Han har opskriften på, hvordan du og jeg holder længere

Hvis ikke du allerede har læst biolog Nicklas Brendborgs bog Gopler ældes baglæns, så gør det. Den 25-årige forfatter griber fat i et emne, der interesserer de fleste: Nemlig hvordan vi kan leve længere, have det godt og se ligesådan ud, mens vi er her.

Kom med til Valby, hvor jeg har inviteret mig selv hjem til ham:

Du er 25 år – hvorfra kommer interessen for, hvordan vi holder os yngre længere?

Min interesse kommer fra medicin og biologi, som jeg beskæftiger mig med. Det er min verden, så for mig er det ikke unormalt at gå op i eksempelvis kræft og demens, selvom jeg er ung. Du kan måske sige, at min interesse er mere akademisk end din og så alligevel ikke, for alle jeg taler med, synes jo, det ER spændende. Jeg har læsere, som er teenagere, og læsere, der er over 80 år.

Det vigtigste råd du vil give en på min alder i den her sammenhæng efter at have færdiggjort din research til bogen?

Jeg blev overrasket over, hvor stor betydning ensomhed har for vores sundhed og levelængde. Hvor vigtigt det er at undgå, vigtigere end rygning og overvægt. Og så er der den for mange overraskende værdi i at bruge tandtråd, fordi meget forskning tyder på, at der er en sammenhæng mellem betændelse i munden og udviklingen af diverse livsstilssygdomme som demens.

Er der noget, du gør anderledes, efter du havde skrevet bogen færdig?

Jeg har altid afprøvet en masse forskellige kosteksperimenter. Spist stenalderkost, vegetarisk osv. Og jeg er blevet bevidst om vigtigheden af dels grøntsager – ikke at det er usundt med kød – og dels ikke at være så striks. Der er enorm stor forvirring inden for videnskaben i forhold til kost, og det viser sig jo, at går man striks op i at tænke ingredienser hele tiden, så vil fordelen ikke opvejes af den stress, der er forbundet med at skulle stramme sig an hele tiden. Jeg er derfor endt med den gode gamle 80/20 regel, hvor jeg lever overvejende sundt 80 procent af tiden. Så er jeg sammen med min farmor, så spiser jeg al hendes kage, og er jeg sammen med mine venner, holder jeg mig heller ikke tilbage fra at få en pizza. Den ene ting jeg sørger for, er at faste – at have en dag en gang om måneden, hvor jeg kun drikker vand, te og kaffe.

Hvis du skulle tage et alvorsord med anti-age branchen … hvad vil du sige så?

At der skal mere bevisførelse på bordet. For hvad betyder anti-aging i eksempelvis hudpleje? Den videnskabelige definition af anti-aging er bekæmpelse af aldringsprocessen, og hvis det er den, hudplejebranchen vil bruge, så synes jeg generelt, vi mangler mere uvildig dokumentation.

Jeg tror eksempelvis, at man er nødt til at gentænke besættelsen af antioxidanter. Forskning tyder på, at det er en dårlig idé at indtage dem som kosttilskud.

Har du en morgenrutine, der får dig til at føle dig ekstra godt tilpas? Som virkelig fungerer.

Her er jeg nok for ung til at tænke videre over det – det er mere sådan i bad, mad, afsted. Jeg kan godt lide at stå tidligt op og komme ind på laboratoriet, men i forbindelse med skrivearbejdet fandt jeg ud af, at jeg skriver bedst, når jeg lige er vågnet. Så i næsten et år var rutinen skrive, bad, mad, afsted.

Gør du nogensinde noget, hvor du erfarer, at det har en positiv eller negativ effekt på din hud?

Ja, det har en klar virkning, hvis jeg kører en ny stram kostplan – eksempelvis en vegetarisk eller stenalderagtig kost. Så bliver huden synligt mere klar, men kun i en periode, hvorefter den går tilbage til et normalt leje. Jeg tror, det hænger sammen med, at man udsætter sig selv for en ændret bakteriesammensætning – at de gode vinder over de patogene, men af en eller anden grund sker det overvejende i begyndelsen af en påbegyndt ændring.

Er der overhovedet noget, du er doven med?

Jeg har meget energi og er nok velsignet med en rastløs natur, så egentlig ikke. Anette: Så heller ikke med eksempelvis rengøring? Næh, for jeg bor sammen med to roomies og vi skiftes, så det er OK overskueligt at skulle støvsuge hver 3. uge.

Det tåbeligste sundhedstip, du har afprøvet?

På et tidspunkt blev jeg overbevist af, at det skulle være sundt at spise lever, så jeg gav det et skud. Efter et par forsøg måtte jeg give op – hvis ikke man er opvokset med at spise lever, så smager det helt af helvede til.

Største personlige optur i forbindelse med bogen?

Helt klart aftalerne om nu at udkomme på andre sprog. Det er også ekstra optur, fordi det var svært at få en bogkontrakt i Danmark til at begynde med. Så mange døre blev smækket i, fordi erfarne bogbranchefolk fra store forlag ikke mente, at nogen ville høre om livsforlængende metoder fra en på 25.

