fbpx

Vil du se tanorexia-mailen fra hudlægen?

donatella1

I forgårs mødte jeg en kvinde, som var solbranket og bulet i huden og …på vej til endnu tre ugers grillstegning sydpå. Fordi hun elsker det. Jamen hey, kan du ikke se det?, tænkte jeg (fordi hun ser majet majet sol-gammel-hærget ud). Hvis du tænker, at det vel er tilladt at elske varmen og labbe solen i sig, når man nu har lyst og trang. Så tjooo. Det er det selvfølgelig, men er det alligevel ikke tankevækkende, at der kan være tale om en afhængighed (for nogle) på niveau med alkohol- og stofmisbrug? Tanorexia kalder hudlæge Leslie Baumann det i den mail, der også indeholder lidt ekstra guf for eventuelt tvivlende:

 • Solbadning får mange til at føle sig ekstra godt tilpas, bl.a. fordi soldyrkning kan producere endorfiner – de samme små lykkebanditter, motion kan udløse (‘jeg bliver høj’-stemningen). Det videnskabelige tidsskrift Cell har målt effekten.
 • Et studie fra Wake Forest University School of Medicine viser, hvordan en gruppe faste soldyrkere oplevede fysiske abstinenssymptomer uden deres sol-fix.
 • Forskere fra University of Texas Medical Branch i Galveston har dokumenteret, at 53 % af 145 studerede strandgæster viste afhængighedstegn af solbadning. Et andet studie viser en sammenhæng mellem stofmisbrug og afhængighed af solbadning hos solariebrugere.

SNUP TIPPET: Faktisk behøver jeg ikke videnskabeligt bevis på, at det med afhængigheden er sandt. For jeg har selv været der for længe siden.  Endda med den ekstra dimension, at der også var konkurrence om, hvem der kunne blive mest brun blandt mine venner. I dag har jeg det anstrengt med den solbrune kulør – både på mig selv og andre – inkl. en vis Donatella. Jamen brune ben er bare pænest, skrev en læser til mig. Og hvor har hun ret, og hvor er det let at gøre sit benarbejde med hjælp fra en tube – selvfølgelig kombineret med, at ophold i solen vel kan nydes uden at lægge hjernen fra sig. Eller hvad mener du?

NB: Bloggens skønne AD’er synes i øvrigt,  det er så flotte billeder, vi har på Beautyspace i dag:

lc3a6derbrun

Foto: tak for lån til Vincenzo Lombardo /Getty.

09/05/2011
Nul mode-bloggeri og mere om vindere…for hey, måske vandt du?
11/05/2011
Sundheds-magt og godt håndarbejde

Kommentarer

 • Føj!

  14/05/2011
 • M

  Hvor vidunderligt at kalde endorfiner for lykkebanditter! Det hedder de i min verden fra nu af:o)

  12/05/2011
 • anneli

  Nu er jeg så heldig at jeg ikke tåler sol særlig godt, og dermed skal have solcreme på – altid. Jeg har ca fra marts måned spf i min ansigtscreme.

  Jeg har også været tilhænger af at brune ben klart er pænest, men har begyndt at være glad for min lyse farve. Og har fundet nogle super gode selvbrunere til vinteren eller hvis jeg skal noget helt særligt og vil have lidt “glød”.

  11/05/2011
 • Mette Eriksen

  Godt emne… Jeg er også med på faktorvognen. Min pigmentering i ansigtet går bananas, når den første spæde forårssol melder sig, så på med faktor 50 i ansigtet og 15 på resten af kroppen. Jeg bruger (efter inspiration herfra) La roche posay og den er supergod! Jeg blander lidt selvbruner i min bodylotion og det giver en fin farve uden at se kunstigt ud.

  10/05/2011
 • kirsten

  Ufff det billede. Og jeg som både er på vej til Grækenland og på skrump! Jeg vil have sukkerguf og kager og meget mit livs første selvbruner. Hvad kan I anbefale?

  10/05/2011
 • Jeg labber jeres kommentarer i mig, for nøj hvor bliver jeg glad for involvering og stærke meninger. Tak for kritik og tak for tips og gode ord.

