fbpx

Vil du betale prisen?

Taberbrun, billigbrun og gammelbrun….

Solens stråler – i hvert fald deres aftryk – begynder at kaste grimme gloser af sig. Men jeg møder nu stadig kvinder, der gerne vil være solbrændte – og ikke fra en tube. Samtidig bruger de masser af penge på hudfornyende cremer. Fair nok. Bare de ved, at solen er rynkeskurk nummer ét. Og dermed til hvad det handler om i dag. Nemlig villigheden til at betale prisen for alverdens dejligheder (vi skal jo for pokker også leve – helst sjovt, og vel ikke altid i skyggen). Lidt som moren der skrev om datterens urene hud. Udover en hudlægeanbefaling (som al akne fortjener), gav jeg hende hudlæge Janne Touborgs ord om, at de seneste studier dokumenterer, at fravær af mælkeprodukter hjælper på uren hud. Det har de så prøvet nu i fire uger – og med en synlig og meget klar forbedring. Hurra. ”Men hun vil nok ikke opgive mælk helt”, sagde moren til mig forleden. Og igen fair nok – for prisen for et resultat kan føles for dyr. På samme måde er det med solen. Selv er jeg ikke (fuldstændig) sukkerfri, selvom jeg ved, at det gør al hud flottere og klarere.

SNUP TIPPET: Men hey, faktisk er hudlæge Janne Touborg glad (det er hende Kræftens Bekæmpelse ofte bruger). For det er med sol, som dengang ’røgen gik rundt til fester’, og ingen løftede et bryn. Nu svarer nul solcreme nærmest til at gå overfor rødt. Tænk bare på børnehavernes strikse solcremeregler og supermodellerne, der altid skønhedstipper om husk-nu-solcremen. For desværre, så er den brune farve ikke sundhedens friske glød, men tegn på hud, der skriger på hjælp, mens den kryber i ly og går i rødbrun forsvarsposition. Noget, der jo skal vejes op mod den enorme energitilførsel, solen også kaster af sig.

Hvad med dig? Hvilken pris finder du for høj eller bare irriterende umenneskelig?

Foto: Anne Højlund Nicolajsen

19/06/2012
Tyvstjæl fra New York
22/06/2012
Opløftet eller tynget?

Kommentarer

 • Mette R.

  det ser for lækkert LA ud 🙂
  god sommer og vi husker solcremen
  Dejlige solskinsdage til alle
  Mette

  03/07/2012
 • Con9 – tumbs up til ristet rugbrød, jeg elsker selv brød men bliver oppustet af det pga. gæren, der kan give noget nær de samme symptomer som glutenallergi, men smider man dem lige på risteren, så dræber man gæren, inden den kan komme ned og arbejde i mavsen. så igen ville jeg ønske jeg kunne smide kornprodukter helt fra mig, da de binder vand i kroppen.

  jeg kan ikke undvære baressos chaichino, den er bare gudeskøn, selvom den indeholder mælk, hvilket jeg ikke kan tåle. så vil jeg hellere have lidt ondt i maven. 🙂

  jeg bruger kun solcreme på udsatte steder, men slikker til gengæld heller ik sol på nogen måde. jeg har nemlig fundet ud af at jeg bliver virkelig træt hvis jeg ikke får nok D-vitamin.

  24/06/2012
 • Jeg kan kun glædes over at selv børnehaver er med på moden ang. solcreme. Jeg kan huske hvilken kamp jeg havde med min ældste søns børnehave, der mente at de så sandelig ikke havde tid til at smøre ungerne ind om eftermiddagen. Vi kunne købe en solcreme der kunne holde i mindst 8 timer. JA!. Det kostede mange timers snak og kamp, ja jeg ringede sågar til en hudlæge på Bispebjerg hospital! Men til sidst lykkes det.

  Kaffe – for filan det er svært at slippe. og så stemmer jeg i, at det faktisk er en lettelse ikke at skulle være brun.
  Og tak for tippet med ang. mælk – det vil jeg sende videre!

