D-vitamin og hudlægens dom

Mix2

En kær Beautyspace-læser reagerede på indlægget her. Eller nok nærmere på ordene under ‘snup tippet’. Lad mig gøre en lang historie kort: Du kan vælge at nyde solen, vælge at ville have dens farve. Fordi det giver varme, energi eller du bare godt kan lide at få farven.  brun. Det er bare ikke muligt at vælge at kalde den for sund, for så snart huden bliver farvet af solen, er der reelt tale om en skade. Hvor vidt du accepterer skaden afhænger af mange og heldigvis helt individuelle faktorer. I mit tilfælde er min solkonto for længst overtrukket, men det behøver din jo ikke at være.

Når det gælder livsvigtigt D-vitamin, som solen også er leverandør af, siger professor og hudlæge Peter Bjerring:

”10-15 minutters middagssommersol i Danmark på ansigt, arme og ben én gang om måneden giver nok D-vitamin til 30 dage. Og fordi vi ikke kan gemme D-vitamin i mere end en måned, så bør man sikre sig D-vitamin tilskud i vinterhalvåret”.

I forhold til at gøre cellerne mere modstandsdygtige indefra overfor UV-lys, så er der to ting, som gør en positiv forskel: omega-3 fedtsyrer og stoffet lycopen. Sidstnævnte findes fint nok i netop Tan Optimizer, som jeg dog stadig ikke ser samme fidus i, som jeg gør med Imedeen.

Mix1

SNUP TIPPET: Det er skam muligt at være både solforskrækket og virkelig pjattet med sommeren på samme tid. For mig strækker sensommeren sig indtil efterårsferien med bare tæer og ben, og her er kropsprodukter, der står på min badeværelseshylde netop nu: Pæneste olieglans fra La Mer, kropscreme med masser af niacinamid fra A-Derma, underspillede selvbrunerdråber fra Rudolph, fineste forfriskende skrub fra Tromborg og endelig Aurealias nye kropsserum med beroligende mælkesyrebakterier.

AVÉNE VINDERNE BLEV: Charlotte Riis, Nanna Rosing, Berit Rafn, Lissy Jensen, Anette Waaben, Vinnie Løfval, Charlotte Ahrensberg, Helle Rick, Astrid Jes, Christina Vasby og Ninna Klinke. Er du i blandt de heldige, så skriv fluks din adresse direkte til Birgitte hos Avéne på email birgitte.batko@gmail.com – så de gode ting kan blive sendt.

FOTO JENS PETER ENGEDAL

02/09/2017
Vil du være Clarins-anmelder?
Sammen med Clarins søger vi 10 anmeldere til det nye ansigtsserum
05/09/2017
I krise og kærlighed
Nogen er bekymret. Nogen vil have mere. Andre vil bare vide, hvordan negleolie virker.

Kommentarer

 • Julia Venus

  Tak for god og nyttig information. Som altid.
  Vidste faktisk ikke at 15 minutters sol dækkede ca. en måneds behov for D-vitamin.

  De minutters “fri solbadning” der tales om, er det som solcreme-nudist?
  Altså må man i følge hudlægen gerne smide solcremen et kvarters tid og blotte (anstændige dele af) sin nøgne hud.
  Eller skal det være iført tækkelig solfaktor?

  Kh. Julia

  11/09/2017
 • Vibeke

  Kære Anette
  Jeg skriver lige her, da jeg ikke er på FB.
  Jeg prøvede kuren med Pure Active serum og Bioeffect EGF i går. Her til morgen synes jeg mine kinder + T-zone er lidt rødt, og har en smule brændende fornemmelse. (Ikke meget). Tror du jeg skal stoppe for ikke at forværre eller er det naturligt.
  Jeg bruger normalt Environs produkter- og har gjort i 4 mdr. Er stadig på step 1 i AVST.
  På forhånd tak for svar.
  Mvh- og god weekend
  Vibeke

  08/09/2017
 • Inge Gammelgaard

  Hej AnetteTak for dit svar. Det er en udfordring. Jeg har lige fået frosset nogle af pletterne og skal nu se hvordan det virker. Jeg har allerede cremen på billedet her, men har været i tvivl om det var en fed creme jeg skal bruge eller en fugtighedscreme. Jeg er også begynd at spraye min hud med fugtmist fra Ecooking, som indeholder E-vitamin. Ja, I hvert fald vil jeg prøve bruge apotekercremen nu.
  Det er åbenbart en sjælden sygdom – sygeplejersken hos hudlægen har aldrig set det før og hudlægen har ikke set det i årevis. Måske er det værd at forske i. Specielt hvis det er arveligt. Skulle du falde over én der er kyndig så må du endelig give lyd. Igen tak for hjælpen.

