Hvad skal på hvornår?

“Kan vi få produkter koblet på Hudplejepyramiden?” blev der spurgt fra øst og vest. Ja og nej, for vi kan jo sagtens tage gode og arbejdsomme EKSEMPLER på produkter. Men jeg vil så gerne have, at det er indholdet, der går først. Så du præcis ved, hvad du skal have fat i. Forstået sådan her:

Tager vi bunden af Hudplejepyramiden (den, der giver mening at kaste sig over i dagtimerne), så er her, hvad du får mest ud af at prioritere. På tværs af forskellige mærker:

  • Fugtmættende ingredienser (typisk hyaluronsyre, glycerin eller sodium PCA). Indgår typisk i mist og serum.
  • Forseglende planteolier afhængig af, hvor selvsmørende du allerede er. Typisk indgår de allerede i din dagcreme, medmindre du bruger oliefri produkter.
  • Beskyttende antioxidanter. Der findes virkelig, virkelig mange varianter, og det bedste er at få huden i en cocktail. Skal der fremhæves nogle til dagtimerne, så hører E-vitamin, C-vitamin og niacinamid, altså B3, til dem, der giver ekstra god mening.
  • Graden af SPF afhænger af din hudtype og din solhistorik (om du tidligere har solbadet for meget).

Når indholds-prioriteterne er på plads, er det nemmere at sætte produkter på, og du har sikkert allerede det meste på hylden. I tilfældet herover sætter jeg en ansigtsmist på fra Médara, serum fra Pestle & Mortar og dagcremes-beskyttelse fra Purely Professional. Rækkefølgen er først vaskeklud til at friske op og mildt eksfoliere => så ansigtsmist => så serum => øjencreme (hvis du er glad for den, ellers brug et tyndt lag ekstra serum på huden omkring øjnene) => og endelig dagcreme med SPF (evt. tilsat en oliedråbe).

Billedet kunne også se ud som herunder. For når logikken sidder der – og husk, at vi er jo ikke ude i matematiske formler – så er det nemt at skeje ud og tilsætte noget, man vil have mere af som eksempelvis niacinamid. Det er også oplagt at gå til peptiderne, som jo er oplagte døgnet rundt. Vi har talt for lidt om serummet her, der har så fin en indholdsoversigt.

MIDTEN & TOPPEN med reparationsafdelingen tager vi i næste uge. Hudplejepyramiden er inspireret af Maslow og den dygtige kemiker Joe Lewis og viderebearbejdet af hudlæge Peter Bjerring og moi.

@beautyspace på Instagram

17/02/2020
A-vitamin for begyndere
Katrine gik all in, og det endte slemt
20/02/2020
Luksus er noget, der kan repareres
Hvad Mille Dinesen og Hermès har tilfælles

Kommentarer

  • Anette Kristine Poulsen

    @ M19172, mænd har mere kollagen, så er en anelse mere tykhudede. Også mere selvsmørende i forhold til at være lidt mere fedtet i huden. Men det kan selvfølgelig variere (så grib i egen kind og tjek det). JA bogen er til begge køn, for der er ikke varierende forskel på kønnene i forhold til at dagtimerne kræver fugtmætning og beskyttelse, og aftenen rens og noget opbyggeligt A-vitamin.

    Stor hilsen Anette

    27/02/2020
  • M1972

    Og nu til manden i slut 40’erne som også var til sol i 20-30erne. Jeg blander mig også lige vil høre om et godt råd eller to. Er manden del af den kommende bog, grunden til jeg spørger, er at jeg har hørt at mandens hud opfører sig anderledes end kvindes, og dermed behøver en lidt anden tilgang?

    Nu til sagen. Hvis du/I skulle købe det komplette kit til manden i dit liv, hvad ville det bestå af?

    Helst både forebyggende men også reparation af rynkerneJeg bruger ikke parfume, da jeg slår ud og ikke tåle for meget lugt i creme.

    Ser frem til at høre om indkøbs tips og angrebsmetode

    Bh
    M1972

    21/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Lene Kusk, jeg er meget glad for selvbrunerdråberne fra både Clarins, Rudolph og Ecooking. De gør det alle glimrende. Jeg er også rigtig glad for Body Blur om sommeren, for den har en fin strømpebuks-hud finish, der på mystisk vis ikke ser kunstig ud. Men den vaskes selvfølgelig væk, og man skal passe lidt på med lyst tøj og afsmitning.

    @ Netty, 1000 tak for dit indspark.

    Stor hilsen Anette

    21/02/2020
  • Lene

    Tak for dit svar, Netty

    21/02/2020
  • Netty

    Lene Kusk Thomsen – jeg har brugt både VitaLiberata og Ecookings selvbrunerdrops og foretrækker klart at bruge Ecookings dråber blandet i bodylotion/ansigtscreme. Jeg får et mere naturligt og mere jævnt resultat. Min næse har det stramt med selvbrunerlugten, og der er Ecookings produkt mild i forhold til andre, jeg har prøvet.

