Styr på hudens grydelåg?

Selvom vores hudbarriere er tyndere end tynd, så fungerer den som det værn, der holder det gode inde og det dårlige ude. Vi taler en 0,01 til 0,02 mm tynd hinde, der selvsagt helst ikke må være læk. For hvis den er, så bliver det svært, eller nærmere umuligt, at arbejde på andre ting, lige fra hidsige solpletter til glød og linjer.

Så hvad kan bringe den ud af kurs? Det kan flere ting, bl.a. skiftende vejr, oversyrede produkter eller for meget sol.

Hvad karakteriserer en kompromitteret barriere? Typisk gør rødme, tørhed, kløe og mangel på glød i huden.

LØSNINGEN er rimelig enkel med de her 5 tommelfingerregler:

 • Gå back to basics og tjek som det første dit renseprodukt. Et renseprodukt skal selvfølgelig gøre huden ren, men ikke strippe den for egne fedtstoffer. Er du eksempelvis glad for skumrens, så overvej at tilsætte en oliedråbe.
 • Investér i en luftfugter her om vinteren (afhængig af dit indeklima).
 • Lad være med at overeksfoliere – se, hvad der sker ved at holde helt pause med skrubbeprodukter.
 • Gå efter barrierelappende indhold i dine hudplejeprodukter: Det er bl.a. ceramider, hyaluronsyre/glycerin, de gode omegafedtsyrer, squalane og lecitin.
 • Netop nu vil de fleste have glæde af en afsluttende oliedråbe ovenpå den normale hudpleje. Dråben kan også blandes i din creme. Overvej noget let som squalane eller jojobaolie.

HVAD SIGER EKSPERTEN? I dag professor og hudlæge Peter Bjerring:

Hvordan ved man, om har en stærk barriere?

Det ved man, når man ikke får tørhed eller eksem af gentagen kontakt med vand, sæbe og irritative stoffer så som citronsaft, vaskepulver etc.

Og hvis man er læk, hvad er så den bedste kur?

A: Hvis det ikke er slemt, er det bedst at lade huden undgå påvirkninger, der kan irritere den. Sørg for at beskytte den med en langtidsvarende (holdbar) barrierecreme (fugtighedscreme). Her er der to muligheder: Enten kan du vælge en creme med meget højt fedtindhold, hvor en stor del lægger sig uden på huden som en flydende handske (og derfor ofte gør den ulidelig at bruge i hverdagen). Eller du kan vælge en mere moderne creme, som indeholder barriere-dannende stoffer (se ovenfor), som lægger sig i hornlaget og derfor ikke generer i det daglige.

B: Hvis utætheden i hudens barriere er så omfattende, at det giver akutte irritationer som rødme, kløe og hævelse, er der nok brug for et receptpligtigt middel , for at få reaktionen i ro indenfor en rimelig tid.

3 VARME ANBEFALINGER FRA ANETTE: 

 • Smidig hud indefra: Fiskeolie er dokumenteret sundhedsfremmende for flere ting – inklusive hudens smidighed. Nærlæs altid på emballagen for betegnelserne EPA og DHA. Det er nemlig de to fedtsyrer, der ernæringsmæssigt bliver betegnet som to af de vigtigste omega-3 fedtsyrer, hvor den anbefalede mængde EPA og DHA er 250 mg om dagen.
 • Ceramider, som vi hidtil mest har kendt i hudpleje, optræder nu også i kosttilskud målrettet huden: Her fra Smuuk Skin med kollagen, C-vitamin og ceramider (se relevant studie her).
 • Oskias barrierelappende fugtbasker af et serum ‘Isotonic Hydra-Serum’ er oplagt i dagtimerne. Indeholder en håndfuld fugtmættende elektrolytter (mineraler), niacinamid, aminosyrer, peptider og ceramider. Det er mærkbar fugtmægtning, der i øjeblikket giver mig optur, fordi produktet ligesom hægter sig fast huden – er ikke i den billige ende, men til gengæld drøjt (én dråbe pr. kind sådan cirka).

Læs mere om hudbarrieren her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor vi tager tricket hentet fra apoteket til tør kropshud. Det bliver i dag eller i morgen.

FOTO JENS PETER ENGEDAL

11/01/2021
Hvad vil komme til at definere året 2021?
Der er ingen planet B
14/01/2021
Hvad redder dit humør?
Listen over, hvad der gør godt, når alt lukker ned

Kommentarer

 • Gry Astrid Larsen

  Mener de, at A-Vitamin godt må bruges under graviditet?
  Det har jeg aldrig hørt en læge sige?
  Det er jo et forsigtighedsprincip, og det skal jo ikke i boldbanerne hos den gravide, tænker jeg.

  26/01/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  @ Gry, åh den har næsten lige været i. Det med A-vit under graviditet er et ekstremt forsigtighedsprincip, nogle hudlæger griner af det. Så meget en personlig sag.

  @ Camilla, nej, jeg vil anbefale både fugt og fedt, eks. Karmamejus HERO først og så en en god E-vitamin olie på (E-vit virker smidiggørende).

  @ Anne, en kombination af frugtsyrer og A-vitamin vil kunne gøre en smule. Jeg har skrevet om det, hvis du søger på strækmærker i emnefeltet.

  @ Tine Olsen, hvis du er glad for tilfreds nu med P&M (som jo ER så fint), så vil jeg stille mig tilfreds. Hvis du gerne vil have endnu mere barrierehjælp, så er Oskias nye et godt (opgraderet og jo også noget dyrere) valg.

