Forsker: 11 kolde minutter om ugen er livsforlængende
Lyt til dagens artikel her:
Iskoldt vand kan være en ubehagelig tanke for de fleste, men hæng på, for der er en anden idé til dig, der afskyr tanken om at sænke dit legeme i koldt vand. Og jeg forstår dig på forhånd. Selv er jeg typen, der end ikke kunne drømme om at bade om sommeren, men en oktoberdag for et år siden fangede bordet, fordi jeg kom til at tilbyde mig selv som bademakker til en, der havde svært ved at komme afsted. Og som havde brug for det.
Det var en vanvittig, hyperventilerende og sprællende oplevelse i 14 grader varmt vand, der jo senere på sæsonen faldt til to. Det virkelig spøjse er, at det er markant lettere allerede anden gang. Og at det kun kræver en enkelt gang at mærke dét, man kommer tilbage for: Suset bagefter af en krop, der prikker. En hud, der føles som om den bliver gennemrislet af champagne. Som dem, jeg bader med, nogle gange råber på badebroen: ”Jeg kan mærke min krop” eller den helt højtflyvende: ”Jeg kan mærke, jeg lever.”
Den virkelige udfordring handler om logistik – man skal have nogen at følges med. Der skal være en plan for, hvordan, med hvem og hvorhen man skal.
Der er desværre ikke vanvittig mange studier på kuldebadeområdet, men selv læner jeg mig lunt op af et fra 2020, der blandt andet understreger den mentale, endorfinkickende side af sagen. Ikke at jeg (tror jeg) er blevet hverken markant mildere eller lykkeligere af gyset, og hvordan måler man i øvrigt det? Der er imidlertid sket andre virkelig rare ting:
- Badeklubben, som muligvis er landets mindste, er blevet den sociale aktivitetsklub, som jeg ikke anede, jeg manglede. Og som jeg savner, når vi må aflyse.
- Sekundet inden man sænker kroppen i så koldt vand, ved man jo godt, at det er chokagtigt ubehageligt. ”Hvorfor gør vi det her,” spørger vi hinanden, når der er gråt, trist og blæsebølger på søen. Men det går ikke at stå og dvæle ved det eller sige uhhh, for de andre skal også i. Der er noget just-do-it over det, som en magelighedslarve som mig muligvis har godt af.
- Der bliver talt meget om det med at være i nuet, og jeg har aldrig knækket koden til det. På nær når jeg er i det kolde vand. Her er der ikke en eneste anden tanke, der melder sig.
I Danmark er vi heldige at have en forsker, der nørder i kuldebadning: Susanna Søberg, som i 2021 publicerede det her studie og er forfatter til bogen Hop i havet. Hun svarer herunder kort på fire spørgsmål:
- Hvad nyt begejstrer dig?
Overordnet ved vi, at inflammation ælder os før tid, og at kuldepåvirkningen udløser en kaskade af antiinflammatoriske stoffer. Hvis jeg så må være selvfed og pege på egen forskning, viser det sig, at det er nok at dyppe sig i koldt vand 11 minutter om ugen for at aktivere det sunde, såkaldt brune fedt, som er i stand til at forbrænde det usunde hvide fedt. Der bliver altså sat gang i en kalorieforbrænding. Det er vigtigt at understrege, at det ikke må være 11 minutter på en gang, men at de skal fordeles på flere dage, som det nu passer en bedst. Jeg vil ikke anbefale at være i vandet mere end to minutter ad gangen.
- Mærker du nogen som helst forskel i din hud?
Nej, personligt mærker jeg ikke nogen forskel, men jeg har heller ikke nogen hudproblemer. Forskningen viser imidlertid, at når man mikro-stresser kroppen (som ikke er at sammenligne med kronisk stress), så styrker man cellerne, alle kroppens celler, inklusive hudcellerne. Derfor er det så vigtigt ikke at være i det kolde vand for længe, for vi vil opruste, ikke udmatte cellerne. Der er lavet et forsøg med menneskelige hudceller i petriskåle – så ikke noget med før og efter billeder – som netop viser, hvordan mikro-stress under kuldepåvirkning udskyder aldring, og det er jo interessant.