  23/06/2012
 • Maria S

  Jeg hopper med på solvognen. Jeg husker solcreme, men jeg vil ikke undvære varmen og lyset fra strålerne, selvom jeg ved, der slipper lidt gennem solfilteret.
  Jeg vil faktisk heller ikke undvære hverken kaffe, rødvin, chokolade, lakrids, brød eller mælk. Hurra for de små laster.

  22/06/2012
 • @ Birgitte B – hahaha, jeg må ha’ lavet et ‘like’ felt. Du er ikke den første, der spørger.

  @ Louise, ja jeg er også på hellere glattere, men blegere 😉

  @ Metteline, vi har jo forskellige kæpheste, og det er virkelig god underholdning (og lærerigt) at læse om dem her.

  @ Loulou – spændende med den udvikling du kunne se. Er du så tilbage nu på mælk og gluten? Det ER moderne at være hvid – bare ikke for overkontrolleret (Kidmansk hvid)- tænk lys, sporty-lækker glød (med snydehjælp).

  @ Pernille og Marianne G – jeg har fuld forståelse for jeres pointe. Og energi skal ingen kimse af.

  @ Tinna – du kopierer bare fotoet som forbillede på den front.

  @ Marie Louise – ja, det er en høj pris. Men 3 kg er sørme også meget (de ville også klæ’ at forlade mig).

  @ Christina AE og Con9 – I gør mig SÅ glad med jeres interaktive blogging.

  @ Kira – vi sidder under samme parasol så…

  @ Mette K Frederiksen – enig. Fornægtelser har jo også en pris.

  @ Nathalie – for real??? Det lyder…øhhhm, urent.

  Stor hilsen
  Anette

  22/06/2012
 • Ved ikke helt om soldyrkere er gået hen og blevet vores tids rygere-totalt yt og kun “dårlige”mennesker der gør det. jeg har tilbragt 2 timer i solen idag:-) selvfølgelig med faktor, men jeg elsker solen og vil ikke undvære den for noget- så ja jeg er klar til at betale prisen. Kan faktisk mærke hvordan mine celler bliver fyldt op med energi og orange lys, når jeg ligger og steger. Så snart solen er fremme ser du mig på terrassen med meget lidt tøj på, og faktisk er jeg pænest brun.

  21/06/2012
 • Birgitte B: Ih, hvor fint – mange tak for “like’n” 🙂 Jeg er superglad for at kunne være til inspiration! Jeg er ikke så meget inde i Facebook-terminologien, så jeg tænkte ikke lige over, at jeg selv kunne have “like’t” Christina AEs anbefaling. Men så tillader jeg mig at dele “like’n” med hende! 😉
  Christina AE: Jamen jeg blev simpelthen ramt på den gode måde af din beskrivelse, for det kunne lige så godt have været min hud, du beskrev! Så mange tak til dig! 😉

  21/06/2012
 • Natalie

  At undvære et friskt vandsplask i ansigtet… Forleden læste jeg et indlæg hos den franske modeblogger Garance Dore, der skrev, at hun efter råd fra en hudlæge helt havde droppet vand i ansigtet. Dvs. at hun ALDRIG får vand i ansigtet – heller ikke i forbindelse med hårvask eller svømning(!) Det skulle i følge hende være sådan, man opnår en fantastisk ansigtshud.

  21/06/2012
 • Mette K. Frederiksen

  Hmm, jeg tror også at jeg lever efter devisen “Alt med måde”.
  Jeg gider simpelthen ikke gå rundt og nægte mig selv alt muligt, men det skal bare ikke være hver dag der ryger chokolade/vin/sushi og diverse ned 🙂
  Mht. solen, så sørger jeg så vidt muligt for at have en solcreme på, men man ser altså ikke mig krybe rundt i hjørnerne for at undgå den – der må solcremen gå ind og dække (Med høj faktor forstås ;)), men jeg er heller ikke typen der ligger ude og steger hver og hveranden dag 🙂
  Jeg synes at det er flot at være brun (Dog ikke ALT for brun, der må være en grænse), men så er det godt at der findes fx spraytan til særlige lejligheder – så kan man få farve OG undgå risikoen. It’s a win-win situation 😉

  21/06/2012
 • Kira B.

  har for længe siden taget afsked med solen stråler, jef bevæger mig aldrig ud uden solcrem i ansigtet og er fuldt dækket med faktor på ferie. Undgår solens direkte stråler i længere perioder hvis jeg har faktor 20 på (min mindste faktor). Er helt afklaret med at være hvid, som du selv nævner er det en langt mere sund kulør en brun/brændt/branket!!!