  07/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Kamille, hvis du ruller lidt tilbage på bloggen, så har jeg netop skrevet om kosttilskud til huden.

  @ Daniela, det kan jeg godt forstå, men den blev desværre udsolgt ved 18-tiden i mandags. Tag enten fat i Environ (DK) eller kryds fingre for at du vil synes lige så godt om næste måneds box.

  @ S – Jeg skal lige forstå spørgsmålet: Bliver du både rød og irriteret i huden af skraber OG bodylotion? Oftest bruger jeg bare en vaskeklud på huden først for at få den eksfolierende effekt. Og så er Rønsbøls Tonic på spray god til at berolige huden efter fx brug af skraber.

  Stor hilsen Anette

  06/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Line L – beklager – den havde jeg glemt. Den er med fordi den er fin også på kroppen.

  @ Laura R – Ja det har jeg. Jeg synes dermalogicas pre-cleanse er så fin. Prøv at få en prøve på den først.

  @ Lykke P & LineSally – Godt der er vågne læsere. Det er en AHA-toner, som også er fin til kroppen. Jeg bruger den ikke dagligt, men et par gange om ugen. Især albuer og knæ bliver så fine.

  @ Maria Theresa – 1000 tak for dit indspark her. Det er vi flere, der er glade for.

  @ Pernille – De opdeler selv i forskellige alderskategorier og vil anbefale dig den der hedder Derma One. Det er primært niveauet af antioxidanter, der varierer i de tre typer.

  @ Mormoristiletter – 1000 tak.

  @ Tina Kodbøl – September måneds Book’n Beautybox blev desværre udsolgt på under 9 timer.

  @ Cecilia – 1000 tak fordi du deler akne-tippet videre. Herligt at teorien også virker i praksis (hudlægerne er enige om det med mælkedrankere og udbrud). Jeg kender desværre ikke indholdsoversigten på de 3 produkter, du nævner.

  @ Lene Jespersen – Begge virkelig gode.

  Stor hilsen Anette

  06/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  Undskyld mine sene tilbagemelding her.

  @ Inge Gammelgaard – Det lyder også udfordrende, må jeg sige. Er dog glad for at se, at der er en læge længere oppe i kommentarfeltet, som byder ind. Stoffet niacinamid er godt for utrolig mange ting (øger fedtsyreniveauet og er irritationsdæmpende for at nævne et par egenskaber). Findes i apotekercremen, som er på billedet her. Beklager min ringe hjælp, men det her ligger ud over min kompetence (vil selvfølgelig rigtig gerne vide, hvis du finder en løsning)

  @ Malene – Jeg har kun mængdeforholdene for Beauté Pacifique (deres forskellige A-vit produkter). Men det vil nok være en fordel at gå helt langsomt til værks og det gør du med AVST GEL – måske kan du kontakte Environ og se om de har en prøve, så du ikke igen ender med en uheldig reaktion.

  @ Karonline – Dét er den også. Rigtig fin.

  @ Line – Tak for dine pæne ord. Det kunne næsten lyde som for meget AHA. Jeg ville bare prøve med vaskekluden (som eksfoliering) og så fugt – og forseglet med en smule fedtstof – i en periode.

  @ Pia Hvenegaard – Exomega hedder den.

  Stor hilsen Anette

  06/09/2017
 • S

  Sikke et fint opslag! lige det jeg gik og manglede. Har faktisk købt dråberne fra Rudolph efter din anbefaling. Dog har jeg et lille spørgsmål angående selvbruner… Jeg er påpasselig med at bruge den efter jeg har barberet mig. synes nemlig man bliver så følsom nogle gange og så er der jo også små rifter eller sår.. Bør man holde en pause med skraberen i en dag, så man kan bruge selvbruner? og så selvfølgelig undgå rifter og små sår. Eller måske er det ligemeget? Har læst mig til på nettet at man bør bruge skraberen før selvbruneren, men jeg bliver nogle gange rød og irriteret bare af at bruge en alm bodylotion efterfølgende…. Har du et godt råd?

