Hudbarriere lyder måske ikke overvældende sexet

Du er muligvis – som jeg – vokset op i en verden af skrubbecremer, roterende rensebørster og alkohol-hidsige skintonics. Den tilgang har heldigvis taget en drejning. Og det er godt. Især hvis du kender følelsen af at smøre og smøre og stadig være tør på randen af drysseri? Fornemmelsen af at have en hud, der er umulig at fugtmætte? Hvis ja, så er det sandsynligvis din hudbarriere, den er gal med. Og for at forstå, hvordan det hænger sammen, er det en idé at lukke øjnene og tænke på et æble. Et spændstigt et. Ikke sådant et, der er glemt og nu ligger ensomt og rynket tilbage i bunden af frugtskålen. Eller endnu værre: Et skrællet æble. For når det kommer til stykket, er æblets skræl at sammenligne med din hudbarriere. Hudbarrieren er, forklarer hudlæge og professor Christian Grønhøj, det fysiske skjold, der er i huden, og som værner os med trusler udefra og indefra. Udadtil holder stand mod alt fra forurening, medikamenter, bakterier og UV-stråler, og på de indre linjer beskytter den mod udtørring. Lidt på samme måde, som at æblets skræl er det vandtætte, beskyttende skjold, der holdet frugtkødet friskt.

Men der skal kun et mikroskopisk hul til at skabe ravage. Det samme gælder for huden, bekræfter også den amerikanske hudlæge Howard Murad.

En af de ting, der kan gøre det hele lidt tricky, er ifølge Christian Grønhøj, at den godtgørende fedtfilm, der lægger sig yderst på huden – faktisk er en del af hudens værn. Filmen består af fedt fra talgkirtler, sved og døde hudceller, der tilsammen også binder snavs og støv – og det lyder umiddelbart som noget, du vil rense væk i en fart. Og det er også okay, men vær varsom med afspritning og for krads rens. Vores forsvarsmekanisme, det såkaldte mikrobiom (sirlig sammensætning af beskyttende mikroorganismer) er nemlig også en del af den her film.

”Hvis du affedter huden for meget eksempelvis ved at bruge for kraftige renseprodukter, kan det ødelægge fedtfilmen, så huden tørrer ud,” advarer hudlægen, som i stedet anbefaler at rense forsigtigt eller blot tørre huden over med en opvredet klud. Og gerne kun om aftenen (muligvis husker du, at det også er en anbefaling, hudlæge Johan Milling giver mange).

For en utæt hudbarriere og en ikkeeksisterende fedtfilm er en trist affære, der typisk giver tør, mat hud og rynker – og i værste fald kløende eksem.

”Din hud vil føles mere stiv og måske endda slå bittesmå revner, som muligvis kan ses i et forstørrelsesspejl,” siger Grønhøj.

Men ingenting skal selvfølgelig være nemt.

For hvad nu hvis man (som voksen) slet ingenting gør – bare lader huden passe sig selv? Så svækker man barrieren ifølge hudlæge og professor Peter Bjerring. Hans opskrift på en sund og stærk barriere handler først og fremmest om at holde en stenhård daglig rutine med smørbare antioxidanter i dagtimerne, typisk via et serum og altid efterfulgt af solfaktor. Derudover gælder det om at beskytte hudoverfladen mod fugttab ved hjælp af enten plantefedtstoffer eller silikonelignende stoffer.

Er du mere ambitiøs, og vil du både please og opgradere din hudbarriere, skal du ifølge hudlægen prioritere A-vitamin og barrierestyrkende hudpleje gerne med B3-vitamin og mælkesyrebakterieekstrakt.

Summa summarum? De færreste begynder at sætte nyt køkken ind eller male væggene, hvis det drypper fra taget. Så mere fokus på hudbarrieren som det vigtige tag.

