  06/08/2023
  • Tina

   Hej Anette ☀️

   Jeg bruger NU- face om morgenen skal jeg ikke vaske min hud af først så “strømmen” s Trænge igennem ? Eller er en svamp/klud stadig nok?

   Bruger din A vitamin creme om aftenen kan jeg bruge den sammen med PC 10% Azelaice Acid?

   Go søndag /Tina 😊

   06/08/2023
   • Tina

    Tak Anette
    Så det du siger er 🤓😅
    Ingen rens før Nu-face
    Bare på med gel også en “våd”klud/ svampe Efterfølgende..

    06/08/2023
 • Trine

  Hej Anette
  Jeg har længe været glad for miccelar water fra Bioderma til at fjerne dagens snavs, men er i tvivl, om den renser “godt nok”? Skal jeg evt. bruge vand efterfølgende?
  Har prøvet diverse rensemælk og skum, men min tørre hud stritter imod!
  Hilsen Trine

  06/08/2023
  • Lisa

   Trine, jeg bruger også kun micellarvand til rens om aftenen og min hud er klart også gladest for det i forhold andre former for rens. Min hud er sart med rosacea:-)

   06/08/2023
  • Camilla

   Prøv en gel rens – fx Tina Lykkegaards rensebalm. Stripper slet ikke huden i min optik – tværtimod.

   06/08/2023
 • Jeannette

  Kære Anette

  Jeg er lære hver dag 🙂 har altid “over” renset min hud. Og siger det igen:-), min hud er seriøst blevet bedre efter jeg har “fundet” dig.
  Kh Jeannette

  06/08/2023
 • Julie

  Hej Anette

  Jeg vil helst bare proppe alt i ansigtet uden pause; fugtmist, serum, olie, creme. Swush-sush. Men nu har jeg jo lært af dig, at jeg skal give et produkt tid til at virke, inden jeg putter det næste på.

  Men har vi egentlig evidens for, at huden ikke kan optage hele møget i en pærevælling?

  Jeg kan se, at du også bruge “mængde-argumentet” som grundlag for at anbefale? begrundelse for, at man bruger din (skønne!) A-vitamin ansigtscremen om aftenen.

  Her skriver du at det også er for at undgå, at det fnuldrer, hvad der kun sker for mig, hvis kvaliteten af produkterne ikke er i orden.

  Bedste hilsner – og tusind tak

  06/08/2023
 • Tina olsen

  Jeg er så glad for Tina Lykkegaards produkter inkl den Molde ansigtsrens , som er meget mild .

  06/08/2023
  • Camilla

   Helt enig!

   06/08/2023
 • Christina kragh

  Den nye rens fra wintners daughter er virkelig skøn og mild og huden følels slet ikke stram og så dufter den fantastisk.🤗

  06/08/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.