  06/09/2017
 • Daniela

  Hej, jeg er også én af de uheldige som gik glip af tilbuddet (Environ), Daniela det var t udsolgt.
  Så jeg vil også høre om der kommer flere til salg. Jeg vil såååå gerne købe en box. Vh Daniela

  05/09/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord og kommentarer. Jeg er tilbage med svar til hver enkelt onsdag morgen. KH Anette

  05/09/2017
 • Kamille

  Hvilke kosttilskud er gode at tage som ung? (i hudmæssig sammenhæng) 🙂

  05/09/2017
 • Lene Jespersen

  Sikke lækre produkter.. Tænker jeg skal prøve denne Body serum, hvordan er den ifht. LINGs?
  Kram fra Lene

  05/09/2017
 • Inge Gammelgaard

  @MariaThereseRasmussen
  Tak for din respons 🙂 Jeg vil spørge hos min læge hvad hun mener om det.

  05/09/2017
 • Cecilia

  Hej Anettte

  Super god information om sol og d-vitamin. Det kan være meget svært at finde rundt i alt det fakta.

  Jeg har lige et spørgsmål, som er lidt uden for kontekst. Jeg har i lang tid (om aftenen) brugt La-Roche Posay effaclear, efterfulgt af den nye mist fra Plaisir (Matas) og Avenes Acne Triacneal expert.

  Er det en god kombination? Jeg ved nemlig ikke om de produkter jeg bruger indeholder de samme ingredienser (fx syre), og vil selvfølgelig ikke overgøre noget. Det skal dog siges jeg ikke mærker nogle irritation ved brugen af de tre produkter sammen.

  Har længe døjet meget med hormonel akne, men efter at jeg har skåret sukker og mælkeprodukter ud af min kost, det meste af tiden, har jeg set en forskel og min hud er pænere og får meget mindre udbrud.
  Vil lige dele tippet videre, selvom jeg var meget skeptisk og trist over at skulle af med mælkeprodukter, men har overlevet fint 🙂

  05/09/2017
 • Hvis muligt vil jeg gerne bestille dagens box med AHA osv. – linket melder udsolgt ☺️

  04/09/2017
 • Wauww, jeg troede at man skulle have meget mere sol, for at få en effektiv d-vitamin effekt:-)
  Er vild med din blog fordi den maner så mange fordomme og underlige hjemmestrikkede konklusioner i jorden – tak:-)

  04/09/2017
 • Helle Rick

  Hvilken dejlig og glædelig overraskelse 🙂 TAK

  04/09/2017
 • Pernille

  Hej Anette
  Apropos Imedeen. Hvordan vælger man det rette produkt? Jeg er eksempelvis 30 år og har tør hud.
  De bedste hilsner
  Pernille

  04/09/2017
 • Maria Therese Rasmussen

  @IngeGammelgaard

  Hej Inge, jeg er selv læge og har også fået konstateret porokeratosis mibellis. Det startede på ballerne efter kræftbehandling, men jeg synes der dukker op lidt hist og her med tiden (jeg er 35).

  Jeg har prøvet alverdens immunmodulerende cremer og CO2 laser, uden effekt. Dog ved jeg, at nogle har god effekt med cremer der også bruges mod hudkræft som fx Cidofovir og Aldara, der skal hhv. udleveres og ordineres af hudlægen (jeg har fået det på Bispebjerg). Held og lykke med det.

  Kh Maria

  04/09/2017
 • Linesally

  Ja tak til lidt info om The Ordinary produktet

  04/09/2017
 • Lykke Petersen

  Blot et spørgsmål: Du nævner kke hvad produktet fra The Ordinary, hvad det er og brugen ?

  04/09/2017
 • Charlotte Riis

  Line; jeg har købt Tromborgs detox face Oil – den er fantastisk lækker og huden bliver ikke fedtet.