  @Onkel Anne – hahahaha, ja jeg skulle nok ha’ lavet en advarsel, men Julia Lahme siger, man af og til skal overraske (men måske ikke chokere?) sine læsere.
  @Charlotte Charleigh – jeg er helt enig i ‘balance’ og ‘alt med måde’. Fokus på hvad andre gør forkert, synes jeg ikke (hvis jeg selv skal sige det) er mit varemærke. HVIS jeg en sjælden gang – som her – skyder på andre, gør jeg det kun, hvis jeg også kan involvere mig selv. Og helt som du også har prøvet, så ved jeg hvad sol-afhængighed er.
  @Anita, Elisa, Anette J, Camilla – gys altså og 1000 tak fordi I deler, hvad det her OGSÅ kan handle om.
  @Louise, Tine L, Metteline – jeg bruger ikke alm. selvbrunere, men dem der giver gradvis farve over 2-3 dage (som den Metteline bruger) er for mig en fool-proof løsning. Selvfølgelig på eksfolieret, fugtmæt hud. Tine L – har du prøvet ‘de gradvise’?
  @Dorthe K og Rikke – præcis! Det sjove er, at børn i dag opfatter manglende solcreme på niveau (næsten) med at gå overfor rødt.
  @Katja…jaaahhh, jeg så det. Uhyggeligt.
  @Marianne G – Joooo, de gennemstegte er i hvert fald. ‘Balance’ igen – absolut!
  @Sanna – Tantasia har en stor, fast fangruppe, men jeg vil altid anbefale at prøve, før du køber.
  @Hulebo – uhhh laser er løsningen, men også en dyr løsning. Det er jo invididuelt, men jeg har det ok med mine edderkoppespind i knæhaserne, men der KAN gøres noget…og lidt farve er bestemt en mulighed for cover up. Jeg bruger ‘de gradvise’ selvbruner. Pt. er det et prisbilligt hit fra Yves Rocher: Moisturiser Summer Glow Body.
  KH Anette

  10/05/2011
 • Tine

  Kan altså rigtigt godt lide at have lidt kulør om sommeren.
  Bruger aldrig solarium, men kompinerer lidt sol med solfaktor, med lidt på tube.
  Og om vinteren er jeg bare bleg – det hører sig ligesom til synes jeg.

  10/05/2011
 • Linda Juul Petersen

  ad altså – det ser skidt ud – må være det bedste skræmmeeksempel. Mon ikke også der er lidt plastik inde i billedet hos Donatella?
  Jeg synes solen er dejlig og giver os jo også D-vitaminer. Men må dyrkes med stor fornuft og måde.

  10/05/2011
 • Folk kommenterer altid, at jeg “da slet ikke er blevet brun!”, når jeg kommer tilbage fra ferier. NEJ – for jeg ligger altid kun i skyggen!!!!! Ufatteligt at man nærmest stadig skal undskylde og komme med lange forklaringer på, hvorfor man ikke dyrker det solbrune look. Årsagen hos mig er simpel: Jeg fik modermærkekræft som 17-årig på grund af al for letsindig omgang med solen i min barndom (dengang var solcreme da noget pjat). Det giver en naturlig respekt for den runde gule kugle … ingen grund til at lege med ilden her!

  10/05/2011
 • Tine L

  Ja, brune ben er bare klart pænest, men jeg er nu ikke enig i, at det er let med en tube. Ligegyldigt hvilket mærke og form jeg bruger (creme, spray, servietter, wash-off, lotion m. lidt selvbruner) får jeg plettede/skjoldede ben i en unaturlig farve – og ja, jeg husker selvfølgelig at skrubbe og fugte først. Er ikke vild med at stege i solen og går aldrig i solarium, så resultatet er hvert år blege ben med skjolder – for jeg forsøger igen og igen med tuben, på et eller andet tidspunkt må det jo blive pænt.

  10/05/2011
 • Jeg dyrker sol med måde og har altid været nødt til det, da jeg ikke bliver andet end pink, hvis jeg får for meget!
  Og så elsker jeg min sol-på-tube fra Clinique, der giver mig pæne ben, som kan flashes i kjoler nu 🙂

  Jeg tænker, at man ikke kun skal gøre som man vil og så i sidste ende lade os andre betale gildet, når canceren skal betale – det er da tarveligt, er det ikke?

  10/05/2011
 • Jeg har en filosofi der hedder “alt med måde”. Jeg er faktisk selv solariedyrker, men jeg ‘dyrker’ aldrig den rigtige sol (deroppe i himlen). Jeg har selv været afhængig af den dér velvære det har at dyrke sol, og jeg var da så bestemt også brunere end det bruneste, men nu om dage foretrækker jeg at have en mere neutral og diskret lysebrun (MEGET lysebrun) og går derfor kun i cancer-kabinen omkring hver 2. uge.

  Sundhed eller mangel på samme… det er jo et emne der kan diskuteres til hudløshed. Man har så utroligt meget fokus på hvad andre gør forkert, at det næsten er rystende. Folk har jo ingen problemer med at bjæffe af rygere – men paradoksalt nok går ingen hen til direkte fede mennesker og siger at de bør stoppe med at æde!
  Forskelsbehandling much?

  I bund og grund bør folk (sgu) tage og feje for egen dør før de fejer for andres. Hvad vi hver især går og udsætter os selv for, er jo i sidste ende vores eget problem. Også når skaden er sket. Og vi VED jo at folk heller aldrig lærer at tage sikkerhedsselen på i bilen, før det endelige uheld er indtruffet, til trods for en venlig svada fra adskillige andre mennesker.