  21/06/2012
 • Christina AE

  Con9:

  Hvor dejligt, at du også har haft succes med den! Selvom det er meget individuelt, hvilken solcreme, der fungerer bedst for den enkelte, anbefaler jeg den solcreme stærkt.
  Det gør mig glad at kunne hjælpe andre til at finde frem til deres “supersolcreme”, da jeg ved, hvor træls det er at bruge noget man bare ikke synes fungerer. 🙂

  21/06/2012
 • Marie Louise U. M.

  Jeg har den seneste uge tabt mig tre kilo ved ikke at spise brød, ris, pasta eller kartofler. Og dét, synes jeg, er en dyr pris at betale (; Det har dog også kun været ment som en kickstart til at komme i gang med en rytme, hvor jeg får et sundere legeme at være i, og som jeg kan føle mig stolt af.

  Desuden er jeg en fast tilhænger af “alt med måde”. Der skal være plads til en stor, fed bøtte Ben & Jerry’s i ny og næ – så længe det ikke er hver aften. Og der skal være plads til en morgenlig kop kaffe (specielt når man møder ind oppe på gymnasiet! Puha – der er den altså tiltrængt).
  Så længe ens “cravings” ikke tager overhånd, så tror jeg nok, at alt nok skal gå 😀

  Men Anette; hvor jeg ked af at høre om din modermærkekræft! Men lad det være ENDNU en reminder til folk om at huske solcremen. Det er jo ikke blot rynker og ødelagt hud, man risikerer.

  21/06/2012
 • Pernille

  Må indrømme at jeg måske er en af (de meget få måske) som stadig elsker solen og bestemt også dyrker den, dog altid med solcreme på.. Ja den er dårlig for huden og vi får rynker, men den er god for så mange andre ting også og dem vil jeg ikke undvære, så ja, jeg er villig til at betale prisen…

  21/06/2012
 • susanne

  Jeg kommer ALDRIG til at droppe rødvinen:)

  21/06/2012
 • Tinna

  Åhhhh er ikke stolt, men min Pepsi Max kan jeg ikke undvære – nu drikker jeg ikke kaffe, så det er mit coffeinfix …..jeg prøver dog at begrænse det, but damm det er svært!
  Flot artikel med stof til eftertanke – og smukt billede, all natural…mine tanker faldt på, at ja måske er de siliconebryster slet ikke et ønske SMIIILL

  21/06/2012
 • Godt indlæg med masser af stof til eftertanke. Jeg har en skummel mistanke om, at der virkelig er noget med de mælkeprodukter. Men det er jo selvf. lidt “fyfy” at sige her i et landbrugsland som dette. 😀 Jeg spiste engang efter en total glutenfri og mælkefri kostplan i to år og aldrig har min hud været smukkere og mit energiniveau højere. Mht. solen tror jeg bare, at vi må komme ud over vores forfængelighed og dermed ud af solen. Måske bliver det ligefrem moderne at være helt hvid? 😉

  Kh Loulou

  21/06/2012
 • Anette J

  @ Anette. Ja det er grufuldt. Dengang troede jeg at mørkt hår var en garanti for, at man kunne tåle meget sol. Også selvom huden er bleg og kunne blive dejlig brun efter lang tids stegning. Suk!

