Hudlægernes vigtigste hud-hacks

Dokumenteret friskere hud kræver en minutkort indsats med to vitamintyper, en væsentlig olie og et religiøst forhold til UV-beskyttelse. Få en smagsprøve på hudlægernes vigtigste hacks skåret ind til benet i torsdagens Børsen Pleasure (vil du have hele artiklen, så giver Børsen adgang til et antal gratis artikler om måneden i bytte for din email-adresse).

Artiklen er målrettet mænd, men rådene virker selvfølgelig på tværs af køn. Fordi intet indhold kan lure hverken alder eller kønsidentitet af.

HACK NR 1: Friskere hud kræver C-vitamin, men vær vågen, når du går til flasken

Hudlæge Christina Haak: “Vil man have facts på bordet, så gå efter C-vitamin – af to grunde. For det første ved vi fra flere studier, at C-vitamin som beskyttende antioxidant forstærker brug af solbeskyttelse med op til otte gange. De to, altså UV-filtre og C-vitamin, er hinandens best buddies og fungerer for huden som livrem og seler. Derudover kan C-vitamin farveudjævne en smule, når det gælder solpletter. Det er dog vigtigt at være kritisk i sit valg af C-vitaminprodukt, for der er tale om en lysfølsom ingrediens, hvilket gør det helt tosset, at nogle producenter bruger gennemsigtige flasker. C-vitamin skal opbevares mørkt og være i lys- og lufttætte emballager. Hvis det skal være nemt, så gå efter et ansigtsserum, der både indeholder fugtmætning, som for eksempel hyaluronsyre, og C-vitamin – smør det på om morgenen, tæl til ti og afslut med solbeskyttelse. Også via kosten giver det god mening at sikre sig tilstrækkeligt med C-vitamin, som er en antioxidant, der gavner hele kroppen inkl. huden og dens produktion af kollagen.”

HACK NR 2: Ihærdige solpletter kræver blitzagtige skud hos en professionel

Hudlæge Christina Haak: “Når man ikke længere er den yngste på fodboldbanen, så er det blandt andet farveforskelle i huden, der typisk afslører, om man har passet på sin hud eller ej. Farveforskelle dækker både over de brune pigmentpletter, som er hudens reaktion på for heftig UV-eksponering, og over rødme, såkaldte karsprængninger, der ligner tynde, røde tråde, der løber lige under hudoverfladen. De skyldes udvidede blodkar og kan komme af for eksempel for meget sol eller frost, og er ikke farlige – huden ser blot rødmosset og irriteret ud. Løsningen vil ofte være IPL (intens pulseret lys), som er en form for kæmpestor lommelygte, der via kraftige lysblink afsætter varme-energi i de farvede strukturer i huden, så de går til grunde og en mere jævn hud kan genvindes. Man får på den måde både ryddet op i pigment og får lukket blodkarrene. En behandling tager ca. 20 minutter, og der skal typisk tre behandlinger til med tre-fire ugers interval, hvis man ikke tidligere er behandlet.”

RUTINEN – HELT KORT. Der er ingen, der ikke overkommer rutinen her:

Morgen

 • Brug en vaskeklud under bruseren. Dels er det rart, dels fjerner du sløve overfladeceller.
 • Så et fugtserum med C-vitamin
 • Afslut med solfaktorbeskyttelse

Aften

 • Brug et mildt renseprodukt om aftenen – du vil have solfiltre, støv og overskydende fedtstoffer af huden
 • Sov med A-vitamincreme – brug eventuelt og lejlighedsvis forfriskende salicylsyre under og tilføj fugt efter behov.

Tilføj ekstra fedtstof, altså olie eller en federe creme, alt efter om det er vinter eller sommer, og om du er til den tørre eller fedtede side.

RUTINEN AFSTEMT DIN HUD, RÆKKEFØLGEN & BEDSTE PRODUKTBUD finder du på siderne her, som med tålmodighed er på biblioteket eller billigst her.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor der i stories kører julepakkekalender med daglige gevinster

30/11/2023
Plaster ovenpå udsolgt jule-boks
Plaster plus novembers 3 mest læste artikler
05/12/2023
Kollagen-klog professor kritisk overfor tilskud
Hvad professoren, der forsker i kollagenfibre, siger om kollagentilskud?