  Men TAK for oplysningerne! Jeg ved dine råd er velmente.

  10/05/2011
 • Jeg er en bleg blondine, og jeg indså det (heldigvis) for mange år siden. Dengang alle roterede i solariet og på stranden. Jeg er SÅ glad for at kvinder som Dita von Teese er med til at gøre bleghed moderne. Benene – dem klarer jeg med selvbruner og ben-makeup-creme. 🙂

  10/05/2011
 • Sanna

  Visuel kommunikation, der vil noget! En advarsel? Hmm ja, men så havde man ikke givet det gib i mig, jeg tænker var meningen 🙂 Ja, alt med måde. Elsker da også solen og det den gør ved humøret, men passer mere og mere på.Jeg kan jeg huske en solmousse jeg som barn sneg mig til, at låne af min mor. Tror IKKE der var faktor i. Og kokosolien, så man rigtig kunne stege (og stinke!)… GYS! Har planer om at prøve Jane Iredales Tantasia, mon der er nogen, der har prøvet den? Pas nu på derude. Pssst og tjek lige, at det nu ER strandtasken i hanker op i…

  10/05/2011
 • uha altså, jeg ææælsker bare solen, og hader faktisk solcreme-men bruger det aligevel for ikke at ende som sidste billede. Men vi skal passe på ikke at blive rabiate i vores tilgang til livet- ingen sol, ingen d-vitamin, og så har vi et nyt problem. Og ja jeg synes brune ben er pænest, jeg er selv så bleg. Da jeg for ca 100 år siden var i Kibutz brugte vi da olivenolie som solcreme… hvorfor? fordi vi tænkte at det ville virke som friture- og pommefrites er da brune ikk….

  10/05/2011
 • Jeg har også været et par dage udenfor og nydt solens varmende stråler UDENPÅ EN LET TRANSPARANT T-SHIRT og mest bagfra.
  Jeg er naturlig meget lys (kender kun min mor som er endnu lysere!) men folk tror at jeg er lidt latino (mest pga italienske brune øjne) og fordi at jeg i hele sommerhalvåret ikke viser hud uden 1-2 lag selvbruner om ugen (samt vippe- og brynfarve mm)
  TAK fordi at man kan snyde sin smølfeblå hud til en lys gylden hudfarve uden at blænde folk i øjnenen;-)

  10/05/2011
 • ADR! Det sidste billede er da simpelthen så grimt og klamt! Helt ærligt Anette, du sku da have lavet en advarsel. 🙂
  Jeg er så splittet omkring sommergløden. For lidt glød er pænt, og det skjuler de værste sorte rander under øjnene. Men jeg er pisse bange for den ondsindede cancer, der kan følge med overdreven soldyrkelse. Det er i hvert fald for mig en større frygt end den grimme læderhud.

  10/05/2011
 • Lea

  Det billede kan da skræmme enhver ind i skyggen. Puha da.

  Thank God for Garnier Ambre selvbrunerspray. Den er nem at bruge, og giver en fantastisk flot farve, uden orange skær.

  10/05/2011
 • Susanne

  Elsker sol og varme, men alt med måde + solcreme 🙂

  10/05/2011
 • Gita G.M.

  Alt med måde -siger jeg bare!! også sol – faktisk vi har brug for sol i den grad! Det betyder ikke at vi skal stege timevis sydpå -slet ikke.
  Jeg bruger ikke solcremer og ikke er bange fra solen og selvom er tæt på de 40 -har den smukkeste hud.
  Og yes – om sommeren brune ben er lækrest!!

  10/05/2011
 • Metteline

  Louise, ang. selvbruner: St.Tropez ‘Everyday gradual tan’ til lys-medium hud er altså super. Intet skær af orange og så lugter den heller ikke af selvbruner!

  10/05/2011
 • Louise

  Jeg ville ønske, at “hvid” kom på mode igen, for så ville jeg blive det hippeste hippe 😉 Jeg bliver flot (not) højrød af bare lidt tid i solen uden faktor – og jeg har ellers altid hadet solcreme, men er faldet for Piz Buin (Ellers må du komme med et af dine supertips, Anette!)…

  Kunne du ikke komme med supertips om selvbrunere? Jeg er aldrig blevet gode venner med det – uanset hvilket mærke jeg bruger, ender jeg altid op med at ligne en skjoldet orange giraf (suk)…

  10/05/2011
 • Tanorexia- ELSKER det ord! Bryder mig ikke om grillet skind- UFF! Har haft modermærkekræft 2 gange på benene, jeg er solnyder med måde, høj faktor, store diva-hatte og parasol. KH

