Hudlæger advarer: Vær fedtet for at få klar hud

oliehyldeSept17

Ansigtsolier er fremragende til at beskytte og holde på hudens fugt. Men hold igen, hvis du vil have klar hud fri for udbrud. Sådan lød det fra hudlæger i weekendens Børsen, hvor professor Peter Bjerring gav mig en overraskende indlysende pointe, som du får om få linjer.

Hvem har ikke skævet til Helena Christensens hud? Eller Gwyneth Paltrovs strålende kinder, når de reflekterer lyset? Begge er erklærede fans af olie, hvor brugen – vores forbrug, dit og mit – gik bananas i kølvandet af parabeneforskrækkelsen.

Nu tyder det på, at flere af os, sikkert i iveren efter at få den stjernepæne hud, har svært ved at styre mængden. I hvert fald ser hudlæger som bl.a. professor Peter Bjerring, at 25 procent flere i forhold til for bare fem år siden, søger hjælp til udfordringer som forstørrede porer og udbrud, der minder om teenagetiden:

”Jeg ser mange nærmest asfaltere deres hud i tykke olielag, og det er der et medicinsk begreb for: acne cosmetica, som giver bumselignende udbrud og glinsende hud på nippet til at dryppe.”

Bjerrings pointe er, at vi ikke skal bruge olie på samme måde, som vi bruger en ansigtscreme: ”En creme indeholder typisk 10-20 procent fedtstof, og hvis den bliver erstattet med 100 procent olie, kan huden få problemer”, siger han.

HVAD GØR MAN SÅ? Det gav dygtige Daniela Fraser et bud på i samme Børsen-artikel: ”Er du i tvivl om mængde og fremgangsmåde, så tjek først din ansigtscreme, lyder rådet. Indeholder den allerede planteolier, så overvej dit behov for yderligere brug af olier og gå ellers langsomt frem: Begynd med en enkelt oliedråbe under ansigtscremen på hver kind (de fleste er selvsmørende i T-zonen, som er næse, hage og pande), og se olien som et værktøj, der kan skrue op og ned for hudens fedtsupplement – alt efter vejr, og afgørende: Om din hud fra naturens side er til den tørre eller fedtede side. Prøv evt. i halvdelen af ansigtet for at se og mærke forskellen. FOTO: Børsen arkivfoto af Jens Peter Engedal.

SNUP TIPPET:

 • Husk, at squalane er anderledes let, da den teknisk ikke er en ’hel’ olie.
 • Se gode bud på olier her.

VELKOMMEN TIL SEPTEMBER MÅNEDS NYE BEAUTYSPACE-LÆSERE: Her er, hvad de næste dage byder på:

 • Få kvit og frit hudlæge og professor Christian Grønhøjs akne-guide på mandag. Det vil sige hele kapitel seks i bogen Superhud. Ordene lander i din indbakke fra listen her.
 • Oktober måneds Book’n Beautybox går ud på tirsdag kl. 8.00, og den er så…lexikassen, som min søster ville sige, at der helst skal blive en tilbage til mig. På Instagram kommer der et live sneak peak i løbet af i dag. Det foregår på @beautyspace her.
 • Og nej, budgetguiden til sart hud er ikke glemt.

26/09/2017
Gavekort: Din tur til øjen-yoga
Hvis du har 30 minutter, så er den her mini-oplevelse for dig
29/09/2017
Er hun mon stadig gift?, tænker folk
Om den dag i juni, da jeg fik tre meget mærkelige (nærmest foruroligende) beskeder

Kommentarer

 • Leafysmoothie

  Tak for svar, nej, jeg har ikke skiftet rens eller ændret noget andet. Så jeg er lidt overrasket, min hud er normal til tør og normalt glad for olier især de som er basen i denne olie.

  02/10/2017
 • @ Sanne ;o)

  @ Leafysmoothe – Det ER underligt, især som du beskriver mængden, du bruger. Har du skiftet rens? Kan det være den, der er for fed? For det er den fra P&M faktisk (lidt for fed til nogle hudtyper).

  @ Jette – har du prøvet squalane-produkter?

  Stor hilsen Anette

  02/10/2017
 • @ Helle F – Ja og amen.

  @ Marie R – ;o)

  @ Kamille – de har god vejledning til alle deres produkter, så hvad anbefaler de?