    20/02/2020
  • Anja

    Super god ide Anette, at du vil opfordrer og inviterer ind på blokken her.

    19/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Anja, hvor ikke bare bruge kommentarfeltet her? Jeg lægger altid gerne stue til på bloggen. JEg ka opfordre til det i et særskilt indlæg.

    @ Lykke, det er jo en virkelig god mist, du taler om, men dit spørgsmål er relevant. Især også fordi toner jo ikke er en entydig størrelse. Nogle er fugt og beskyttelse, andre er beskyttelse og BHA. Bliv ved hvis du mærker effekten af den fugtforstærkning (i det små) som den jo giver. Den optager ikke pladsen (det er for tyndt et lag, og vi er ikke ude i olierede ting).

    Stor hilsen Anette

    19/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Marianne, så længe det virker for dig, så er det altid det vigtigste Vi skal huske at vi har med kosmetiske hudplejeprodukter at gøre .Ikke lægemidler. (og så længe ingen tager SPF på om natten…).

    @ Pernille S, hvad skulle Beautyspace gøre uden dig. For JA – Ecooking anti-rødme cremen som jo vandt Beautyspaceprisen forrige år. Tak for reminder.

    Stor hilsen Anette

    19/02/2020
  • Lene Kusk Thomsen

    Kære Anette
    Mit spørgsmål har ikke så meget med hudplejepyramiden at gøre, men jeg vover alligevel . Hvad er din erfaring med Ecookings selvbrunerdrops blandet i dagcremen eller bodylotionen ? Jeg har tidligere brugt VitaLiberatas self tanning tinted mousse, og har sådan set været godt tilfreds med den, men der er også Body Blur fra Vita Liberata. Hvad er forskellen på den og moussen ? Kan du anbefale noget frem for andet ?

    19/02/2020
  • Michelle

    Tak for de søde ord, Anette. At blive kaldt for en pro ☺️ Jeg må jo indrømme, at jeg er virkelig bidt i emnet og elsker, når jeg må rådgive mine veninder , haha. Bruger ofte din blog som reference.

    Jeg bruger SPF fra Rudolph Care fra om foråret (omkring 1. april) i øvrigt ☺️

    19/02/2020
  • Luna

    Kan du linke til der hvor du fortæller om tranexamin syre? Hvordan bruges det? Som serum eller? Hvad anbefalede du?

    19/02/2020
  • Lykke

    …rækkefølgen indeholder ikke nogen toner?
    Ja den “gamle” stride alkoholfyldte (så man fik tårer i øjnene) skintonic er en saga blot. Men, hvis man har en kombineret hud, med fedtede tendenser og store pore, er toner så alligevel ligegyldigt? Kan den lækre mist fra Madara så optage pladsen fra det forældede trin? Jeg vælger en serum der virker regulerende på sebum osv. Så skal jeg afslutte mit mangeårige forhold til toner, er det simpelthen unødvendigt?

    19/02/2020
  • Anja

    Anette, hvis jeg lyder som en pro er det fordi, at det var det, jeg fik ud af at læse dine indlæg i det forgangende årti.
    Men men, jeg savner et forrum hvor os amatør kan tale om og hjælpe hinanden med vit-alfabetet, og måske med dig som chefen, hvis vi stikker helt af.

    18/02/2020
  • Pernille S

    Bliver glad af at læse alle de gode indlæg. Både fra dig Anette, men også fra læserne af din blog. Elsker denne vidensdeling! Tak for inspiration.
    Een efterlyser en dagcreme mod rødmende hud. Personligt kan jeg anbefale Ecooking!

    18/02/2020
  • Marianne

    Hej.
    Tillykke med bogen.
    Jeg får tilstoppede porer (og til tider acne) og bruger 1-2 gange dagligt salizylsyre (pt pudderdåserne t-zone peeling) efterfulgt af a vit (aften) og hyaleron (morgen) efterfulgt af niacinamid og til sidst beauty pacific serum paradoxe.
    Kan ikke helt gennemskue om det svarer til din pyramide?? Der kan jeg ikke helt finde en syre?
    Kh Marianne

    18/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Luna,Gå efter minimalist-mærker (ex Purely Professional). Boost selv med prioriteter som niacinamid (rødme) og qualane (tørhed). Har du læst med mht. den nye, ikke perlende tranexaminsyre i forhold til rødme? Stor hilsen Anette

    18/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ ZB, for at svare på det sidste først, så er der et kapitel i SERIØST BEDRE HUD om netop det at kode en INCI-oversigt. Jeg tror ikke at det er realistisk, at komme til at kende alt indhold, men det er realistisk at sætte sig ind i, hvad man vil have mere af. Og mindre af. I forhold til det med at stå øverst, så ja, ting rangeres i faldende orden efter mængden. MEN alt skal ikke stå øverst (nødvendigvis) for at få den effekt, som den pågældnede ingrediens lover.

