Strygejerns-vitaminet

Populært kaldet strygejerns-vitaminet ligger alfabetets førstedame helt fremme i feltet, når det gælder hudforbedring. Årsagen er, at der er tale om en så kraftfuld ingrediens, at den er i stand til at påvirke hudcellernes opførsel. Vi er altså ude over beskyttelse og næring. Det her gælder forandring, hvor A-vitamin kan:

1)    Lysne koks i pigmenterne ved at eksfoliere hudoverfladen

2)    Mindske porestørrelsen. Men. Før du her råber hurra, så gælder det ikke den porestørrelse, du er født med. Det gælder evnen til at få de porer, der er forstørret af solskader eller akne til at stramme sig ind på plads igen.

3)    Glatte og fylde ud på samme tid, fordi mængden af kollagen øges.

A-vitamin er dog også forvirrende, fordi det er en stor familie: Den stærkeste version er A-vitaminsyrecreme, som er et lægemiddel, der tvinger cellerne til at gøre ovenstående. Udfordringen er, at der er bivirkninger som tør og rødmende hud. Den næste i rækken mht. styrke er retinol, som er alkoholversionen af A-vitamin, der fås uden recept. Retinol fungerer som et pre-drug, der omdannes til A-vitaminsyre i huden (hvor smart er det ikke lige?). Men. Retinol er en skrøbelig ingrediens, og det er umuligt at se på bagsiden af produkt, om den er behandlet forsvarligt. Hold dig derfor til producenter, du stoler på.

Endelig er der den svageste version, nemlig ’ester’-formen af A-vitamin (Retinyl palmitat & acetat). Men ved i samme produkt at bruge flere forskellige estere som eksempelvis Beauté Pacifique gør, så er der flere indgange til huden og dermed større effekt.

SNUP TIPPET: A-vitamin gør huden lysfølsom, så husk SPF. Lys nedbryder A-vitamin, så natbrug er en god idé. Gode A-vitamin producenter tæller Environ, Beauté Pacifique, Verso, ROC og pHformula. Vær opmærksom på, at ikke alle undlader silikone, selvom det er hudpleje til natbrug. Booster 3 fra BP og Environs retinol-produkter er uden. Renseproduktet fra La Roche-Posay vender jeg begejstret tilbage til.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/02/2015
Genialt for huden
06/02/2015
Fat det med fugt og fedt

Kommentarer

 • HeLene

  Jeg leder efter noget at udskifte min long loved 3 booster fra BP med til natten i en periode… Tager taknemmeligt imod alternativer til a-vitamin creme (i rimelig prisklasse) eller andet aktivt, ikke vækst faktorer, som jeg kan bruge til natbrug når jeg siderspringer et par måneder fra BP 🙂

  12/02/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @HeLene – I den INCI-oversigt, du har skrevet, så står der retinyl palmitat, som er ester-versionen af A-vit. Altså den mildeste.

  @Sandra – A-vit foreslår jeg til natbrug. Til om dagen synes jeg du skal kigge efter god antioxidantbeskyttelse + SPF.

  @Lykke T – Du vil typisk se resultater efter 2-3 måneder.

  Stor hilsen Anette

  11/02/2015
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Pernille S – Desværre ikke, men bed dem om en prøve. Det synes jeg alle mærker skal være villige til at dele ud. Hvis de siger, de ikke har, så kan de komme lidt i en prøvebeholder.

  @ Christine – Det giver desværre ikke rigtig nogen mening at tale procenter (selvom jeg godt ved, at nogle gør det). I følge hudlæge dr. Leslie Baumann, som er ekspert, når det gælder retinol, så handler det om at finde de producenter, der forstår at behandle A-vit forsvarligt, så det bevarer styrken til at hudforbedre.

  Stor hilsen Anette

  11/02/2015
 • @Christine – du nævner at du ærger dig over at Environs Retinolprodukter sælges i glas. Environ har ikke nogle Retinol produkter som sælges i glas emballage. Dette er også gældende for deres A-vitamin cremer med esterformerne.
  For Environs vedkommende måles A-vitaminet i I.U. (international units) og af konkurrencemæssige grunde, oplyses procentdelen ikke.
  A-vitamin indholdet er det maksimale tilladte indenfor kosmetikprodukter, og bliver også kontrolleret samt testet hos Swiss Vitamin Institute.
  Ligesom med A-vitamin cremerne, er der også et step-up system med de 3 retinol sera. Koncentrationen stiger for hvert trin, og dette er for at sikre at den enkeltes hud får mulighed for at tilvænne sig, uden at den famøse retinoid reaktion opstår.
  Ønsker du flere oplysninger, er du velkommen til at kontakte mig.

  Mange hilsner
  Mette Bang Hansen

  (MBH Derma Supply)

  09/02/2015
 • Christine

  Kan du ikke svare på, hvilken procent retino, der er i Environ?

