fbpx

Tilbage til rødderne og undskyld, hvis den gode stemning er ødelagt

S0A0548

Med mindre man er skaldet, er huden på hårbunden ikke bare svær at se – den er også overset. Med mindre den kan mærkes, fordi noget irriterer. Eller hvis det begynder at tynde ud i hårpragten.

Det er heldigvis helt slut med at leve i det skjulte. For hårbunden er i fokus, når det gælder jagten på bedre og mere hår. I den sammenhæng kan stylingprodukter virke som at tisse i bukserne. Især hvis de lægger sig på hårbunden som en tætsluttende, flydende silikonebadehætte (hej tørshampoo, det er dig, der bliver talt til).

Måske husker du i begyndelsen af året, hvor vi talte om den omsiggribende tendens ”The skinification of hair”, som groft oversat er hudpleje og rens til hårrødderne. Det betyder, at vi i Japan og USA ser spa-menuer med ansigtsbehandlinger specifikt til hårbunden og dermed det snask, der kan samle sig på den hud, der normalt er dækket af hår: Egne fedtstoffer (der altid er en god idé at rede ud i længderne) blandet med stylingrester og snavs.

Måske er det bare mig, men her kan det næsten klø ved tanken om det tidligere no poo-fænomen. Forestil dig til sammenligning et ansigt, hvor en blanding af sved, hudfedt, cremer og makeup ikke bliver vasket af dagligt. Men at man bare pudrer ovenpå.

Så vil det for alvor klø.

Dermatologer gør mere og mere opmærksom på den svamp, der elsker hårbundens olie. Og her får indblanding fra især tørshampoo nervøse trækninger frem hos Hårklinikkens Anneliese Brander, der til min Børsen-sag i fredags sagde:

”Mange vasker hår så sløset, at shampooen aldrig får kontakt med hårbunden, og det giver problemer. Det burde hedde hårbundsvask frem for hårvask, for det er den, der er vigtigst”.

Tal fra Euromonitor viser, at plejeprodukter har overhalet styling. Mange higer efter at blive klogere på den hårbund – eller nærmere vækstbund, og der dukker mange nye produkter op til præcis dér: Lige fra eksfolierende scrubs til fugtserum.

VASK HÅR RIGTIGT

Ro, renlighed og regelmæssighed er opskriften fra Hårklinikkens chefbehandler Anneliese Brander, der har solid erfaring med at give folk bedre og mere hår (inkl. mig):

 1. Vask i lunkent vand og brug en shampoomængde, der svarer til en tokrones. Skum op fra hårbunden og brug tid på at nå hele hårbunden.
 2. Skyl grundigt. Drej, vend og løft håret, så alt bliver skyllet væk.
 3. Gentag, så du vasker to gange. Enten dagligt eller hver anden dag.
 4. Skær ned på brug af stylingprodukter og varmebehandlinger, hvis du vil give dit hår bedre vækstbetingelser.

04/09/2018
Dagens plaster
Hightech møder øko med filler-effekt
06/09/2018
Skal vi gøre kål på sur-munden?
Altså sammen? Det gælder et eksperiment, hvor du kan deltage

Kommentarer

 • @ Lisbeth M, der kommer flere ;o)

  @ Sasha T, 1000 tak fordi du deler.

  @ Carina, Tak fordi du deler. Det virker som om, du har været i behandling også på Hårklinikken?

  @ Jette, VILDT med fiskeolien. Er det du sikker på, at det er den eneste forskel, du har gjort? Det er ikke fordi, der er noget medicin, du ikke længere tager?

  @ Anja, TAK fordi du deler. Navnet på din shampoo?

  @ Stine B, Hvor er jeg glad, for at du deler din erfaring. Tak for inspirerende ord.

  @ Linda N, Der kommer flere surprise-boxe. Det er led i en test, vi kører i forhold til at skifte system. Metoden du nævner svarer til at pudre ovenpå et ansigt, der i dagevis har båret makeup.

  @ Rie Dyrnes, Ak ak ak, hvor jeg dog knuselsker at have så dedikerede læsere med SÅ gode hukommelser. Jo det gælder stadig, og ændrer ikke på, at man jo også her VASKER håret. Men opskriften i dette indlæg skal du huske, er udelukkende Anneliese Branders bud. Hårvask er jo ikke noget der kan sættes to videnskabelige streger under.

