fbpx

A-vitamin for begyndere

Når noget virker, så er der også bagsider, faldgruber om du vil. Bare vent til du om lidt møder Katrine.

Når noget virker, så vil andre muligvis få lyst til at kaste med smuds – men husk, når vi taler A-vitamin, at det er dig (som bruger), der smiler hele vejen hen til spejlet.

Når noget virker… nej pjat. Her kommer 5 af de vigtigste regler for nybegyndere:

 • Uanset hvilken form du vælger, så er der tale om et såkaldt pre-drug, som i huden bliver omdannet til den A-vitaminsyre, der gør en positiv forskel på kollagenmængden, på det at få en jævnere hudoverflade og på at hive huden mod bedre balance – hvad enten du er tørhudet eller til den fedtede side. For A-vitamin er et slags velopdragelsesvitamin.
 • A-vitamin er ingen mirakelingrediens, det er bare en reel og veldokumenteret spiller, der ikke står til diskussion.
 • Gå langsomt frem som nybegynder. Dvs. først to gange om ugen, så tre, så hver anden dag, så måske hver dag. Eller nærmere aften for om dagen ryger de fleste ind i pladsproblemer.
 • At kaste sig grådigt over A-vit som nybegynder vil ofte have den modsatte effekt, nemlig det der hedder en retinoidreaktion, hvor man bliver rød og irriteret i huden. Og barrieren lider.
 • Kræver A-vitamin pauser? Forenklet sagt vil det svare til at sige, at man bare spiser grønsager om søndagen. For jo sjældnere du bruger A-vitamin, jo større er risikoen for irritation.

Hvad mange ikke ved, er, at den fyldestgørende hyaluronsyre vi naturligt har længere nede i huden (og helst skal producere nok af), er direkte stimuleret af A-vitamin (nørdet taler man om cellereceptor-faktoren CD44…).

DYR HUD PÅ BUDGET: Beautyspace-læser Katrine så IG-klippet (på @beautyspace) med titlen ’DYR HUD PÅ BUDGET’, hvor  Avénes A-vitaminlotion målrettet akne bliver vist. Sagen er, at A-vitamin som nævnt virker velopdragende: Dvs. udover at styrke huden (også mod solen, dog ikke som erstatning for SPF), så virker det også på både akne og mængden af kollagen. Uanset, hvad en producent skriver på emballagen. Men ak. Katrine er 18 år og har hverken akne, rynker eller er i mangel på kollagen. Så i hendes tilfælde ville en virkelig lille anelse A-vitamin være rigeligt til at holde huden sund og frisk. En dråbe hveranden aften blandet i ens normale creme eller serum. Men hun tænkte jo mere, jo bedre. Smurte på morgen og aften og endte med synet af rødkogt hud.

SERIØST BEDRE HUD er til dig, der vil have en vejviser ved hånden. Ikke mindst, når det gælder A-vitamin med rækkefølger og konkrete (produkt) bud på, hvordan du pleaser og plejer det sejeste og mest personlige hus, du nogensinde kommer til at bo i: Nemlig din hud. Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre den markant. Første skridt er at vende ryggen til kaos og målrettet gå efter fakta.

@beautyspace på INSTAGRAM

Foto Jens Peter Engedal & Lea Jessen

13/02/2020
Hvem lader du sidde på din hud?
Er det hudlægerne, kosmetologerne, kemikerne eller …
18/02/2020
Hvad skal på hvornår?
Hudplejepyramiden. Nu med produkter

Kommentarer

 • Sanne

  Tænk at være 18 og have styr på hudpleje! Da jeg var 18 brugte jeg Nivea. 🙂 Det gør jeg faktisk stadig tit.