  @ Marianne BT – Du kan gøre begge dele. Som et par isolerende dråber under din creme, blandet i din cremen eller klappet let ovenpå. Så der er faktisk tre metoder. Men ellers har du ret: Det fedeste på til sidst.

  @ Eva B – TAK for dine gode ord, og ja, det var nemlig en tiøre der faldt på plads mht. Bjerrings sammenligning. Billedet er taget af fotograf Jens Peter Engedal, og jeg får tjekket linket i aften.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2017
 • @ Nanna – Ellers behold, hvad der fungerer godt for dig.

  @ Julia – Absolut og enig. Og du har jo fat i noget vigtigt i forhold til kokosolie, som jo kan have en tilstoppende effekt, men er genial til håret som noget af det der kan trænge ind i hårstrået og lappe.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2017
 • @ Christina – det lyder som en god plan. Er også vild med tryllecremen, som nu er kommet i en ny version.

  @ Mia – det er godt, når man finder ud af, hvad der virker for en.

  @ Louise – Squalane er altid godt. Det er teknisk ikke en ‘hel olie’, men en del af olivenoliens struktur.

  @ Rebecca – Det glæder mig SÅ meget. Stor tak fordi du skriver. Prøv at se, hvad der sker hvis du helt dropper olie, og bare nøjes med squalane. Du kan jo så teste igen men den mindre mængde, du selv nævner.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2017
 • Leafysmoothie

  Kæmpe tillykke med de mange nye læsere!

  Spændende indlæg god timing når jeg nu testet Superstar. Er glad for olier og synes de fungerer bedst på fugtet hud, og at man kan fornemme at man brugt nok hvis det absorberes og ikke fedter. Bliver det for meget presser jeg straks ansigtet med en serviet.

  Jeg får normalt ikke knopper/bumser af olie i dets rene form, men har fået lidt små bumser af Pestle and Mortar Superstar a-vitamin olie, overraskende for mig da jeg normalt er glad for både olie og a-vitamin. Måske noget med a-vitaminen, og ikke med olierne i sig selv? Hvad tror du?

  Jeg har jo flittigt brugt mange andre a-vitamin produkter uden problemer, men alle i gel/creme form. Har dog hørt om andre der fået lidt knopper eller småbumser når de skiftet mærke på a-vitamin og at det nogle gange er overgående (detox maybe).

  Jeg har brugt meget lidt af Superstar, blot et pump til ansigte og hals, så det er ikke at jeg været ude og asfaltere hele natten ;-). Jeg har brugt en mild, grundig dobbelt rens og rønsbol mist før Superstar. God søndag!

  01/10/2017
 • Jette

  Rigtig god info om olie. Jeg har ultra tør hud, og men tåler næsten ingen olier, har prøvet lidt af hvert. Får svær rosa mv

  29/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord og kommentarer. Jeg vil glæde mig til at svare hver enkelt af jer. Det bliver på søndag. Stor hilsen Anette

  29/09/2017
 • Det var da VILDT mange nye læsere – tillykke! 🙂 Rigtig go’ weekend, smukke. 🙂

  29/09/2017
 • Eva B

  Sindssygt fedt billede iøvrigt! Det er da ikke egen opstilling? Ser alligevel lidt for avanceret ud til det ( undskyld min manglende tiltro til dine fotografevner ).
  Anette, linket til gode olier virker ikke. Det fører bare til omvendt duftnæse..

  28/09/2017
 • Eva B

  Åh det er jeg glad for at læse. Det er sådan en oplysning, der er indlysende logisk, for det er noget man egentlig allerede godt ved i baghovedet. At alt det der olie ikke holder.
  Tænk, jeg har følt, at jeg ‘burde’ bruge mere olie end de tre dråber jeg bruger to gange om måneden. Jeg prøver ihærdigt at presse hybenolien ind, for det er jo godt for huden. I bette mængder, olie fungerer bedst eksklusivt anvendt. Undtagen min søster, som virkelig har en knastør og sensibel hud. Hun kommer gennem vinteren i marinade 🙂

  28/09/2017
 • Marianne B T

  Hmm… Hvorfor var det, jeg troede, man skulle have det “lette” lag (cremen) inderst og det fede (olien) yderst..?? #gadvidehvornårjeglærerdet #helsførallerynkerneerkommet

  28/09/2017
 • Kamille

  Hvad synes du om squalane fra the ordinary – og hvordan bruges den i så fald? (For konsistensen er vel anderledes end alm. ansigtsolie)

  28/09/2017
 • Marie Rasmussen

  Igen et indlæg der indeholder guld info. Tak!
  3392 nye læsere – det er edder mame flot!!!