  @ Selma, Der kommer flere. Jeg lover det.

  @ Linda Naima, Der kommer flere. De er del af en test.

  @ Marianne, Stor tak for dit tip.

  @ Sanne, Også stor tak til dig fordi du deler din erfaring. Jeg tror helt sikkert, at du har en pointe i det med ikke at bruge produkter.

  Stor hilsen Anette

  11/09/2018
 • Inge-Lise

  Nu må jeg lige i blækhuset. Jeg har været forbi Hårklinikken i seks måneder. Søde mennesker, god vejledning, det bedste var rådet om hovedbundsmassagen, den tror jeg på. Resten virkede ikke på mig. Har nu skiftet til Gibidyl, og jeg kan sket ikke få armene ned! Vasker kun hår een gang om ugen, og det er næsten lige så fint dag syv. Conditioner, også Gibidyl, kommer jeg i hele hovedbunden, lader den sidde ca fire min. Den klør aldrig mere.
  Inge-Lise, 73

  10/09/2018
 • Pernille S

  Kære Anette. Tak for svar. Sender dig en PB. Lige nu til brunch! God weekend søde du 🙂

  08/09/2018
 • Det bedste jeg har gjort for mit hår er at vænne det til kun at blive vasket en gang om ugen. Det tog lang tid, men derefter fik jeg smukt hår og en hovedbund som aldrig klør. Det skal siges at jeg heller ikke bruger nogen former for produkter overhovedet. Det er jo nok en anden snak, hvis man gør det. I gamle dage vaskede vi ikke hår hver eller hveranden dag, det er noget producenterne har vænnet os til, så de kunne få solgt noget mere. Jeg tror i det hele taget at der er en hel del produkter, vi ikke behøver. Jeg er selv begyndt at skære dem væk, som jeg ikke tror på. Rigtig go’ weekend, smukke. 🙂

  07/09/2018
 • Linda Naima Henriksson

  Hej Anette
  Jeg har også ledt efter hår surprice boksen, men kan ikke se jeg har fået nogen link til den, øv øv kunne ellers godt bruge sådan en boks

  07/09/2018
 • @ Karoline, jeg giver dig ret i, at det faktisk er svært. Det går ikke, når man skal skynde sig.

  @ Charlotte Riis, du er heldig med det kraftige hår. Og ja, der er gode ting i mellem B&B. Bare tjek for silikone bl.a.

  @ Birgitte B, klart ja. Det gælder altid, det individuelle aspekt.

  @ Charlotte K, den KAN give problemer. Men har du fået et tjek hos Hårklinikken? Jeg kan anbefale Anneliese Brander (forlang at det skal være hende, hvis du får en tid ;o).

  @ Lotte, håber du bliver glad.

  @ Sasha T, ;o)

  @ Lene, selv hårhårede har jo længder, med mindre man er karseklippet. Så ja til hårkur. Naturligvis afhængig af hvilken det er (i relation til netop dit hår).

  @ Bettina H, MIC skal man holde sig langt væk fra, helt helt enig.

  @ Stephanie, det er jeg fra nu af. Tankelæser.

  @ Birgitte Fønss, det er et testforsøg, fordi jeg tager tilløb til at lave et nyt system.

  @ Ea, det kan du også roligt gøre. Glæde dig.

  @ Pernille S, er altid glad for dine skriv, uanset længde. Den frustration, du her giver udtryk for, har du konfronteret Hårklinikken med den? Jeg vil meget meget gerne vide, hvad de siger nemlig. Der er nogle tilfælde, hvor de siger ‘dig kan vi ikke hjælpe’ (af den ene el. anden grund), men de vel med på at hjælpe dig? Hvad var deres endelige konklusion?

  @ Tilde, nu er det nu individuelt, hvad man ønsker og praktiserer. Hårvask er ingen videnskab. Men jeg synes ikke noo poo tendensen giver mening. Det synes jeg til gengæld det her gør. Og helt rigtigt set: længderne kan skånes. Der findes badehætte, man kan putte dem i, men det er besværligt desværre.

  @ Annette, der kommer flere. Det er tests, jeg kører, fordi vi overvejer et nyt system.