  27/02/2020
 • Lisa

  Karen, præcis det samme her, bortset fra forstørrede porer! Jeg havde knastør hud i mindst et halvt år efter a- vit brug, og jeg har normalt fedtet acnehud

  21/02/2020
 • Jeannie

  Tak for svar Anette. Har kun frugtsyre peeling fra ecooking, masken. Men tænkte at når vi gik mod lysere tider med solen, så ville jeg vente med at afprøve frugtsyren i cremer? Jeg har nu købt natcremen fra Verso, så bruger rens, mist fra Rønsbøl, hyaluron serum fra the ordinary og så natcreme fra Verso, om morgenen: rens, mist Rønsbøl, serum hyaluron, Ole H serum C vitamin og så Matas egen firming dagcreme med peptider, hvordan lyder det? Kunne også godt prøve med noget frugtsyre måske inden natcremen om aftenen, måske Invigorating Night Transformation Gel ?
  Mvh. Jeannie

  21/02/2020
 • Christina Kragh

  Hvad med BP super3 clinical versionen hvordan er den i forhold til deres alm super3 booster
  Jeg har længe overvejet at prøve den

  20/02/2020
 • Tina BN

  Tusind tak for svar Jeg har tidligere brugt Environ avst 4. Men måske den er for voldsom nu, hvor jeg har brugt A-vitamin på recept?

  18/02/2020
 • Jeannie

  Kære Anette. Jeg har nu læst en masse i din bog Superhud, men er stadig i tvivl om hvordan jeg kan kombinere A vitaminerne i min daglige rutine. Jeg har nu brugt super3 booster i over 12 mdr. og syntes at min hud trænger til noget mere hjælp mod Rynker/linjer. Har læst om Verso, men er i tvivl om jeg både skal investere i deres serum OG natcreme, eller blot deres serum(Som vist skulle være den mest effektive?) og så med en anden (mindre dyr) natcreme. Men må jeg så bruge en anden natcreme ovenpå verso serum med A vitamin? eller fx. Beaute Ps produker, som har estre og ikke retinol? og hvad vil det mest effektive være? Håber du kan vejlede mig lidt 🙂

  18/02/2020
 • Bente

  …… UHHH pladsproblemer ??????

  Som i at nogle gange synes jeg det blir lige klistret nok/fyldt op – eller har jeg måske gang i at noget af alt det jeg fylder i hovedet ikke får lov til at virke fordi pladsen er optaget … ? – håber da virklig at det er den første

  Bente

  17/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Tanja, jeg ville forsegle med en blanding af ekstra hyaluronsyre og squalaneolie. Det findes bl.a. i Langs Dual Moisture Emulsion. I første omgang kan du prøve den i en rejsestørrelse.

  @ Tina Berg Nielsen, jeg har erfaring som tidligere bruger, men det giver for mig det samme på en blidere måde at ty til retinol- og ester-varianterne af A-vit. I USA kan du købe uden recept, men jeg synes ikke det er en anbefaling værd.

  @ Tina, I hvert fald ved vi, at A-vitaminen er aktiv.

  Stor hilsen Anette

  17/02/2020
 • Karen

  Jeg hører så til en af dem, der aldrig har opnået en positiv effekt af a-vitamin, uanset hvor forsigtigt jeg har båret mig ad. Jeg har over de sidste 8 år eksperimenteret med forskellige mærker, styrker og typer af retinol. Jeg får kun knasende tør hud og store porer (og de retter sig ikke ind igen!). Jeg vil faktisk gå så langt og sige,at det har ødelagt noget af min hud. 🙁

  17/02/2020
 • Tina

  Stakkels Katrine!
  Du har ret alt med omhu og godt vi har du og andre med viden indenfor området 🙂
  En god dag ønskes herfra 🙂

  17/02/2020
 • Tina berg Nielsen

  Hej Anette.
  Hvor meget kendskab har du til A-vitamin creme på recept?
  Hilsen Tina

  17/02/2020
 • Tanja

  Anette er så glad for BP super booster men bruger den faktisk kun hver 2 / 3 dag her i vinter. Jeg hungrer efter fugt og det får min hud også men hvordan sikrer jeg mig egentlig fugt nok til huden hvis jeg skruede lidt op igen og brugte feks hver eller hveranden dag. Bruger ofte masker. Hyaloron serum. C vitamin serum og gode cremer. Kh. Tanja

  17/02/2020