Hvem lader du sidde på din hud?

Muligvis ved du allerede, at mit wakeupcall først kom, da jeg var i 30’erne, og en hudlæge dømte min hud 10 år ældre end min biologiske alder. Ud over at ligne en hjemvendt øllebrødskriger med spættede brune solpletter, var jeg rødmosset, kreppet i huden og med porer så store, at de snildt kunne gemme på en pæn portion makeup og snavs. Lige dér stoppede mit årelange soleventyr med en fast beslutning om at finde ud af, hvordan jeg kunne få huden tilbage på sporet. Så vi kunne blive aldersvarende.

Først kastede jeg mig over hudlægerne. De måtte have svaret. Men det havde de langt fra. I hvert fald ikke alene. For aktierne i god hud deler de bl.a. med:

Kosteksperterne
Hudplejeproducenterne
Kemikerne
Kosmetologerne

Men dengang troede jeg, at det var nok at gå ind ad én dør for at klare alt. Derfor blev jeg insisterende ved med at fritte hudlægerne. Mærkeligt nok især for kostråd. De mumlede altid noget om at tage en multivitaminpille og spise varieret. Frustreret forsøgte jeg at vriste noget ud af dem, som de strengt taget ikke har belæg for at udtale sig om. I hvert fald ikke i dybden. For på medicinstudiet har man (rundt regnet og underdrevet) seks timers undervisning i kost.

”Og jeg var der ikke den dag”, som en hudlæge en dag jokede og skyndte sig at tilføje: “Det er sygdom og medicin, vi tænder på,”. Kort efter overværede jeg et foredrag, hvor en af hans kollegaer anbefalede tilhørerne at vaske sig med sæbe og så ellers ty til Botox mod rynker.

Så den del af svaret måtte jeg søge et andet sted.

Kigger du cremekokkene og kemikerne dybt i øjnene, er de ofte betalt af et mærke. Det gør dem selvfølgelig ikke ringe, bare partiske. Hvad der for den ene er altafgørende, kan være helt gak for den anden. Hudplejeproducenter kan være lige så forskellige i deres tilgang, som religion er mangfoldig, og det kan, som du sikkert har oplevet, give mange forskelligartede anbefalinger.

Kosmetologerne og kosmetikerne er en herlig, men også blandet gruppe – vi har heldigvis så rasende mange dygtige herhjemme. Nogle ender som Danmarksmestre i negle, andre nørde-nørder i hud.

Faktum er, at huden indlysende nok kræver teamwork. Der er ikke én af de nævnte faggrupper, som alene sidder på svaret. Og retfærdigvis skal jeg skynde mig at sige, at der er sket SÅ meget siden min første kontakt til danske hudlæger. Muligvis påvirket af USA. Muligvis bare af tiden. I dag har jeg en uundværlig lille håndfuld af dem, som jeg er heldig at arbejde tæt sammen med.

SÅ HVAD ER VIGTIGT? Det er først og fremmest at få styr på, hvad der virker på huden. Uvildigt dokumenteret og ufarvet af salgstaler, så dit valg altid sker på et oplyst grundlag. Derefter – i step nummer to – kan du krydre med holdninger, for måske er du til biodynamik, måske er det vigtigst for dig at have lokale producenter på hylden, måske skal alt være parfumefrit und so weiter.

”Så hit med cocktailen, der samlet virker. Og veldokumenteret,” lød opgaven fra Politikens forlag. Fordelt i rækkefølge-guides til de rødmeramte, pigmentplettede, fugtfattige og  …

Bogen Seriøst bedre hud er fagligt afstemt med professor og hudlæge Christian Grønhøj, og den ligger i spænding og tager dybe vejrtrækninger lige HER.

PS: På Instagram (@beautyspace) kommer der modige fotos sammen med svar på spørgsmålet ”Hvad ville jeg have fortalt Anette 20 år?”

FOTO Jens Peter Engedal.

12/02/2020
Advarsel: Weedwashing
Undgå at købe katten i krukken
17/02/2020
A-vitamin for begyndere
Katrine gik all in, og det endte slemt

Kommentarer

 • Tina

  Endnu et stort TILLYKKE med din flotte bog, Anette 🙂
  Den landede i torsdags, og er blevet “slugt” fra ende til anden ;-). Jeg glæder mig til at blive klogere på rækkefølgen, både morgen og aften, har kigget inci på de produkter jeg bruger idag. Nogle bliver skiftet, andre bliver…
  Det her er min hud-bibel, uden tvivl 😀

  29/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Berit, det må man i den grad.

  KH Anette

  27/02/2020
 • Berit

  Skønt med en bog med alt din ekspertise.
  Lige et spørgsmål, må man bruge danish skin Care serum med EGF oven på?

  17/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Dina, TAK for det. Engagementet herinde er meget betydningsfuldt for mig.

  @ Amaja, det gør jeg også i stor udstrækning, men det er svært med filmene, som er lettere at håndtere på IG.

  @ Jette B, tak …ikke mindst fordi du så fast læser med.

  @ Michela, jeg er blevet 5 år klogere. Og den er med konkrete guides udarbejdet sammen med bl.a. hudlæger.

  Stor hilsen Anette

  17/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Marianne Jensen, der går noget tid af hensyn til boghandlerne.

  @ Rita K, tak for dit indspark. Vil tænke på FB bestemt (er du med på bloggens FB-side, for den findes ;o)

  Stor hilsen Anette

  17/02/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Pernille S, helt efter klichéen: Klogere med alderen ;o)

  @ Linda N, stor tak for dine ord. Jeg håber, at du vil kunne lide den.

  Stor hilsen Anette

  17/02/2020
 • Michela Kiilerich Sørensen

  Når man nu er den heldige ejer af “Superhud” giver denne bog så en anden indsigt ?

  15/02/2020
 • Jette B

  ♥️lig tillykke med bogen, den er bestilt, jeg glæder mig til at læse den.

  14/02/2020
 • amaja

  glæder mig til at læse den ,ville dog ønske at du også ville lægge samme mængde information her som på facebook og instagram

  14/02/2020
 • Dina Mizrahi

  Tillykke med bogen- glæder mig til at læse den! Jeg har fulgt din blog i mange år. God dag til alle

  14/02/2020
 • Rita Kristensen

  Er ikke på instagram- ville ønske, du også “tænkte” på os på facebook.Tillykke med din bog…❤️❤️

  14/02/2020
 • Marianne Jensen

  Tillykke med bogen. Tak for den høje faglighed, ærlighed og inspiration. Vil man kunne købe den med i beautyboxen.
  Hilsen Marianne

  14/02/2020
 • Linda Naima Henriksson

  Kære Anette, du er en stor inspirationskilde, dejligt vi har dig til at kunne guide 🙂 Stort tillykke med bogen, glæder mig så meget til at læse den 🙂

  14/02/2020
 • Pernille S

  Sikken rejse du har været på! Du er en kæmpe inspiration 🙂
  Tillykke med bogen!

  13/02/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.