- Online underviser du andre i at hoppe i vandet. Hvad er det, man kan lære?
Jeg guider dig på enkel vis til, hvordan du opruster, og hvad du skal passe på med, når det gælder koldt vand. Derudover får du den nødvendige dokumentation og forklaring på, hvorfor varme, kulde og åndedræt er så afgørende. Mange har nemlig glemt både åndedrættet, og hvor stor forskel, temperaturudsving har haft for vores udvikling. Og ingen medicin kan hamle op med, hvad kulde/varme-påvirkningen kan udrette som en naturlig ’stresser’, og hvis der vitterligt var en pille, som kunne, så ville vi alle tage den.
- Hvis man af den ene eller anden grund nægter eller ikke har muligheden, hvad er så næstbedst i forhold til at få gavn af kuldepåvirkningen?
Det er at gå en tur i sneen i bare fødder. Eller løbe en tur bare iført T-shirt på overkroppen, så du får kulden på huden. Alle pile peger nemlig på, at det bare er huden, der skal blive kold. Du kan også vaske ansigtet i koldt vand, dyppe fødderne i det eller tage kolde brusebade.
Susanna Søbergs platform finder du her.
@beautyspace på Instagram
SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.
FOTO … på en usædvanlig smuk dag ved Silkeborgsøerne lykkedes det mig at forevige en af mine bademakkere, Mette.
Louise
Hej Anette
HJÆÆÆÆÆÆÆLP ;)jeg elsker dine råd, og har nu brug for dem selv. Jeg er 37 og har altid gået meget op i hudpleje. For 1 år siden var jeg igennem en pillekur fra hudlægen pga. perioral dermatitis. Min hud blev utrolig fin – men her et år efter et det bare noget råd – slet ikke med udbrud, men fordi jeg simpelthen ikke kan finde en rigtig rutine med de korrekte produkter,
Jeg oplever trods mange (efter papiret) gode produkter, at min hud er rødlig, blussende, har grove porrer, ser kedelig og tynd ud og stram i det. Jeg vil bare så gerne have fin, glat hud med glød. Jeg har måske også gang i alt for meget på en gang. Jeg bruger:
Morgen:
Vaskeklud m. vand
MÁDARA Infinity Mist Probiotic Essence
The Ordinary Hyaloronsyre
The Ordinary Niacinamid eller Jorgobé Vitamin C Brightening Serum
Ole Henriksen Strength Peptide Boost Moisturize
Rosalique med 50 spf
Aften:
PHformula E.X.F.O. cleanse
Paulas Choice 2% liquid BHA
MÁDARA Infinity Mist Probiotic Essence
The Ordinary Hyaloronsyre
The Ordinary Niacinamid
Beauté Pacifique Super 3 Booster
Evt. et par dråber Jorgobé Bakuchiol Face Oil
Hvad bør jeg skifte ud – eller evt. fjerne for at opnå gode resultater?
Jeg overvejer at forsøge mig med REN Skincare Evercalm Gentle Cleansing Gel og evt. også REN Skincare Ready Steady Glow Daily AHA Tonic, som i givet fald skulle erstatte Paulas Choice 2% BHA – men er det en fejl? Jeg mangler derudover et godt alternativ til en dagcreme – synes simpelthen ikke har jeg fundet den rette. Har du erfaring med Filorga Time-Filler 5 XP Correction Cream?
Jeg synes slet ikke jeg får effekt ud af produkterne, så er helt desperat.
