Hvad hud- & hjerneforskeren selv prioriterer

14801148_10154664022054321_1530017798_n

tranquillity

Hudlæge dr. Nicholas Perricone var den første til at tale om hjerne-hud forbindelsen. Det med, at hvad der gør hjernen godt, også tit kommer huden til gode. Eksempelvis smidiggørende omega3-fedtsyrer.

I går gæstede den populære dr. Claudia Aguirrie Danmark i forbindelse med et Comfort Zone-pressemøde. Som videnskabelig formidler er hun så stort et international hit, at hun har sin egen blog på The Huffington Post og en interessant stemme på TED,  hvor du udover linket også kan se klippet om ‘den skjulte hjerne i din hud’.

I går talte hun om sammenhængen mellem hjerne, sundhed og hud – og viste bl.a. et kort live-klip, der demonstrerer den fysiske rensning der sker af hele systemet, når vi ulejliger os til at trække vejret dybt. Så lille en ting, så vigtig og heldigvis også så let, fordi vi er heldige at have vejrtrækningen med os overalt inkl. i køen i Netto.

Når man så som Aguirre forsker i netop påvirkningen af lyd, berøring og duft for hjernen, huden og vores evne til at finde ro, hvad mon hun så selv prioriterer i et hektisk arbejdsliv, der kaster hende kloden rundt?

Svaret kom uden tøven: Søvn. ‘Jeg storprioriterer søvn’, svarede hun, og før du tænker gab, så hør forklaringen: ’Alt hvad vi gør i løbet af dagen – alt som i alt – registreres og samles som et overskudslager i hjernen. En proces der kan sammenlignes med akkumuleret forurening, hvor rensning af netop hjernen udelukkende foregår via søvn, understregede hun og anbefalede at få alt blåt lys ud af soveværelset – dvs. alle skærme – og sørge for at også læselampen kun lyser varmt og gult. Derudover hjælper et par sovebriller  effektivt med at holde lyset ude, lød det.

Alle andre anstrengelser vi gør os på hudfronten bliver ret så ligegyldige, hvis harddisken er permanent overbelastet. Eller som hudlæge dr. Leslie Baumann fastslår: ’Vi ved, at stress og mangel på søvn får niveauet af kamphormonet kortisol til at stige – og kortisol er uden diskussion en af de værste kollagen-dræbere, der findes’.

SNUP TIPPET: En indsnusning, jeg, så længe jeg kan huske, altid har knuselsket for dens beroligende effekt, er Comfort Zones Tranquillity-dråber. De kan købes i en koncentreret udgave eller som badeolie, og det er ikke bare mig, der finder blandingen beroligende, for  mikset af bl.a. cedertræ, sød appelsin og sandeltræ har papir på at kunne kaste ro af sig. Ligesom lavendel har. Og meget apropos, så er der en pro-sleep-massage på vej med indblanding af netop Tranquillity-duften. Og jo, jeg har skrevet mig op.

PS: Hvis du er på Instagram, så er @beautyspace også.

24/10/2016
Vind!
26/10/2016
Beauty-festen, ingen melder fra til

Kommentarer

 • Ditte P

  Mit bedste søvntip (udover faste sengetider, dæmpe lys om aftenen, fjerne blåt lys, ro om aftenen etc) er 300-400 mg Purepharma magnesium ved sengetid. Jeg vågner mindre og jeg skal heller ikke (så ofte) op at tisse om natten. 🙂

  27/10/2016
 • Jeg blev så glad for at læse dette, for lige der har jeg supergo’ samvittighed! Jeg SKAL simpelthen have min søvn og læser altid kun gode gammeldags papirbøger. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  27/10/2016
 • Dorthe

  Kære Anette.
  Mere præcis har jeg ganske enkelt opprioriteret søvnen, så jeg nu i snit sover 8 timer i stedet for 6 timer som før. Og endelig så sover jeg nu også i et køligt rum, hvilket jeg heller ikke plejer.
  Min Holistic Silk-maske med lavendel brugte jeg også inden MK Bootcamp-forløbet, så det er næppe den, der gør forskellen (udover den sikrer mig en god nats søvn fra hovedet rammer puden).

  27/10/2016
 • @ Dorthe – Hvordan har du specifikt ændret dine søvnvaner??

  @ Pernille S – 1000 tak for tip og fordi du deler. Gav højfjeldssol virkelig en duft i huden? Jeg husker bare min mor, der sad med briller på ;o)

  @ Helle Rick – Så du er tilbage igen eller sygemeldt? Vi er flere, der ønsker os det badekar.

  @ Helene – Åndedragstræning er en mulighed absolut…selv får jeg ikke gjort det mere end på den lavpraktiske alm måde.

  @ Tanya – Haha, har du virkelig gjort det. Jeg har nogle gange TÆNKT på at tjekke Instagram, men det er blevet ved tanken. I lang tid var det også seks timer for mig, men nu er oppe på syv, og får lavet det samme. Du må ikke ha’ dårlig samvittighed, det er vi her for kort tid til.

