Clean up time – og mærker, der dør…….

Jeg mødte en produktansvarlig hos hudplejemærket Youth to The People i sidste uge. Det var et bemærkelsesværdigt møde på flere områder. Dels ligger hovedkontoret i et undergrundsagtigt miljø med lige dele kreative projekter og hjemløse mennesker. Alle ansatte havde deres hunde med på job, og de fik hyppigt fri til velgørende formål – Avigon Paphitis, som jeg talte med, er for eksempel engageret i Amnesty International. Rækken af initiativer var endeløs. Vi så deres tiltag i lokalsamfundet, lige fra de unge, der havde brug for coaches og til dem, der ikke havde tag over hovedet og nye samarbejder med genopfyldings-projekter.

Et mærke, der muligvis rammer i hjertekulen af, at det er såkaldt ‘clean up time’ – et ord vi vil se favne nok-er-nok bæredygtighed, mindre spild, genbrug, brug op og ikke mindst del ud. Af dig selv, din viden, din ekspertise. Og hvis du ikke har en plan og gør noget aktivt, så har du et dødeligt problem. Med at tiltrække både arbejdskraft og kunder.

Det fik mig til at tænke først på Færøerne, som er blevet kaldt et ‘demanding brand’ af analysefolkene fra Trendwatching. Årsagen er, at de i en periode lukkede landet for turister, som i stedet kunne komme og arbejde frivilligt med vedligehold af landets natur. Man nægtede på den måde kunderne, altså turisterne, at tære på ressourcerne.

Bagefter slog det mig, at vi som forbrugere nemt og hurtigt forlanger meget af andre. Af de mærker, vi køber fra. Og sådan skal det dødpine også være. Spørgsmålet er bare, hvor meget vi lader pilen pege i sin egen retning.

Jeg har en kær veninde, som siden vi var teenagere altid har ryddet op efter sig, aldrig efterladt så meget som et stykke tyggegummi på stranden, aldrig har smidt et gavebånd eller indpakningspapir væk. Altid genbrugt. Aldrig smider mad ud. Kan alle de lækre tøm-køleskabet-retter. Men hun taler aldrig om det.

På det nære plan, og stadig uden at være på hendes niveau, holder hun lygten for mig. På alt fra sortering til oprydning og genbrug.

Hvem inspirer dig? Mærker, personer, eller noget helt andet?

VIL DU MED TIL HUDLÆGEN: Et helt andet emne, I know. På Instagram (@beautyspace) er jeg med på en kigger, når hudlægen får egen medicin: En smertefri laserbehandling, der vil fjerne dybe solskader og give mere kollagen. Selvfølgelig er der minussider, og de bliver adresseret.

Redigeret af journalist Anneline Højrup. Fotograf Jens Peter Engedal.

30/10/2019
Hvad er værre end at blive forladt?
Det er oversalg. Så her er din løsning
04/11/2019
Digital wellness, JA TAK
4 ting, der har fået mig til at sove igennem igen

Kommentarer

 • Charlotte

  Dumme mikrofon Der skulle stå jeg er desperat efter at få min poser under øjnene væk over og købe en jade rulle

  04/11/2019
 • Charlotte

  Hej Anette Jeg er desperat for at få min på pose under øjnene væk. Jeg var lige ved at købe en Julekugle men tænkte jeg vil lige høre dig hvad er dit bedste bud er at få en agurk i skiver kartoffel puré teposer og is det hjælper ikke rigtigt. Jeg har godt læst hudlægen svar på det og vil prøve at købe antihistaminer i dag hvad vil du ellers anbefale mig? Tak for din gode hilsen Charlotte

  04/11/2019
 • Pernille S

  Kære Anette. Dit blogindlæg får mig til at tænke på min farmor. Hun var af en generation som var vant til at spinke og spare. Bl.a.genanvendte hun plastposer til fødevarer. Vendte vrangen ud, vaskede dem i hånden og hængte op på tørresnoren. Et syn som er indprentet på min nethinde og hukommelse. Hun var det stille vand. Til stor inspiration. Præcis som din veninde!
  God weekend 🙂

  02/11/2019
 • Ibbe

  Kære A I vores butik sys jeg vi skal ha yttp på en A-plads. Især det med hunde fik mig haha…. jeg har faktisk flere produkter fra mærket, især deres grønne vaskegel er jeg vild med… jeg hepper også på, at vi tager kester Black ind på en c-plads ….