  @ Jeannie, det samme gælder dig som med Pernille S. Hvad sagde Hårklinikken? For et løfte skal jo indfries i forhold til, hvad du er blevet stillet i udsigt. Så detaljer, tak.

  @ Siri, God idé. Jeg tænker.

  @ Elisabeth, Jo absolut. Der er et VANVITTIGT godt tysk mærke pt. som vi kommer så meget tilbage til. Stay tuned. Der kommer også nye surprise bokse.

  Jeg vender tilbage i forhold til dig, der ikke har fået svar.

  Stor hilsen Anette

  07/09/2018
 • Marianne

  Jeg har fået verdens bedste hår efter jeg har købt Olaplex shampoo og conditioner
  Før var mit hår tyndt og forladt – Idag er det tykt is skinnende!

  07/09/2018
 • Selma

  Hej Anette

  Jeg har også undret mig over
  “supriseboxen”, som jeg har hørt omtale herinde flere gange. Jeg har nemlig heller ikke modtaget mails derom og bliver jo helt vildt nysgerrig nu
  Håber du vil løfte sløret

  Bh. Selma

  06/09/2018
 • Rie Dyrnes

  Hejsa.
  Hvad blev der nu af den omvendte hårvask?? Er den ikke at anbefale mere??

  06/09/2018
 • Linda Nedergaard

  Hvad er det for noget med en “surpriseboks”?? Kommer den kun ud til nogle af nyhedsbrevsmodtagerne? Jeg har hørt det omtalt før, men har aldrig selv modtaget noget herom. Heller ikke denne gang??
  Ellers er jeg forvirret på et højt plan – jeg har, som andre også skriver, i årevis fået at vide, at jeg MAX skal vaske hår hver 2. dag – helst kun 2 x om ugen. Og at alt kan reddes med en tørshampoo! Hmm – måske er det udtryk for uvidenhed hos mange – også frisører………eller ny viden måske. Tak for dagens input 🙂

  06/09/2018
 • Stine B

  Jeg har en evig diskussion med folk om, at jeg vasker mit hår for tit, og at det gør mit hår fedtet. Men ærligt talt, mit hår har altid været fedtet – også dengang jeg kun vaskede det hveranden eller hver tredje dag. Det medførte bare dårlig selvtillid, for det betød, at de fleste dage var dårlige hårdage. Nu vasker jeg det gladeligt hver dag. Og mit hår har faktisk aldrig været længere eller sundere – selv min frisør bliver overrasket, for det ses slet ikke.

  Jeg vasker og plejer med Purely Professional, jeg holder fokus på hovedbunden, og jeg sørger altid for god pleje, når jeg føntørrer. Og det virker altså.

  06/09/2018
 • Anja

  Jeg har haft kløende hovedbund og meget tyndt hår i hårgrænsen der begge dele bliver udløst af stress hos mig -der i forvejen har sart hud. Heldigvis har jeg nu fundet ud af at sulfatfri shampoo (og absolut ingen tørshampoo) der dur for mit hår og kan holde kløen nede.

  Desuden er håret blevet tykkere og jeg har fået mere hår igen!

  Nu tør jeg slet ikke bruge andet:-)

  06/09/2018
 • Jette

  Tak Anette for dine gode tip. Her får du/i et fra mig!
  Siden jeg for nogle år siden begyndte at tage 2 g fiskeolie daglig er mit hår blevet fyldigt, blankt og smukt. Det samme gælder for øjenbryn. En kæmpeforskel. Jeg er 68 år, men har hår som en ung. Og på trods af jeg bruger lidt tørshampoo af og til og har været gennem megen sygdom i samme periode.

  05/09/2018
 • Carina

  Jeg har længe haft problemer med hårtab, og jeg må desværre indrømme, at jo mere jeg har forsøgt at skjule det med produkter, der “concealer” hovedbunden lidt, og som jo minder meget om tørshampoo med brun farve, – jo værre er problemet blevet.
  Jeg bruger skam gode shampoos (Hårklinikken, DUCRAY osv.), børster med Masaon Pearson osv., (og jeg jo ved ikke, om det var sket alligevel), – men som du skriver; Kommer der silicone over hårsækkene, stopper væksten lettere, – så det virker som “at tisse i bukserne for at få varmen”..

  05/09/2018
 • Sasha T

  Kære alle.