Jeg håber du vil hjælpe med med en guide, da det virkelig er alt for dyrt at teste alt af:)
Anette Saatterup
Jeg er offentlig ansat, og mit kontor er omtrent så koldt, at det må svare til at vinterbade 🙂 🙂 🙂 🙂
Anette
Der er ihvertfald ET ELLER ANDRT med det kolde vand. Det er virkelig rart at få et koldt gys op på ansigtet når man vasker det om aftenen ihvertfald 😉
Eller om morgenen. Det gør noget virkelig rart! Især hvis ens ansigt har det med at udvikle varme/rødme. Bare det ikke er iskoldt. Men sådan vandhanekoldt, det er fantastisk!
Anette Kristine Poulsen
@ Anette, ja!
Marianne
Hej.
Kunne godt tænke mig din vurdering af Plaisirs nye produkter.
God weekend.
Anette Kristine Poulsen
@ Marianne, hvis du ruller tilbage herinde havde jeg et Plaisirprodukt med på TV2 (deres C-vitamin serum), men ellers kommer jeg ikke til at dykke mere ned i Plaisir.
Johanne
Hej Anette,
Blot et lille spørgsmål vedr.layering om morgenen…
Kan jeg bruge et par dråber Revolution Hyaluronic Acid efter vaskeklud, The Inkey List EGF og Vitamin C serum, Rudolph Care anti stress creme og til sidst BB cream med SPF 23? Påvirker de hinanden negativt, eller skal jeg skippe noget af det? Jeg bruger ikke Hyaluronic Acid serummet nu, men min hud føles lidt tør her i kulden.
Mange tak for din fantastiske blog, som jeg læser hver dag!
Anette Kristine Poulsen
@ Johanne, nej, de påvirker ikke hinanden negativt. Tjek, om The Inkey List anbefaler, at du lige venter nogle minutter med at smøre creme på.
Marie
11 minutter om ugen, det lyder let, men men men. Jeg er glad og trofast vinterbader men kommer aldrig, som i ALDRIG derop. Når vandet er under 8.gr er jeg i vandet præcis 1 minut og højst 3 x om ugen. Alligevel nyder jeg det og synes det øger mit velbefindende.
Anette Kristine Poulsen
@ Marie, jeg kommer heller ikke op på 11 minutter. For det er jo i princippet HVER DAG. Susanne Søberg anbefaler max 2 ad gangen, så det ender jo med hver dag.
Birgit
Hej
Jeg er nysgerrig på om Cryosauna har samme positive virkning som kolde sø- og havbade?
Håber nogle vil dele deres erfaring med Cryrosauna
Anette Kristine Poulsen
@ Birgit, der er ikke konkluderende forskning på kryo. Men vekselvirkningen af kulde vs varme er det, Susanne Søberg underviser i. Tjek det link, jeg har lagt til hendes site.
Pernille S
Kan så tydeligt huske beretningen fra din første badetur! Hvor er det skønt du er blevet bidt af det, og holder ved!
For snart 36 år siden da jeg begyndte at vinterbade, blev jeg meget duperet af amerikaneren Don, som kunne opholde sig i det iskolde vand op til 20 minutter. Han er afbilledet i Søbadets jubilæumsbog fra 1995, hvor man ser “stille flyder Don”. Der blev taget tid på hvor længe han lå i vandet. Don var pænt blåfrossen at se på når han steg op af havet! Sundt tror jeg nu ikke det var for ham, men for Don var det vel en slags sport…! Det fortaltes, at han blev brugt til forskning; påsat med elektroder blev han sænket i et iskoldt kar, efter sigende havde han en gendefekt som gjorde, at han kunne opholde sig længe iskoldt vand, hvor vi almindelig dødelige for længst ville være bukket under!
Nu ser det ud til vi igen får frost. Måske du kan være heldig at opleve at bade i grødis. Det er en helt fantastisk følelse 😉
God dag, Anette
Inge Jensen
Hej
Har igen et spørgsmål til dig
Bruger Azelaic Acid lige efter rens om morgen
Har købt Rebiome Glow serum hvilket skal på først meget tivivl eller om jeg kan blande dem
Tak for alle dine gode råd