  @ Anette J – Et badekar kan være overalt.

  @ Nina – I know.

  Stor hilsen Anette

  27/10/2016
 • Nina

  Åh det er bare lidt for besværligt med intet blåt lys, når man bor i en et-værelses lejlighed! Ingen internet, ingen film! Haha – glæder mig til jeg engang får et rigtigt soveværelse! (Indtil da må jeg bare øve i at få gode vaner med de andre gode råd!)

  25/10/2016
 • Anette J

  Badekar med varmt vand og dejlig olie lyder så skønt. Bare der var plads i min 2V’er.

  25/10/2016
 • Tanya

  Åh, den søvn giver mig evig dårlig samvittighed! Jeg er der hvor jeg roser mig selv når jeg når op på seks timer, suk! Men jeg ved simpelthen ikke hvor jeg skal finde de nødvendige timer i døgnet hvis jeg skulle sove mere. I det mindste er jeg holdt op med at vågne om natten og tjekke e-mail!

  25/10/2016
 • HeLene

  Jeg har overvejet at gå i åndedrætstræning, det findes vist kurser her i DK. Nogen som har prøvet? Tager gerne en rekommandation!

  Bliver også lidt forskrækket af det med kortisolet, og lige idag hvor jeg sovet nær nul i nat. Raagaa!!! Først arbejde til kl 02 og så kunne jeg ikke slukke den indre harddrive.. Ikke en gang med kæmpe doser lavendel!!!

  Cedertræ, apelsin og sandeltræ står blandt mine æteriske olier, så det prøver jeg en diy på når det står på mørke og nul blå skærme snart i aften, tak for inspo, kære A!

  25/10/2016
 • Helle Rick

  En rigtig sød video og med en forståelig beskrivelse af hvad der sker i hjernen.
  Jeg storprioriterer også min søvn. Jeg skal have min. 7 time, helst 8 for at min motor spinder som en mis 🙂
  Jeg har været stress-ramt i 8 mdr. og vil gøre alt jeg kan for ikke at lande der igen. Jeg kender mine symptomer og reagerer prompte på dem.
  Jeg savner mere og mere mit badekar….ahhh!!! Ligge og slappe af og bare nyde duftene, det er dejligt både for krop og sjæl.

  25/10/2016
 • Pernille Sparsø

  PS. Håber også at olierne kan have en gunstig indflydelse på mine stavefejl. Sorry 🙂

  25/10/2016
 • Pernille Sparsø

  Hvor spændende, Anette! Du er altid go’ for at bibringe ny viden. Jeg kender til hjerne-blodbarrieren, men ikke hud-hjernebarriere! Men selvfølgelig! Sjovt som dufte spiller kispus med vores hjerner. Har lige købt Qoe Oil Body oil. Den er glimrende, men når duften rammer min hud, får jeg associationer til min barndoms højfjeldsole. De af jer som har prøvet denne fortidslevning, kan formentlig huske den duft huden fik! Ikke en specielt flatterende duft, men olien er super på huden. Så lever jeg med minderne..!
  Må jeg tillade mig at komme med et råd jeg lige har fået af den søde ejer af Helsekost i Skagen? Tænker der er andre end jeg, som døjer med øjne som løber i vand. Typisk slimhindegener ifm overgangsalder. Ud over Udos Choice, som min øjenlæge anbefalede mig, skulle Havtorn som det eneste indehold omega-7, som er specielt godt mod rindende øjne! Det skal da afprøves. Om ikke andet, så bliver hjernen vel smurt, og det er vel ikke så ringe endda 😉

  25/10/2016
 • Dorthe

  Jeg er da simpelthen så enig! Jeg kører lige nu et 9 uger bootcamp-forløb, hvor der udover træning og kost også er masser af søvn på programmet. De seneste 6 uger har jeg i gennemsnit sovet 8 timer hver nat (plejer at sove ca. 6 timer i snit) og wow jeg både ser og mærker forskel. Self. gør den rette kost og en masse træning også en forskel, men er virkelig blevet klar over, at jeg fejlagtigt har undervurderet søvn tidligere. En god lang nats søvn er the bomb – også for min hud!

  25/10/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Rie Dyrnes – nej, undskyld, det blev udsat. Men der bliver noget at glæde sig til.

  Stor hilsen Anette

  25/10/2016
 • Rie Dyrnes

  Jeg vil gerne råbe HURRA, men tror ikke lige jeg kan hitte det?

  25/10/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Lone – Jeg har ikke lagt et link ud til vejrtrækning. Det var en del af hendes præsentation.

  @ Katrine – absolut ikke et dumt spørgsmål. Badeolien kan masseres ind i huden eller bruges i et badekar. Den mere koncentrerede olie kan også bruges direkte på huden som alternativ til parfume el. du kan blande nogle dråber i din bodylotion.

  Stor hilsen Anette

  25/10/2016
 • Katrine

  Hvordan bruger man olien? Måske et dumt spørgsmål 🙂

  25/10/2016
 • Lone

  Link til klip med vejrtrækningen ???

  25/10/2016

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.