  Jeg har god erfaring med OWays produkter til håret. Mine søde økofrisører har produkterne.

  Kram

  05/09/2018
 • Lisbeth M.

  Åh nej, jeg har ikke fået en mail om surprise-box?? Kun den månedlige box, som jeg altid ser frem til

  05/09/2018
 • 1000 tak – varmt emne må vi konstatere. Jeg er tilbage med svar til alle i løbet af i morgen torsdag.

  KH Anette

  05/09/2018
 • Elisabeth

  Kære Anette.

  Du spurgte i slutningen af sommerferien til hvad vi beautyspacere måtte mangle ….

  Og nu ved jeg det! Du skriver tit om de lækre franske apotekermærker. Var det ikke en ide at brede vejledningen lidt ud, således du også skrev om spændende -måske oversete/ukendte/billige- produkter fra blandt andet England og Tyskland…

  Ved at Tyskland er rigtig stærke på billige økologiske produkter-men er de gode? Det var blot et forslag.

  Og så er jeg forresten også nysgerrig på den surprisebox…?!

  05/09/2018
 • Siri

  Pleeeeeease lav en hair edition box – med de produkter

  05/09/2018
 • Jeannie N

  Kære Pernille S
  Tak. Af hjertet tak! Du er IKKE alene, det er præcis min historie. Jeg er også stoppet med daglig styling og føn, har været forbi Hårklinikken og børster kun med Mason Pearson. Lige meget har det hjulpet – hestehalen er tynd som en lillefinger. Har mistet mellem 30 og 50 procent af min hårpragt i løbet af de sidste ca. 2 år. Jeg havde jo “glædet mig” til at blive den næste Gunbritt Zeller…

  05/09/2018
 • Annette

  Hej Annette.
  Jeg har været heldig at få fat i dine lækre bokse et par gange. Men surprice-boksen (som der nævnes i denne tråd) synes jeg ikke jeg har fået noget info om. Hvor finder jeg den henne?

  05/09/2018
 • Tilde

  Men, alle (helt utroligt mange i hvert fald) har da sagt de sidste 5 år, at man helst skal vaske håret så lidt som muligt 1-2 gange om ugen? Men det er måske udelukkende med henblik på håret i sig selv og ikke hårbunden?

  05/09/2018
 • Pernille S

  Øjnene er sjælens spejl. Håret kvindens pryd. Det lærte min mor mig da jeg var ung. Jeg fik vasket mit laaaange hår med æggeblommer, og skyllet med eddike for at give glans. Ak det er længe siden, og nu er både pryden og glansen gået af Skt Gertrud… Trods brug af hårekstrakt fra Hårklinikken og begrænset brug af saltvandsspray (ingen tørshampoo!) og minimal brug af hårtørrer, ja så må jeg nok bare konkludere, at jeg hormonelt efter overgangsalderen mister mere og mere hår. Længden holdes så jeg lige akkurat kan holde det samlet i nakken, for hånden på hjertet – hvis jeg skal have det løsthængende, skal det føntørres og styles efter alle kunstens regler for at give blot en smule fylde; for så alligevel efter kort tid ende op med at samle de sørgelige tjavser i elastikken. Åh, hvor jeg dog savner råd og vejledning til frisurer der dur til sådan een som mig og andre lidelsesfæller….
  Din surprisepakke er bestilt. Kan altid bruge til gaver, hvis ikke alt bruges af mig selv!
  PS. Lige nu bruger jeg Rudolph Cares shampoo med mint. Synes den giver – ikke meget- men dog et lille mintgys til hovedbunden og øger blodgennemstrømningen. Børster håret med den børste du anbefaler, men gys, for mange af de sparsomme hår ender i børsten! Forvirrende er det, at den ene ekspert fortæller at håret skal vaskes dagligt, eller så godt som, mens andre hylder princippet om max 2 gange ugentlig og så sørge for dagligt at børste fedtstof fra hovedbunden ud i håret Andre igen siger at børstning er for hårdt for tyndhårede. De skal bruge kam! Noget at sige til jeg kan blive forvirret? Nå, undskyld mit lange skriv Anette. Må nok bare affinde mig med at “those days are over’ hvor jeg kunne knejse nakken og flashe min pryd… Tak for dit fine indlæg iøvrigt. Overbevist om at rigtig mange kan have glæde af alle de fine råd 🙂

  05/09/2018
 • Ea

  Øvs også – nåede ikke at få fingrene i surprisen! Det må være gået stærkt! 🙂 Til gengæld var jeg heldig at nå den “rigtige” beautybox og glæder mig rigtig meget til at modtage den 🙂

  05/09/2018
 • Birgitte Fønss

  Er boksen allerede udsolgt?? Jeg har først lige fået mailen. Øv!