  21/06/2012
 • Metteline

  Jeg kan og vil ikke droppe kaffe hver dag eller kage og chokolade – indimellem. Og nu har jeg været ‘festryger’ i 22 år uden at blive afhængig, så det gider jeg heller ikke slå mig selv i hovedet over, selvom jeg udemærket ved at rygning er SÅ usundt! Til gengæld er jeg så fantatisk når det kommer til solen! For en uges tid siden læste jeg at kvinder åbenbart spiser for meget rugbrød, og der blev jeg sådan lidt ‘så hold da kæft-agtig’ 😀 èn ting er hvidt brød, men lækkert, sundt rugbrød??

  21/06/2012
 • Louise

  Coca-Cola 🙁 MEN, det ER faktisk en lettelse ikke at skulle være brun, men BLEG og lækker!

  21/06/2012
 • Kan man ‘like’ andres kommentar. Har læse Con9’s indlæg om ansigtssolcreme og vil bestemt prøve den.
  Og jeg ved godt alkohol ikke er godt, men et glas rødvin/asti i ny og næ er ikke noget jeg vil undvære. (lyder som en hel alkoholiker, kan jeg godt se)

  21/06/2012
 • @ Anette J – jeg har med gru læst dine ord. 1000 tak fordi du deler med os andre.

  @ Con9 – ahhhh, another kaffe-elsker. Jeg tør næsten ikke skrive det, men kaffe kommer før mad for mig…sat på spidsen. Og godt med bloggeri-tips.

  @ Nybegyndermor – lakrids er heller ikke sat i verden for, at vi skal undvære det…og faktisk er jo et genialt stof i cremer (beroligende lakridsrod).

  @ Lene – og Ben & Jerry vel?

  @ Heidi – genetik spiller jo også en rolle.

  @ Birgitte – dét kender jeg også en der gør.

  @ Joan – og se dét holder ansigtskuløren i top.

  Stor hilsen Anette

  21/06/2012
 • Joan

  Jeg sætter faktisk ingen grænser. Jeg spiser det jeg har lyst til – men jeg har lagt mærke til at jeg hungrer efter sundere ting når jeg er i form. Så forsøger at holde mig lidt i form. Ellers ville det nok gå galt.

  21/06/2012
 • Birgitte

  Jeg ryger én cigaret hver aften og tager en mundfuld rødvin. Det vil jeg ikke undvære for jeg tror det er godt for mit stressniveau.

  21/06/2012
 • Heidi

  Var lige på besøg hos min gamle veninde forleden. Hun har en meget sart hud – men har aldrig passet særlig godt på den. Husker da vi var i 20’erne og hun HVER sommer blev krebserød. Nu tror jeg prisen er kommet. Hendes kinder var fyldt med små fine rynker… Forhåbentlig bliver hendes pris ikke endnu højere….

  21/06/2012
 • Lene

  Haagendazz-is! Det vil jeg aldrig opgive!

  21/06/2012
 • Lakrids og andet sukkerholdigt stads, som ødelægger min hud og mit blodtryk… Jeg KAN bare ikke holde mig fra det..

  21/06/2012
 • KAFFE! Jeg kommer aldrig til at droppe den, uanset hvad! Og heller ikke brød; dog spiser jeg primært groft brød, og er helt syg med ristet fuldkornsrugbrød! Mørk chokolade og lakrids skal der også til. Gider i det hele taget ikke fanatisk afholdenhed, men fornuftig omtanke er jo en helt anden sag. 😉 Jeg har i hvert fald fået styr på det med solcremen; og takket være dig og din skønne blog PLUS din læser Christina AE, har jeg fundet frem til den ansigtssolcreme, som fungerer for mig, hvilket jeg blogger om i dag! 🙂

  21/06/2012
 • Anette J

  26 år gammel fik jeg konstateret modermærkekræft – og har holdt mig fra solen siden da. Jeg så lever (stort set) i skyggen – enten under en parasol og/eller dækket med solcreme og tyndt tøj. Efterhånden er kommet til at holde af tyndt sommertøj, fremfor at være mere eller mindre afklædt, når solen skinner. Jeg synes ikke at prisen er for høj – har jo mærket konsekvensen.

  21/06/2012