  28/09/2017
 • Helle Forum

  Husk lige, alle der gerne vil bruge olie, at det skal ske på FUGTIG hud. Både for at forbedre indtrængningen og for at få det glid, der betyder, at olien fordeles tyndt og fint…. “lidt, men godt”. Gad vide, hvor mange der får problemer med olie, fordi de ikke følger dette enkle trick?

  28/09/2017
 • Julia

  Alt med måde, siger de kloge jo 🙂
  Jeg er jo über olie fan og bruger med god smidig- og blødgørende effekt 3-5 dr. ansigtsolie under min relativ lette og parfumefrie ansigtscreme.
  Jeg er overbevist om at det er de kærlige fede dråber, som er med til at holde min 46 årige hud rynkefri 😉

  Jeg har eksperimenteret med olie/creme kombinationen til min hud i mange år – såvel ret så dyre som relativt billige. Jeg får som regel bumser af fede/aktive cremer…og af kokosolie desværre…men jeg får til gengæld tørre plamager i ansigtet (omkr. mund og hage), hvis jeg kun bruger ansigtscreme…særligt om natten.

  Så min pt. perfekte personlige løsning er “Apotekets 24 timer Anti-Age Ansigtscreme, over en aromaterapeutisk ansigtsolie …som jeg selv mikser efter hudhumør 🙂
  Det er ret vildt cremen er SÅ god – for prisen er godt nok også god (= lav)!!!

  Jeg har mikset forskellige ansigtsolier, bl.a. en dagsolie m. Citron mm., som er rensende, astringerende (sammentrækkende) og bakteriedræbende, hvilket er genialt hvis man har tendens til uren hud og store porer.

  Om aftenen har jeg brug for en mere smidiggørende natolie under min creme og der bruger jeg pt. blandt andre Frankincense, Jasmin eller Neroli….det bliver man nærmest lykkelig af at dufte af 🙂
  Min hud er i hvert fald lykkelig, smidig og strutter af glød når jeg vågner 🙂

  28/09/2017
 • Synes aldrig rigtig at olie til ansigtet har fungeret for mig. Men måske det skal prøves igen til vinter… Og så i små mængder.

  28/09/2017
 • Rebecca

  Hej Anette.

  Jeg er ramt af cystisk akne og store porer, fedtet hud.For et år siden begyndte jeg at at pleje efter din hudpyramide. Sikke en forandring. Min akne opfører sig anderledes, den er ikke så aggressiv.
  Til sagen – jeg bruger hybenkerneolie fra Trilogy for at få en mild gang a-vitamin til aften og kombinerer med Ole’s AHA og ruller også ind i mellem. Perfekt kombi der virkelig kan ses og mærkes på huden. Men i stedet for at OVERsmøre med olien, er det da “nok” at bruge en lille dråbe olie og bare klappe den let på huden?
  Creme er ikke et alternativ, jeg har altid følt at det slog mig ud – måske noget med konserveringen? Jeg bruger desuden squalane til dagen fra Beaute Pacifique og føler det balancerer min fedtethed om dagen.

  28/09/2017
 • Louise

  Hvad hvis ens hud ikke så godt kan lide olie, kan man anvende squalane? Tænker eksempel på Lings Dual Moisture Emulsion.
  Den skulle være fantastisk til den kommende tid høre jeg?

  28/09/2017
 • jeg fandt også ud af at olie gav mig bumser. Bare når jeg har en creme som nærmest fugter min hud for meget, så får jeg bumser. Så hvis jeg bruger en fugtgivende rens bruger jeg ikke altid creme – min hud har godt af af tørre en lille smule ud en gang imellem.
  God dag 🙂

  28/09/2017
 • christina kragh

  Jeg elsker olie i ansigtet men bruger sjældent en crem oven på …der bruger jeg min trylle crem fra estee lauder el vitasing fra origins ……er det tosset ?

  28/09/2017

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.