  10/05/2011
 • Solcremen er min ven… Og en bredskygget stråhat. 😀

  10/05/2011
 • Jeg kan godt lide at være i solen, men får hurtigt for meget. Og med min meget lyse hud, så er det heller ikke en god cocktail – solcreme eller ej. Jeg holder mig mest i skyggen og har lært at ignorere mine blege ben…

  10/05/2011
 • Wauw, læderhud for alle pengene!! Og nu vi er ved det med brune ben…40 års fødselsdagsgaven fra min krop var åbenbart lidet flatterende blodsprængninger på inderlårene (!) What to do? (Må indrømme det frister med knaldbrune ben, så de lilla floddeltaer ikke er så tydelige). En rigtig god selvbuner til ben?

  10/05/2011
 • Kæmpe, kæmpe kæphest hos mig: Solcreme, solhat med bred skygge og lange ærmer og lange bukser når solen rigtigt svider. Men nok allervigigst siesta (=skygge) midt på dagen. Det kan ikke siges nok gange. Og til børnhavedrengen herhjemme som ellers ikke er vild med creme og nærmest skal i en benlås, bliver det forklaret som vores fælles kamp mod de onde og usynlige stråler i bedste Star Wars analogi.

  PS. I gamle da var det nu ikke fint/pænt at være brun. Det var kun de fattige og landarbejderne der var det. Tiderne skifter igen og igen

  10/05/2011
 • Oh my god! Og vi minder lige om, at Danmark er på en 4. plads (!!!) i verden, når det kommer til hudkræft.

  10/05/2011
 • Anette J

  Farven kan jeg sagtens undvære, for selvom den udjævner huden, så synes jeg faktisk også, at den udvisker ansigtstræk. Jeg har selv et meget anstrengt til at dyrke solen, for jeg fik fjernet et sygt modermærke, da jeg i midten af 20’erne. Så nul solbadning. Nu er jeg helt bleg hele året, og jeg er kommet til at holde af at være det. Ind i mellem savner jeg den varme i kroppen som solbadning også giver, men så hopper jeg sauna.

  10/05/2011
 • My goodness hvor er de fotos en god reminder at jeg har gjort det rigtige i alle årene ved at DÆKKE mig for solen (specielt det nederste!). Jeg syntes det er super chic med solhatte, og i øjeblikket er jeg igang med at lede efter hæklede sommerhandsker så looket kan blive fuldendt.

  10/05/2011
 • Britta

  Ha ha Anette – var det “flotte” jeg sagde? 😉

  10/05/2011
 • Jeg elsker solen!!!!! Og ja, brune ben er bare pænere! Men jeg har altså osse lært min lektie.. Og benene får nu en grundig omgang med selvbruneren:-)
  Jeg var stamgæst i det lokale solarium, men efter knapt et år uden de hårde stråler kan jeg faktisk se en forskel på min hud! Den er blevet mere ensartet, pæn og jeg bilder mig i hvert fald ind at der faktisk er færre rynker at se.. Jeg er overbevist!
  Men solen og varmen er jeg nu stadig tilhænger af – men deler nu solfaktor med ungerne! Og man må jo sætte et godt eksempel, så både døtre og mor ses nu med solhat ved poolen:-)

  10/05/2011
 • Metteline

  Eeew, jeg kan altså ikke holde ud at se på Donatella (så hende endda ‘live’ i Harrods for nogle år siden, hun er SÅ lille – måske hun forsøger at kompensere for sin størrelse??). Ej, men kan hun da ikke selv se, hvor kikset det er?

  Da jeg gik i gymnasiet for 100 år siden (eller 16-18 år siden i hvert fald) var jeg nærmest den eneste, der brugte solcreme og de fleste af pigerne tog sol flere gange ugentligt hele året rundt. Det var dengang man kunne købe solcreme med faktor 4, 6 og så den høje FAKTOR 12!! Nu bruger jeg faktor 15 året rundt og pt har jeg Vichys faktor 50 i ansigtet – og man kan tydeligt se, jeg har fået sol i ansigtet alligevel! Kroppen får som sædvanlig St.Tropez´ Everyday Gradual Tan hveranden dag, og så har jeg lysebrune ben, som passer til min naturlige, halvblege kulør!
  NB. Hudkræft skal undgåes for enhver pris – men det skal den der grimme creppede hud på halsen/brystet altså også!!

  10/05/2011
 • PS. jeg kan iøvrigt heller ikke se det smukke i solbrændt(!) og lædret hud, men sådan er vi jo så forskellige 🙂

  10/05/2011
 • Og brune ben ER bare pænest, det synes jeg også, men har man én gang haft ondartet hudkræft, så holder man sig LANGT væk fra overdreven soldyrkning. Man er i dette tilfælde ‘hunden selv’ 😉

  10/05/2011