Tør hud kan skyldes træthed, viser studie

Vi har været omkring det før. Det med, at huden – hvis den er i alarmberedskab eller under angreb – ikke venter med at reparere sig selv, til vi ligger ned eller sover. Så den gængse salgstale med at huden regenerer om natten …

Og det er ikke noget, jeg har fundet på. Her er, hvad professor og hudlæge Peter Bjerring siger:

”Det er hjernen, der renser sig selv om natten. Huden gør ikke andet, end at den får hvile fra bevægelse – og det er i sig selv fint. Samtidig er vores celler så smart indrettede, at de udøver mere beskyttelse, når der er UV-stråler i nærheden pga. kroppens intelligente hormonstyring indefra. Men huden hverken regenerer eller trives/arbejder bedre eller anderledes om natten i forhold til om dagen. Hvad der derimod er interessant og bemærkelsesværdigt er, at træthed giver mere tør hud. Er vi trætte, så taber huden vand. Den bliver groft sagt utæt, og man ved ikke præcist hvorfor.”

Her ser du et studie, der understøtter det. Mit første spørgsmål var, om det gælder al slags træthed. Svaret er ja. Og hvad er så nok søvn? Det ved vi efterhånden svaret på – nemlig syv til otte timer for alle.

I forhold til om natten, så er praktik til gengæld noget, der giver mening. Det kan være rarere at sove med noget federe på huden om natten, fordi radiatortørheden kommer – og fordi det kan blive noget fedteri om dagen. Pladsmangel i dagtimerne i forhold til eksempelvis beskyttelse, gør også natten oplagt til eksempelvis frugtsyrer, EGF, A-vitamin.

VIL DU HAVE PERNILLES FUGT-SANDWICH? Pernille Rahbek er normalt bag kameraret med mindre, noget skal opklares. Og det skulle forskellen på fugt og fedt på IG (ligger under højdepunkt). Her går snakken om rækkefølgen hvor fugt (Lings Dual Emulsion) efterfølges af smørcremen fra Weleda, der fungerer som en forsegling. Udover fugt først, så fedt – så gælder også princippet med, at det mest vandede skal på først.

Hvad jeg prøver at liste ind i rutinen hos Rahbek er solfaktor. Hun er meget glad for selvbrunende glød-dråber fra eksempelvis Clarins – her har jeg købt dem fra Pestle & Mortar, som så, i hendes tilfælde, kun må bruges (af pædagogiske hensyn) sammen med SPF. I forhold til SPF og vintertiden i Danmark, så afhænger behovet af ens solhistorik og selvfølgelig hudtype.

ET BUDGETVENLIGT ALTERNATIV til Ling kan meget vel være Roottrees cream toner fra Beaumonde. Se med, når vi går ind i det lille fine skønhedsunivers. Det er lige nu på IG under @beautyspace

SMIDIGHEDS-METODEN TIL MERE GLØD & FUGTMÆTNING er også pakket samlet her.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO PERNILLE RAHBEK 

05/11/2021
VINDERNE af et års brug af Ansigtscremen
Nåja, og de 3 ting jeg har lært
10/11/2021
Helt ærligt, hvad er mewing?
Og kan mewing gøre noget ved kæbelinjer i frit fald?

Kommentarer

 • Camilla Kirstine

  Kære Anette.
  Jeg har med stor fornøjelse nu investeret flere gange i månedens boks fyldt med lækkerier. Og da November boksen lød skræddersyet til min vinterhud sprang jeg naturligvis på med det samme. Jeg har ikke før stiftet bekendtskab med Dual Moisture Emulsion fra Ling, men det stod hurtigt klart at produktet er en vinder og derfor benyttede jeg mig også straks af rabatten hos Helle Thorup og er nu i besiddelse af den fine travelsize samt den store i fuld størrelse. Men nu er jeg sådan i tvivl. På trods af at have læst din bog, være trofast læser herinde og have søgt bloggen rundt efter svar; hvordan pokker anvender jeg den korrekt så de dyre dråber kommer til sin ret? Hvornår skal den på? Skal man vente mellem lagene af andre produkter og i så fald, hvor længe ? Og dette er noget jeg generelt er usikker omkring – altså hvorvidt man bør smøre på med det samme lag på lag eller hvordan? Og hvordan kan den kombineres med fx niacinamid fra The Ordinary samt Ansigtscremen? Og evt. olie samt dagcreme? Og til sidst; hvor meget skal man bruge? Er det i hele ansigtet?

  De allerbedste hilsener og stor ros til dig !

  20/11/2021
   • Camilla Kirstine

    Tak for svar. Men hvor længe skal jeg i så fald vente før jeg kommer niacinamid eller andet ovenpå Ling ? Skal den ‘trænge’ ind eller er det fint at smøre på umiddelbart efter?

