Choko-mania
Mens jeg nyder livet i hængekøjen, får du i dag gode gæsteblogger-ord fra den fabelagtige madblogger Anne-Sophie Lahme:
Lad mig slå fast, at jeg ikke tror på den med bare et lille stykke til aftenkaffen, for hvem filan er det der har selvkontrol endsige lyst til at nøjes? For mig er chokolade total nydelse og en næsten daglig fornøjelse. Kvinder er generelt for dårlige til at unde sig selv den nydelse, som god chokolade er, men det handler også om at spise den gode af slagsen, og her får du et par genveje igennem chokoladejunglen:
Har du smagt på din chokolade?
Altså sådan rigtig smagt på den? God chokolade har samme smeltepunkt som temperaturen i din mund, og det betyder at den smelter på tungen i bogstaveligste forstand.
Vend pakken om:
Ved du hvad alt det der står på ingredienslisten er? Og er den ikke så lang så du bliver helt træt? Så er du godt på vej til en god smagsoplevelse. Og husk at selvom ting på ingredienslisten slutter på pulver, så er det ikke nødvendigvis dårligt. Desuden indeholder mange slags chokolade lecithin – typisk sojalecithin – der er en emulgator der hjælper ingredienserne til at blive blandet bedre sammen.
Palmeolie, vig bort!
Rigtig mange producenter bruger palmeolie i stedet for kakaosmør. Kakaosmør er dyrt og palmeolie er billigt. Udover at det gør chokoladen hård og uappetitlig, så er palmeolie en af mange årsager til at regnskove bliver fældet og dyr truet.
Tjeklisten til det sundere chokoladevalg:
1) Gå efter de rene ingredienser. Økologi er helt klart et plus men ikke et must.
2) Tjek kakaoindholdet og gå efter et på 60-70% eller mere hvis du har mod på det. Man kan efterhånden også få gode mælkechokolader med et højt indhold af kakao, hvis du ikke er til den helt mørke chokoladesmag.
3) Vælg kvalitet frem for kvantitet. Der er desværre ofte en sammenhæng mellem kvalitet og pris, så vælg det lidt dyrere alternativ. På den måde spiser du automatisk heller ikke for meget fordi pakkerne typisk er lidt mindre.
4) Vælg ren chokolade: Vælg chokoladen uden fyld, som ganache, kiks eller marcipan, på den måde får du kun de gode antioxidanter fra chokoladen og ikke en masse sukker fra fyldet.
5) Mærk efter: Selvom det er totalt okay at spise chokolade, så mærk efter, for er det virkelig det, du har lyst til? Hvis du har, så spis løs, men det kan jo være du i virkeligheden har brug for et æble.
Anne-Sophie
Hej Jess!
Langt de fleste chokolademærker har faktisk gode varianter i mellem, det bedste tip er nok at gå efter de rene varianter uden for meget fyld og knas og halløj.
Men er det det du har lyst til, så ville jeg klart gå efter den lidt dyrere ende som for eksempel Konnerup & Co, Summerbird og Simply Chocolate.
KH
Anne-Sophie
lise
Hver gang, jeg snupper et stykke af den mundsmeltende mørke – og måske et til – så tænker jeg på (måske var det Derfor har kvinder brug for chokolade Deborah Waterhouse, der skrev det)ordene: Chokolade er en grøntsag…skønt egentlig er det vel en frugt! Nevermind, det ER gudindeføde!
jette zimakoff
Ja, helt enig i at der er mange sundhedsmæssige gode grunde til at nyde lidt god chokolade hver dag. Jeg har prøvet en hel del, og kan varmt anbefale Lindt 70% (superbrugsen) især den med orange smag. Den har fantastisk smag og eftersmag, og er en god eftermiddags~aften snack til kaffe eller the.
Henriette
Gode ideer!! Bliver helt choko syg nu
Anneka/Anne
En chokoholic som mig ska helst have lidt hver dag 😛 85% eller Vivani 92% feks, som netop smelter på tungen og er sød selvom man ikke skulle tro det.
Henrik Boysen
Jeg syntes jeg har prøvet mange forskellige 70% chokolader. Men den jeg altid vender tilbage til fordi det bare er den bedste, er lidl´s egen Ecuador 70%. Perfekt afbalanceret til min smag og så med en kort og forståelig ingrediens liste 🙂
Jess
Det var et rigtig hjælpsomt indlæg 🙂 Kan du anbefale nogle chokolade(mærker?) :o) ?