Når Netflix stjæler din melatonin 

LYT til dagens indlæg her:

 

Undersøgelser viser, at op mod halvdelen af os sover dårligt om natten, vi taler voksne danskere.

I forhold til hud, så er det med søvn noget, der tit er blevet overfortolket, misbrugt og endt som det professor og hudlæge Peter Bjerring meget sjovt kalder for en halv sandhed. En halv sandhed er når man tager en bid af noget videnskabeligt dokumenteret og gør den bid til hovedhistorien.

Vi har hørt om alt fra regenerering (irriterende ord i øvrigt) til at der sker en udrensning om natten. Men det er som bekendt kun hjernen, der renser sig selv om natten. Huden får hvile fra bevægelse – og er i øvrigt så smart fungerende, at vores hormonstyring indefra udøver mere beskyttelse, når der er UV-stråler omkring os. Men et studie viser, at når vi er trætte på grund af for lidt søvn, så bliver huden meget mere tør. Den taber ganske enkelt mere vand, uden man helt ved hvorfor. Men det er jo også slemt nok.

At det kan være svært at få nok søvn, kan de fleste nok bare spørge sig selv om. Eller man kan spørge Netflix, som har udtalt, at folks søvn er deres største konkurrent. Det gælder så også den anden, og vel noget vigtigere, vej rundt. At Netflix og vores generelt stigende forbrug af blåt lys fra alverdens skærme stjæler det signalstof, som vi er så vanvittig afhængige af for at kunne sove: nemlig melatonin. Lys er en melatonintyv i en grad, så man faktisk helst skal kunne gå på toilettet i mørke om natten.

Melatonin, som også er en antioxidant, er ikke bare et signalstof, men et hormonlignende signalstof, der regulerer vores døgnrytme. Meget tyder også på, at niveauet af melatonin har betydning for alt fra patina til humør, og jeg tror, vi kommer til at tale SÅ meget mere om netop melatonin i måden vi holder os friskere på længere. Eksempelvis anede jeg ikke, at man i Australien prioriterer at tilsætte melatonin i solcremer.

Så. Udover især det blå lys, så er der nogen medicintyper, bl.a. Ibuprofen, der sænker  niveauet af melatonin. På samme måde som de velkendte søvndræbere ikke hjælper på dannelsen af signalstoffet, hvis niveau på uretfærdigvis daler med årene. Men der er heldigvis en masse at gøre ved det. Blandt andet kan du via kosten sikre dig mere. Melatonin findes nemlig i alt fra bananer til ananas, kål, æbler, fisk (især laks og sardiner), æg, brune ris, nødder (især pistacienødder).

Men hvad der næsten er vigtigere kostmæssigt er at skabe et godt arbejdsgrundlag for melatoninproduktionen, og det viser forskning at man kan gøre ved at sætte gang i en kædereaktion. Simpelthen sørge for at sætte fut under mængden af den aminosyre, der hedder tryptofan, som du kan spise dig til via mandler, hvedegræsjuice, græskarkerner, mejeriprodukter og fjerkræ. Der findes en bog med opskrifter, som går præcis det ærinde.

Coming up

 • Hvad med melatonin tilskud? Plusser, minusser og hvorfor det er på recept
 • Vil du med hjem at se mit natbord?

FÅ BESKED I DIN INDBAKKE, når der er er nyt fra Beautyspace. Skriv dig op her.

@beautyspace på INSTAGRAM

Foto Jens Peter Engedal

21/03/2022
Hvad er det, Drunk Elephant vil os?
Godt nyt på nær én, nej 3 ting
24/03/2022
7 ting, jeg gerne ville have vidst om melatonin
Og hvorfor det er på recept i Danmark

Kommentarer

 • Christina kragh

  Jeg har faktisk lige bestilt de nye fra vitaviva Be sleepful og er ret spændt på om de virker

  27/03/2022
 • Anne Sofie

  I Norge kan man nu lovligt købe 1 mg Melatonin i helsekostbutikker og på apoteker. Findes som kapsler, depottabletter og dråber (til at optage gennem slimhinde i munden inden man synker) 🙂

  24/03/2022
 • Sofie

  Nu giver min ekstreme tørhed gennem de sidste knap to år mening: jeg blev mor for anden gang. Min ældste er nu 3 år. Altså: minus søvn.

  Ak. I det mindste kommer der en naturlig løsning. På et tidspunkt…

  Kh Sofie, der knuselsker masken fra Evolve fra sidste boks! Dén sammen efterfulgt af serum og sidst Ansigstcremen = wow!

  23/03/2022
 • Britt

  Tryptonat kapsler inden sengetid hjælper mig. Når jeg har taget dem et par uger, kan jeg sove godt uden I et par måneder, og så forfra ❤

  23/03/2022
   • Lykke

    Hej Anette,
    vi køber Tryptonat i helsekostbutikkerne, det fungerer rigtig godt for os. Vores datters søvn blev mere uregelmæssig af melatonin.
    Jeg tænkte på om der er flere kilder til melatonin, så nogle måske reagerer på om det er syntetisk eller naturligt fremstillet ligesom vi herhjemme gør på den syntetiske folinsyre ifht. den naturlige folat, eller endnu bedre methylerede (aktive) folat.
    Ved du det?
    Bedste hilsener Lykke

    24/03/2022
   • Annika

    Jeg har også god erfaring med Tryptonat. Køber dem hos http://www.jala-helsekost.dk.

    25/03/2022
 • Nanna

  Jeg ville ønske, at du havde en podcast. Godt skriv og god formidling

  23/03/2022
   • nanna

    Præcis, jeg ønsker det lidt længere, hehe. tak for det!

    30/03/2022
 • Inge G.

  Melatonin kan købes ganske lovligt og i forskellige styrker hos Life Extension Europe ( anerkendt amerikansk firma indenfor kosttilskud vitaminer osv. med afdeling i Holland)

  23/03/2022
 • Pernille S

  Som altid et godt skriv. Tak. Måske vi på et tidpunkt kan finde Melatonin i Ansigtscremen?

  23/03/2022
 • Christina kragh

  @marianne

  23/03/2022
 • Christina kragh

  Jeg får melatonin fra en veninde når hun er i USA en gang om året dog ikke nok til et helt år … ind i mellem taget jeg 10 g og har stadig problemer med søvn så frustrerende og ja huden er knas tør så det støver

  23/03/2022
 • Mariannegylding

  Men det er da også tosset at det er på recept.
  Som Kirsten V skriver, er det håndkøb i usa, samt flere erupæiske lande.

  Og ja tak til at se dit sengebord ❤️

  23/03/2022
 • Marianne

  Får mig til at tænke på min tidl. meget sjove kollega, som havde den regel med sin mand, at de ikke måtte tænde lyset om natten, hvis de skulle på toilettet. Det resulterede så i, at da hun en nat, i mørke, satte sig på brættet – sad hendes mand der i forvejen pænt chok at sætte sig på et par varme mandelår i mørket!

  23/03/2022
 • Susie

  Tomater og havregryn er også gode kilder til tryptofan:-)

  23/03/2022
 • Kirsten V

  MEGET spændende emne og som altid kanon godt skrevet Anette. Her i USA er det ikke på recept og jeg tager gerne med hjem til jer. Det er lovligt.

  23/03/2022
 • KarinVS

  Kære Anette 🙂
  Sikke en herlig overskrift ;-D
  Knus Karin

  23/03/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.