  Den butik bliver mageløs. A du er FABOULES MØS

  PS: må jeg have hund med på arbejde hver dig, så ønsker jeg ingen fridage

  01/11/2019
 • amaja

  jeg kan bedst lide mennesker der går stille med det ,sådan en som din veninde ,jeg bliver træt af alle de folk der skal skrige alt hvad de gør og mener ud i alle verdenshjørner .

  01/11/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Sanne, ingen skal skamme hinanden ude eller inde. Pointen er, at vi har brug for at inspirere hinanden. Det har jeg i hvert brug for, gejsten og inspirationen fra andre. DU inspirer også.

  @ Charlotte, du er så hard core en prof! Har du prøvet med kombinationen af fx. salicylsyre og A-vitamin? Syren vil jo give dig noget, som EGF’en ikke gør eller har gjort.

  @ Freja, tak for dejlige ord…jeg vil lade BHA og niacinmid gå hånd i hånd, men du kan ikke rigtigt gøre noget galt med de 3. Det afhænger meget af konsistensen også på de 3 produkter. Tyndestflydende på først osv.

  Stor hilsen Anette

  01/11/2019
 • Freja

  Hej Anette
  Tak for dit altid inspirerende arbejde!
  Hvordan er det bedst at bruge BHA, niacinamid og A-vitamin sammen ift. rækkefølgen og tidspunktet af døgnet? Fx med Pudderdåsernes T-zone peeling, The Ordinarys Niacinamid serum og Beauté Pacifiques Super 3 Booster.
  Jeg har læst Superhud 2 gange, men jeg kan ikke helt afgøre kombinationen og hvornår på dagen.
  Lige nu bruger jeg BHA om morgenen og A-vitamin om aftenen. Niacinamiden ved jeg ikke helt hvornår jeg skal bruge.
  Vh Freja

  01/11/2019
 • Charlotte Hede

  Hej Anette
  Nu sluttede du jo selv af med et “helt andet emne” så her er et tredje jeg har tidligere læst hos dig at det er en god ide at skifte hudpleje produkter ind imellem for at holde huden på tåspidserne så at sige. Så mit spørgsmål er hvad bruger jeg istedet for egf serum om aftenen? Jeg kommer i forvejen a vit. Creme over (altså efter 5 min)
  Kh Charlotte

  01/11/2019
 • Sanne

  Jeg må indrømme at jeg er en smule træt af at høre om klimaet og diverse red verden tiltag. For jeg mener at meget af det er almindelig sund fornuft, men det er det måske ikke for alle. Jeg er ikke veganer, for det tror jeg ikke redder verden. Men vi har, som din veninde, heller aldrig smidt affald nogen steder (ikke så meget som en ispind), vi har altid sat en ære i ikke at smide mad ud, jeg både afleverer og køber genbrug, går i vintagetøj og syer selv, og jeg bruger alle produkter op, med mindre jeg får udslet af dem. For der er jo ingen moderne produkter som er deciderede dårlige. Jeg elsker at vi skal sortere vores affald, og har efterlyst det i lang tid. Jeg tror det er så lidt vaner der skal til for ændre meget. Men jeg er også ud af en fattig, men glad familie og havde en handyman-far, som reparerede alt! Og jo, jeg hækler også selv vores karklude. 😉 Det er i øvrigt hyggeligt og afstressende. Rigtig go’ weekend, smukke. 🙂

  01/11/2019