VI FORTSÆTTER DENNE HER SNAK: På onsdag får du nemlig hudlæge dr. Zein Obagis bud på det værste hudplejeprodukt, der findes. Lidt af en cliffhanger.

Ovennævnte er uddrag af min hudbarriere-artikel bragt i Børsen Pleasure sidste torsdag.

@beautyspace på INSTAGRAM 

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

10/05/2022
Er man som “uperfekt” uegnet til at vejlede andre?
Alders-sexisme for fulde gardiner på min Insta
17/05/2022
Om A-vitamin går an om sommeren?
Ja, men du skal vide én ting

Kommentarer

 • Freya Rose

  Hvad kunne et eksempel på “barrierestyrkende hudpleje gerne med B3-vitamin og mælkesyrebakterieekstrakt”
  være? Følger flittigt med og vil gerne lære mere!

  18/05/2022
 • Mariannegylding

  Jeg har døjet med nogle milier på begge kinder, og har brugt en del energi og produkter på at få de sidste stædige væk, uden held. Så gik jeg til vores meget proff kosmetolog Marianne Bisgaard, og hun sagde “ det der, det er ikke milier, det er gevækster” adw, bare ordet.
  Så nu har jeg fået dem laser-fjernet hos hudlæge (selvbetalt), men hvor er det dejligt at være sluppet af med mine “ vorter”.
  Så, ting er ikke altid hvad vi tror de er.

  16/05/2022
 • Vibe

  Hjælp! Min datter på 12 ønsker sig sine første hudplejeprodukter. Hendes hud er så fin, glat, blød og uden en eneste bums eller tegn derpå.
  Jeg vil derfor helst forære hende noget, der er så rent og ikke forstyrrende som muligt. Samtidig har jeg jo her muligheden for, at give hende nogle virkelig gode hudpleje rutiner.
  Hvilket/hvilke mærker ville du anbefale?

  På forhånd en kæmpe tak.

  16/05/2022
 • sonja zattlander

  fint med de de lækre cremer til natten, især ansigtscremen med a.vitamin, men findes der ikke billigere alternativ, til mindre bemidlede kvinder:)

  16/05/2022
 • Pernille Sparsø

  Well – så langt så godt. Du gengiver Grønhøjs ord – …”anbefaler at rense forsigtigt eller blot tørre huden over med en opvredet klud. Og gerne kun om aftenen.”… Jamen, er det ikke netop om aftenen det er vigtigt at rense huden efter al skidt , makeup og solcreme? Er helt med på at rens skal udføres lempeligt, men en opvredet vaskeklud fjerner vel ikke føromtalte?
  Din Ansigtscremen er intet mindre en fantastisk Anette! Suppleret gennem lang tid med kollagen kosttilskud, kan jeg mærke min hud føles stærkere og mere plump – på den god måde 😉

  16/05/2022
  • Michelle

   Pernille: For mig virker en fugtig ansigtsklud om aftenen virkelig godt 🙂
   Den fjerner det meste. Men har jeg haft SPF og mascara på, så bruger jeg også en mild rens. Fx fra Bak Skincare, der er med præbiotika. Efterfulgt af enten A-vitamin cremen eller probiotika-serum fra Bak Skincare.

   16/05/2022
 • Majbritt

  Jeg synes faktisk vældig sexet – når nu jeg erfarer hvad det gør for min hud at styrke den istedet for at peele den! Du har en respons tilgode på din fine hjælp. Det tager tid at styrke men jeg kører less is more og mærker at min hud ikke er så irriteret mere dog stadig til den tørre side. Jeg løb tør for serum – (tror aldrig det er sket før jeg har brugt op:)) har nu skiftet til serum og mist fra osmosisbeauty. Rens aften fra Exfo …efter en uge er min pande mindre ru og tør. Så lys og stærkere hudbariere forude.

  16/05/2022
  • Majbritt

   Kommer lige fra IPL behandling og hun anbefalede serien fra ZOskinhealthcare – kender du den?

   16/05/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.