  07/02/2015
 • Pernille Sparsø

  Nogen som har erfaringer med Hydreane BB Creme Peaux sensibles fra La Roche-Posay (teint light) ? Gode såvel som dårlige!?

  07/02/2015
 • Jeg er i skrive-eksil et par dage, men vender tilbage med svar. 1000 tak for jeres indspark. KH Anette

  07/02/2015
 • Ubs ! Jeg ser lige at First Aid Beauty Face Cleanser, som jeg spurgte om tidligere, indeholder alcohol. Så den er slået ud af hovedet.

  Rigtig god weekend. 🙂

  07/02/2015
 • Elise Søgaard

  Vil bare lige sige tusind tak for svar!! Og rigtig god weekend! 😀

  06/02/2015
 • Sidse Pipi

  🙂 Tak for svaret.

  06/02/2015
 • HeLene

  Den her diskussion følger jeg spændt med i. Tak for svar og jeg læser videre!

  06/02/2015
 • Kira B.

  Wuhhuuuu har lige modtaget min Beautyspace-pakke, med lækker olie og serum OG SIDST men ikke mindst, lækker mørk chokolade 🙂 lige nu er jeg meget glad for chokoladen, men tænker at jeg også vil blive glad for de andre ting i pakken, inden for kort tid!!!
  Er så spændt på at prøve serumet!

  06/02/2015
 • @ Ann J, Skinceauticals er godt og effektivt (og dyrt)

  @ Sidse – Kapillærer, der HAR taget skade kan kun fikses med IPL. Har du min bog, hvis jeg må være så fræk?

  @ HeLene – Nonstop. Booster3 kan man bruge i lang tid, men det er altid godt efter fx. et år at skifte fx. til et andet A-vit produkt og så gå tilbage (jv. ‘loven om sidespring’)

  @ Elise Søgaard – Øjencremen du nævner er fin, og det er den milde esterform, der er tale om. Brug evt. Nilens Jords serum under for ekstra fugtboost.

  Stor hilsen Anette

  06/02/2015
 • Ann J.

  Hej Anette! Super blog……Har du nogen erfaring med Skinceuticals Retinol creme?
  xxx

  06/02/2015
 • Hej Anette.

  Den 19. december skrev du dette: “NB: Jeg har et ekstra, og meget budgetvenligt, verdensklasse-bud på røde læber coming up på Instagram” på dit indlæg her på bloggen.. Men har ledt og ledt på Insta og kan ikke finde den læbestift som du henviser til? 🙁

  Kh Viola

  06/02/2015
 • lykke tørnæs

  A-vitamincremer….hvor længe skal man egentlig bruge fx. en a-vitamin fugtighedscreme (morgen og aften) før man bør begynde at se resultater? Mindskede porer osv… Hvor længe er egentlig rimeligt at vente på resultater (om end små af slagsen) af hudplejeprodukter? Mvh. Lykke

  06/02/2015
 • Helle Andersen

  Er vildt glad for BF super 3 booster, den gør virkelig en forskel. Bruger den hver nat og har lige købt en ny tube, har lige bestilt en Needel Roller fra Environ, er så spændt på at se om den kan speede processen med at få bugt med pigmentpletterne lidt op. Har tænkt samtidig at bruge Bio Effect serum. Men hvordan er det nu det er med den, skal selvfølgelig bruges om natten på velrenset hud, men skal den bruges helt alene hver anden nat og så super 3 booster den næste eller hvordan?? Kh. Helle

  05/02/2015
 • Christine

  Hvor mange procent retinol er der i Environ?
  Jeg ærgrer mig lidt over, at deres retinolprodukter sælges i glas, da lys netop er en af de ting, retinol ikke tåler.
  Prøv at tjekke Clinical 1% fra Paula’s Choice, det er en høj opløsning, og den er rigtig godt pakket.

  05/02/2015
 • Sandra Dupont

  A-vitamin creme til natten, men hvad så som dagcreme? Har stort besvær med at finde en god! Har brugt Tromborgs below 10 degrees creme. Den var god efter lidt tid dog meget parfumeret og i den dyre ende.

  05/02/2015
 • HeLene

  Det er lidt synd at der er dimeticone i den her, da den ellers er skøn til natten og virker
  CRÈME MÉTAMORPHIQUE
  ANTI-RIDES POUR LES YEUX
  Giver det mening at bruge den til dagen i stedet for?
  Surfer lidt efter indhold etc for at researche det jeg har hjemme 🙂

  05/02/2015
 • HeLene

  Her er a vitamin fra urtegaarden

  A-vitamin

  Fedtopløseligt A-vitamin stabiliseret med palmitinsyre. Indeholder 100.000 IE/g.

  Levnedsmiddelkvalitet.

  Stimulerer dannelsen af collagen, virker cellefornyende og øger hudens elasticitet. Velegnet til alle hudtyper, men er især egnet til moden og uren hud.
  Anvendes i creme, lotion, salve og kropsolie som en del af slutfasen (efter afkøling).
  Dosering: 1-5% i creme, lotion og salve, 4-5% i kropsolie.

  INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Arachis Hypogaea Oil

  05/02/2015
 • Gitte

  Ja dette med hvad, hvor og hvornår A-vitamin og sammen med hvad er jo en videnskab.
  Har selv i et par år – efter anvisning fra dig Annette – brugt Super Booster 3, men kun om natten og kun hver 2. nat. Denne erstattes så de andre nætter af en Balance Me olie (Rose Otte et eller andet). Fungerer perfekt og er en erstatning for de dyre Decleor produkter, som jeg tidligere troede jeg ikke kunne leve uden. Det går fint. Fugtigheden hentes ind ved brug af Embrypderme Revitalising Care. Se det vil jo sige 3 forskellige mærker – er det at være utro???? Fint – så er jeg utro.
  Gitte

  05/02/2015
 • @ Sidse Pipi: Hvis du kan finde INCI ligesom her: http://www.urtegaarden.dk/product/personlig-pleje/a-vitamincreme.aspx, så bliver styrken tydelig. I deres creme er der tale om en ester (palmitaten). Men igen: Man er nødt til at researche lidt mht. HVORDAN de behandler deres råvare. A-vit kan smadres, så der kun er antioxidantværdien tilbage.

  KH Anette

  05/02/2015
 • Nyder dine indlæg og dine rigtig gode og underbyggende råd. 🙂

  Jeg er på jagt efter et godt renseprodukt uden olie. Da jeg pt bruger Bioeffect.

  First Aid Beauty Face Cleanser, har jeg en stor prøve tube af. Er den ok ?
  På forhånd mange tak. 🙂
  Allantoin and Aloe Barbadensis Leaf Extract: Heal and soothe.
  -Glycerin: Moisturizes and protects the skin.
  -FAB Antioxidant Booster: Combats free radicals.

  Water, Sodium Coloyl Isethionate, Glycerin, Stearic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Stearyl Alcohol, Sodium PCA, White Tea Leaf Extract, Chrysanthemum Parthenium (Feverfew) Extract, Licorice Root Extract, Allantoin, Hydroxypropyl Methylcellulose, Disodium Cocoamphodiacetate, Coco-Glucoside, Glyceryl Stearate, Disodium EDTA, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol.

  05/02/2015
 • Kiss Jacob

  Apropos A vitaminer..

  Jeg har været på Hotel og landet rundt nu i 14 dage. i går var det sidste dag og min hud var godt nok træt..

  Så brugte jeg Beute Pacifique CLINICAL SUPER 3 som Maske (en maske jeg aldrig tog af igen, selvfølgelig)

  Tænk dig – alle mine kollegaer spurgte hvad jeg havde gjort ved min Make Up.

  EFFEKTIVT må man sige (jeg kunne selv se se det)

  Jeg ved ikke noget som helst om hud, men lige der havde der været en lille fe forbi med støv….

  05/02/2015
 • Vibe

  Hvis man nu er super urtet og økoagtig; kan du så anbefale den bedste øko udgave af en god A-vitamin creme? Eller bør man gøre som Pipi foreslår, og købe ren A vit? 🙂

  05/02/2015
 • Elise Søgaard

  Hej Anette. Elsker at læse dine indlæg og bruger dem jævnligt til at dobbelttjekke mine indkøb. 🙂
  Denne artikel får mig dog til at overveje noget: Jeg har købt en øjencreme i Matas – Beauté Pacifique – og den står der A-vitamin på. Men jeg har købt den til daglig brug. Og når jeg så læser denne artikel så lyder det jo ikke som nogen god ide alligevel? At smøre på tør øjenhud og så gå ud i dagligdagen bagefter? Eller hvordan??
  Er ikke interesseret i så meget andet end fugt til huden i øjenomgivelserne. Og det husker jeg bedst ved at bruge en øjencreme :p

  05/02/2015
 • Sidse Pipi

  Hvad mener du om 100% ren A-vitaminolie?
  Urtegården laver en sådan, hvor der anbefales doseringer på etiketten. Kender du noget til den?

  05/02/2015
 • HeLene

  Et konkret spørgsmål: Hvor længe bør man bruge 3boosteren, altså kan man være på den non stop eller er det en god idë at pause og stå på igen?
  Den gang jeg startede så trappede jeg op med deras metamorpic creme først.. så også deraf spm. Hvis du har lyst at uddybe?

  05/02/2015
 • Sidse Overgaard Knudsen

  Fedt indlæg!! Hvilket vitamin eller lign. skal man så kigge efter hvis hudens kapillærer har taget skade og huden er ru, rødmosset og porerne grove? Huden omkring mine næsebor er præcis som beskrevet som følge af skrap eksfoliering som teenager – og kan samtidig ikke finde ud af om dermaroller er no-go eller en fordel i kampen for at reparere huden? Samt hvad jeg skal satse på af produkter/ingredienser som kan bedre skaden?

  05/02/2015