Bente Klarlund Pedersen om immunsystemet hos Beautyspace

Hvor har vi stået model til meget vrøvl om immunsystemet

Lyt til dagens artikel her:

 

Det er umuligt at tælle, hvor mange gange, man er stødt på et kosttilskud (eller en behandler!), der vil booste ens immunsystem. Og det er ikke stoppet ved kosttilskud, men har også involveret hudplejeprodukter. Hvis man googler ”immun” og hudpleje har du hits til mange timer. Der kom sågar en “trend alert” på et tidspunkt … at nu var vi klar til såkaldt immun-boostende hudpleje.

Det vil svare nogenlunde til at stille folk i udsigt, at de kan påvirke vejret. Og professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet Bente Klarlund har endelig skrevet den bog, der slår det fast. At immunsystemet ikke er noget, du sådan lige kan beslutte dig for at justere på. Hverken med C-vitamin, masser af damp eller ingefær. Immunologien er Bente Klarlunds medicinske speciale, og med et bagkatalog på flere hundrede videnskabelige artikler, svarer hun i en kort mail-dialog på, hvad det er, vi har med at gøre:

”Immunforsvaret er et magisk og magtfuldt system, og mindst hvert andet dødsfald i Danmark hænger sammen med ubalance i immunsystemet. Hvis immunsystemet er svagt, har du øget risiko for infektioner, reagerer det for stærkt, kan du få autoimmune sygdomme. Ideen med at booste immunsystemet er et forkert koncept – det handler om at have et sundt immunsystem i balance.”

Så hvad vil Bente Klarlund foreslå. Hvordan passer vi på immunforsvaret, så det kan passe på os? Det svarer hun sådan her på:

”Jeg har de her råd til et immunsystem i balance:

  • Undgå dårlige vaner som meget alkohol og røg
  • Undgå svær overvægt
  • Vær fysisk aktiv
  • Sov mindst 7 timer i døgnet
  • Dyrk familie og venner
  • Deltag i frivilligt arbejde
  • Søg hjælp hvis du stresset, deprimeret eller i sorg.
  • Tag imod de vaccinationer, der anbefales fra officiel side.”

Hvad med immunsystemet og kuldebadning?

Efter de 11 livsforlængende minutter her, så lad os se på, hvad Klarlunds bog IMMUN fortæller om kulde og immunsystemet. Først slår hun fast, at det kolde gys aktiverer en række stresshormoner (den mikro-stress, vi var omkring her), der igen aktiverer immunsystemet. Det betyder, at der sendes flere hvide blodlegemer ud i blodbanen – noget der jo altså også sker, hvis du bare løber en kold tur.

Men ved kuldebadet sker tingene meget akut: ”Når du hopper i det iskolde vand, stiger adrenalinniveauet akut. Adrenalinet hidkalder de hvide blodlegemer, især de naturlige dræberceller, for de er hurtigt på banen, når der er fare.”

Et kuldechok påvirker altså direkte kroppens beredskab til at bekæmpe infektioner. Så konklusionen ifølge Klarlund er, at når vinterbadning giver flere naturlige dræberceller i blodet, så må det betyde at immunsystemet bliver styrket. I hvert fald i noget tid, som hun konstaterer.

Forskning har desuden vist at vinterbadere har færre sygedage. Men her pointerer Klarlund det klassiske skisma, at man ikke ved om det er de (i forvejen) sunde, der vinterbader eller om de bliver sundere af at vinterbade.

FÅ DE LIVE KLIP via Instagram under @beautyspace her

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

18/01/2023
Forsker: 11 kolde minutter om ugen er livsforlængende
Hvad du alternativt kan gøre, hvis du hader tanken om vinterbadning
24/01/2023
Vil du have navnet på den bedste øjencreme?
Huden omkring øjnene kræver 3 ting, som ingen behøver at købe i mini

Kommentarer

  • Inge Gammelgaard

    Enig i at vi skal gøre ting der gør os glade, for at være i balance. Og sove, hvis vi kan. Men hvad med al snakken om D-vitamin? Iøvrigt har læge Claus Hancke, udtalt at selen zink og c-vitamin er vigtige for vores immunforsvar. Blandt andet danner vi jo ikke selv c-vitamin. Så hvis vi har en mangel, så er vi vel nødt til at spise dem?

    24/01/2023
  • Andersen

    Enig i at vi har hørt en masse vrøvl om immunforsvar, enig i at immunforsvaret skal være i balance, ikke boostes, Ikke enig i at man skal tage de vaccinationer, der anbefales … Og da slet ikke hasteudviklede eksperimentelle injektioner, som har givet flere i min familie blodpropper ..
    Meget inspirerende med vinterbadning! 🙂

    23/01/2023
  • Nathalie

    Virkelig interessant, når man I årevis har læst spalte op og spalte ned om immunforsvaret. Noget jeg undrer mig over er, hvordan frivilligt arbejde kan bringe immunforsvaret i balance?

    23/01/2023
  • Mette Sloth Eriksen

    Jeg har været inde at se Bente, Yngre med årene, hun har et spændende budskab. Og så er hun faktisk ret sjov 🙂

    23/01/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.