Kommentarer

 • Else Nørgaard

  Hej Anette,
  Tak for dine altid oplysende historier og kommentarer til skønhedsuniverset.
  Jeg er blevet så meget klogere af at følge dig – efterhånden igennem flere år 🙂
  Jeg har lige et spørgsmål til det med hud og laser.
  Jeg mener, at kunne huske, at det var dig, der skrev om laser og solskader.
  At hvis man fik laser frax/ipl, så vil det hjælpe på celleforandringer, der i sidste ende er med til at udvikle hudkræft.
  Fordi at overhuden, hvor celleforandringerne sker, bliver ødelagt ved laser.
  Stemmer det?
  Fra hende med hudskader og celleforandringer!
  KH. Else

  05/12/2023
   • Else Nørgaard

    Tak, Annette 🙂

    06/12/2023
 • Julia Venus

  Tak for konkrete gode hudoptimerende fif. Men jeg skal dælme ikke nyde noget af det der IPL😳…lyde ikke rart 🫣 omend meget effektivt 😄
  Til gengæld kan jeg melde lidt tilbage på din A-vitamin, som jeg nu har brugt i ca.3- 4 måneder….:
  Først tænkte jeg der ikke rigtig var sket nogen forskel. Jeg har det seneste år brugt C-vitaminpulver fra THe Ordinary , som jeg drysser og mikser i min dagcreme og der har visket nogle af mine solpletter væk + givet mere jævn hudfarve inkl. pæn glød.
  Ved ikke om din A-vit. har hjulpet yderligere til dét 🤷🏽‍♀️
  MEN for nogle uger siden opdagede jeg sgu at de irriterende karsprængninger jeg har døjet med på næsefløjene næsten var væk! Det er jeg overbevist om din A-vit. creme har hjulpet godt på vej. Kan det passe?

  Jeg vidste ikke man måtte bruge salicylsyre eller lactic acid serum under din A. Vit?
  Og Er det ok at bruge din A-creme omkring øjenomgivelserne?

  Og et (to) sidste spørgsmål.
  Er der noget jeg IKKE må kombinere med din A-vitamin?
  Og hvad er A-vit. bedste venner med inden for hudpleje? Hvis du allerede har skrevet om det..har du så et link?

  05/12/2023
   • Julia Venus

    Tak. Jeg tjekker din super gode bog. Må have overset afsnittet.
    Sorry de alt for mange spørgsmål. Bare lige et sidste. Er det ok at bruge din A-vitamin øjencreme? Eller er den for stærk for den sarte hud? Har indtil videre ikke problemer med det: Men hvis du fraråder , lytter jeg naturlivis:-)

    06/12/2023
 • Anette Saatterup

  Hej Anette 🙂

  Jeg er virkelig i vildrede med hensyn til salicylsyre. Jeg er 55 år og har ret tør hu. Pt. har jeg Lactic Acid 10% + HA fra The Ordinary. Den bruger jeg et par gange om ugen under din A vitamincreme. Tænker du, det er godt nok?
  Og hvilken c vitamin vil du anbefale til en tør (og ældre) hud 🙂

  På forhånd mange tak.

  03/12/2023
 • Nanna

  Hej Anette,
  Jeg ammer, men er trappet ned pga. baby får fast føde og kan læse mange steder at man ikke bør bruge a-vitamin, mens man ammer. Dog skriver Beauté Pacific at det er ok. Jeg bliver lidt i tvivl. Kan a-vitamin trænge så langt ind i huden at det skader, hvis man ammer?
  Jeg glæder mig til at bruge din tube. Mvh Nanna

  03/12/2023
 • Tina

  Jeg har prøvet Plumscreen efter den enorme hype kunne jeg ikke lade vær! Så kan fandt kortet frem og betale de små 1000kr 😅

  Den har en semi let blød konsistens og dufter sødligt af mandler .. MEN den skal bruges alene !!!
  Den fnuller med alle andre produkter 😏

  Lige meget hvilken type produkt med eller uden ventetid imellem lagene så fungeret det bare ikke , i hvertifald ikke for mig 😅

  Måske det stod på æsken fungere bedst alene🤔 husker det ikke lige helt🙈

  Så hvis man kan “nøjes” med denne ene creme og har + på kontoen
  så Go for it😊

  Glædelige jul 🎄

  Tina

  03/12/2023
 • Christina

  Er den plumscreen god og hvordan er den i konsistensen ❤️

  03/12/2023
 • Pia Lundorf

  Herfra blot stor tak for de bedste indspark på hudplejesiden. Både min hud og jeg er glade. Ha’ en god december.
  Mvh
  Pia

  03/12/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.