  @ ZS, YES. Vicky har en lille en til under 300 kr. Jeg bruger den på mit skrivebord men uden den medfølgende Vicky-lugttablet ;o)

  @ Elisabeth, jeg synes der er meget mægtig godt at sige om carbamid (urea på en INCI). Vandbindende og virkelig blødgørende. Ved ekstremt høje koncentrationer kan urea blive irriterende, og der er du ikke med 5%.

  @ Fru Jakobsen, jeg kan godt forstå du undrer dig, for det lyder mærkeligt. Nogle gange reagerer man af uforklarlige årsager. Jeg ville flytte mit A-vit til dagtimerne, hvis jeg var dig. Beholde din EGF, som du er glad for om aftenen. Og med SPF ovenpå om dagen.

  @ Cille, jeg tror, du vil kunne mærke forskellen i forhold til din udfordring. Det er et opgraderet produkt.

  KH Anette – og 1000 tak for tålmodigheden.

  26/01/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  1000 tak for kommentarer og spørgsmål. Jeg vender tilbage med respons i løbet af mandag d. 18. 1000 tak for din tålmodighed. KH Anette

  14/01/2021
 • Cille

  Hej Annette

  Jeg bruger lige nu, på din anbefaling, Pestle & Mortar pure hyaluronic serum, men bliver nysgerrig på Oskias ‘Isotonic Hydra-Serum’. Jeg har tør og sart hud med tendens til rødme, og jeg kan tydelig mærke årstiden på min hud, hvorfor jeg også må påfører Pestle & Mortar pure hyaluronic serum dobbelt om dagen. Ville Oskias serum fungere til min hud samt måske give endnu mere fugt end pure hyaluronic serum?

  14/01/2021
 • Fru Jakobsen

  Endnu engang et super relevantindlæg, tak.
  Og nu til mit spørgsmål: jeg har gennem flere år brugt A-vitamin, enten Environ step-up, eller BP. Nu hvor jer er begyndt at kombinere med Bioeffect serum, reagerer min hud med irritation nærmest som om jeg havde overdoseret med A-vitamin. Er det en meget stærk cocktail? Tidligere har jeg uden problemer anvendt Bioeffect alene om natten men jeg vil jo gerne have max resultat.
  Bedste hilsner herfra

  13/01/2021
 • Elisabet

  Hej Anette
  Jeg kunne godt tænke mig at høre din holdning til carbamid. Jeg bruger gerne en 5% carbamidcreme fra Matas til kroppen og synes, at den virkelig er god til at holde huden fugtmættet – ikke mindst på fødderne. Men er der noget om, at man ikke bør anvende creme med carbamid dagligt?

  13/01/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Anne:
  AHA kan hjælpe på at “udglatte”/forfine udseende af strækmærker – også A-Vitamin.
  Paulas Choice har en bodylotion med 10% AHA.
  God kombi – med begge, ville jeg sige.

  13/01/2021
 • ZS

  Du har flere gange nævnt, at det kunne være en god ide med en “fugtmaskine” til vintermånederne. Jeg har noteret mig, at Dyson har en avanceret en, men så skal de fleste nok i banken for at låne dels til selve maskinen, dels til de ekstra kvm den kræver ;0)) Har du et bud på en løsning, som er økonomisk og pladsmæssigt mere tilgængeligt, men også reelt effektivt?

  13/01/2021
 • TINE OLSEN

  Relevant indlæg som jeg har læst med stor interesse!
  Tænker at man – næsten – ikke kan få nok fugt – og Oskias nævnte serum ‘Isotonic Hydra-Serum’ lyder særdeles interessant. Dog er jeg i tvivl, om jeg vil få fuldt udbytte af produktet, når jeg samtidig bruger Pestle & Mortar pure hyaluronic serum?? Måske nok bedst at bruge ét ad gangen?

  13/01/2021
 • Anne

  Jeg har under min graviditet fået enkelte mindre strækmærker på mine baglår. Kan A-vitamin mon hjælpe på dette – f.eks. Seriøst bedre hud ansigtscremen? Eller kan du anbefale noget andet, som kan mindske strækmærkerne bare en smule?

  12/01/2021
 • Anne

  Jeg har efter en graviditet fået enkelte mindre strækmærker på mine baglår. Vil A-vitamin hjælpe i dette tilfælde – f.eks. Seriøst bedre hud ansigtscremen eller kan du anbefale noget andet, der kan mindske strækmærkerne bare en smule?

  12/01/2021
 • Gry Astrid Larsen

  PS: Og self. Shea butter!

  12/01/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Hej Camilla,

  Tillader mig lige, at svare dig…

  Du må ikke anvende A-Vitamin under graviditet 🙂

  Jeg ville anbefale cremer med glykolsyre (PHA) og ceramider – evt. i kombination med gode olier (joboba, sunflower mm.)
  Du kan også bruge PHA – latic acid/mandalic acid.

  12/01/2021
 • Camilla

  Hvad vil du anbefale for at passe godt på ens maveskind under og lige umiddelbart efter en graviditet? – At smøre maven, så tidligt i forløbet som muligt, med a-vitamin creme?

  12/01/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Godt og nyttigt indlæg! 🙂

  Hvornår mon der tilkommer en Beautyboks med “Hydro Balance” – jeg vil sååå godt prøve dem 🙂

  12/01/2021