Mit energi-niveau steg med muligvis 750%

Da jeg også selv lettere overrasket proklamerede for min familie – og Instagram-slænget på @beautyspace, at jeg skam var blevet vinterbader, lød det tørt fra min søster: ”Med vilje eller faldt du i?”

Det er faktisk slet ikke en flabet kommentar, for hun ved, hvor lidt kropslig modig jeg er. Hvor vandforskrækket jeg også er. Typen, der normalt kun går i varmt vand.

Hvis nogen havde spurgt for en måned siden, om jeg nogensinde ville springe ud som vinterbader, ville jeg have vendt mig om. Troet, der blev talt til en anden. Og her er motivationstriggeren jo sindssyg. For hvad er det, der gør, at man pludselig tager en beslutning? I mit tilfælde var det ikke noget dybere. Det var en ven, som skulle afsted, fordi hun vidste af erfaring, at hun havde akut brug for det. Jeg hægtede mig bare på med et overfriskt ”så kan du i morgen?”

Kicket – som uden overdrivelse var uventet og vildt – har gjort, at jeg længes tilbage. Hver dag. Det er det, der gør, at jeg kommer afsted, i gennemsnit hver anden dag. Som en anden god ven sagde til mig: ”Det er afgørende, at logistikken fungerer, så der ikke er for meget bøvl, og så skal man have en makker eller to at gøre det sammen med”.

For mig er det derudover et kæmpeplus, at omgivelserne er rare, og nøj, det er de.

JEG HAR NU SLUGT forsker Susanna Søbergs virkelig brugbare bog om kuldebadning. Labbet alle de varmende tips til mig, lært nyt – for hvem anede, at vi har såkaldt brunt fedt, der bliver sat energiforbrændende fut under i koldt vand? Og hvem anede, at kaskaden af glædes-hormoner er så omfattende? Det er psykens accept af kulden, og det at kunne stoppe modstanden (i forhold til vandet), som for mig har gjort en afgørende forskel. Kan jeg læse mig til.

Lige nu ligger jeg på min sofa. Pløjer mig gennem aviserne, mens jeg mærker den svagt boblende varmefølelse i hele kroppen. Den er der på femte time.

@beautyspace på Instagram … med badebilleder (også af en noget mere erfaren bademakker).

22/10/2020
Glød: Hvad virkede, og hvad gjorde absolut ikke
Pernille begyndte at selv-dosere
26/10/2020
Glattere hud, anyone?
I modsætning til indsatsen, så er opskriften gratis

Kommentarer

 • tina balsby

  Hej Anette

  Jeg er meget nysgerrig på, om du tager hovedet under og hvis du gør, hvad i klæder du din ansigtshud med, for at undgå karsprængninger?

  Bedste hilsner
  Tina Balsby

  04/12/2020
 • Anette+Kristine+Poulsen

  ÅHHH TAK for alle hepperier og gode ord. 1000 tak. Varmer helt ned i de til tider kolde tæer pt. Jeg kan se, at jeg jo langt hen ad vejen er blandt garvede folk. Som Pernille S, der har vinterbadet i 30 år (jeg glæder mig til grødis. Tror jeg). Hermed svar på konkrete spm. :

  @Nina, det er meget forskelligt. Jeg bader med nogen, der bedst kan lide at løbe ud i vandet. Det kan jeg slet ikke. Jeg går forsigtigt ned ad en trappe og plumper så i det sidste stykke. Når man først ved, at man kan, så er det lettere de næste gange.

  Stor hilsen Anette

  28/10/2020
 • Susanna Søberg

  Kære Anette,

  Fantastisk at læse at du har fundet energien, den styrkende og glædende effekt af vinterbadning. Din beskrivelse af dine første tanker om det kolde vand kan mange nok genkende, indklusiv mig selv! Jeg måtte selv prøve nogle gange før jeg kunne slappe af i det. Dejligt du finder svar, inspiration og ny viden i min bog! Så har den tjent sit formål jo- tak fordi du læste den og anbefaler den. Varme hilsner, Susanna

  26/10/2020
 • Sanne

  Fantastisk, og elsker din søsters kommentar. 😉 Jeg synes vandet er koldt og svært at komme i om sommeren, så jeg kan slet ikke forestille mig at gøre det om vinteren. Min søster er også iskold, bogstaveligt talt, hugger hul i isen på hendes pool og svømmer rundt med en isflage over hovedet. Jeg forstår det ikke. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  26/10/2020
 • Pernille S

  Hvor herligt er det lige, at så mange og især unge finder glæde i det kolde gys! Men af med badedragten, som anbefalingen lød fra mange i et af dine tidligere blogindlæg. Oplevelsen er tifold skønnere uden klæbende textiler. Og hovedet under vandet! Blot sørg for hue, vanter, varme sokker, og varm kaffe på kanden efter badet. .
  Igenne de snart 30 år jeg har været vinterbader, har jeg haft mange skønne naturoplevelser, som også er med til at give et kick. Prøv, når der – forhåbentlig – kommer grødis, at gå i vandet. Grødisen nærmest brænder på huden, og det føles som om du bader i tøris. En pudsig, og skøn fornemmelse. Og så ligner man een af de aber som bader i varme kilder i Japan;-)
  God weekend, kære Anette :-!
  Kh Pernille S

  24/10/2020
 • amaja

  der er nogen der syntes om vinterbadning ,men når jeg bader skal det hellere være for varmt
  men hvis du syntes om det er det godt ,dejligt at finde en aktivitet hvor man ikke skal bruge mundbind og handsker

  23/10/2020
 • Mariannegylding

  Jeg kan sagtens genkende den følelse af mere. Sådan har jeg det når jeg er på hotel Vejlefjords spa. De der varme/kolde bade de har. De sætter sig nærmest som et narkotikum hos mig. Mine døtre synes jeg er dybt pinlig fordi jeg bare spurter frem og tilbage mellem dem.

  23/10/2020
 • Nina

  Min far er vild med det, og han har været lidt efter mig i forsøg på at få mig til at prøve. Jeg har bare virkelig svært ved at skulle prøve. Jeg har så mange spørgsmål. Hopper man bare i? Hvordan får jeg varmen bagefter? Osv

  23/10/2020
 • Mette Sloth Eriksen

  Det er jo netop den rareste boblende fornemmelse hele dagen, og det er jo netop det med hvidt fedt kontra brunt fedt. Man kan vist omdanne noget af det hvide fedt til brunt ved at vinterbade (hvis jeg har forstået det korrekt). Men det kræver sin mand/kvinde at komme i, men selve naturen omkring er jo også smuk, Men det er det kolde gys – god weekend!

  23/10/2020
 • Fru Jakobsen

  Nyder også min vinterbadning og den tilhørende naturoplevelse. Vejr, vand og himmel skifter jo hele tiden. For mig, der altid har været meget kuldskær, har det også den fordel, at jeg ikke længere behøver pakke mig ind i uldtrøjer hele vinteren.
  Men nylonstrømper lige efter badning er no go! Så får jeg aldrig varmen. Fødderne skal holdes varme.

  23/10/2020
 • Elisabet

  Har været vinterbader i 10 år og ja man bliver afhængig, det er som at få solen ind i kroppen, man kan mærke det resten af dagen❤️❤️❤️

  23/10/2020
 • Lene+Jespersen

  Det er de SMUKKESTE omgivelser, der i sig selv giver rigtig god energi ❤️ Det kolde vand kan bare noget lækkert for kroppen

  23/10/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.