Hvad kan gøre dig nervøs?

Det danske sommervejr.

KORT OM BOGEN: Fisetin, hormese og spermidin er et udpluk af de nye ord, du vil blive fortrolig med. Som læser bliver man klogere på, hvordan vi slipper af med ældende zombieceller og indvies i undersøgelser af gopler og nøgenrotter, der forbliver ungdommelige ved bl.a. ikke at kunne udvikle kræft. Han tager os med til klodens fjerneste egne og ikke mindst: Vilde laboratorier med biologiske reservedele i videnskabens kamp mod aldring.

SE MED LIVE HOS BRENDBORG på Instagram under @beautyspace

MERE AF BEAUTYSPACE? Så skriv dig på Beautyspace-listen her.

FOTO PERNILLE RAHBEK

06/07/2021
De 5 vigtigste overvejelser inden injektioner
Skudt i hovedet – dialog med dermatologisk ekspert
12/07/2021
3 ting, jeg husker i solen
Og nix, vi taler udover solcreme

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Pernille S, 1000 tak for dit indspark. Jeg har en veninde, der er sygeplejerske, og hun hæftede sig præcis ved det samme med hjertekar.

  @ Junes Room, Herligt! Du spørger bare i et af de seneste indlæg mht. strøm. Jeg fanger dig.

  @ Elisabet, nej det gjorde han ikke, og det er heller ikke mit indtryk, at han vil gøre det. Tror ikke, det er mærkespecifikt, når han går til tingene.

  Stor hilsen Anette

  14/07/2021
 • Elisabet

  Fortalte han hvilke spermidin kosttilskud der er bedst, for der er mange på markedet kan jeg se

  09/07/2021
 • Junes Room

  Helt vidunderligt indlæg Anette.
  TAK for atter en god vinkel.
  Udover, at jeg personligt tror på stor sammenhæng mellem bakterieflora og genetik ifht. aldringsprocessen, så er hans udtalelse om tandtråd og demens en virkelig god teaser! Glæder mig til at læse bogen.

  Nb. Jeg har et spørgsmål til måden, at du bruger strøm – hvor kaster jeg bolden hen ? ??

  09/07/2021
 • June

  Helt vidunderligt indlæg Anette.
  TAK for atter en god vinkel.
  Idet jeg personligt tror på stor sammenhæng mellem bakterieflora og genetik ifht. aldringsprocessen – glæder jeg mig virkelig til at læse bogen!

  09/07/2021
 • Pernille S

  Det er hermed afgjort. Besøg hos boghandlen i dag. Den bog skal da læses! Sikken sej herre!
  Jeg har desværre en stor kødtand, så jeg hæfter mig straks ved ordene at: “Og jeg er blevet bevidst om vigtigheden af dels grøntsager – ikke at det er usundt med kød – og dels ikke at være så striks.” 80/20 reglen kan jeg tilslutte mig! Farmorkage og pizza reglen er ikke så tosset endda! Iøvrigt deler jeg i den grad antipatien mod lever! LOL
  Tandtrådsproblematikken er uhyre vigtig. Ikke kun ift demens, men hjerte-karsygdomme. Totalt uforståeligt at der ikke er fri tandlægeordning, førnævnte taget i betragtning…
  Kh Pernille S

  09/07/2021
 • Christina kragh

  Et lidt personligt spørgsmål men er det pga bogens gode fif du har tabt dig for du står bare kniv skarpt og ser så godt ud <3 jeg er misundelig på den gode måde for corons krise og overgangsalderen har bare fået mig til at blive til en strandet Hval og jeg kan slet ikke finde ud af eller overskud til at få skuden vendt….. jeg har bogen men er ikke startet på den endnu ….overvejer at købe den som lydbog så jeg kan lytte den I mine søvnløse nætter

  08/07/2021
 • Walkinrunout/ Lise

  SÅ cool en gut altså…

  08/07/2021
 • Ali

  Hej Anette.
  Har et spørgesmål solcreme.

  Hvis jeg nu bruger en go lag spf 15 om morgenen og 20 min senere endnu 1 lag hvor godt er jeg dækket ind ?
  Altså skal jeg smøre igen midt på dagen ?.
  Har læst artiklen du henviste til med 2 lag spf.
  Jeg er hverken typen der solbader , siddder i solen osv. Får næsten kun sol når jeg kører bil.

  08/07/2021
 • Britt

  undskyld, men hvem er han? studerer han medicin?

  08/07/2021
 • Sanne

  Jeg er imponeret! 🙂

  08/07/2021
 • Hanne I

  Fint interview – hvor virker han sympatisk. Jeg har netop fået bogen og glæder mig til at blive klogere 🙂

  08/07/2021
 • Lone

  Spændende interview – uden det tror jeg aldrig, jeg var blevet opmærksom på bogen, som klart skal læses i sommerferien!!

  08/07/2021
  • Sille

   Helt enig – tak @Anette Kristine Poulsen

   09/07/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.