    21/11/2021
 • Rikke

  Har du en effektiv løsning til en hud der fra den ene dag til den anden (vitterligt!) blev til sandpapir i panden? Til at starte med var jeg i tvivl om det var begyndende uren hud, men her nogle dage senere er det klart at det mest af alt er tørt. Normalt har jeg en god fin hudbarriere, som får sit a-vitamin gennem squalene olie (The ordinary) og hyaluronsyre om morgenen. Derudover bruger jeg hhv. nat og dagcreme fra Ecooking (plus SPF) og på blæsende dage får det også lige en dråbe olie. Men det i panden bliver simpelthen ikke rigtig bedre, på trods af flere aftener med Ecookings alt-i-en-balm som en “maske”, sammen med ekstra olielag om morgenen. Det klør og er ømt, men ikke rødt!

  09/11/2021
 • Pernille S

  Ps. MÅ altså bare lige komplimentere det smukke badeværelsesfoto. Såååå smukt! Du ved – mig og blomster 😉

  09/11/2021
 • Pernille S

  Kære Anette
  Tak for dagens fine og interessante indlæg. Helt lavpraktisk – kunne det ikke tænkes, at når man er mere træt, så drikker man mindre væske? Dette vil naturligt afspejle sig i huden. Ved fra mig selv, at har jeg en travl arbejdsdag, så får jeg ofte ikke nok at drikke. Træthed, stress, manglende væskeindtag med tør hud til følge, går i min optik hånd i hånd. Buldrende varme radiatorer gør så ikke sagen bedre!
  Kh Pernille S

  09/11/2021
 • Camilla A.

  Kære Anette
  Tak for endnu et godt indlæg.
  Bedst som jeg synes, at jeg har tjek på min kombinerede hud, bliver jeg hylet ud af det. Måske det også handler om, at jeg har og bruger for mange produkter… Min (h)udfordring lige nu er, at jeg gerne vil bruge hyaluron, og egentlig er vant til Pestle & Mortar, men oplever, at det får min til at skinne ret meget.
  Rutinen er lidt forskellig, men vaskeklud, mist, serum (P&M eller Rens c-vit), creme (enten en hyaluronfætter fra Bioelements – hvis jeg ikke har P&M på – eller Weleda Skin Food light (prøver også Embryolisse sensitive nu), og ingen spf, for hvis jeg tager det på, så fnulrer jeg (i sommerhalvåret skipper jeg måske creme og bruger kun spf eller Karmamejus bb, men den fedter min hud og giver mig spejlpande). Makeuppen kan også kage og fnulre, og tænker jeg har for mange forskellige ting på.
  Jeg vil det hele, lidt til og meget mere, og måske det har taget overhånd? Måske P&M bare ikke virker for mig, selvom den virker for andre? Måske jeg kan bruge den under a-vit om aftenen i stedet for, men hvad gør jeg så med mit ekstra lag af niacimamid, som jeg normalt har under a-vit?

  Beklager den lange smøre! Håber nogen (som altid) kan bidrage med erfaringer og måske tips til selvkontrol og less is more mindset.

  Bedste hilsner Camilla

  08/11/2021
 • Kristina Jensen

  Hej …. Det her spørgsmål er nok “ engang til for Prins Knud” men, jeg forstår ikke helt forskellen mellem AHA og BHA… har nu to produkter fra Paula’s choice… et med 2%BHA og et med 8% AHA …. Kan jeg bruge dem begge… eller bliver det for meget ? Er 48år.. og har samme “sol historie” som dig
  Kh Kristina

  07/11/2021
 • Iben

  Hej, tak for mange gode og brugbare råd.
  Jeg er stærkt udfordret af at jeg i kulden får tørre/røde/hævede/blussende kinder. Og jeg har nærlæst både dine bøger og dine råd her. Så jeg havde fået rigtig godt styr på det, med fugt, creme og olie. Men den kolde vind her i Nordjylland er endnu en gang kommet bag på mig
  Så mit spørgsmål går på: Når jeg om morgenen følger min hudpleje rutine og derefter lægger makeup. Burde jeg så kunne mætte min hud så meget, at jeg kan gå en tur sidst på eftermiddagen, i den kolde vind ved havet? Og hvad gør jeg i så fald forkert, når det indtil da har føltes ok? Eller er der et fif der kan bruges “oven på makeup”? Kh Iben

  07/11/2021
   • Iben

    Tusind tak det giver god mening ❤️

    08/11/2021
 • Anna

  Hvad er det for en flaske ved siden af dennes Beaumonde?

  07/11/2021
 • Berit

  Hej Anette

  Jeg har købt månedens pakke for oktober hvor du havde en duft med corps volatils encapsulated sun, kan du oplyse mig, hvor jeg kan købe den? syntes ikke jeg kan finde nogle steder her i dk,

  Hilsen
  Berit

  07/11/2021
 • Tanja Olesen

  Hej Anette. Skal den fra beaumonde bruges som erstatning for mist inden serum ? Kh. Tanja

  07/11/2021

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.