3 ting skønhedsindustrien skal stoppe med at sige

Jeg tror skønhedsverdenen, industrien om man vil, gerne og af et ærligt hjerte, vil øge vores velvære. Fysisk som mentalt. Men nogle gange sker det modsatte pga. måden, der bliver talt på. Her er tre ændrings-forslag:

1.

Jeg abonnerer på et nyhedsbrev, hvor emnelinjen ofte lyder:

”Se 10 år yngre ud.”

Det er et håbløst gammeldags clickbat, som man på en dårlig dag hurtigt kommer til at klikke på. Dog uden at få det bedre. Det handler oftest om hyaluronsyre-baseret Restylane, som er en filler, der injiceres. Og hvor en af de første sætninger, hvis man læser videre, er:

“Et naturligt stof, du allerede har i kroppen.”

Right. Det svarer nogenlunde til at sige til folk: ”Din krop har jo livsnødvendig brug for salt, så her er en liter saltvand at slukke tørsten med.”

Jeg er klar over, at der er fans af Restylane derude, ligesom du sikkert er klar over, at jeg ikke er en af dem. Men hold op, hvor ville det være optur, hvis fillers-folket skrev sådan her:

”Bliv 10 år klogere … alt, du skal vide om Restylane” og så med en tekst, der også indeholder information om risici, og hvad man skal være vågen i forhold til. For det er ikke ren tralala at få sprøjtet hylauronsyre ind, når det som i Restylanes tilfælde også er tilsat det stof, der hærder plast. Det ville være fedt, hvis salgsmaterialet – også i de clikbaitydre lag – indeholdt forbehold/risici.

Jeg tror ikke det ville bremse salget, bare øge troværdigheden.

2.

Jeg får også et andet nyhedsbrev fra en amerikansk skønhedsplatform, der i går skrev:

”How to wear red lipstick after 50.”

Øhhh.

Man tager den bare på, ikke sandt? Det er så ærgerlig en overskrift, fordi den mere end antyder, at man skal passe på efter de 50. Med rød læbestift. Og så kan man sidde der og koge af tvivl … er det fordi mine læber er blevet for gamle, for tynde, for uegnede simpelthen eller hvad ligger der i den how-to invitation?

Forslag: “How to find the most flattering lipstick.”

Med i den kategori af udsagn, der på overfladen ser ud til at ville hjælpe, men som bygger på en fejlagtig idé om et underliggende problem, hører også ”bliv bikiniklar” – som jo dækker over artiklen, ingen behøver at besvære sig med at læse. Selv et 3-årigt barn vil vide, at man jo bare tager tøjet af for at blive klar til bikini.

3.

Endelig klassikeren:

”De bedste hudpleje-produkter til dig i 20’erne, 30’erne, 40’erne, 50’erne, 60’erne, 70’erne, 80’erne …”

Kan også være forklædt som ”til dig med moden hud,” hvor det jo nærmest lyder som om, noget ligger og gærer på nippet mod afgrunden: ”til dig med slap hud.”

Alder har aldrig være nogens hudtype. En 55-årig og en 25-årig kan have lige stort behov for eksempelvis porerensende salicylsyre, ligesom solfaktor heller ikke forstår sig på alder. Behov afhænger alene af ens huds type og tilstand. Dog hører det med til helhedsbilledet, at vi bliver mere tørre i huden, jo ældre vi bliver.

FØJ ENDELIG til listen, hvis der er skønheds-retorik, der gør dig træt, trist eller bare irriteret.

@beautyspace på INSTAGRAM, der snart har en update på Beautyspace-læser Vivi.

FOTO JENS PETER ENGEDAL

08/12/2021
De bedste gaver på Beautyspace
Fra 0 kroner
11/12/2021
3. advent: Få dit ønske opfyldt på Beautyspace
Og vil du se mit?

Kommentarer

 • Sanne

  “solkysset hud” – den irriterer mig, den er for misbrugt, find på noget nyt – tak!
  Og jeg var ikke klar over at det var et problem at bruge rød læbestift, når man er over 50. Jeg er 58 og bruger det hver dag uden problemer, haha. 😉
  Tak for et underholdende indlæg.
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  13/12/2021
 • Lone Fog

  Jeg ønsker A vitamin cremen

  12/12/2021
 • Sanna

  Tak, Anette, for dine altid velovervejede og nuancerede betragtninger på skønhedsfronten. Altid I en god og respektfuld tone. Vi må håbe, at industrien læser med her!

  12/12/2021
 • Britt

  Hov hov hov…!
  Den der med det stærkt patriarkalske udspring er en kras sætningen som du ikke sætter på mig og min tankegang uden overhovedet at kende mig. Det bliver pludseligt meget personligt. Jeg følger jo med herinde fordi jeg netop synes at det kan og skal tages seriøst.
  Mht til uheldige stoffer i cremer og kosmetik, kræver det bare et kig i Forbrugerrådet blad tænk.