  Vh Charlotte

  04/09/2017
 • Charlotte Riis

  Jamen dog!!!!
  Jeg har vundet – jeg vinder ellers aldrig noget. Jeg er helt glad.
  1.000 1.000 tak Anette

  04/09/2017
 • Laura R

  Hej Anette
  Nu er det ikke helt i relation til indlægget, men jeg håber det er ok, at jeg lige lister et lille spørgsmål ind her. 🙂
  For et halvt års tid siden stoppede jeg med at rense mit ansigt med sæbeagtige produkter og gik over til at bruge olie til rens – og mit hud har været så taknemlig. Jeg har næsten ikke følt mig stram i betrækket siden. Jeg bruger bare helt almindelig kokosolie, men jeg er lidt træt af at gratte rundt med en ske nede i bøtten hver aften og åbne og lukke den hele tiden, så jeg tænkte på, om du har nogle anbefalinger til gode olierense produkter – evt med pumpe? 🙂

  04/09/2017
 • @ Charlotte K – Jeg forstår dig til fulde! Livet skal jo leves med alt fra at nyde verdens bedste æblekage til at kunne labbe solens varme stråler i sig. Vores grænser for for meget og for lidt er bare individuelle. Og det med solen bliver hurtigt pakket ind i sund D-vit.

  Stor hilsen Anette

  04/09/2017
 • CharlotteK

  Hvis solen bare kunne være sund. Udover D-vitamin giver den også varme og velvære for mit vedkommende. Det er så afslappende bare at sidde og nyde solen – sålænge den ikke brænder og er alt for varm. Så er det som en lise for sjælen.

  04/09/2017
 • Line Lustrup

  Tonicen fra orgins ? Ville da gerne vide hvad du synes om den ?

  04/09/2017
 • pia Hvenegaard

  Hej Anette

  Hvad hedder den creme fra Avené ?
  Kan ikke se etiketten på dit billede 🙂

  Og er sikker på at den må på min skønhedshylde

  Kh Pia

  04/09/2017
 • Line

  Hej Anette! Jeg er blevet rigtig glad for min hud, i høj grad takket være din imponerende viden. Dog bliver jeg ved med at have tør, flagende hud på og omkring min næse, selvom jeg jævnligt bruger AHA og rigeligt med fugt. Har du mon et trick til at komme af med tør næse-hud? Tusind tak og dejlig dag, kh Line

  04/09/2017
 • Av av av den ser lækker ud. Olien fra La Mer *drooooling*

  D-vitamin henover vinteren er modtaget. Jeg ved du ikke mener solarie 😉

  //K

  04/09/2017
 • Malene

  Mht a vitamin cremerne fra beaute pacifique, hvor meget a vitamin er der i?
  Og hvordan med environ?

  Har tidligere brugt 3 boosteren, men efter en masse eksem ifb stofskiftesygdom måtte jeg stoppe med den.. nu er huden nogenlunde god igen og vil gerne starte op med a vitamin igen, men er lidt i tvivl om hvad jeg skal vælge. . Ser en fordel i environ ved at man øger koncentrationen, men hvis 5’eren svare til 3 boosteren, så er jeg igen i tvivl

  Og dermaroller lipopeptid, hvordan er den ifirhold til AVST1?

  tak for en god blog

  04/09/2017
 • Inge Gammelgaard

  Kære Anette
  Jeg er så fræk at skrive til dig her, da du er den hudklogeste og sikkert den der har flest kontakter ud i hudproblemer, som jeg kender. Og måske er der andre der følger Beautyspace, som kender til det jeg vil høre dig om.
  Jeg har i mange år gået med et udslet, primært på arme og ben, som jeg ikke har vidst hvad var. Jeg har undervejs fået en del forskellige udsagn fra lægen og fået forskellige cremer, hvor intet har virket.
  Jeg er nu endelig kommet igennem køen til en hudlæge, fået taget en biopsi, og ved nu hvad det er. Prorkeratose mirabellis. Det er angiveligt arveligt. Min
  bror har det også, og vi har det fra vores far. Min hudlæge siger at det ikke er farligt, men også at der ikke rigtig er nogen behandling. Vi kan prøve at fryse der hvor pletterne er mest tydelige, men det vil ikke holde. Det har jeg selvfølgelig svært ved at stille mig tilfreds med. Ben og arme er jo lige som det på kroppen der er mest synligt, og selvom jeg er blevet 50, så er min forfængelighed intakt.
  Mit håb er at du måske kender sygdommen, eller kender en der gør. Og mit håb er yderligere at finde ud af, at hvis man ikke kan fjerne det, at man så kan holde til nogenlunde nede. Jeg har her i sommer været meget vedholdende med fugt, og oplevet at pletterne ikke er helt så tørre mere, så måske er fugt vigtigt. Det er det jo altid…
  På forhånd tak for hjælpen.

  04/09/2017

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.