fbpx

Afskedsguide til pigmentpletter #2

pletfri2

Vender vi blikket mod Miamis hudlæge, Leslie Baumann, så anbefaler hun udelukkende at arbejde med hudplejeprodukter: ”Jeg er ikke tilhænger af hverken lysbehandlinger, lasers eller dermarollers, når det gælder pigmentproblemer – måske fordi jeg bor i så solrigt et område”, siger hun og forklarer, at al skade, også den kontrollerede skade fra fx laser og dermaroller, kan (ikke vil, men kan) irritere og dermed forværre pigmenteringen.

Heldigvis er vi ikke i Miami, men i Danmark, hvor vores 6-8 mørke måneder ka’ ende som et lyspunkt for huden. I hvert fald en mulighed for at slippe af med pletterne. Helt frem til nu (efter al septembers lys), anbefaler Lissau at holde fast i ens døde hudceller, dvs. ikke eksfoliere for kraftigt, evt. bare med en vaskeklud.

Hvorfor?

”Problemet er, at mange vil begge dele – de vil både af med pletterne og samtidig have den nypolerede hud, som eksfoliering med eksempelvis syrer giver”, siger hun og forklarer, at netop i ansigtet har vi om sommeren brug for al den beskyttelse, vi kan få. Dvs. også den fra de allerøverste hudlag.

Først hen på efteråret er det en god idé at supplere beskyttelse og A-vitamin med peelende frugtsyrer – gerne i et parløb nogle måneder, hvis huden er stærk nok og kan tåle det. ”Vær endelig opmærksom på ikke at irritere huden. Går det fint – dvs. huden ikke er irriteret – men uden tilfredsstillende resultater, så er blegecreme med lægemidlet hydrokinon et oplagt næste step”, siger hun og bekræfter, at det er en balancegang. For der vil altid være risiko for bivirkninger ved et lægemiddel – også her kan der opstå irritation. Næste og sidste step kan være at overveje en IPL-behandling, som er en slags blitzlys, der doseres i små skud, der føles som elastikker, der rammer huden. Her opvarmes det overfladiske af pigmentet og dør og fader ud, hvorefter huden bliver mere ensartet. Hvis pigmentet ligger dybere, vil behandlingen dog ikke hjælpe. ”Det vil kun blegecreme og solcreme i årevis”, er meldingen fra Else Marie Lissau.

SNUP TIPPET: Der findes måske nok forskellige metoder, hudplejereligioner og holdninger, men at pigmentpletter er svære at komme til livs, er eksperterne enige om. Derfor kan anbefalingen koges ned til: Vær altid beskyttet, hold ansigtet ude af solen (kropshuden skal nok sørge for det med D-vitamin), gå efter ingredienser, der har dokumentationen i orden mht. pigmentering, og vær varsom med ikke at irritere huden. God arbejdslyst.

06/10/2016
Afskedsguide til pigmentpletter #1
10/10/2016
Koden til superhud knækket i New York

Kommentarer

 • Camilla K Jensen

  Hej Anette.

  Jeg fik pigmentpletter i foråret (øv!). Hele sommeren har jeg beskyttet mig med høj faktor, hat og 0 solbadning. Jeg bruger AHA serum flere gange om ugen her i efteråret og det har hjulpet lidt. Jeg skal på backpacker tur til februar og er i høj sol i 7 måneder. Jeg er tvivl om hvad jeg må benytte af produkter for ikke at forværre det. Jeg følger flittigt med på bloggen, men er stadig SÅ i tvivl! Vil ikke gære det værre 🙁 Har du nogle gode råd?

  Mvh Camilla

  18/10/2016
 • @ Marie – Godt du er opmærksom på ikke at overbehandle. Jeg kender ikke Effaclar, som du nævner, så jeg tør ikke udtale mig om kombinen. Men den pågældende skin smoothing treatment fra DS er en salisylsyre-treat, som er mild og god til at rense porer og få bugt med især uren hud på begynderstadiet. Den kan sagtens gå med A-vit creme.

  Stor hilsen Anette

  13/10/2016
 • Marie

  Hej Anette,
  Tusind tak for din gode blog, bøger og beautybokse som jeg er stor tilhænger af. 🙂

  Nu har jeg læst, at du taler godt om Danish skin Care Smooth skin treatment. Så nu har jeg endelig besluttet mig for at prøve den, da jeg bliver ved med at bøvle lidt med små knopper på kinder og hage. Men hvordan skal jeg bruge den? For så vidt jeg kan læse mig frem til, er den i stedet for en skintonic, er det rigtigt? Og må man godt bruge den sammen med BB super3 booster? Jeg er lidt i vildrede, da jeg lige nu bruger a vitamincremen hver anden dag til nat, og effaclar duo (som skulle være en kemisk peeling) oven på min dagcreme til hverdag. Håber meget, du kan hjælpe. Er nemlig bange for at overbehandle min hud med for mange “hårde”, ting som kan skade mere end gavne.

  Bedste hilsner
  Marie

  11/10/2016
 • @ Mads – 1000 1000 tak for din feedback, og ja, du har fat i de rigtige ingredienser må jeg sige.

  @ Karen B – ;o)

  @ Christine – Ikke mig bekendt.

  @ Lise Hansen – ;o)

  @ Nina – Hvis du søger i søgefeltet med ‘A-vitamin’ vil du få mine forslag frem. Ellers kig ovre i højre side under BEAUTYSPACE ANBEFALER.

  @ Ingvill – Beklager sent svar, men for mig finder jeg kun Rønsbol online på ronsbol.com

  @ Trine – En kombi af A-vit og frugtsyrer, hvor du ser mine anbefalinger under ‘BEAUTYSPACE ANBEFALER’.

  Stor hilsen Anette

  11/10/2016
 • Trine

  Hvilke creme / serum skal man vælge ? mod pletterne ?

  09/10/2016
 • Ingvill

  Hei, Anette
  Håper det er OK at jeg sender deg et spørsmål litt på siden:) Jeg er på ferie i Århus (fra Norge) og skulle så gjerne kjøpt Rønsbøl skin tonic, etter anbefalinger fra bla deg. Vet du noe sted det selges i Århus? Finner ikke ut av det på nettet..
  Takk for så mye gode tips:)
  Hilsen Ingvill

  08/10/2016
 • Nina

  Kan du anbefale nogle forskellige sera med a-vitamin?

  07/10/2016
 • Lise Hansen

  Det lyder spændende

  07/10/2016
 • Christine

  Hej Anette

  Bør man undgå selvbruner hvis man er bange for pigmentpletter?

  Hilsen Christine

  07/10/2016
 • Karen B

  skøn læsning 🙂 tak Anette 🙂

  07/10/2016
 • Mads

  Jeg havde grimme pigmentpletter under begge øjne for nogle år siden. Det lykkedes mig at komme af med dem ved at være flittig med både a-vitamin, c-vitamin og solbeskyttelsen (sidstnævnte mange gange om dagen). Så det KAN helt sikkert lade sig gøre, men man skal væbne sig med tålmodighed – for mig gik der næsten 2 år, før de var helt væk.

  En sidebemærkning: Tjek lige denne nyhed fra Paula Begoun: http://www.paulaschoice-eu.com/resist-10-procent-niacinamide-booster.html
  – 10 % niacinamid og ingen silikone. Hurra 🙂

  07/10/2016