  11/12/2021
 • Line

  Hej Anette 🙂 Hvor vil du anbefale at få IPL mod karsprængninger i ansigtet, nu hvor klinikken i Illum er lukket? (på Sjælland)

  På forhånd tusind tak.

  Mvh Line

  11/12/2021
 • Jette V

  Det er ikke så meget, hvad skønhedsindustrien siger, men derimod hvad de gør. Hudplejeproducenternes nye, fikse ide med at sætte en pumpe på en tube irriterer mig grænseløst! Jeg har lige klippet en møgdyr cremetube op og hældt i små testerkrukker, fordi jeg simpelthen ikke kunne pumpe mere ud (og hvor blev så lige hygiejne-argumentet af?). Der var mere end 20ml tilbage af de oprindelige 30ml. Dét gad jeg godt, de ville holde op med lige med det straks!

  11/12/2021
   • Jette V

    Det kunne jeg selvfølgelig godt, men det er ved at gribe om sig… Jeg kan på stående fod nævne ihvertfald tre mærker, der synes det er smart med pumpe
    på en tube… Jeg skriver til dem 🙂

    13/12/2021
 • KarinN

  Hahahaahaha var faktisk ret underholdende skrevet!!! Virkelig gode pointer du kommer med

  10/12/2021
 • Tanya

  Jeg ville virkelig også ønske at der var mere ærlig info om restylane og andre ting man skal have sprøjtet ind. Selv de dyre steder der bryster sig af at gå efter et naturligt look, skriver kun om fillers som om det er sundt og godt for huden! Det er falsk reklame, i mine øjne.
  Og de andre typer overskrifter: jeg er helt enig med dig, og ikke overraskende synes jeg sjældent jeg lærer noget nyttigt af de artikler. Det gør jeg til gengæld her hos dig, og det er jo en gave!
  Glædelig jul til dig og dine 🙂

  10/12/2021
 • Britt

  Tjah. I modsætning til dig tror jeg -af et ærligthjerte – at skønheds industrien ret ret ligeglad med mit velbefindende.
  Se bare på alt det møg der puttes i creme og kosmetik hvis de kan slippe afsted med det.
  Og de citater du selv fremhæver er jo også eksemplet på at man liiige skaber et problem – som man så liiige har løsningen på.
  Det klinger hult hver gang jeg læser om et eller andet mærke der har en filosofi. Year, right. Som om at mærker der bliver økologiske bliver det af ideologiske grunde og ikke af økonomiske.
  Jeg er ikke i tvivl om at din egen creme er lavet fordi du mener at du kan gøre det bedre, men du er jo heller ikke et kosmetik firma der lever af det.
  (Jeg er glad for din egen creme men et eller andet sted ville det have været fedt at høre din mening om Beaute pacifiques nye serie. Jeg respekterer at du har gjort det helt klart at du ikke vil anmelde a-vitamin creme fra andre efter at du har lavet din egen. Det er et fint etisk valg. Bare ærgerligt at dine omfattende kompetencer dermed er sat ud af spil på et vigtigt produktområde.)

  10/12/2021
 • Hanne I

  “Alder har aldrig været nogens hudtype”. Et klassecitat er født! Tak for de kloge ord og god weekend.

  10/12/2021
 • Ulla-Mai komi

  Man bliver så klog på sin hud af at læse med ❤️

  10/12/2021
 • Lone

  Du kan bare det der med formidling – altid gode og interessante indlæg!

  10/12/2021
 • Frederikke

  Uren hud – hader det udtryk! Selvom man har akne, har man ikke beskidt hud.

  10/12/2021
   • Trine Hjorslev

    Hej Anette
    Vil du uddybe, hvad du mener, når du skriver “ikke enig med dig”?
    Vh Trine

    12/12/2021
 • KarinVS

  Kære Anette
  Jeg må godt nok være manipuleret meget med for jeg forstår hvad hver eneste overskrift mener og hvad der ligger bag!
  Jeg bliver ikke engang irriteret over det, vel mest fordi jeg netop ved det er clickbait/pengemaskine problematikker.
  Det med læbestift til læber hos en person over 50 er vel nærmest også en hjælp for at undgå læbestiften skal løbe ud i alle de fine linier man heldigvis har fået af at le og snakke og koncentrere sig igennem et langt liv 🙂
  Hav en dejlig weekend
  Knus Karin

  10/12/2021
 • Maj

  Lige præcis, som altid. Derfor jeg følger med herinde 🙂 God weekend.

  10/12/2021
 • amaja

  jeg har altid fået at vide at man ikke kan bruge rød læbestift som ældre fordi dine tænder er mere gule..

  10/12/2021
 • Bente

  Det er rigtig godt skrevet

  10/12/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.