Sådan forbedrer D-vitamin & omega3 din hud

LYT til dagens tekst her:

 

Det handler ikke så meget om creme, faktisk slet ikke, når en kok og en hudlæge går halvdrastisk til værks for at bevise, at det vi putter i munden, påvirker huden bemærkelsesværdigt. Det er der kommet bogen Glød ud af.

At kosten positivt kan påvirke de 80 procent af befolkningen, der oplever eller har oplevet mild akne eller rosacea vidste Christian Grønhøj godt, og vi har talt om det virkelig mange gange. Om hvordan især mælk, sukker og chips er skurkene. Men kosten kan også påvirke rask hud og her gør Grønhøj opmærksom på et interessant publiceret Harvard-studie, der via  25.000 raske deltagere (det er virkelig mange) dokumenterer, at især D-vitamin og omega-3 fedtsyrer forebygger og hæmmer inflammation hos 40 procent af personerne. Inflammation er den bål og brand tilstand i huden som eksempelvis er til stede, når vi taler akne og rosacea. Det er altså rigtigt godt nyt til de mange, der allerede døjer med, eller er i risiko for at opleve, rød, irriteret og tør hud.

Og apropos omega3, så er der mere at hente. Vi ved, at fedtsyrerne giver smidigere hud. Vi ved også fra et studie fra Manchester universitet, at netop omega3 fedtsyrer gør huden mere modstandsdygtig i forhold til UV bestråling. I bogen Glød er der endnu et eksempel, og lad mig skynde mig at sige, at jeg generelt er begejstret for måden, Grønhøj hylder fedt på. Som et af de mest misforståede og udskældte næringsstoffer (og jo, vi skal selvfølgelig være opmærksomme på, hvilke fedtstoffer vi indtager). Han peger nemlig på et 100 år gammelt studie, der dokumenterede – allerede dengang – hvordan dyr fik ekstremt tør hud og en kompromitteret barriere ved at være på en kost uden fedtstoffer. Og at tingene løste sig, så snart forskerne tilsatte umættede fedtsyrer til dyrenes kost, hvorimod mættede fedtstoffer ikke gav tegn på forbedring.

Når det gælder D-vitamin, fastslår Grønhøj: ”Alt tyder på, at D-vitamin kan mindske udviklingen af inflammatoriske hudsygdomme som psoriasis, vitiligo, lupus, børneeksem, akne og soleksem.”

Vitaminet findes bl.a. i fede fisk, æggeblommer, kalv og avokado. Det er sikkert at tage mellem 10 og 100 mcg. Alle er enige om at prioritere D-vitamin – her er Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

I MORGEN SKAL DET HANDLE OM, hvad kok Morten Fenger har gjort for at mindske sin psoriasis til næsten ikke insisterende. Det handler om bestemte vaner og også om fastens evne, hvor du får ordene fra to kvalificerede og ikke mindst, interessante, afsendere.

BOOK’N BEAUTYBOXEN for september finder du her.

25/03/2022
Vågner du med tør hud?
Nåja, så var der mit natbord
29/03/2022
Hudlægen fulgte kokkens eksempel
Mere energi, friskere hud, slut med psoriasis

Kommentarer

 • Irma Schreiner

  Hej Anette!
  Jeg har for et stykke tid siden set noget om, hvilken SPF du bruger – kan ikke finde det igen,
  Kan du hjælpe mig?

  06/04/2022
 • Christina Brøchner

  Kære Anette

  Vil blot sige dig tak for alt den viden du deler ud af. Så dejligt du er begyndt at indtale, så jeg kan lytte:-)

  Kh Christina

  29/03/2022
 • Rikke

  Tak for dit skriv. Jeg er aldrig blevet venner med fiskeolie, men er rigtig glad for Livets Olie til Kvinder. Det lander bare bedre i min krop og jeg føler mig mere sikker på oprindelsen end ved fiskeolie.

  29/03/2022
 • Elisabeth Hamerik Schwarz

  En konkret erfaring herfra. Jeg har i årevis haft virkelig flossede og sarte negle, og jeg prøvede collagen, selen osv, men intet hjalp. Da corona ramte stoppe jeg med at bruge neglelak (som jeg dækkede problemet med), men heller ikke det gjorde en forskel. Jeg spiste rigtig meget fisk, så tænkte ikke, at omega 3 var problemet, men begyndte alligevel at drikke en skefuld fiskeolie om dagen (Bornholms, der er meget prisvenlig og har et højt niveau af EPA – jeg spiser den med citrus, som smager mest af rapsolie) for ekstra sundhed og for at stocke up på vitaminer for at få mest mulig modstandsdygtighed under pandemien.
  Én uge og mine negle var blevet glatte, stærke og smukke, som havde de fået sig en fransk manicure. Jeg har drukket fiskeolie lige siden, men for nylig slækkede jeg og glemte at drikke det i 1-2 uger – og blev straffet ved kasse 1 negle, der begyndte at blive tørre og sarte.
  Så til tvivlerne – jo, det virker helt bogstaveligt. Min veninde har prøvet det og fået samme resultat på neglene. Det virker sikkert også på meget andet, men det er bare virkelig konkret det her. Derudover er jeg enig i, at D også helt afgørende. Jeg havde mangel på det for ti år siden og fik mystiske symptomer, så jeg har spist 70 mg lige siden (35 i højsommeren dog), fordi jeg ved, at jeg har en tendens til mangel.
  kh Elisabeth

  29/03/2022
  • Louise Oksen

   Det vil jeg prøve. Jeg har samme problem og har prøvet alt, men intet har virket, nu dækker jeg også de grimme negle og problemet med neglelak. Men jeg vil finde et sted og få puttet noget bornholmsk fiskeolie i kurv:-)

   30/03/2022
 • Kristina Jensen

  Hej
  Syntes det er en “ jungle” mht fiskeolie … kan du anbefale nogle ?

  29/03/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.