  05/09/2018
 • Stephanie

  Er du tankelæser Anette? 🙂

  I går google jeg ‘Big Time’ info omkring den kære hårbund! Min den klør og bliver hurtigt fedtet.

  Min veninde vasker hendes hår i en muddermaske, så det har jeg tænkt mig at prøve. Hun bruger blandt andet rasul (Marokkansk Lerjordssæbe). Nogen der har erfaring med det?

  Er spændt på overraskelsen!

  Kærligst Stephanie

  05/09/2018
 • Bettina hammer

  Jeg er mest ked af at de fleste hårprodukter, hvad enten det er shampoo, conditioner eller styling indeholder konserveringsmidlerne MI eller MIC – de er langt værre end de udskældte parabener – langt flere kan ikke tåle mi og mic – kan du anbefale produkter uden og er du bekendt med problematikkerne omkring mi og mic som jo faktisk er forbudt at bruge i ansigtscremer og her er brugen faset ud.

  05/09/2018
 • Lena

  Enig med Birgitte i, at os med kort hår har svært ved at relatere. Det samme med hårkure – eller er det en god idé, også for os korthårede? Jeg abonnerer på nogle beautybokse og forærer altid de hårkure væk. Kommer i øvrigt i tanke om, at jeg har en hårbundsmaske liggende et eller andet sted. Måske jeg skulle prøve….

  05/09/2018
 • Sasha T

  Eeeelsker suprisebokse 🙂
  Jeg glæder mig til at modtage den !!!!
  Kram

  05/09/2018
 • Lotte

  Jeg har helt kort hår, men kaster mig alligevel ud din fristende hemmelighedspakke – herligt med overraskelse 🙂
  Jeg synes, det er sådan en luksus at have lært af dig, Annette, at tage mig godt af min hud. Og den luksus vil jeg gerne udvide til håret.
  Hvis indholdet i pakken skulle vise sig at være overkill for min begrænsede hårpragt, så har jeg to hårfagre døtre, som kan overtage 🙂

  05/09/2018
 • CharlotteK

  Jeg har længe haft problemer med tør og skællende hovedbund og hårtab. Så jeg labber dine ord i mig. Du skriver om en svamp, der elsker hårbundens olie – er det den, der giver problemer og hvordan kommer man af med den?
  Og så er jeg naturligvis fristen af den surprise – altså!

  05/09/2018
 • Jeg synes, det er svært at relatere til de råd, hvis man har kort hår. Jeg vasker kun håret med shampoo to gange om ugen. De styling produkter jeg bruger er noget øko hejs fra frisøren og kan skylles ud ret nemt.
  Og jeg tror også, at der er forskel på, hvor sart man er i hovedbunden. Så ligesom med huden, så er det svært at generalisere.
  Kh. Birgitte

  05/09/2018
 • Charlotte Riis

  Det er godt nok svært at holde dankortet i pungen sådan som du frister hudplejefreaken i mig 🙂 🙂 🙂 MEN jeg bider mig i tungen og gør rent i stedet – måske…..

  Mit hår problem er for meget og for tykt hår, det tager en krig at tørre og sætte/glatte og det magter jeg sjældent.
  Mit hår sidder pænest efter en tur i havet 🙂 Jeg har selvfølgelig prøvet saltvandsspray fra Matas men jeg synes ikke det gør noget godt for mit hår.

  Har nogen andre gode erfaringer med f eks Bumble and Bumble?

  Go’ solskinsdag til alle.
  Kh Charlotte

  05/09/2018
 • Karoline

  Jeg købte den nye hovedbundsscrub fra & Other Stories for nylig, men har ikke haft succes med den. Har svært ved at få kornene i hovedbunden og ikke bare klasket ud i håret.. Må give den et forsøg til, jeg har helt sikkert brug for lidt peeling og kærlighed i hovedbunden.

  05/09/2018