    @ Michelle, sikke en fest at læse dine ord. Point on med quasha, og at der skulle en sten til for at mærke (og huske), at man har et ansigt, der kan trænge til afspænding. Om du er for basic ?! Jeg synes, du virker som en pro, og det er jo din hud, der viser, om den er tilfreds. Så fint som du mikser fugt og fedt – jeg ser blot, at der ikke er noget SPF om dagen, men det skyldes måske, at du ikke er lys-lys i huden og ikke har en slem solhistorik (som mig).

    Stor hilsen Anette

    18/02/2020
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Anja ,jeg tænker, at du lyder som en pro. Om du er på rette vej, kan kun din fortælle. Hvis du er i tvivl, så investér i et zoom spejl (uden at kigge i det dagligt). Mht. SPF om vinteren (i DK), så afhænger nødvendigheden af ens solhistorik. Måske har du ikke været så slem ved din hud i fortiden…som jeg eksempelvis har.

    @ Rebekka, BIG SMILE…og jeg forstår dig til fulde. Det behøver de nødvendigvis ikke at gøre, for at give den virkning vi vil have. Jeg har et kapitel om det i min nye bog. Hvis ikke du vil eje den, så kan den lånes på biblioteket fra udgivelsesdatoen.

    Stor hilsen Anette

    18/02/2020
  • Luna

    Har du en guide til gode dagcremer, til hud med tendens til rødme/tør?

    18/02/2020
  • Michelle

    Som den minimalist jeg er, så er jeg på jagt efter FÅ men sprængfyldte med gode egenskaber produkter. Så der ikke er for mange trin i min daglige hudplejerutine.

    Jeg er nysgerrig på, om der findes en dagcreme, der indeholder ‘alle’ de gode antioxidanter- e-vitamin, c-vitamin og B3? Ellers lurer jeg på en creme fra aurelia med probiotisk indhold og cbd.

    Ellers kører jeg pt med en rutine, der hedder:

    Morgen: bad og skrub med håndklædet (ala vaskekluden) -> ansigtsmist fra karmameju (hyalyron), probiotisk serum fra Esse, evt. Hybenkerneolie som masseres ind med en gua sha sten. Og jeg er så glad for sidstnævnte trin. Er helt afhængig af min daglige ansigtsmassage. Der skulle altså en sten til, for at jeg får der gjort og det er så behageligt! Men jeg føler ikke rigtigt et behov for dagcremen- kan bedre lide olien og den gode serum. Men overvejer som sagt en eventuel creme.

    Aften: fjerner eventuel make-up med bioderma miceller vand. Renser efter med vaskeklud. (Har overvejet ansigtsrens fra purely professionel). Evt olie eller serum, hvis jeg føler mig tør. Eller et sprøjt med misten.

    Weekenden:
    Ansigtsmaske med lactic acid fra Ren (glykolactic) efterfulgt af fugtmaske med hyalyron fra Anne Marie Börlind.

    Er jeg for basic, Anette? Burde jeg inkorporere noget mere? Det er svært at balancere min interesse for produkter og så at skære ind til benet

    18/02/2020
  • ZS

    Kære Annette,

    Jeg kan godt forstå, at mange gerne vil have produkterne på pyramiden. Jeg har takket være din bog og din blog lært rækkefølgen og hvilke ingredienser der skal bruges, men når jeg står med et produkt i hånden i butikken og kikker på indholdsfortegnelsen, fatter jeg jo ikke noget. Det er ikke nødvendigvis de samme ord, som vi bruger her, som der står på flasken. Så – hvordan/hvor kan man lære at læse indholdsfortegnelserne?

    Og, vedr. din bog – tillykke med din nye bog. Jeg har allerede “Sådan får du superhud”. Hvor meget nyt er der i din nye bog i forhold til den forrige?

    På forhånd tak.

    18/02/2020
  • rebekka

    Jeg er faktisk begyndt at kigge på ingrediens listerne…men ak- der er jo så vanvittig mange ingredienser, som jeg overhovedet ikke kender. Skal de gode ting stå som noget af det allerførste, hvis det skal batte? Her tænker jeg på; squalane, hyaluronsyre, niacinamid?
    Kh Rebekka

    18/02/2020
  • Anja

    Annette, jer begyndt at bruge HYALU B5 Serum fra La Roche-Posay om morgen. Dagcream fra Origins Ginzing eller Face cream fra Nilens Jord og nogen gange et par dropper af E-Vit. Fra urtegården. Hvis jeg er trist i huden kan jeg finde på at komme Ole H. Trust Serum ovenpå B-5 og slutte af med Origins Vitazing SPF 15. Jeg ved at jeg nok mangler SPF i dagligdagen om vinteren men syndes jeg bliver for bleg med SPF om vinteren. Om sommeren bruger jeg Exuviance 30 SPF eller Jurlique med SPF. Og nå ja, så en klud morgen og aften.
    Tænker jeg er begyndt at blive glad for at bruge det rene alfabet.
    Hvad Tænker du Anette, er jeg på rette vej?

    18/02/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.